Proces Colectiv-Obligarea Autoritatilor Sa Ia Masuri Dar Si Sa Le Aplice Impotriva Aerului Poluat Din Bucuresti-

Trebuiesc luate masuri impotriva aerului poluat.Cum?

Aflati mai jos de ce autoritatile sunt vinovate pentru proasta calitate a aerului din Bucuresti (si nu doar) si ce puteti sa faceti pentru a obliga statul la schimbarea standardului de viata din aceasta perspectiva.

Obligarea statului Roman la imbunatatirea calitatii aerului prin masuri efective presupune de prima ma ca procesul sa fie unul colectiv si va viza chemarea in judecata atat a Ministerului Mediului dar si a tuturor autoritatilor locale si centrale pentru a adopta efectiv masuri de imbunatatire a aerului.

Zecile de mii de cancere pulmonare sunt o manifestare a efectelor poluarii excesive.

Harta aerului o vedeti mai jos- in Bucuresti este FOARTE RAU!

Din nefericire din 2007 si pana in 2017, Romania nu a fost capabila sa introduca o taxa de poluare efectiva si legala cu privire la noxele auto. Asta pentru ca vreme de 10 ani de zile a incasat sume de bani in mod nelegal dela soferii auto iar dupa 10 ani de plati la bugetele fondului de mediu, statul Roman este obligat sa restituie toate sumele de bani pe taxa de poluare, inmatriculare, timbru de mediu.

Mediul din nefericire, a ramas tot o neprioritate pentru Romania insa datele statistice sunt nu ingrijoratoare ci alarmante.

Sistemul Naţional de Evaluare şi Gestionare Integrată a Calităţii Aerului (SNEGICA)

Acest sistem national ar trebui sa asigure, atat prin concursul organelor centrale dar si locale, indepinirea strategiei nationale de mediu.

Legea 104/2011 care este promotorul a tot ceea ce inseamna protectia aerului inconjurator, este o expresie a legislatiei europene la care si Romania a aderat. Astfel directiva 2008/50/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa.

Extras din Directiva 50/2008 a CE –


Pentru a proteja sănătatea umană și mediul ca întreg, este deosebit de important să fie combătute la sursă emisiile de poluanți și să fie identificate și puse în aplicare cele mai eficiente măsuri de reducere a emisiilor pe plan local, național și comunitar.

În consecință, emisiile de poluanți atmosferici nocivi ar trebui evitate, combătute sau reduse și ar trebui stabilite obiective corespunzătoare pentru calitatea aerului înconjurător, luându-se în considerare standardele, ghidurile și programele Organizației Mondiale a Sănătății.

Autoritatile au obligatia de a se ingriji de sanatatea cetatenilor- statisticile arata jalnic –

Statul incalca constitutia – Dreptul al un mediu sanatos este pe hartie!

Dreptul la mediu sănătosARTICOLUL 35
(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic.(2) Statul asigură cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.(3) Persoanele fizice şi juridice au îndatorirea de a proteja şi a ameliora mediul înconjurător.

Efectele poluării

23.000 de români mor anual din cauza bolilor provocate de poluare – cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii inferioare sau boală pulmonară obstructivă cronică, iar poluarea aerului omoară de 10 ori mai mulţi români decât accidentele rutiere, arată raportul “Clasamentul eficienței împotriva poluării. Focus pe cele mai mari 10 orașe din România”, realizat de Observatorul Român de Sănătate. Bucureștiul este cea mai aglomerată capitală europeană și pe locul 5 în rândul capitalelor cu cel mai aglomerat trafic din lume, arată raportul ORS.

Demersul colectiv de a determina autoritatile centrale dar si locale de a lua masuri cu privire la scaderea nivelului poluarii din Capitala Romaniei – Bucuresti este unul cu puternic impact civic in primul rand.

Romania a avut 10 ani sa adopte masuri efective de imbunatatire a calitatii aerului, astfel nu am reusit in tot acest timp sa facem progrese SEMNIFICATIVE mai ales ca in 2020 este termenul MAXIMAL pe care il avem pentru a atinge tinta cu privire la limitele poluarii urmabe.

Calitatea aerului – zero – In Bucuresti se pare ca avem aerul mai poluat cu praf cu 400% mai mult decat limita normala indicata de catre lege. Printre altele, ordinul 536 din 1997 al Ministerului Sanatatii referitor la mediul de viata al populatiei dar si legea imbaxita 104/2011, au toate reglementarile necesare pentru ca populatia sa RESPIRE normal.

Cu toate ca avem notat in Constitutia tarii faptul ca avem dreptul la un mediu sanatos (art.35), statiile de masurare arata ca murim incet (dar nu chiar foarte incet) si sigur!

Vom organiza in perioada urmatoare, un proces tip Class Action – colectiv, cu cei din Bucuresti care vor sa se alature demersului si vom cere tuturor institutiilor regasite in legea 104/2011 atat centrale cat si locale, sub sanctiunea de daune cominatorii pe ziua de intarziere, sa ia masurile necesare, ca in Capitala sa se poata respira!

Stațiile Ministerului Mediului sunt cele care măsoară poluarea aerului în București.

Astfel daca se analizeaza acesti indicatori, ei arată aproape zilnic depășiri pentru poluarea cu praf (PM10 și PM2,5) unde valorile maxim admise sunt depășite și de 2-3 ori.

PM(10) – particule în suspensie care trec printr-un orificiu de selectare a dimensiunii, astfel cum este definit de metoda de referinţă pentru prelevarea şi măsurarea PM(10), SR EN 12341, cu un randament de separare de 50% pentru un diametru aerodinamic de 10 мm;

PM(2,5) – particule în suspensie care trec printr-un orificiu de selectare a dimensiunii, astfel cum este definit de metoda de referinţă pentru prelevarea şi măsurarea PM(2,5); SR EN 14907, cu un randament de separare de 50% pentru un diametru aerodinamic de 2,5 мm;

De ce nu s-a vorbit mai mult pana acum? pentru ca in ultimii ani nu s-a știut cu exactitate cât de poluat este aerul, deoarece rețeaua de monitorizare a Ministerului Mediului nu funcționa.

Masuri Impotriva Aerului Poluat
Masuri Impotriva Aerului Poluat

Tinta conform legii pentru anul 2020?

*Font 9*┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐│                                │Anul când trebuie atinsă││  Ţinta de reducere a expunerii în raport cu IME în 2010   │  ţinta de reducere  ││                                │    a expunerii   │├───────────────────────────────┬───────────────────────────────┼────────────────────────┤│Concentraţia iniţială în мg/mc │ Ţinta de reducere în procente │2020          │├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤            ││< 8,5 = 8,5          │0%               │            │├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤            ││= 8,5 - < 13          │10%              │            │├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤            ││= 13 - < 18          │15%              │            │├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤            ││= 18 - < 22          │20%              │            │├───────────────────────────────┼───────────────────────────────┤            ││≥ 22              │Toate măsurile necesare pentru │            ││                │atingerea ţintei de 18 мg/mc  │            │

Ce demersuri au fost facute de catre autoritati sunt aratate intr-un articol de presa scris de catre Hotnews.ro raportat la datele oficiale primite-

Perioada 2010-2016 -Masuri Impotriva Aerului Poluat

În 2010, Consiliul General al Municipiului București a aprobat Programul Integrat de Gestionare a Calității Aerului care prevedea că instituțiile din București trebuia să aplice 43 de măsuri pentru reducerea poluării: 

Printre acestea se numără:

 • creșterea suprafeței de spațiu verde până la 26 mp/cap de locuitor până la sfârșitul anului 2013;
 • interzicerea staționarii vehiculelor individuale pe prima bandă de circulație a străzilor principale și dedicarea acestor benzi transportului în comun și cicliștilor;
 • amenajarea de piste pentru biciclete și încurajarea transportului alternativ;
 • salubrizarea stradală prin mijloace de aspirare și spălare cu jet puternic de ape pe sub autovehicule în zonele unde prima bandă e ocupată de autovehicule staționate;
 • modernizarea transportului public/ transport public integrat/ mijloace de transport cu expunere scăzută la blocaje în trafic – metrou tramvai/ implementarea sistemului inteligent de management al traficului;
 • vehiculele mai mari de 5 tone pot circulă în centrul orașului doar cu taxa;
 • realizarea oricărei construcții noi pe suprafețe mai mari de 1.000 mp va fi condiționată de amenajarea și întreținerea corespunzătoare a unui spațiu verde cu suprafață de cel puțin 30% din suprafață totală a parcelei aferentă proiectului;
 • replantarea aliniamentelor stradale de arbori acolo unde este cazul;
 • amenajarea de parcări subterane/supraterane pentru folosirea multifuncțională a spațiului;
 • creșterea tarifelor la parcare în zona centrală în special pentru traficul de tranzit;
 • asigurarea unei lățimi minime a trotuarelor, care să nu fie afectată de mașinile parcate, astfel încât circulația pietonilor și bicicliștilor să se desfășoare în siguranță;

Cate din cele indicate in planul de management al aeruli sunt gata? Ei bine pentru ce nu este gata, puteti sa-i chemati in judecata si sa-i obligati sa va respecte dreptul la viata!

Daune cominatorii daca nu respecta legea si nu iau masuri de mediu efective? Da, se vor putea cere pe ziua de intarziere.

Ce sunt daunele cominatorii?

Daune cominatorii, denumire generică dată sumelor de bani pe care debitorul unei obligaţii de a face sau de a nu face este obligat prin hotărâre judecătorească a le plăti creditorului său, pentru fiecare zi de întârziere, până la data executării în natură a prestaţiei pe care o datorează.

Ca natură juridică, d.c. nu constituie un mijloc de reparare a unui prejudiciu, ele nu sunt despăgubiri, ci se analizează ca fiind un mijloc de constrângere a statului la executarea în natură a obligaţiei sale.

De aceea, acordarea lor nu este dependentă de existenţa unui prejudiciu. încasarea lor de către creditor nu se face cu titlu definitiv, ci numai cu titlu provizoriu, acesta fiind obligat să le restituie debitorului de îndată ce dreptul său de creanţă a fost onorat, întrucât, în caz contrar, ar realiza o îmbogăţire fără justă cauză.

Totuşi, în cazul în care prin întârzierea de către stat a executării prestaţiei sale, cei ce vor chema in judecata au suferit un prejudiciu, acesta este îndreptăţit să reţină din valoarea daunelor cominatorii supuse restituirii suma echivalentă valoric respectivului prejudiciu.

Vreti sa va inscrieti in procesul colectiv pentru obligarea autoritatilor la luarea unor masuri de mediu ? Completati formularul de mai jos-

3 comments to “Proces Colectiv-Obligarea Autoritatilor Sa Ia Masuri Dar Si Sa Le Aplice Impotriva Aerului Poluat Din Bucuresti-”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.