Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei

Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui Neconstitutionala – Ce fac cei alienati mintal ? Cine are grija LEGALA de ei?

Update 2021 punerea sub interdictie decizie CCR – ce se intampla si cum poate fi pusa o persoana sub interdictie dupa decizia CCR – Curtii Constitutionale

In anul 2020 art. 164 alin. 1 din Codul Civil , a fost declarat Neconstitutional. Asta inseamna o procedura ingreunata atat pentru instante dar si pentru cei care vor sa puna o ruda sub interdictie.

Astfel, acesta prevedea ca ” „(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.””

Punerea sub interdictie este procedura prin care o persoana nu mai are voie sa isi exercite singura drepturile civile.

Asta inseamna mai pe scurt ca o persoana pusa sub interdictie, nu ar putea sa-si vand singura bunul imobil care este proprietatea lui.

Completati formularul de mai jos daca aveti o speta legata de punerea sub interdictie:

Punerea sub interdictie dupa decizia de neconstitutionalitate a CCR

Decizia CCR privind punerea sub interdictie a modificat codul civil , adica DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Admite excepția de neconstituționalitate ridicată de Alexandru Ștefan Francisc Nabosny, prin
reprezentant convențional avocat Constantin Cojocariu, în Dosarul nr.2244/277/2014 al Tribunalului
Buzău – Secția I civilă și constată că dispozițiile art.164 alin.(1) din Codul civil sunt neconstituționale.
Definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică celor două Camere

Astfel, vine CCR si spune ca nu poate fi consitutionala prevederea prin care „(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească” apreciindu-se de catre Curte ca trebuie ca leguitorul sa aduca mai multe garantii cu privire la faptul ca aceasta punere sub interdictie trebuie sa fie facuta in asa fel incat sa respecte drepturile fundamentale ale persoanei puse sub interdictie.

În concluzie, Curtea reține că măsura punerii sub interdicție judecătorească reglementată
de art.164 alin.(1) din Codul civil nu este însoțită de suficiente garanții care să asigure respectarea
drepturilor și a libertăţilor fundamentale ale omului. Aceasta nu are în vedere faptul faptul că pot exista
diferite grade de incapacitate și nici de diversitatea intereselor unei persoane, nu se dispune pentru o
perioadă determinată de timp și nu este supusă unei revizuiri periodice. Orice măsură de ocrotire
trebuie să fie proporțională cu gradul de capacitate, să fie adaptată la viața persoanei, să se aplice
pentru cea mai scurtă perioadă de timp, să fie revizuită periodic și să țină cont de voința și preferințele
9
persoanelor cu dizabilități .

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

De asemenea, la reglementarea unei măsuri de ocrotire, legiuitorul trebuie
să țină cont de faptul că pot exista diferite grade de incapacitate, iar deficiența mintală poate varia în
timp. Lipsa capacității psihice sau a discernământului poate lua diferite forme, spre exemplu,
totală/parțială sau reversibilă/ireversibilă, situație care reclamă instituirea unor măsuri de ocrotire
adecvate realității și care, însă, nu se regăsesc în reglementarea măsurii interdicției judecătorești. Prin
urmare, diferitelor grade de dizabilitate trebuie să le fie atașate grade de ocrotire corespunzătoare,
legiuitorul în reglementarea măsurilor juridice trebuind să identifice soluții proporționale. O incapacitate
nu trebuie să conducă la pierderea exercițiului tuturor drepturilor civile, ci trebuie analizată în fiecare
caz în parte.

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Prin urmare, Curtea reține că în lipsa instituirii garanțiilor care să însoțească măsura de
ocrotire a punerii sub interdicție judecătorească se aduc atingeri prevederilor constituționale ale art.1
alin.(3), ale art.16 alin.(1) și ale art.50, astfel cum se interpretează potrivit art.20 alin.(1), și prin prisma
art.12 din Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

DECIZIA Nr.601 din 16 iulie 2020

Practic, aici identificam o serie de punerii sub interdictie cum ar fi punerea sub interdictie a bolavului psihic sau punerea sub interdictie a unei persoane care nu-si mai poate exprima singura dorintele.

Pentru a intelege in ce conditii poate fi trecuta o persoana sub interdictie si numita o alta pentru administrarea lucrurilor acesteia , o sa aflam totul in materialul de mai jos, unde vom da exemple clare de cat dureaza un proces de punere sub interdictie si o sa prezentam pe scurt si un model de actiune de punere sub interdictie.

Sa incepem!

Punerea sub interdictie

Punerea sun interdictie este procedura prin care o persoana, ce are probleme de natura psihica grava sau psihiatrica si evident nu mai poate semna valabil acte de dispozitie si nici nu se mai poate ingriji de propriile bunuri sau chiar de propria persoana, ajunge sa fie adusa in fata unei instante de judecata, expertizata si in cele din urma, daca se impune, sa fie pusa sub interdictie judecatoreasca.

De cate ori, ce care aveti in familie persoane ce au probleme psihiatrice / psihologice grave, netratabile spre vindecare totala, nu ati auzit de exemplu de la notar, ca nu ii poate face o procura unei persoane si nici nu ii poate primi semnatura la vanzare pentru ca din pricina starii de sanatate mintala, actele ar fi nule.

Problema este ca nu se pot face nici procuri si nici alte acte de catre o persoana cu tulburari ce ar face ca discernamantul sa fie afectat sau sa nu existe prin urmare nici procurile la notar nu pot fi facute pentru administrarea bunurilor unei asemenea persoane sau pentru gestionarea unor conturi bancare sau alte bunuri.

Astfel, procedura de punere sub interdictie, pe scrut, este procedura prin care o persoana cu debilitate sau probeleme de natura mintala, ajunge sa aiba drepturile civile restrictionate iar pentru exercitarea acestor drepturi se numeste un tutore pentru a-l reprezenta pe cel pus sub interdictie.

Aflam totul ma jos.

Exemplu clar de punere sub interdictie a unui bolnav de Alzhaimer.

Ce inseamna de fapt tutore si administrarea bunurilor altei persoane?

Vom pleca de la un caz practic si vom detalia punerea sub interdictie si cum se poate muta administrarea bunurilor unei persoane, catre o alta persoana apta.

Punerea sub inteerdictie
Schizofrenie-Boli mintale.

“Tatal meu sufera de o forma severa a bolii Alzhaimer, diagnosticat de
catre medic specialist psihiatru si medic specialist psiholog .

Este internat la un centru , camin deoarece nici nu se mai misca din pat,
aproape ca nici nu mai maninca. scorul MMMS al pshihologului este 7
din 30 , deci forma severa.nu stiu daca ma recunoaste, de vorbit nu
mai vorbeste , singurul lucru pe care il face este sa manince si asta
cu ajutorul celor care il ingrijesc.

Doresc sa stiu cum sa fac sa devin tutorele tatalui meu , deoarece nu mai pot plati diverse ( la ANAF spre ex: ) pentru el nimic. Mi s-a spus ca numai daca devin tutorele lui , voi putea sa platesc.

Din pacate, starea lui este foarte grava, dar pare stationara. Nu mai poate sa vorbeasca, nu stiu daca ma mai recunoaste, nu se mai misca.

Nu stiu unde sa ma adresez pentru instituirea titlului de tutore, pe raza sectorului unde este caminul unde este el acum sau cel de domiciliu, cat ar dura acest proces si cum sa demarez aceasta acţiune.

Vă multumesc “

Punerea Sub Interdictie a interzisului judecatoresc Si Numirea Tutorelui

Ce este punerea sub interdictie judecatoreasca, cine o poate solicita, in ce cazuri, in ce conditii si de catre cine poate fi dispusa?

Potrivit dispozitiilor art. 164 alin. (1) din Noul Cod Civil, “persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.

Din continutul dispozitiei legale citate mai sus rezulta ca legea instituie obligativitatea indeplinirii cumulative a doua conditii pentru ca o persoana sa fie pusa sub interdictie judecatoreasca, respectiv:

 • persoana sa nu aiba discernamant             

si

 • lipsa discernamantului sa fie cauzata de alienatie sau debilitate mintala.

In ceea ce priveste prima conditie, trebuie sa intelegem cu prioritate ce inseamna discernamantul.

Discernamantul bazat pe normalitatea umana ca modalitate de adaptare la lume si realizare in lume, implica functii senzoriale si intelectuale normale, experienta anterioara suficienta, capacitate de a distinge, prevedea si concepe actele proprii, capacitate de a anticipa consecintele faptelor proprii prin reprezentare si gandire logica, deci capacitatea de a actiona liber, la care trebuie adaugata aptitudinea de intelegere si respectare a esentei etice a relatiilor sociale, afectivitatea si vointa de a aspira spre nivelele culturale superioare de alegere umana.

In masura in care o persoana are afectate aceste functii, capacitati si aptitudini, putem trage concluzia faptului ca nu are discernamant.

Cu privire la cea de-a doua conditie, inscrisurile sunt cele care fac dovada cauzei de alienatie sau debilitate mintala, acestea putand consta (cu titlu de exemplu) in certificate medico-legale, fise medicale, scrisori medicale, bilete de externare, evaluari psihologice/psihiatrice s.a.

In raport de afectiunile de care sufera o persoana si de lipsa de discernamant a acesteia, instanta de judecata, caci aceasta este cea competenta sa dispuna punerea sub interdictie, isi poate forma convingerea ca aceasta nu se poate administra singura si nici ingriji de interesele sale, fiind in interesul acesteia punerea sa sub interdictie.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 165 si 111 din Noul Cod Civil, au dreptul si obligatia sa solicite punerea sub interdictie a unei persoane cei apropiati acesteia, administratorii si locatarii casei in care locuieste aceasta, serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, instantele judecatoresti sau organele administratiei publice locale. In acest context, daca sunteti ruda sau apropiatul unei persoane care necesita punerea sub interdictie, puteti sesiza instanta de judecata din circumscriptia domiciliului acesteia cu o astfel de cerere.

De altfel, dispozitiile art. 170 din Noul Cod Civil arata ca “prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.”

Dispozitiile art. 170 sunt dispozitii imperative, nu permisive, astfel ca instanta de judecata este obligata, in cazul punerii sub interdictie judecatoreasca a unei persoane, sa dispuna instituirea tutelei si numirea unui tutore pentru persoana respectiva, tutela fiind o masura de ocrotire a persoanei fizice majore pusa sub interdictie judecatoreasca.

In consecinta, cererea de chemare in judecata va viza punerea sub interdictie a persoanei respective, instituirea unui tutore si autorizarea tutorelui in vederea reprezentarii celui pus sub interdictie in fata diverselor institutii.

Trebuie sa aveti in vedere, in acest sens, faptul ca, potrivit art. 112 alin. (1) si art. 166din Noul Cod Civil, poate fi numita tutore orice persoana fizica ce nu se afla in cazurile de incompatibilitate prevazute de lege, care are capacitate deplina de exercitiu si este apta din punct de vedere fizic si psihic.

Participarea procurorului pe tot parcursul acestei proceduri este obligatorie, atat in faza de judecata, cat si in cea prealabila.

Astfel, o data sesizata cu cererea de punere sub interdictie a unei persoane, instanta de judecata va transmite dosarul catre Parchetul din circumscriptia domiciliului persoanei a carei punere sub interdictie se solicita.

In aceasta etapa se va dispune emiterea unei adrese catre Institutul National de Medicina Legala in vederea efectuarii unei expertize medico-legale psihiatrice pentru constatarea afectiunilor de care se pretinde ca sufera persoana in cauza, precum si emiterea unei adrese catre Primarie in vederea efectuarii unei anchete sociale la domiciliul acesteia.

Dupa parcurgerea acestor proceduri, dosarul va fi inapoiat instantei de judecata inspre solutionare. In fata instantei se va proceda la ascultarea persoanei care solicita a fi numita tutore si, in masura posibilitatilor, a persoanei care urmeaza a fi pusa sub interdictie. In anumite situatii, este necesara si audierea unui martor.

In raport de probatoriul administrat, instanta de judecata va solutiona cauza si va dispune in consecinta.

In primul rand trebuie sa stiti ca doar instanta de judecata poate sa dispuna punerea sub interdictie a persoanei care are o asemenea boala si Alzhimer este considerata in stadii avansate o boala ce diminueaza pana al eradicare, constiinta si capacitatea.

În drept, în baza art. 164 Noul C.civ., punerea sub interdicție constituie o măsură de ocrotire care poate fi dispusă de instanța judecătorească dacă persoana fizică este lipsită de discernământ, cauza lipsei de discernământ este alienația ori debilitatea mintală iar lipsa de discernământ nu îi permite persoanei respective să se îngrijească de interesele sale.

Având în vedere situația de fapt reținută mai sus, se constată întrunirea cerințelor legale pentru punerea sub interdicție insa doar daca in caauza este facut un referat de expertiza in acest sens.

Conform art. 170 N.C.civ., instanța trebuie sa dispuna si  numirea  în calitate de tutore pentru ocrotirea intimatului pus sub interdicție o persoana apropiata din familie.

Cine poate cere punerea sub interdictie a unei persoane?


ORICINE poate cere punerea sub interdictie – In opinia noastra noastra, cererea de punere sub interdictie apartine atat familiei cat si statului dar si a oricarei alte persoane interesate in scopul protejarii in primul rand a persoanei ce urmeaza a fi pusa sub interdictie.

Conform legii, art. 111 din Codul Civil , acesta prevede ca “

Articolul 111

Persoanele obligate să înştiinţeze instanţa de tutelă

a) persoanele apropiate minorului, precum şi administratorii şi locatarii casei în care locuieşte minorul;

b) serviciul de stare civilă, cu prilejul înregistrării morţii unei persoane, precum şi notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale;

c) instanţele judecătoreşti, cu prilejul condamnării la pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti;

d) organele administraţiei publice locale, instituţiile de ocrotire, precum şi orice altă persoană.

Punerea Sub Interdictie – Procedura. 

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 164 cod civil

Condiţii

(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

(2) Pot fi puşi sub interdicţie judecătorească şi minorii cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Ei bine, acest lucru inseamna ca vom defalca punerea sub interdictie asupra minorului dar si asupra majorului.

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 170

Numirea tutorelui

Prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.

Astfel, pentru administrarea bunurilor persoanei care nu mai are discernamant, este necesara punerea acestuia sub interdictie, de fapt anuarea drepturilor lui de dispozitie si apoi numirea unei persoane care sa ii vada interesul persoanei puse sub interdictie in vederea gestionarii bunurilor acestuia.

Acte necesare pentru punerea sub interdictie

In principal trebuie sa detineti toate actele medicale ale viitorului pus sub interdictie. In orice caz, punerea sub interdictie nu poate fi decisa decat in baza unei expertize efectuate la nivel de INML.

Atunci cand vreti sa deschideti un dosar de punere sub interdictie este necesar sa aveti si copia buletinului celui ce urmeaza sa fie pus sub interdictie dar in aceeasi ordine si actele medicale care sa ateste incipient starea de sanatate si persoana care va fi numita tutore, adica cine va avea grija de cel pus sub interdictie.

Cat dureaza un proces de punere sub interdictie?

Desigur, procesul de punere sub interdictie se poate intinde pe durata a mai multe termene de judecata, decisa fiind intinderea termenului si in functie de momentul efectuarii expertizei psihiatrice dar si a momentului la care se poate afirma in mod rezonabil ca atat tutorele este identificat in persoana celui care va avea grija de cel pus sun interdictie.

Opinam astfel ca un proces de punere sub interdictie poate dura de la o luna la cateva luni de zile ( apreciem 3-4 luni), oricum acestea se judeca cu precadere si cum am aratat deja cu participarea procurorului de sedinta.

Care sunt obligatiile tutorelui?

Obligatiile tutorelui  interzisului judecatoresc

Institutia tutelei interzisului judecatoresc este mijlocul juridic prin intermediul caruia are loc ocrotirea acestuia si participarea sa in circuitul civil. Conform Codului Civil, persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Prin punerea sub interdictie a unei persoane, aceasta isi pierde capacitatea de exercitiu, motiv pentru care are nevoie de o persoana care sa se ingrijeasca de bunurile si de nevoile sale.

Potrivit art. 172 Cod Civil, ca urmare a punerii sub interdictie, toate actele juridice (cu excepţia celor de conservare şi acte de dispoziţie de valoare mică, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor) pe care le-ar încheia persoana in cauza sunt anulabile, chiar dacă la data încheierii lor aceasta ar fi avut discernământ.

In acest sens, instanta de tutela numeste prin hotararea  de punere sub interdictie, un tutore.

 Conform legii, prin expresiile alienatie mintala sau debilitate mintala se intelege o boala psihica sau un handicap psihic care determina incompetenta psihica a persoanei de a actiona critic si predictiv  cu privire la consecintele sociale si juridice ce pot decurge din exercitarea drepturilor si a obligatiilor civile.

Tutorele pentru persoana pusa sub interdictie

          Tutorele numit de instanta are indatorirea de a se ingriji de cel pus sub interdictie in scopul de a-i grabi vindecarea si de a-i imbunatati conditiile de viata, folosind in acest sens veniturile si bunurile persoanei in cauza.

Tinand cont de imprejurari, instanta poate hotari ca persoana aflata sub tutela sa fie ingrijita ori la locuinta sa, ori intr-o institutie sanitara.

Printre obligatiile tutorelui legal se afla aceea de a-l reprezenta legal pe interzisul judecatoresc, incheind acte juridice in numele acestuia. De asemenea, ca o consecinta a institutiei tutelei, interzisul judecatoresc are domiciliul la tutorele sau.

In legatura cu raspunderea pentru fapta interzisului judecatoresc, legea prevede faptul ca ca acela care este obligat sa supravegheze o persoana pusa sub interdictie va raspunde pentru prejudiciul  cauzat  de catre aceasta  unei altei persoane, chiar daca faptuitorul nu raspunde de propria sa fapta, fiind lipsit de discernamant.

Cu toate acestea, cel obligat la supraveghere este exonerat de raspundere in cazul in care  face dovada ca nu a putut impiedica fapta care a produs un prejudiciu.

Onorariu avocat punere sub interdictie

Cand vine vorba despre onorariu avocat pentru punerea sub interdictie, este important sa stiti, inainte de a incepe o procedura de punere sub interdictie judecatoreasca, ce costuri presupune un asemenea proces in instanta.

Astfel, am decis sa adaugam si o sectiune unde sa vorbim despre onorariu avocat punere sub interdictie dar si alte costuri pe care le puteti avea atunci cand decideti sa porniti o actiune de punere sub interdictie judecatoreasca a unui membru de familie.

Practic, pentru punerea sub interdictie am putea sa discutam despre doua costuri posibile si anume :

 • taxa de timbru punere sub interdictie ;
 • onorariu avocat punere sub interdictie.

Avand aceasta informatie, trebuie sa vedem ce spune legea taxelor de timbru, adica Oug 80/2013 si cat avem de platit pentru a putea sesiza instanta cu punerea sub interdictie judeacatoreasca.

Conform art. 29 din Oug 80/2013 (1) Sunt scutite de la plata taxei judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, ordinare şi extraordinare, referitoare la:

 • e) adopţie, ocrotirea minorilor, tutelă, curatelă, interdicţie judecătorească, asistenţa persoanelor cu tulburări psihice, precum şi la exercitarea de către autoritatea tutelară a atribuţiilor ce îi revin;

Tragem concluzia astfel ca nu vom avea de platit o taxa de timbru judiciar daca deschidem o actiune de punere sub interdictie, astfel de procese sunt scutite de la obligatia de plata a taxelor de timbru.

Totusi, ramane onorariu de avocat pentu punerea sub interdictie care el poate fi stabilit in functie de o serie de factori care nu sunt indentici in toate cauzele de punere sub interdictie.

Astfel, onorariu de avocat pentru punerea sub interdictie se stabileste prin mai multe parghii :

 • complexitatea cauzei ;
 • durata desi estimata la inceperea procesului si care se poate schimba radical pe parcursul judecatii din varii motive;
 • complexitatea probatoriului administrat;
 • strangerea probelor sau existenta lor de la bun inceput;
 • castigul final si scopul urmarit, toate acestea stabilind de fapt cuantumul onorariului de avocat pentru punerea sub interdictie.

Nu putem discuta despre un onorariu de avocat pentru punerea sub interdictie care sa fie identic in toate cauzele, de aceea este esential ca atunci cand aveti nevoie de o asemenea procedura, sa va adresati avocatului care se ocupa de punerea sub interdictie, aceasta analizeaza in concret situatia dvs. si inca de la inceputul dosarului va poate face o cotatie de onorariu.

Model Cerere Punere Sub Interdictie Si Numire Tutore

Punerea sub interdictie este bine sa fie facuta cu ajutorul unui avocat care se ocupa de puneri sub interdictie si nu de catre dvs. personal, fiindca este o procedura ce implica si Ministerul Public adica parchetul, expertizarea bolanvului, prezentarea in fata instantei si sustinerea cererii.

Am aratat deja mai sus ce presupune un onorariu avocat pentru punerea sub interdictie cat si faptul ca nu aveti de platit o taxa de timbru judiciar insa daca totusi considerati ca vreti sa depuneti singuri cererea la instanta, mai jos va anexam un model de cerere punere sub interdictie si numire tutore.

Astfel, modelul de cerere de punere sub interdictie trebuie sa vizeze solicitarea dvs. in principal in calitate de membru al familiei si nu numai, de punere sub interdictie a numitului si aici ii treceti numele.

De asemenea, trebuie indicat faptul ca solicitati punerea sub interdictie, bazandu-va pe faptul ca cel in cauza este suferind de o anume boala, sau are n anumit comportament, detineti acte doveditoare sau s-au petrecut anumite evenimente ce va indica faptul ca persoana respectiva trebuie pusa sub interdictie.

Este obligatoriu sa solicitati la administrea de probe si proba cu expertiza IML fiindca aceasta este singura in baza cereia , instanta de judecata va dispune punerea sub interdictie a persoanei respective.

In ceea ce priveste numirea tutorelui, este esential sa stiti ca trebuie sa va indicati pe dvs. in cererea de chemare in judecata prin care sa solicitati numirea in calitate de tutore sau o alta persoana care se poate oferi in acest sens, ori in caz contrar, statul va exercita tutoriatul.

Aveti o problema similara? Click aici pentru o consultanta specializata cu un avocat.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2 Bucuresti
35 comments to “Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei”
 1. aș vrea să știu care sunt pașii obținerii tutelei pentru o persoană adultă cu grave probleme medicale și care este în îngrijirea mea

   • Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

 2. Buna seara și eu am o problema asemănătoare cu mama care AVC și dementa ,și eu am nevoie de ajutor pentru a devenii tutorele ei .Va urez sărbători fericite .

  • Buna ziua! Daca sora mea este asistent personal al tatălui nostru bolnav în Alzheimer grav, și s-a solicitat punerea sub interdicție, persoana care va fi tutore, poate obține averea tatălui? Sau copiii moștenesc la fel?

 3. Buna ziua! O persoana in varsta de 81 de ani, care nu se poate deplasa in afara locuintei, avand probleme grele de mobilitate, dar perfect rationala si constienta, are nevoie de un tutore? Si daca da, care este procedura? Mentionez ca persoana locuieste in alt oras, iar sotul meu este unicul ei frate. Multumesc!

 4. Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

 5. Buna ziua. Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer si dementa in 2013. In Octombrie 2019 a fost diagnosticta cu tumoare cerebrala. Nu mai are discernemant, are afazie si nu se poate deplasa sau manca singura. Este la un centru de asistenta in judetul Dambovita. Domiciuliul pe CI il are in Bucuresti insa nu mai locuieste acolo. Va rog, catre ce instanta pot adresa cererea de tutela? Cea din Dambovita sau cea din Bucuresti.
  Nu o pot deplasa in Bucuresti pentru epertiza medico-legala,

  Multumesc.

 6. Buna ziua , am un baiat de 28 anii cu handicap grav de la nastere care nu este deplasabil si al carui asistent personal sunt eu .Va rog sa imi spuneti cum as putea deveni tutorele lui
  ( reprezentant legal ) si daca ma puteti ajuta dvs

 7. Buna seara,suntem 3 frati,unul dintre noi este putator de handicap grav cu drept de asistent personal atestat printr-un certificat emis de autoritatile competente,care dorim sa facem dezbaterea succesorala a unui apartament ramas de la parintii nostrii.Notarul caruia ne-am adresat a conditionat procedura cu obligativitatea punerii sub interdictie judecatoreasca a fratelui cu probleme….este corect?

 8. Am un dosar pe rol unde astept confirmarea de la expertiza de medicina legala unde astept sa devin tutore al fiicei mele.intrebarea mea este daca voi fi tutore am dreptul sa fiu si insotitor avind in vedere ca in momentul acesta ea este considerata a acea dreptul la handicap gr 2 in schimb nu este capabila sa munceasca si sa se ingrijeasca singura.va multumesc si astept un raspuns.

 9. Buna ziua! sunt tutore al mamei mele prin hot jud. Mi-a venit de la ANRP un titlu de plata pe numele mamei si cei de la CEC- BANK nu vor sa-mi dea banii. MAMA NU ARE DISCERNAMANT FIIND CU HANDICAP GRAV NERECUPERABIL. CE AM DE FACUT? MULTUMESC

 10. Buna seara ,Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer și dementa,este internata la spitalul de Neuro in Brasov și eu am nevoie de ajutor pentru a deveni tutorele ei .Este complicata procedura?Eu locuiesc in Oradea
  Multumesc

 11. Bună ziua .
  Sunt tutorele fratelui meu (pus sub interdicție judecătorească) si doresc să dau un teren (proprietar fratele meu ) unui alt frate pe cota idiviză din certificatul de moștenitor

 12. Buna ziua,

  Verisoara mea este diagnosticata cu schizofrenie paranoida (a fost internata de mai multe ori)si locuieste in Sibiu. In urma decesului parintilor a ramas fara suport material(nu are venituri proprii)dar,mosteneste o casa si un cont bancar .Pot deveni tutorele ei daca eu locuiesc in Galati?

 13. Buna ziua! Daca sora mea este asistent personal al tatălui nostru bolnav în Alzheimer grav, și s-a solicitat punerea sub interdicție, persoana care va fi tutore, poate obține averea tatălui? Sau copiii moștenesc la fel?

 14. 💁Barbat 71 ani …cu un AVC. grav de o luna de zile ….plasat de familie intr un spital de paleatie .privat cu contract CAS.
  Familia a facut demers de punere sub interdictie juridica la Autoritatea tutelara
  Autoritatea tutelara poate desemna un imputernicit (frate )cu acordul celorlalti frati , fara expertiza inml..este posibil ???!!!!
  Ca AT …ne a cerut…..un accept prin whatsapp …
  – ce tutela ar fi potrivita …?!..
  – Autoritatea tutelara mai are obligatii de supraveghere, control privind recuperarea bolnavului( daca Imputernicitul este frate )
  -nu a intrat intr un program de RECUPERARE…neuro- motorie intr un spital specializat…privat sau public …
  Cu respect ,d avocat …dati ne o idee…cum e mai..bine ..pt bolnav

 15. buna ,am un caz cred mai deosebit
  Mama nu mai are discerdamant este internata la un camin particular de batrani
  Tata are 88 ani dar abia se deplaseaza (NU SE POATE DEPLASA SINGUR )dar are probleme grave cu capul dar nu sunt inregistrate in acte (medic ,spital)
  si nu ne mai putem intelege cu el .
  CUM POT SA DEVIN TUTORE AL LUI MAMA SA II POT REPREZENTA INTERESELE?
  EU FIIND FIUL LOR LEGITIM?
  VA ROG AJUTATI-MA

 16. Bună ziua! Am un băiat care este incadrat in gradul I de handicap (cod boală F72, tip handicap 7) cu insoțitor, pentru care primesc indemnizație. După 4 ani de când a devenit major, mi s-a cerut de la Asistență socială să demarez procedurile pentru obținerea curatelei pentru a mai primi indemnizația. Din ce am văzut, în documentele pentru aceasta este trecută și punerea sub interdicție, dar copilul are discernământ, după părerea mea, (comunică un pic cam greu- noi îl înțelegem,dar își exprimă dorințele, face distincția intre bine și rău…). Este obligatoriu să obțin acea curatelă? Dacă nu demarez procedurile, ni se suprimă indemnizația?

  Mulțumim din suflet!

 17. Buna ziua. Va rog sa ma sfatuiti in legatura cu procedura actualizata de punere sub interdictie si tutela a unui varstnic cu Alzheimer. Inteleg ca instantele amana aceste cayze fon cauza vidului legislativ creat de decizia de neconstitutionalitate a art 164 cod civil. Concret, in aceste cazuri, acum in 2021 când articolul nu a fost înlocuit cu nimic, cum poate familia sa procedeze pentru a-l interna in spital, a ridica drepturi bănești, a administra proprietati?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.