Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei

Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui- Ce inseamna de fapt tutore si administrarea bunurilor altei persoane?

Vom pleca de la un caz practic si vom detalia punerea sub interdictie si cum se poate muta administrarea bunurilor unei persoane, catre o alta persoana apta.

Punerea sub inteerdictie
Schizofrenie-Boli mintale.

“Tatal meu sufera de o forma severa a bolii Alzhaimer, diagnosticat de
catre medic specialist psihiatru si medic specialist psiholog .

Este internat la un centru , camin deoarece nici nu se mai misca din pat,
aproape ca nici nu mai maninca. scorul MMMS al pshihologului este 7
din 30 , deci forma severa.nu stiu daca ma recunoaste, de vorbit nu
mai vorbeste , singurul lucru pe care il face este sa manince si asta
cu ajutorul celor care il ingrijesc.

Doresc sa stiu cum sa fac sa devin tutorele tatalui meu , deoarece nu
mai pot plati diverse ( la ANAF spre ex: ) pentru el nimic.

Mi s-a spus ca numai daca devin tutorele lui , voi putea sa platesc.

Din pacate, starea lui este foarte grava, dar pare stationara. Nu mai
poate sa vorbeasca, nu stiu daca ma mai recunoaste, nu se mai misca,
.Nu stiu unde sa ma adresez pentru instituirea titlului de tutore, pe
raza sectorului unde este caminul unde este el acum sau cel de
somiciliu, cat ar dura acest proces si cum sa demarez aceasta
acţiune.

Vă multumesc “

Punerea Sub Interdictie a interzisului judecatoresc Si Numirea Tutorelui

Ce este punerea sub interdictie judecatoreasca, cine o poate solicita, in ce cazuri, in ce conditii si de catre cine poate fi dispusa?

Potrivit dispozitiilor art. 164 alin. (1) din Noul Cod Civil, “persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească”.

Din continutul dispozitiei legale citate mai sus rezulta ca legea instituie obligativitatea indeplinirii cumulative a doua conditii pentru ca o persoana sa fie pusa sub interdictie judecatoreasca, respectiv:

 • persoana sa nu aiba discernamant             

si

 • lipsa discernamantului sa fie cauzata de alienatie sau debilitate mintala.

In ceea ce priveste prima conditie, trebuie sa intelegem cu prioritate ce inseamna discernamantul.

Discernamantulbazat pe normalitatea umana ca modalitate de adaptare la lume si realizare in lume, implica functii senzoriale si intelectuale normale, experienta anterioara suficienta, capacitate de a distinge, prevedea si concepe actele proprii, capacitate de a anticipa consecintele faptelor proprii prin reprezentare si gandire logica, deci capacitatea de a actiona liber, la care trebuie adaugata aptitudinea de intelegere si respectare a esentei etice a relatiilor sociale, afectivitatea si vointa de a aspira spre nivelele culturale superioare de alegere umana.

In masura in care o persoana are afectate aceste functii, capacitati si aptitudini, putem trage concluzia faptului ca nu are discernamant.

Cu privire la cea de-a doua conditie, inscrisurile sunt cele care fac dovada cauzei de alienatie sau debilitate mintala, acestea putand consta (cu titlu de exemplu) in certificate medico-legale, fise medicale, scrisori medicale, bilete de externare, evaluari psihologice/psihiatrice s.a.

In raport de afectiunile de care sufera o persoana si de lipsa de discernamant a acesteia, instanta de judecata, caci aceasta este cea competenta sa dispuna punerea sub interdictie, isi poate forma convingerea ca aceasta nu se poate administra singura si nici ingriji de interesele sale, fiind in interesul acesteia punerea sa sub interdictie.

Astfel, in conformitate cu dispozitiile art. 165 si 111 din Noul Cod Civil, au dreptul si obligatia sa solicite punerea sub interdictie a unei persoane cei apropiati acesteia, administratorii si locatarii casei in care locuieste aceasta, serviciul public comunitar local de evidenta a persoanelor, instantele judecatoresti sau organele administratiei publice locale. In acest context, daca sunteti ruda sau apropiatul unei persoane care necesita punerea sub interdictie, puteti sesiza instanta de judecata din circumscriptia domiciliului acesteia cu o astfel de cerere.

De altfel, dispozitiile art. 170 din Noul Cod Civil arata ca “prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.”

Dispozitiile art. 170 sunt dispozitii imperative, nu permisive, astfel ca instanta de judecata este obligata, in cazul punerii sub interdictie judecatoreasca a unei persoane, sa dispuna instituirea tutelei si numirea unui tutore pentru persoana respectiva, tutela fiind o masura de ocrotire a persoanei fizice majore pusa sub interdictie judecatoreasca.

In consecinta, cererea de chemare in judecata va viza punerea sub interdictie a persoanei respective, instituirea unui tutore si autorizarea tutorelui in vederea reprezentarii celui pus sub interdictie in fata diverselor institutii.

Trebuie sa aveti in vedere, in acest sens, faptul ca, potrivit art. 112 alin. (1) si art. 166din Noul Cod Civil, poate fi numita tutore orice persoana fizica ce nu se afla in cazurile de incompatibilitate prevazute de lege, care are capacitate deplina de exercitiu si este apta din punct de vedere fizic si psihic.

Participarea procurorului pe tot parcursul acestei proceduri este obligatorie, atat in faza de judecata, cat si in cea prealabila.

Astfel, o data sesizata cu cererea de punere sub interdictie a unei persoane, instanta de judecata va transmite dosarul catre Parchetul din circumscriptia domiciliului persoanei a carei punere sub interdictie se solicita.

In aceasta etapa se va dispune emiterea unei adrese catre Institutul National de Medicina Legala in vederea efectuarii unei expertize medico-legale psihiatrice pentru constatarea afectiunilor de care se pretinde ca sufera persoana in cauza, precum si emiterea unei adrese catre Primarie in vederea efectuarii unei anchete sociale la domiciliul acesteia.

Dupa parcurgerea acestor proceduri, dosarul va fi inapoiat instantei de judecata inspre solutionare. In fata instantei se va proceda la ascultarea persoanei care solicita a fi numita tutore si, in masura posibilitatilor, a persoanei care urmeaza a fi pusa sub interdictie. In anumite situatii, este necesara si audierea unui martor.

In raport de probatoriul administrat, instanta de judecata va solutiona cauza si va dispune in consecinta.

In primul rand trebuie sa stiti ca doar instanta de judecata poate sa dispuna punerea sub interdictie a persoanei care are o asemenea boala si Alzhimer este considerata in stadii avansate o boala ce diminueaza pana al eradicare, constiinta si capacitatea.

În drept, în baza art. 164 Noul C.civ., punerea sub interdicție constituie o măsură de ocrotire care poate fi dispusă de instanța judecătorească dacă persoana fizică este lipsită de discernământ, cauza lipsei de discernământ este alienația ori debilitatea mintală iar lipsa de discernământ nu îi permite persoanei respective să se îngrijească de interesele sale.

Având în vedere situația de fapt reținută mai sus, se constată întrunirea cerințelor legale pentru punerea sub interdicție insa doar daca in caauza este facut un referat de expertiza in acest sens.

Conform art. 170 N.C.civ., instanța trebuie sa dispuna si  numirea  în calitate de tutore pentru ocrotirea intimatului pus sub interdicție o persoana apropiata din familie.

Punerea Sub Interdictie – Procedura. 

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 164 cod civil

Condiţii

(1) Persoana care nu are discernământul necesar pentru a se îngriji de interesele sale, din cauza alienaţiei ori debilităţii mintale, va fi pusă sub interdicţie judecătorească.

(2) Pot fi puşi sub interdicţie judecătorească şi minorii cu capacitate de exerciţiu restrânsă.

Ei bine, acest lucru inseamna ca vom defalca punerea sub interdictie asupra minorului dar si asupra majorului.

CAPITOLUL III
Ocrotirea interzisului judecătoresc

Art. 170

Numirea tutorelui

Prin hotărârea de punere sub interdicţie, instanţa de tutelă numeşte, de îndată, un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdicţie judecătorească. Dispoziţiile art. 114-120 se aplică în mod corespunzător.

Astfel, pentru administrarea bunurilor persoanei care nu mai are discernamant, este necesara punerea acestuia sub interdictie, de fapt anuarea drepturilor lui de dispozitie si apoi numirea unei persoane care sa ii vada interesul persoanei puse sub interdictie in vederea gestionarii bunurilor acestuia.

Care sunt obligatiile tutorelui?

Obligatiile tutorelui  interzisului judecatoresc

Institutia tutelei interzisului judecatoresc este mijlocul juridic prin intermediul caruia are loc ocrotirea acestuia si participarea sa in circuitul civil. Conform Codului Civil, persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei sau debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

Prin punerea sub interdictie a unei persoane, aceasta isi pierde capacitatea de exercitiu, motiv pentru care are nevoie de o persoana care sa se ingrijeasca de bunurile si de nevoile sale.

Potrivit art. 172 Cod Civil, ca urmare a punerii sub interdictie, toate actele juridice (cu excepţia celor de conservare şi acte de dispoziţie de valoare mică, cu caracter curent şi care se execută la data încheierii lor) pe care le-ar încheia persoana in cauza sunt anulabile, chiar dacă la data încheierii lor aceasta ar fi avut discernământ.

In acest sens, instanta de tutela numeste prin hotararea  de punere sub interdictie, un tutore.

 Conform legii, prin expresiile alienatie mintala sau debilitate mintala se intelege o boala psihica sau un handicap psihic care determina incompetenta psihica a persoanei de a actiona critic si predictiv  cu privire la consecintele sociale si juridice ce pot decurge din exercitarea drepturilor si a obligatiilor civile.

          Tutorele numit de instanta are indatorirea de a se ingriji de cel pus sub interdictie in scopul de a-i grabi vindecarea si de a-i imbunatati conditiile de viata, folosind in acest sens veniturile si bunurile persoanei in cauza.

Tinand cont de imprejurari, instanta poate hotari ca persoana aflata sub tutela sa fie ingrijita ori la locuinta sa, ori intr-o institutie sanitara.

Printre obligatiile tutorelui legal se afla aceea de a-l reprezenta legal pe interzisul judecatoresc, incheind acte juridice in numele acestuia. De asemenea, ca o consecinta a institutiei tutelei, interzisul judecatoresc are domiciliul la tutorele sau.

In legatura cu raspunderea pentru fapta interzisului judecatoresc, legea prevede faptul ca ca acela care este obligat sa supravegheze o persoana pusa sub interdictie va raspunde pentru prejudiciul  cauzat  de catre aceasta  unei altei persoane, chiar daca faptuitorul nu raspunde de propria sa fapta, fiind lipsit de discernamant.

Cu toate acestea, cel obligat la supraveghere este exonerat de raspundere in cazul in care  face dovada ca nu a putut impiedica fapta care a produs un prejudiciu.

Aveti o problema similara? Click aici pentru o consultanta specializata cu un avocat.

Daca problema dvs. este din alt domeniu juridic va rugam sa completati formularul de mai jos.

20 comments to “Punerea Sub Interdictie Si Numirea Tutorelui-Procedura Instanta-Avocat Drept Familiei”
 1. aș vrea să știu care sunt pașii obținerii tutelei pentru o persoană adultă cu grave probleme medicale și care este în îngrijirea mea

   • Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

 2. Buna seara și eu am o problema asemănătoare cu mama care AVC și dementa ,și eu am nevoie de ajutor pentru a devenii tutorele ei .Va urez sărbători fericite .

 3. Buna ziua! O persoana in varsta de 81 de ani, care nu se poate deplasa in afara locuintei, avand probleme grele de mobilitate, dar perfect rationala si constienta, are nevoie de un tutore? Si daca da, care este procedura? Mentionez ca persoana locuieste in alt oras, iar sotul meu este unicul ei frate. Multumesc!

 4. Buna . Am si eu următoarea situație: bunicul vitreg e in prezent la azil , nu mai are discernământ, a avut atac cerebral . El are încă o fata si nepoți de sânge dar nu si.au dat deloc interesul . Pot eu sa devin tutore ? Sau întâi se iau rudele de sânge. Mai vreau sa specific ca eu stau in germania ar fi o problemă? Pot sa fac dovada că eu de aici m.am ocupat sa.i gasesc azil după externarea din spital.

 5. Buna ziua. Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer si dementa in 2013. In Octombrie 2019 a fost diagnosticta cu tumoare cerebrala. Nu mai are discernemant, are afazie si nu se poate deplasa sau manca singura. Este la un centru de asistenta in judetul Dambovita. Domiciuliul pe CI il are in Bucuresti insa nu mai locuieste acolo. Va rog, catre ce instanta pot adresa cererea de tutela? Cea din Dambovita sau cea din Bucuresti.
  Nu o pot deplasa in Bucuresti pentru epertiza medico-legala,

  Multumesc.

 6. Buna ziua , am un baiat de 28 anii cu handicap grav de la nastere care nu este deplasabil si al carui asistent personal sunt eu .Va rog sa imi spuneti cum as putea deveni tutorele lui
  ( reprezentant legal ) si daca ma puteti ajuta dvs

 7. Buna seara,suntem 3 frati,unul dintre noi este putator de handicap grav cu drept de asistent personal atestat printr-un certificat emis de autoritatile competente,care dorim sa facem dezbaterea succesorala a unui apartament ramas de la parintii nostrii.Notarul caruia ne-am adresat a conditionat procedura cu obligativitatea punerii sub interdictie judecatoreasca a fratelui cu probleme….este corect?

 8. Am un dosar pe rol unde astept confirmarea de la expertiza de medicina legala unde astept sa devin tutore al fiicei mele.intrebarea mea este daca voi fi tutore am dreptul sa fiu si insotitor avind in vedere ca in momentul acesta ea este considerata a acea dreptul la handicap gr 2 in schimb nu este capabila sa munceasca si sa se ingrijeasca singura.va multumesc si astept un raspuns.

 9. Buna ziua! sunt tutore al mamei mele prin hot jud. Mi-a venit de la ANRP un titlu de plata pe numele mamei si cei de la CEC- BANK nu vor sa-mi dea banii. MAMA NU ARE DISCERNAMANT FIIND CU HANDICAP GRAV NERECUPERABIL. CE AM DE FACUT? MULTUMESC

 10. Buna seara ,Mama a fost diagnosticata cu Alzheimer și dementa,este internata la spitalul de Neuro in Brasov și eu am nevoie de ajutor pentru a deveni tutorele ei .Este complicata procedura?Eu locuiesc in Oradea
  Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.