Radiere Comandament Din Cartea Funciara

Radierea comandamentului din cartea funciara – Vechile executari silite prin inscrierea comandamentelor

Executare silita exista si in 1957 insa si la fel si somatiile imobiliare din zilele noastre. Radiere Comandament Din Cartea Funciara ridica interdictiile din cartea funciara.

Sunt in continuare persoane care au inscrise aceste comandamente in cartile funciare si din cauza lor nu isi pot instraina bunurile imobile, casele, terenurile sau alte asemenea.

Inscrierea comandamentului in cartea funciara, echivaleaza cu inscrierea unei somatii imobiliare in cartea funciara de astazi, respectiv, notarea unei interdictii de vanzare a bunurilor imobile pana cand datoria pe care un debitor o are fata de un credit, nu este stinsa.

Aveti notat in cartea funciara un comandament de executare silita? Completati formularul de contact rapid:

De ce este important sa intelegem pe deplin cum putem obtine radierea unui comandamanet din cartea funciara, comandament ordonat poate acum mai bine de 50 de ani? Asta pentru ca desi poate pare ireal, in Romania in momentul de fata sunt zeci de mii de persoane care au notat in cartile lor funciare, comandamente vechi de zeci de ani de zile.

O sa vedem in articolul sustinut astazi de catre Cuculis&ASOCIATII care este procedura prin care un comandament se prescrie si cum se dispune o radiere comandament din cartea funciara. De asemenea o sa vedem cum decretul 167/1958 este aplicabil tuturor comandamentelor notate in cartile funciare si cum se poate radia un comandament din cartea funciara.

Sa incepem!

Ce este comandamentul notat in Cartea Funciara?

Coamandamentul inscris in cartea funciara reprezinta de fapt o somatie de notare a unei datorii in cartea funciara a unui imobil. Codul de procedura civila vechi determina comandamentul ca fiind :

Art. 387 din vechiul cod de procedura civila vorbea despre Comandament si despre faptul ca doar in baza acestui comandament urma sa fie facuta executarea silita. Evident, comadamentul se inscria in cartea funciara.

Art. 387. Nici o hotărâre sau titlu executor nu se va putea executa decit numai după ce va fi incunostiintat datornicul odata cu somatia sau comandamentul.”

Vechiul cod de procedura civila

Ceea ce trebuie sa stie toti cei care se confrunta cu notarea acestor tipuri de executari silite in cartile lor funciare, este ca TOATE COMANDAMENTELE DE EXECUTARE SILITA sunt PRESCRISE.

Prescrierea unui comandament presupune de fapt invocarea prescriptiei dreptului notat in Cartea Funciara si care nu a mai fost pus in executare silita.

Cum au ajuns comandamentele sa fie notate in cartile funciare?

Practic, inainte de 1996 cand a luat fiinta legea cartii funciare, toate notarile imobiliare se faceau in registrele de trascriptiuni si inscriptiuni. Astfel, comandamentul nu era nimic altceva decat o inscriptiune prin care se facea dovada faptului ca un anumit bun era grevat de o executare silita.

Evident, dupa cum bine cunoastem , in Romania s-au facut sute de mii de tranzactii cu imobile in mod nelegal si astfel aceste comandamente in unele cazuri nu au mai ajuns sa fie transcrise sau opozabile.

Imediat dupa intrarea in vigoare a cartilor funciare si transcrierea din registrele publice de inscriptiuni si trascriptiuni, comandamentele au fost mutate in cartile funciare.

Cum se facea executarea silita imobiliara in baza comandamentelor ?

Urmarirea nemiscatoarelor bunuri – adica in vechea reglementare urmarirea imobiliara a bunurilor

Art. 492. Orice urmărire a unui imobil va începe printr-un comandament facut de către creditor datornicului şi deţinătorului, de va fi, prin mijlocirea unui executor judecătoresc.

În cazurile în care legi speciale inlocuiesc comandamentul prin somatii sau notificari pentru punerea în vinzare a imobilelor, acele somatii inceteaza de a-şi mai avea efectul lor, de îndată ce debitorul a achitat, înainte de licitaţie, toate ratele cu dobinzile şi cheltuielile de orice natura exigibile în momentul platii.

Art. 493. Acest comandament se va face în persoana sau la domiciliul datornicului şi deţinătorului.

El va cuprinde copie după titlul executor, somatia de a plati şi instiintarea ca, dacă nu va plati, se va face vinzarea cutaror sau cutaror nemiscatoare. El va fi iscalit de executorul judecătoresc.

Acest comandament se va transcrie de urgenta în extract îndată după comunicare, după ordinea înregistrării, într-un registru special.

Prescriptia comandamentului – Radiere comandament din cartea funciara

Radierea comandamentului din cartea funciara este operatiunea prin care acum, dupa zeci de ani de zile de la momentul notarii acelui comandament, proprietarii de terenuri de imobile, case, apartamente etc.. pot solicita instantei de judecata radierea comandamentului din cartea funciara in baza prescriptiei.

Comandamentele inscrise in cartile funciare sunt prescrise.

Articolul 1786 vechiul cod civil, explica

Inscripţiile conservă dreptul de privilegiu şi de ipotecă în curs de 15 ani din ziua în care s-au făcut inscripţiile. Efectul lor încetează dacă inscripţiile nu au fost reînnoite înaintea expirării acestui termen.

Vechiul cod civil

Astfel, nu se mai pune problema ca un creditor care are un comandament inscris in cartea funciara ar mai putea sa execute silit creanta respectiva, insa se pune problema faptului ca in cartea funciara, atata timp cat apare notat acel comandament, doar instanta de judecata si pe baza prescriptiei comandamentului se poate face radierea comandamentului din cartea funciara.

Pentru a intelege care este procedura si cum va poate ajuta un avocat executare silita sa radiati comandamentul din cartea funciara, am explicat pasii mai jos.

Cum pot sa radiez comandamentul din cartea funciara?

Cererile inaintate la cartea funciara si apoi in instanta trebuiesc redactate si verificate de catre un avocat pentru a fi siguri de faptul ca ceea ce se solicita instantei de judecata ulterior, este legal si conform.

Inainte de a va adresa instantei de judecata cu o cerere de radiere comadament executare silita din cartea funciara, se poate face o cerere de radiere a comandamentului direct registratorului de carte funciara din orasul / comuna / unde se afla imobilul grevat de acel comandament de executare silita.

Practic, invocand articolele de lege de mai sus si anume, prescriptia dreptului de a mai fi pus in executare silita acel comandament dar si faptul ca acel comandament evident nu va mai putea produce efecte niciodata, solicitati cartii funciare, radierea notarii.

Daca in urma cererii veti primi o solutie de respingere a radierii comandamentului din cartea funciara, puteti face o plangere noua la registratorul sef al cartii funciare si acesta va fi de asemenea obligat sa va raspunda.

Daca nici registratorul sef nu va admite cererea, atunci va trebui sa mergeti in instanta de judecata pentru a solicita radierea comandamentului de executare silita.

Model Cerere radiere din carta funciara a comandamentului de executare silita

OFICIUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ ……………………….. BIROUL DE CADASTRU ŞI PUBLICITATE IMOBILIARĂ ………………………..

Nr. de înregistrare…………../…/…/ 20…..

CERERE DE RADIERE

Subsemnatul , cu toate datele de identificare …………………………………………., în calitate de proprietar al imobilului si aici treceti toate datele de indetificare cu numar de carte funciara si cadastru,

vă rugăm să dispuneţi radierea:

– comandamentului cu numarul , avand in vedere suma de……………….. , comandament de executare silita intabulat asupra imobilului situat în localitatea……………………………str. ……………………………..nr. ………bloc……. scara…….. etaj…….. ap. …….. sector/judeţ

– interdicţiei de înstrăinare/ grevare/ demolare notate cu încheierea nr. ……………… pronunţată la data de…………………………de Judecătoria/O.C.P.I. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Solicit comunicarea încheierii de carte funciară, precum şi extrasul de carte funciară pentru informare:
prin poştă | _ |la sediul BCPI reprezentant bancă | _ |fax | _ |

Data……./…………../20…..

Asa cum explicam si mai sus, este indicat ca intreaga procedura sa fie facuta prin intermediul unui avocat specializat, asta pentru a fi asigurat de faptul ca sunt invocate textele de lege corecte.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si faptul ca in unele cazuri, radierea comandamentului din cartea funciara se va putea face doar in instata.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
4 comments to “Radiere Comandament Din Cartea Funciara”
  1. Bună dimineața, Secapital Sarl mi a notat o somatie imobiliara în CF in2016,întrucât creanta era prescrisa, s a admis la instanta de fond prescrierea iar creditoarea în nov/2017 a emis Suspendarea executării și în dec/2017 a cesionat creanta către INVESTCAPITAL ,,care mi a trimis Notificarea (Cesiunea) dat nu am mai primit niciodată vre un act ! PS s a admis apelul pentru ca am mai formulat o Contestație la titlul care a fost calificata de instanta în solicitarea prescripției! Am solicitat executorului radierea notificării somației imobiliare care nu mai corespunde ,e un alt creditor și valoarea fiind mai mica (cesiune prin Novatie ) dar refuza sa formuleze o Încheiere de încetare a executării silite! Ce pot să fac ? ‘Mulțumesc!

  2. Salut! Ma numesc Buriu ion din Ploiești și am o problema cu ieșirea din indiviziune cu fratele meu Buriu Nicolae din Buftea ! În urma decesului ambilor părinți ne-a revenit 1/2 la prima fază a masei succesorale ! Terenul cu imobilele ( una construita în 1928 iar cealaltă în 1975 !) Cea din 1928 este 99% nelocuibila ! Cum pot obține certificat de radiere pentru ea ? Pot construi în locul ei dacă nu am ieșit din indiviziune ? Vă mulțumesc !

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.