Rambursarea Taxelor Platite In Strainatate

Daca ati muncit in strainatate in ultimii 5 ani de zile, puteti beneficia de rambursarea taxelor platite pe teritoriul statelor membre ale uniunii europene si chiar si din cadrul altor state non UE.

Am analizat legislatia statelor si am scris prezentul articol pentru cei 6.000.000 + de romani care lucreaza in afara tarii si am ridicat o serie de intrebari pentru a va ajuta in mod activ sa vedeti cum puteti sa va recuperati banii retinuti cu titlu de taxe in tarile unde ati lucrat.

Rambursarea taxelor platite in strainatate

Cele mai intalnite cazuri de rambursari sunt cele din Marea Britanie, Norvegia,Olanda Germania, Irlanda, Danemarca, Austria dar si Statele Unite Ale Americii – SUA.

Ultima cifra estimativa a numarului de romani plecati din Romania la munca in afara granitelor a fost de peste 6 milioane de cetateni romani. Taxele sunt normale insa la fel de legal este sa solicitati rambursarea lor partiala.

Incepem cu intrabarea principes – Ce reprezinta o rambursare a taxelor platite pe teritoriul unui stat strain?

Rambursarea taxelor reprezinta de esenta procedura de plata a sumelor de bani retinute de catre acel stat cu privire la impozitul pe venit si i se aplica oricarei persoane care a lucrat in strainaate si care de esenta a avut si platit un impozit pe venit.

Acest lucru presupune de esenta ca persoana respectiva sa fi lucrat cu acte legale.

Cand se aplica pentru rambursarea taxelor?

După ce a plecat de la locul de muncă şi a părăsit ţara, angajatul poate sa aplice pentru rambursarea taxelor din statul unde a plătit taxele iar pentru acest lucru trebuiesc completate formulare de returnare a taxelor iar personalul de la serviciul fiscal ( echivalent ANAF Roman) verifică datele personale completate şi calculează suma taxelor pe venit plătită în plus. Dacă s-a dovedit că a avut loc o supraplată, persoana respectivă va primi o rambursare a taxelor.

Care este termenul in care un cetatean roman care a solicitat rambursarea taxelor, le poate primi inapoi?

Procedura este rapida, avand in vedere unitatea UE si mai ales legislatiile armonizate la nivel european, fapt pentru care va putem spune ca termenul aproximativ este de 2 pana la 4 luni de zile, aproximativ.

De ce documente are nevoie cetateanul roman care a lucrat in strainatate pentru a recupera taxele platite in strainatate?

In primul rand trebuie sa va identificati fapt pentru care este nevoie de o copie după paşaport sau cartea de identitate,secundar documentul care atesta venitul dvs. si faptul ca ati platit taxele pentru orice loc de munca pe care l-ati fi avut.

Documentul care atesta plata poate fi orice act de natura care sa ateste acest lucru (ex. în Marea Britanie şi Irlanda – Formularele P-45/P-60, în Olanda – Jaaropgave ) si desigur numele complet al angajatorului cat si numarul de asigurare sociala.

Una dintre intrebarile arzatoare se refera la dreptul de a lucra din nou din punct de vedere legal in strainatate daca se vor rambursa taxele.

Raspunsul este categoric da, rambursarea taxelor nu are nicio interferanta cu viitorul loc de munca pe care l-ati putea obtine in fara tarii.

De asemenea si dreptul dvs. la penise din acel stat este pastrat si nu intra in niciun fel de conflict cu faptul ca rambursati taxele in mod partial.

Taxele sunt deduse din veniturile cetatenilor romani ce lucreaza in aceste tari si ele depind de un cumul de factori, precum, sistemul de impozitare local si in unele cazuri de perioada pe care cetateanul roman a pretecut-o in aceasta tara.

Persoanele care lucrează legal în străinătate, trebuie să plătească inclusiv impozitul pe venit.

Acest lucru este obligatoriu pentru toți salariații.

Persoanele care sunt angajate nu-l plătesc în mod direct, ci o fac prin intermediul angajatorului, care, înainte de a trimite salariul, va deduce din acesta contribuțiile pentru impozitul pe venit și asigurările sociale, care sunt apoi trimise la biroul fiscal local.

Prin raportare la Romania, este vorba de retinerea la sursa si predarea sumelor catre impozitul de stat din acel stat membru.

Ce lege sau regulament da dreptul la o asemenea rambursare de taxe?

Nu discutam aici despre o inginerile judiciara ci mai degraba despre o decontare efectiva a angajatului cu statul catre care a platit niste taxe anticipate.

ATENTIE – Se vorbeste despre recuperarea partiala a impozitului, respectiv a excedentului platit de catre angajator pentru angajat si retinut din salariul acestuia.

Haideti sa luam un exemplu – In Romania platim in baza unei declaratii de venit anticipata, o suma de bani , insa noi ne hotaram sa plecam definitiv din tara.

Este normal ca daca totusi am platit aceasta suma de bani si nu am generat venituri, sumele platite catre stat nu au de ce sa mai stea in contul statului si trebuiesc restituite.

Cam asa functioneaza si sistemul invers.

Angajatorul va retine din salariul angajatului o anumită sumă – un avans privind impozitul pe venit – care apoi îl trimite la bugetul de stat din statul unde lucrati.

În cele mai multe țări, există anumite scutiri plafonul de scutire de impozit, iar în cele mai multe cazuri, va exista un excedent fiscal pentru și se poate aplica pentru o restituire a acestuia.

Pentru a face acest lucru, trebuie să se depună declarațiile corespunzătoare către biroul fiscal local, care, după verificarea corectitudinii datelor, va calcula suma excedentară și va trimite contribuabilului suma de bani datorată – adică returnarea impozitului plătit în plus din străinătate.

Retineti – Chiar dacă ați fost angajat doar pe o perioadă scurtă puteti opta pentru recuperarea acestor taxe.

De esenta , in aceste situații, de cele mai multe ori, impozitul pe salariu datorat în Germania este zero, și prin urmare, aveți dreptul la recuperarea întregului impozit reținut și plătit. Însă, rețineți că atunci când vorbim despre rambursarea taxelor din Germania, o mare importanță o are clasa de impozitare în care sunteți încadrat de către angajatorul german.

De asemenea, pentru recuperarea acestor taxe cu privire la statul german, veti avea nevoie de la angajator de – Lohnsteuerbescheinigung sau Abrechnung.

Recuperarea taxelor / impozitului din Germania se poate solicita pe ultimii 4 ani.

Returnarea impozitului din Olanda-

Pentru a solicita o returnare de impozit din Olanda iti trebuie fisa fiscala Jaaropgaaf sau ultimul fluturas de salariu Salaris. In plus, trebuie sa obtii certificatul EU/EWR(format european), prin care sunt confirmate veniturile obtinute in Romania.

Pentru a va recupera taxele platite in strainatate, atunci cand reveniti in tara, completati formularul de mai jos:

16 comments to “Rambursarea Taxelor Platite In Strainatate”
 1. Buna ziua! Ma numesc Florea Marilena și am lucrat in Olanda. In 2018 din Mai pana in Octombrie, iar anul acesta din Martie pana in Septembrie. Anulat trecut am avut pe contractul de munca adresa la care locuiam pt care plăteam chirie 400 euro lunar. In acest an contractul de munca a fost făcut pe adresa de domiciliu din România , însă chiria a rămas tot 400euro, și asta din salariu net ca așa a decis firma Inperson.nl ca angajator. Iar contractul de munca a fost in totalitate doar in limba olandeza nu și in romană! Îmi puteți spune, va rog, dacă este legal acest lucru? Va mulțumesc!

 2. Buna seara ! Am lucrat trei ani in UK si as vrea sa stiu daca banii opriti pentru pensie ii pot primi inapoi integral. Multumesc !

 3. Bună seara am lucrat in it. 3 ani cu contract de muncă cum procedez sa recuperez diferența de impozit plătită statului italian. Multumesc

 4. buna ziua,
  am lucrat in italia cu “busta paga” din 1/4/2011 /31/12 /2018,
  pot beneficia de calcul si returnarea taxelor platite in plus.?
  cum sa procedez ?
  ce acte trebue sa prezint,
  si unde?

  in tara este cineva care se ocupa de acest demers?

  Cu stima, ana corobuta.
  va multumesc anticipat pentru un eventua raspuns pe emeil lasat mai jos.

 5. Buna ziua lucrez pe vas de croaziera de 7 ani cu contract in Cipru si taxe platite in Elvetia exista vreo sansa sa mi recuperez taxele? Multumesc

 6. Am lucrat 7 luni cu contract de munca legal in Cehia. Cum imi pot recuoera taxele platite si banii cotizati pentru pensie.

 7. Buna ziua am lucrat in italia 9 ani. 2010 pana in 2019.se mai pot recupera taxele platite in plus. Daca da cum. Mulțumesc anticipat pt raspunsuri

 8. Ei am lucrat 12 ani in Cipru ce trebuie să fac ptr a-mi lua taxele înapoi ținând cont că nu am știut până acum de așa ceva iar în ianuarie vreau să plec înapoi în Cipru Mulțumesc!

 9. As dori sa recuperez taxele și impozitul pe anii 2019 și 2020, ani în care am lucrat în Germania. Cum pot lua legătura cu dumneavoastră pentru începerea procedurii de restituire a acestor bani? Mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.