Comisioane Si Dobanzi Abuzive inserate in contractele bancare. Mai pot fi ele atacate daca a fost rambursat creditul?
Ce se intampla cu clauzele abuzive ramase in contractele ajunse la termen, scadente anticipat sau rambursate anticipat?
Se mai pot recupera banii platiti in virtutea clauzelor despre care stim ca sunt abuzive, dupa acest moment?
Vedeti mai jos.
MAI POT ATACA IN INSTANTA CLAUZELE ABUZIVE DIN CONTRACTUL DE CREDIT, IN CAZUL IN CARE AM RAMBURSAT ANTICIPAT/FINALIZAT CREDITUL?
O intrebare des intalnita in randul celor care au semnat un contract cu o banca, ifn sau chiar si CAR.
Raspunsul la aceasta intrebare cand vine vorba despre comisioane si dobanzi abuzive este unul pozitiv, in conditiile in care potentialul de caracter abuziv al unor clauze se apreciaza prin raportare la momentul incheierii contractului, neavand nicio relevanta daca respectivul contract este sau nu in derulare.
Practic, nu conteaza ca un credit deja a fost rambursat anticipat sau la termen, daca el a fost “infectat” cu clauze de natura abuziva de la bun inceput, atunci aceste clauze pot face obiectul unei actiuni in instanta chiar si dupa ce creditul a ajuns la termen.
Actiunile avand ca obiect anularea de clauze abuzive sunt imprescriptibile, in considerarea faptului ca sanctiunea aplicabila este nulitatea absoluta.
Nulitatea absoluta confera actiunii caracter de imprescriptibilitate.
In aceeasi situatie, chiar si in ipoteza in care creditul a fost rambursat anticipat sau la termen, efectele produse de existenta unor clauze de natura abuziva, pot fi constatate si dupa momentul ajungerii la termenul final al contractului.
Caracterul nulitatii absolute a unei clauze abuzive rezulta din reglementarea legala oferita in plan european de Directiva nr. 13/93/CEE, iar pe plan national de Legea nr. 193/2000.
In acest sens s-a pronuntat si ICCJ in decizia nr. 1393 din 2 aprilie 2013, decizia nr. 992 din 13 martie 2014 si decizia nr. 3234 din 23 octombrie 2014.
De asemenea, in ordonanta pronuntata in cauza C-76/10 Pohotovost‘ s.r.o. impotriva Iveta Korckovska, la paragraful 50, CJUE a aratat ca, data fiind natura si importanta interesului public pe care se intemeiaza protectia pe care Directiva o asigura consumatorilor, articolul 6 din aceasta trebuie sa fie considerat ca o norma echivalenta cu normele nationale care ocupa, in cadrul ordinii juridice interne, rangul de norme de ordine publica.
Aceeasi concluzie a fost trasa si in hotararea pronuntata in cauza C-40/08 Asturcom Telecomunicaciones SL impotriva Cristina Rodriguez Nogueira, in paragraful 52.
Pretentiile cu privire la restituirea sumelor sunt strans legate de sanctiunea care se aplica in cazul stipularii unor clauze abuzive in contractile incheiate cu consumatorii.
Mai mult, in masura in care am rambursat anticipat creditul este foarte posibil ca banca sa ne retina un comision de rambursare anticipata, a carui valoare se raporteaza la perioada de timp scursa intre momentul contractarii si al rambursarii anticipate a creditului si la cuantumul sumei imprumutate.
Vizualizati si Comisioane Si Dobanzi Abuzive :
Cu alte cuvinte, cu cat rambursam anticipat mai tarziu creditul, cu atat cuantumul comisionului de rambursare anticipata poate fi mai mic.
Prin urmare, pe calea unei actiuni in constatarea clauzelor abuzive, in privinta unui credit rambursat anticipat, putem solicita ca si acest comision sa fie constatat drept abuziv de catre instanta, cu atat mai mult comisionul de rambursare anticipata era inserat in contractele incheiate anterior anului 2010, de catre majoritatea bancilor.
De asemenea, chiar si in cazul in care creditul este declarat scadent anticipat, avem posibilitatea introducerii unei actiuni in constatarea clauzelor abuzive din contract, deoarece declararea scadentei anticipate a creditului de catre banca/recuperator nu ne priveaza de dreptul de a ataca printr-o actiune de drept comun, existenta clauzelor abuzive din contractul de credit.
Cititi si :
- Certificatul De Mostenitor European – Moșteniri Internaționale: Consiliere In Cazuri De Moșteniri Ce Implică Jurisdicții Multiple
- Avocat Litigii Imobiliare
- Executat Silit De DDM INVEST XX AG-Contestatie La Executare Admisa-Executare Silita Anulata Definitiv-Debitorul Scapa De Datorie
- Executat Silit De B-Squared Investments
- Debitorul Prescrie Ipoteca Imobiliara Vanduta La Recuperatorii De Creante
Mai mult, in cazul in care instanta constata, in mod definitiv, existenta unor clauze abuzive in contract, acestea vor fi declarate nule absolut si poate opera chiar o compensare cu debitul pentru care suntem executati sau o scadere din debitul respectiv.
Bineinteles ca promovarea unei astfel de actiuni nu exclude si promovarea unei contestatii la executare unde sa fie inclusa si chestiunea unor Comisioane Si Dobanzi Abuzive si drept urmare daca se constata ilegala lor percepere sa fie anulata executarea.
Cititi despre ultima hotarare a CJUE cu privire la comisionul de acordare si administare.
Avand in vedere pozitiile de inegalitate de pe care actioneaza partile si, in vederea asigurarii unei angajari in deplina cunostinta de cauza a consumatorilor in contractele de credit incheiate cu institutiile bancare, legiuitorul a instituit in sarcina bancii, care are o pozitie dominanta in raport cu consumatorii, obligatia informarii in mod complet, corect si precis a celor din urma, cu privire la aspectele esentiale ale produsului/serviciului oferit (art. 18 din OG nr. 21/1992).
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua ! In cazul in care nu mai am contractul de creditare incheiat cu banca (din 2007) si banca nu mi-a trimis o copie la solicitarea mea, cum pot sti daca mi s-au perceput comisioane si dobanzi penalizatoare abuzive, pentru a descide o actiune judecatoreasca ? Multumesc !
Puteti sa-i obligati in instanta.
Proces câștigat împotriva BCR pentru clauze abuzive dar prin hotărârea judecătorească trebuie sa renegociem de urgenta dobânda cu banca.
Cum se decide noua dobânda dacă o parte din clauze și dobânda sunt nule?Mulțumesc dacă îmi puteți răspunde.
Cu stima!!
Acolo trebuie sa faceti o alta cerere de chemare in judecata.