LIPSA TAXEI DE DRUM (ROVIGNETA) TAXATA ILEGAL PE TERITORIUL TARII
Despre taxa de drum sau mai pe scurt rovigneta s-a tot discutat in nenumarate randuri in ceea ce priveste modalitate exagerata de sanctionare a persoanelor ce folosesc drumurile nationale fara a avea platita aceasta taxa. In mod onest taxa de drum trebuie platita de absolute toti cei care folosesc drumurile nationale insa problema tuturor intervine atunci cand omit sa plateasca aceasta taxa si incep sa primeasca amenzi contraventionale cu o vechime de aproape 6 luni de zile. Amenda pe care cei mai multi dintre utilizatorii de drumuri o platesc este aceea care se regaseste in anexa ordonantei de urgent a numarul 15/2002 in cazul autoturismelor cat. A amenda principal 250 de ron plus despagubirea aferenta de 28E sau mai précis exact tariful pe un an de zile al unei rovignete.
Ce se intampla daca ati trecut de 10 ori in intervalul unei saptamani prin fata unei camere de constatare fara sa detineti o rovigneta valabila? Raspunsul la aceasta intrebare ii macina pe tot mai multi dat fiind finalul anului 2011 si dorinta tuturor agentilor constatatori de a-si termina treaba si mai ales de a aplica contraventii. Veti primi in mod evident 10 amenzi contraventionale alaturate fiind si 10 tarife de despagubire, pentru aceeasi fapta contraventionala.
Este legal? Raspunsul este NU, nu este legal ca un contravenient sa fie pedepsit in acest mod etern pentru aceeasi contraventie. Una dintre trăsăturile esenţiale ale contravenţiei este existenţa pericolului social. În doctrină, precum şi în practică se remarcă obligativitatea organelor judiciare de a analiza in concreto respectiv gradul de pericol social de la caz ca caz. În speţa de faţă, în mod evident, această analiză nu a fost efectuată. Suma primita de CNADNR drept valoare de despagubire reprezintă contravaloarea unei roviniete pe 12 luni. Conform art. 8 alin. (3) din O.G. 15/2002, modificată ulterior, „contravenientul are obligaţia de a achita, pe lângă amenda contravenţională, cu titlu de tarif de despăgubire, în funcţie de tipul de vehicul folosit fără a deţine rovinietă valabilă, sumele stabilite conform Anexei nr. 4”. Conform sus-citatei anexe nr. 4, cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil pentru un autoturism este de x euro, adică identic cu tariful de utilizare pentru 12 luni a drumurilor naţionale. Această situaţie este valabilă pentru toate categoriile de vehicule menţionate în anexele nr. 1 (care reglementează nivelul de utilizare a drumurilor naţionale) şi nr. 4 (care reglementează cuantumul tarifului de despăgubire aplicabil) din Ordonanţa nr. 15/2002, cu modificările ulterioare. S-ar putea trage concluzia că acest tarif de despăgubire reprezintă contravaloarea rovinietei pe 12 luni şi că, odată achitat acest tarif, utilizatorul drumurilor naţionale va avea o rovinietă valabilă. Acest aspect este contrazis de comportamentul CNADNR S.A. care, în mod abuziv, percepe tariful de despagubire la fiecare nouă presupusă „contravenţie” pe care o constată.
În concluzie, în eventualitatea în care un vehicul tranzitează drumurile naţionale timp de câteva luni, fără să aibă cunoştinţă că nu o deţine rovinietă valabilă, poate fi amendat contravenţional de cateva zeci de ori şi, pe lângă această sancţiune, va trebui să achite către CNADNR S.A. tot atâtea tarife de despăgubire câte presupuse contravenţii a săvârşit! Or, dacă s-ar proceda în asemenea fel, deşi legea este foarte clară în sens contrar, ar lua naştere o situaţie extrem de dificilă pentru contravenient, disproporţionată faţă de pericolul social generat.Având în vedere argumentele expuse, consideram a trebuie anulat procesul verbal de contraventie.
Aceste aspecte sunt doar cateva precizari din cadrul unei contestatii la procesul verbal de contraventie. O alta critica majora ce ii poate fi adus oricarui proces verbal de contraventie este aceea ca nu se poate depune mentiune pe el iar acest lucru duce la nulitatea lui absoluta. Putem adauga aici si faptul ca toate procesele verbale de contraventie sunt lipsite de anumite informatii in concreto ale contravenientului si aici putem sa apreciam lipsa datelor clare de identificare ale fiecarei persoane in parte iar in cazul persoanelor juridice lipsa J sau CUI-ului din proceul verbal de contraventie. In concluzie singura varianta clara pentru anularea acestor procese verbale de contraventie este instanta de judecata. Chiar daca procesul verbal este prescris, tot trebuie sa va adresati instantei pentru constatarea acestui aspect.
Nu va ascundem faptul ca in lumea juridica si anume pe rolul instantelor de judecata se afla in lucru mii de plangeri contraventionale iar un procent impresionat 70-80% din acestea sunt castigate pe motivele expuse mai sus si nu numai. Este de notorietate deja faptul ca in Romania nu se aplica cumulul pedepselor insa se pare ca in cazul CNADNR se face o exceptie ei intrecandu-si limitele legale si din punctul nostru de vedere au facut pasul spre un abuz real de drept evident in detrimentul vadit al cetatenilor. Aveti acest drept a contesta ROVIGNETA – FOLOSITI-L!
Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.
www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011
Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist
multumesc Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii ptr ca ne invata cum sa procedam in fata unor abuzuri ale guvernului.
Unde pot gasi un model de contestatie a procesului verbal (pe baza absentei semnaturii olografe a agentului constatator, doar semnatura electronica) ?
Multumesc.
Gasiti pe blogul nostru un model de contestatie. Atentie insa acest model de contestatie este ORIENTATIV, fiecare proces verbal avand particularitatile sale.
Cristian Deca 0722298011
Multumesc !
Buna seara,
In decursul acestei zile am primit 2 plicuri cu amenzi pentru circulare fara a avea rovinieta valabila, ambele fiind emise in ziua de 15.05.2012 prentu contraventii savarsite in datele de 04 si 07.05.2012. Exista posibilitatea achitarii doar a amenzilor fara sa achit tariful de despagubire?
Stimate domn, aveti posibilitatea sa nu platiti nimic si sa fiti executat pe mai tarziu, sa platiti doar una si una sa o contestati si sa anulati un PV, sau sa platiti doar amenzile si sa fiti executat silit pe despagubiri. Varianta cea mai simpla este de a achita jumatate din prima si sa o contestati pe a 2-a. Av. Cuculis 0722298011
Buna seara pe 1 iunie am primit plic acasa cu amenda pentru lipsa rovinieta precum ca in data de 11 mai am circulat fara rovinieta pe raza judetului Neamt.As dori sa contest amenda in instanta.Se poate?As avea castig de cauza pentru ca lipseste semnatura olografa de pe procesul verbal.?Mentionez ca este prima amenda de acest tip pe care o primesc.Sau trebuie sa o platesc?
Buna ziua. Sunt mai multe elemente care pot duce la anulare procesului verbal de contraventie. Fiind prima amenda de acest tip va sfatuiesc sa o platiti.
Cu stima Cristian Deca – 0722298011
Buna ziua .Nu inteleg de ce trebuie sa platim aceasta taxa atita timp cit drumurile sunt jalnice
pt ca sunteti si suntem POPOr de naivi
asta ar trebuie sa face, si pentru ce a militat biroul nostru se pare ca s-a schimbat. Dupa mai multe interventii televizate guvernul a schimbat legislatia rovinietei.
cu ” gradul de pericol social”nu va castiga nici un avocat in pt rovigne, gradul de pericol social se analizeaza pt infractiuni si nicidecum pt amenzi contraventionale
Stimate domn din pacate in tara asta cu totii suntem specialisti. Pericolul social este analizat in concret si in cazul sanctiunilor civile, contraventionale, asa ca imi permit dupa lunga experienta sa va contrazic. Av Cuculis
Am cumparat rovigneta in data de 31.07.2012 pentru 10 zile la ora 10 ,iar acum am primit amenda pentru lipsa acesteia in data de 31.07.2012 ora 8.30.Am sanse de castig la contestatia PV.
multumesc.
Cu siguranta nu trebuie sa ramaneti pasiv. Actionati in judecata pentru a fi se face dreptate. Cu stima,av Cuculis 0722298011
Buna ziua,Imi cer scuze ca sunt cumva un pic in afara discutiei. Posed o masinuta care este catalogata ca autoutilitara (citroen nemo). Locuiesc in Constanta si am avut surpriza neplacuta sa fiu oprit de politie si intrebat de taxa de drumuri judetene ( 720 ron / an ) doar ca sa pot utiliza acele drumuri. Intrebarea era daca as avea vreo sansa daca i-as actiona in judecata (taxa asta depaseste valoarea rovignetei de cel putin 3 ori). Acesta este linkul cu hotararea cjc. http://www.cjc.ro/drumuri_jud/Autorizatii_circulatie.htm
Va multumesc
Stimata doamna, rovinieta este stabilita prin legea speciala 144/2012, depinde in ce categorie se incadreaza – E.F.C si asa mai departe! Din punctul meu de vedere nu cred ca este posibila o actiune in instanta, daca RAR a catalogat-o autoutilitara iar dvs. vreti sa platati ca pentru un auto claa A. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Nu este vorba de rovigneta. Este vorba de o hotarare de CJ Cta ce prevede pentru orice autovehicul de marfa ( aici incadrandu-se inclusiv aceasta autoutilitara a mea ) plata unei taxe JUDETENE ( DOAR JUDETUL CTA ) de drumuri, taxa ce depaseste valoarea rovignetei ( cu care nu am o problema ) de aproximativ 3 ori. Daca fiecare judet din Romania ar impune o asemenea taxa inrt-un an as depasi valoarea de nou a masinii i cauza. Multumesc
Stimate domn, in acest sens puteti sa atacati actul consiliului local cel mai probabil un un HG si in acest sens sa scapati de aceasta taxa care la prima vede este abuziva. Cu stima, av Cuculis 0722298011
eu am chitantele de plata a amenzii pentru lipsa rovignetei+plata celor 28 de euro+plata la trezorerie a 13 lei si totusi anual din 2011 incoace eram atentionat ca nu am platit nimic. anul acesta am primit EXECUTARE JUDECATOREASCA DESI AM CELE 3 CHITANTE DOVEDITOARE. cum credeti ca ar trebui sa procedez? totul a fost platit in ianuarie 2012, cand am primit si procesul verbal de constatare a contraventiei
Bună ziua,am primit o înștiințare ca sunt executat silit pt o rovigneta neplatita în 2011 Suma de plata este 320€ și 582 RON cheltuieli de judecată. Cum trebuie sa procedez?Mulțumesc!