Stabilirea Paternitatii In Instanta-Stabilire Paternitate Si Mai Ales Cum Se Stabileste Paternitatea In Instanta?-Avocat Cuculis Dreptul Familiei

Cum Se Stabileste Paternitatea In Instanta? Multe Intrebari Se Nasc Cu Privire La Acest Aspect Si Anune Atunci Cand Tatal NU Recunoaste Minorul Sau Atunci Cand Tatal Chiar Are Motive Sa Nu-l Recunoasca-Avocat Cuculis

Doua actiuni ce au la baza recunoasterea sau tagada filiatiei fata de un minor, doua actiuni de dreptul familiei ce au o larga aplicabilitate in dreptul practic – actiunea in tagada paternitatii si actiunea in stabilirea paternitatii –

Prezumtiv, daca in timpul casatoriei s-a nascut un copil, atunci tatal acestuia este sotul mamei insa se prezuma a fi tata cel care a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.

Ce text de lege ii permite unei mame sa solicite stabilirea paternitatii fata de copilul ei?

Totul se reduce la dreptul substantial si anume codul civil Art. 424

Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească-

Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească!

De la acest text de lege, prin intermediul unei avocat, se poate formula o actiune complexa, prin care sa se solicite acest lucru.

De asemenea in cazul in care tatal nu il recunoaste pe minor, potrivit art. 428 Cod civil “Mama copilului poate cere pretinsului tata sa ii plateasca jumatate din cheltuielile cu sarcina si de asemenea mama poate solicita aceste DESPAGUBIRI chiar si atunci cand copilul s-a nascut mort sau a murit inainte de pronuntarea hotararii privind privind stabilirea paternitatii.

Ce se intampla in cazul in care tatal NU recunoaste ca acela ar fi copilul sa? Il poate TAGADUI!

Actiunea pornita in tagada paternitatii poate fi pornita de catre sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil.

Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.

Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la nasterea copilului.

Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.

In oricare dintre cazurile expuse mai sus, trebuie sa avem in vedere ca ca va interveni un test de tip ADN, prin care se va stabili daca un minor este sau nu este al acelui tata.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Problema dvs. necesita o consultanta juridica? Programati AICI-

 

38 comments to “Stabilirea Paternitatii In Instanta-Stabilire Paternitate Si Mai Ales Cum Se Stabileste Paternitatea In Instanta?-Avocat Cuculis Dreptul Familiei”
 1. Buna ziua.As dori sa va supun atentiei o situatie.In cazul unui divort la notar,sotia in momentul divortului era insarcinata cu altcineva.Sotul ( sau fostul sot) a aflat de existenta acestui copil la putin timp dupa nasterea lui.A fost inregistrat pe numele acestuia la starea civila,de fosta sotie,intrucat in momentul in care l-a conceput,divortul nu era pronuntat.A fost introdusa o actiune de tagada a paternitatii.Fosta sotie a recunoscut ca nu fostul sot e tatal copilului,acesta nefiind recunoscut de tatal biologic.Fosta sotie a pastrat numele fostului sot in momentul divortului.Care sunt etapele unui proces de genul asta si cam cat dureaza? Fosta sotie a pastrat numele fostlui sot iar in cazul nerecunoasterii copilului de catre tatal biologic acesta va trebui sa poarte un nume.Care va fi acesta?Copilul va purta in continuare numele fostului sot al mamei?Multumesc

 2. Buna ziua
  As dori mai multe informați cum îmi pot dobândi dreptul de tata, pentru ca mama copilului nu a vrut sa ma treacă pe certificat, noi traind in concubinaj in perioada când a rămas gravida și ne-am despărțit între timp sa născut copilul și nu a dorit sa fiu trecut pe certificat , cum as putea lega sa îmi acest drept ?
  Mulțumesc

   • Buna ziua, As dori mai multe informații cum îmi pot dobandi dreptul de tata,pentru că mama copilului nu a vrut să mă treacă pe certificatul de naștere noi trăind în concubinaj timp de 8 ani.dupa ce sa născut copilu la un an de zile noi ne-am despartit .cum as putea legal să îmi iau acest drept de a fi tata la copil.multumesc anticipat.

    • Buna ziua vin si eu cu o Problema Am stat cu Fata 8luni dar in astea 8 luni sa intamplat sa ramana gravidă si sa ne despărțim la nastere nu ma căutat sa trec copilul pe numele meu acum după 4 ani de la nașterea copilul ma dat in judecata sa recunosc copilul.

      • Bună ziua sunt divorțată pe 28.06.2018 și am născut doua fetițe gemene pe data de 11.03.2019 și am probleme tatăl biologic nu poate recunoaște copii in Romania copii sunt concepuți in Spania și recunoscuți tot în Spania aveți idee daca la judecătorie ne mai cere să facem și test de paternitate

     • Bună seara! Cazul pe care o sa îl prezint este un pic mai dificil dar dacă se poate as avea nevoie de un răspuns, astfel 2 tineri căsătoriți au un copil de 1an și jumătate. Când copilul avea 6 luni soțul o aude pe soție vorbind la telefon cu amantul spunandu-i ca acel copil este al lor(al amantului). Soțul ii cere în instanta testul de paternitate, ea refuza, deja sunt la a 6 a înfățișare și nu s-a obținut nimic. Întrebarea este :chiar nu se poate obliga mama sa facă testul de paternitate? Sau ce ar trebui el sa facă în acest caz?Menționez ca soțul nu are posibilitatea de a dovedi cele auzite și nici martori.el doar își dorește sa știe dacă este sau nu copilul sau. Mulțumesc!

 3. Buna ziua vin si eu cu o Problema Am stat cu Fata 8luni dar in astea 8 luni sa intamplat sa ramana gravidă si sa ne despărțim la nastere nu ma căutat sa trec copilul pe numele meu acum după 4 ani de la nașterea copilul ma dat in judecata sa recunosc copilul.

 4. Buna dimineata! Am nevoie de un sfat intr-o problema care il priveste pe fratele meu, Mihai.Povestea a inceput in luna mai a acestui an.Mihai a inceput o relatie cu o fata, pe nume Svetlana, care locuieste in Strasbourg, fiind studenta acolo, dupa spusele ei.ea a venit in Romania in luna mai si au locuit impreuna, Mihai facandu-i carte de identitate pe adresa lui.La inceputul lunii septembrie s-au certat si ea a plecat la Strasbourg.Acum cateva zile l-a anuntat ca este insarcinata in trei luni si ca vrea ca Mihai sa recunosca copilul.El nu are certitudinea ca este copilul lui si i-a cerut sa faca un test de paternitate.Ea a refuzat in prima faza dar apoi a zis ca se mai gandeste.Mihai isi doreste acest copil daca este al lui dar nu o mai doreste pe mama.Ce poate face pentru a obtine custodia deplina a copilului.Numele meu este Laura iar numarul de telefon este .

 5. Buna dimineata! Am nevoie de un sfat intr-o problema care il priveste pe fratele meu, M.Povestea a inceput in luna mai a acestui an.M a inceput o relatie cu o fata, pe nume S care locuieste in Franta, fiind studenta acolo, dupa spusele ei.ea a venit in Romania in luna mai si au locuit impreuna, M facandu-i carte de identitate pe adresa lui.La inceputul lunii septembrie s-au certat si ea a plecat in Franta.Acum cateva zile l-a anuntat ca este insarcinata in trei luni si ca vrea ca M sa recunosca copilul.El nu are certitudinea ca este copilul lui si i-a cerut sa faca un test de paternitate.Ea a refuzat in prima faza dar apoi a zis ca se mai gandeste.M isi doreste acest copil daca este al lui dar nu o mai doreste pe mama.Ce poate face pentru a obtine custodia deplina a copilului?

 6. Buna ziua
  Am avut o relatie cu un barbat de 2 ani pe care nu o pot dovedi si din care a rezultat un copil. In momentul in care el a aflat de copil a plecat in america. In momentul de față el este acolo si am mesaje cu el in care spune ca vine sa recunoasca copilul. De 6 luni spune ca vine dar totusi nu ajunge. Ce pot face in acest sens?
  Multumesc

 7. Buna ziua ,am un copil dintr o relație de 7 ani,tatăl nu isi doreste copilul as dori sa stiu daca poate fi obligat de instanța sa recunoasca copilul …Nu vreau bani nu vreau nimic De la el doar sa aiba trecut numele tata lui in certificat copilul are 7 luni si el stie ca e al lui dar nu dorește să il recunoască.

 8. Pe acurt: In anul 1979 am fost actionat in judecata de o mama pentru recunoasterea unui copil nascut in luna mai a anului. Nu l-am recunoscut niciodata ca fiind copilil meu deoarece am considerat ca doreste doar sa profite de situatia mea sociala si matertiala din acea vreeme si in plus nu am avut relatii intime cu ea in perioada presupusa a fi conceput copilul.
  Mai precizez si faptul ca in timpul procrsului s-a facut o expertiza care nu m-a exclus de la paternitate.Pe perioada testului de paternitate ,mama copililui si-a suspendat procesul pana cand a vazut ca eu nu sunt exclus de a fi tatal copililui,cand a repus in termen dosarul.
  Urmare hotararii data, i-am platit pensie de intretinere pana la varsta de 23 anu conform legii.
  in timpul proceseelor, inclusiv legate de majorarea pensiei de intretinere , cu toate ca am cerut sa vadl copilul, nu am reusit macar sa-l vad cum arata.
  Actualmente fiind casatorit si cu trei copii as vrea sa fac un test de paternitate cu ADN.daca acest lucru mai este posibil..

 9. Pe acurt: In anul 1979 am fost actionat in judecata de o mama pentru recunoasterea unui copil nascut in luna mai a anului. Nu l-am recunoscut niciodata ca fiind copilil meu deoarece am considerat ca doreste doar sa profite de situatia mea sociala si matertiala din acea vreeme si in plus nu am avut relatii intime cu ea in perioada presupusa a fi conceput copilul.
  Mai precizez si faptul ca in timpul procrsului s-a facut o expertiza care nu m-a exclus de la paternitate.Pe perioada testului de paternitate ,mama copililui si-a suspendat procesul pana cand a vazut ca eu nu sunt exclus de a fi tatal copililui,cand a repus in termen dosarul.
  Urmare hotararii data, i-am platit pensie de intretinere pana la varsta de 23 anu conform legii.
  in timpul proceseelor, inclusiv legate de majorarea pensiei de intretinere , cu toate ca am cerut sa vadl copilul, nu am reusit macar sa-l vad cum arata.
  Actualmente fiind casatorit si cu trei copii as vrea sa fac un test de paternitate cu ADN.daca acest lucru mai este posibil.
  07.02.2020

 10. Bună ziua am și eu o problema, am un băiețel de 3 ani și o fetita de 11 luni. La fetita i-am făcut destul ADN și rezultatu a fost negativ, cum as putea sa ies din paternitatea acesteia, mai ales ca soția a decis sa rămână cu tatăl fetitei

 11. Buna ziua,am si eu o nelamurire,am avut acum vreo 5 ani o relatie de scurta durata cu o femeie maritata,dupa care m-am despartit de ea! Peste cateva luni,m-a cautat si a spus ca a ramas insarcinata cu mine si a bagat divortul de sotul ei! Eu nu am vrut sa mai aud de ea dar pana sa divorteze ea,a si nascut o fetita care a fost trecuta automat pe numele sotului si pe care sotul ei a si recunoscuto ca fiind a lui! Mentionez ca divortul ei a fost cu tagada paternitate si dosarul a fost disjuns divortul s-a pronuntat si a ramas pe rol doar dosarul cu tagada paternitate care s-a judecat doar intre ea si fostul ei sot! Desi am inteles ca a primit si ajutor judiciar pt efectuarea de ADN, ea nu s-a mai prezentat la IML si procesul a fost castigat de fostul ei sot,deci fetita a ramas a lui, pe numele lui ceea ce mie imi convine foarte mult! Mai mult decat atat,reclamanta nici nu a facut apel! Ca peste 3 ani de zile,tot reclamanta sa mai deschida inca o data un proces tot de tagada paternitatii la o alta judecatorie in care ne cheama ca parati pe fostul sot,pe fetita si pe mine! Intrebarea mea e daca se poate judeca acest proces de 2 ori pe aceeasi speta,cu aceeasi reclamanta,deci mentionez ca exista o sentinta definitiva in acest dosar! Va multumesc!

 12. Buna seara! Am 19 ani, parintii mei nu au fost căsătoriți niciodata, iar la nastere tatal meu nu a dorit sa ma recunoasca, astfel am trecut pe numele mamei. Din nefericire aceasta din urma a murit pe atunci cand aveam doar 14 ani. Nici la vestea aceasta tatal meu nu a dorit sa se intereseze de mine sau sa ma ajute. L am vazut de trei ori in toata viata. Sunt studenta anul intai la Stiinte Economice. Vreau sa stiu daca as putea in momentul de fata sa il chem in instanta sa faca testul ADN si sa fiu îndreptățită pentru toti acesti ani.
  Mi-as dori sa ma puteti ajuta macar cu o îndrumare. Multumesc anticipat!

 13. Buna ziua,am o problema mai grava,dupa 18 ani de castorie sotia a bagat divort,avem doi copii 11 si 16 ani,ea spune ca vrea sa mergem amiabil cu toate ca ea a gresit( adica am prinso) eu am stat in casa ei si voi ramine pe drumuri,problema mai grava este ca unul din copi nu este al meu ea va cere pensie alimentara si nu stiu daca dupa 18 ani cat am muncit si am lasat tot acolo este normal.Spunetimi va rog cum si cand sa cer test de paternitate,in timpul divortului sau dupa? Specific ca ambi copii sunt pe numele meu.

 14. Buna ziua,

  In urma cu 25 de ani s-a nascut un copil dintr-o relatie de concubinaj. Nu mi-am dorit copilul, am fost socat deoarece traisem cu ideea ca ea nu putea ramane insarcinata, in plus eram foarte tanar si ingrozit de ideea de a fi legat de cineva langa care nu doream sa imbatranesc. Insa mama copilului, o femeie cu multi ani mai in varsta decat mine, a ales impotriva dorintei mele. La nasterea copilului am semnat ca fiind tatal acestuia, apoi l-am mai vazut de cateva ori in primii doi ani, la insistentele mamei. Cand copilul era aproape major am fost chemat in instanta pentru pensie alimentara. M-am conformat si de aceasta data, simtindu-ma oarecum vinovat dar si revoltat. Am platit pensie alimentara pana la finalizarea studiilor. Exista probabilitatea sa nu fie copilul meu, deoarece nu imi seamana sub nicio forma… as vrea sa se faca un test de paternitate, insa nu stiu daca acest copil acum adult este obligat sa fie de acord cu cererea mea. In toti acesti ani nu am tinut legatura, doar am virat pensia alimentara. Il pot obliga prin actionarea in instanta, daca da, ce motiv pot invoca? Multumesc anticipat pentru raspuns!

 15. Bună ziua ma numesc Andreea am o fetita de 1 an și 4 luni eu am născut anul trecut în iunie.Sotul meu este arestat la Vaslui din ianuarie 2020. Motivul pentru care v am scris este ca el fugind anul trecut din tara având mandat de arestare am trecut fata pe numele meu. Acuma am deschis procesul fiind de acord și el ca să recunoască fata doar ca, costa 3200 și eu nu mi permit sa plătesc atâta dar mi s a zis de la tribunal ca trebuie sa depun o cerere pt expertiza și ca ma vor ajuta ei sau statulnu știu exact ca n am înțeles. Îmi puteți spune cum sa fac va rog mai departe?

 16. Buna ziua, daca tatal nu vrea sa recunoasca copilul cand il chem in instanta de judecata ,voi plati eu testul de paternitate sau doar avocatul?Pot deschide procesul fara avocat iar pe parcursul procesului daca nu ajung la o intelegere sa imi pun avocat?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Call Now ButtonApasati și apelati avocatul