Stabilirea Paternitatii In Instanta-Stabilire Paternitate Si Mai Ales Cum Se Stabileste Paternitatea In Instanta?-Avocat Cuculis Dreptul Familiei

Cum Se Stabileste Paternitatea In Instanta? Multe Intrebari Se Nasc Cu Privire La Acest Aspect Si Anune Atunci Cand Tatal NU Recunoaste Minorul Sau Atunci Cand Tatal Chiar Are Motive Sa Nu-l Recunoasca-Avocat Cuculis

Doua actiuni ce au la baza recunoasterea sau tagada filiatiei fata de un minor, doua actiuni de dreptul familiei ce au o larga aplicabilitate in dreptul practic – actiunea in tagada paternitatii si actiunea in stabilirea paternitatii –

Prezumtiv, daca in timpul casatoriei s-a nascut un copil, atunci tatal acestuia este sotul mamei insa se prezuma a fi tata cel care a convietuit cu mama copilului in perioada timpului legal al conceptiunii.

Ce text de lege ii permite unei mame sa solicite stabilirea paternitatii fata de copilul ei?

Totul se reduce la dreptul substantial si anume codul civil Art. 424

Stabilirea paternităţii prin hotărâre judecătorească-

Dacă tatăl din afara căsătoriei nu îl recunoaşte pe copil, paternitatea acestuia se poate stabili prin hotărâre judecătorească!

De la acest text de lege, prin intermediul unei avocat, se poate formula o actiune complexa, prin care sa se solicite acest lucru.

De asemenea in cazul in care tatal nu il recunoaste pe minor, potrivit art. 428 Cod civil “Mama copilului poate cere pretinsului tata sa ii plateasca jumatate din cheltuielile cu sarcina si de asemenea mama poate solicita aceste DESPAGUBIRI chiar si atunci cand copilul s-a nascut mort sau a murit inainte de pronuntarea hotararii privind privind stabilirea paternitatii.

Ce se intampla in cazul in care tatal NU recunoaste ca acela ar fi copilul sa? Il poate TAGADUI!

Actiunea pornita in tagada paternitatii poate fi pornita de catre sotul mamei, de mama, de tatal biologic, precum si de copil.

Sotul mamei poate introduce actiunea in tagada paternitatii in termen de 3 ani, care curge fie de la data sotul a cunoscut ca este prezumat tata al copilului, fie de la o data ulterioara, cand a aflat ca prezumtia nu corespunde realitatii.

Actiunea in tagada paternitatii poate fi pornita de catre mama in termen de 3 ani de la nasterea copilului.

Actiunea in tagada paternitatii introdusa de catre cel care se pretinde tata biologic poate fi admisa numai daca acesta face dovada paternitatii sale fata de copil.

In oricare dintre cazurile expuse mai sus, trebuie sa avem in vedere ca ca va interveni un test de tip ADN, prin care se va stabili daca un minor este sau nu este al acelui tata.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Problema dvs. necesita o consultanta juridica? Programati AICI-

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.