Tagada Paternitatii – Pe Scurt, Ce Avem De Facut Daca Nu Este Copilul Nostru Dar Totusi Este Pe Numele Nostru ? Cum Schimbam Acest Aspect Din Punct De Vedere Legal ?
Tagada paternitatii reprezinta de fapt contestarea faptului ca sunteti tatal copilului. Daca mama este determinata foarte usor prin faptul ca se stie clar cine naste copilul, in legatura cu tatal copilului pot aparea discutii si la nivel national sunt zeci de mii de cazuri cand o mama da nastere unui copil in timp ce este casatorita insa de esenta copilul nu este al acelui tata ci al amantului sau al unei alte persoane.
In aceste situatii, legea prevede ca orice copil nascut in cadrul casniciei, adica in cazul in care doua persoane formeaza o familie din punct de vedere civil, atunci copilul nascut in cadrul acelei casatorii civile , desi partile recunosc intre ele ca nu este copilul sotului ci al altei persoane, acel copil va primi numele si va fi trecut ca tata, sotul mamei.
Avand in vedere aceasta realitate juridica cat si faptul ca filiatia fata de tata este una extrem de importanta care da nastere la litigii la drepturi si obligatii , mosteniri si dreptul de a mosteni dar si obligatii de intretinere si nu numai, este extrem de important ca un copil sa aiba filiatia fata de tata, facuta in mod corespunzator.
Sa incepem!
Vreti sa tagaduiti paternitatea? Completati formularul de mai jos :
Ce inseamna tagada paternitatii ?
Tagada Paternitate- Pentru că numărul solicitărilor ce vizează acțiunea în tăgada paternității a tot crescut în ultima perioadă, am ales ca în cadrul acestui articol să antamăm acest aspect, urmând a ne apleca asupra noțiunii de paternitate, termenul în care se poate demara o astfel de acțiune și subiectul activ al cererii de chemare în judecată.
Pentru a intelege si mai bine fenomenul dar si institutia tagadei peternitatii, vom da un exemplu si vom creiona in jurul lui cu privire la ceea ce este de facut atunci cand vine vorba despre tagada paternitatii si vom vedea cine poate sa porneasca o actiune in instanta pentru a stabili filiatia corecta fata de tata.
Un client ne scrie cu privire la dorinta lui de contestare a filiatiei fata de el: Tagada Paternitate
Nume : Corbeanu Ardelean Ioan
Problema juridica tagada paternitatii: Sunt casatorit si sotia mea cu care nu mai locuiesc in fapt , este gravida si urmeaza sa nasca. Noi nu suntem divortati, cum pot rezolva ca acel copil sa nu fie trecut pe numele meu ?
Intrebare provenita de la un client.
Paternitatea reprezintă legătura de sânge dintre tată și copil. Asa cum am indicat si mai sus in timpul căsătoriei, copilul născut pe parcursul acesteia este prezumat ca aparținând soțului mamei, urmând a se face mențiunile aferente și în certificatul de naștere al minorului.
Situația devine puțin mai delicată în momentul în care nu există identitate între tatăl biologic și soțul mamei, fiind necesară intervenția instanței de judecată pentru a soluționa acțiunea în tăgada paternității, lucru ce nu se poate face în fața notarului public, sau pe cale administrativă.
Prin urmare, tagada paternitatii, reprezinta actiunea prin care un tata care stie ca nu este copilul lui cel pe care l-a recunoscut ori cel rezultat in timpul casatoriei, solicita instantei de judecata sa se constate pe baza unui test ADN, ca nu el este tatal adevarat al copilului.
De asemenea , actiunea de tagada a paternitatii poate fi initiata si in cadrul casatoriei de unde a rezultat un copil dar si ori de cate ori exista suspciunea tatalului ca el NU este adevaratul tata.
Vizualizati si – tagada paternitatii, surpriza, teste adn cu rezultate diferite, av. drd. Cuculis Adrian
Ce inseamna stabilirea filiatiei fata de tata ?
Cu titlu de exemplu si in pozitie antagonica fata de tagada paternitatii, se afla filiatia fata de tata.
Adica acei parinti care spre exemplu nu sunt trecuti in certificatele de nastere ale copiilor si aici ne referim in general la copiii nascuti in afara casatoriei sau pentru care tatal a refuzat din diferite motive recunoasterea lui.
Cititi si :
Cum se stabileste filiatia fata de tata ?
Haideti sa vedem un exemplu mai jos:
Nume: Bacrita Florin Adrian
Problema Juridica: Am un copil cu fosta mea concubina si acum nu mai vrea sa imi dea si mie copilu sa il vad. Copilu nu este pe numele meu nu l-am recunoscut din mai multe motive. As dori sa il iau pe numele meu ca sa il pot lua si la mine. Ce pot sa fac domnule avocat Cuculis ? Cum pot sa fac asta?
Intrebare provenita de la un client SCA CUCULIS&ASOCIATII care are raspunsul de mai sus si anume, stabilirea filiatiei fata de tata cu test ADN, in instanta.
Consecințele legale ale demarării unei astfel de acțiuni sunt reprezentate de faptul că, tatăl biologic urmează să fie obligat la prestarea pensiei de întreținere, urmând a avea dreptul de a avea un program de legături personale cu minorul și de a fi implicat în rolul decizional cu privire la creșterea și educația acestuia, urmând ca un alt efect să fie dreptul la moștenire.
Tagada paternitatii la notar , este posibila ?
Aminteam mai sus ca unul dintre elemente distinctive ale acestei actiuni, desi este in sfera drepturilor persoanelor si a starii civile, se refera la faptul ca actiunea de tagada a paternitatii la fel ca si stabilirea filiatiei fata de un copil in cele mai multe cazuri, NU SE POATE INITIA LA NOTAR ci doar in instanta si pe baza unor teste genetice.
Prin urmare, singura varianta pe care o are un tata care vrea sa tagaduiasca paternitatea, este sa sa apeleze la un avocat tagada paternitate si sa deschida o actiune in instanta de judecata.
Actiunea in tagada paternitatii – cum se deschide procesul ?
Daca ati ajuns aici, inseamna ca sunteti hotarat sa deschideti procesul in instanta prin care sa dovediti ca acel copil care va poarta numele, de fapt nu este al dvs.
Pentru tagaduirea paternitatii , se impune in principal sa luati legatura asa cum am mai amintit cu un avocat specilizat in actiune in tagada paternitatii fiindca procesul are un probatoriu extins si de asemenea si forma actiunii trebuie sa fie una corespunzatoare.
Procesul de tagaduire paternitate se deschide la judecatorie. Astfel se va cere expertiza adn tagada paternitate fiindca doar in baza acesteia se poate corela profilul genetic al copilului cu cel al tatalui si se poate decide daca este sau nu potrivire si daca este sau nu acela ce tagaduieste paternitatea , tatal biologic.
Acte necesare pentru tagada paternitatii
In primul rand veti avea nevoie de certificatul de nastere al copilului, fiindca dupa ce actiunea de stabilire a faptului ca nu sunteti tatal biologic va fi admisa, certificatul de nastere urmeaza sa fie modificat in mod corespunzator.
De asemenea veti observa ca actiunea de chemare in judecata va fi deschisa nu impotriva copilului ci impotriva celuilalt parinte, fapt pentru care este important sa aveti si datele de identificare ale sotului . sotiei in principal ale celuilalt parinte.
Dovada paternității se poate face prin orice mijloc de probă: înscrisuri, martori, interogatoriu, însă proba esențială ce se administrează în astfel de situații este proba cu expertiza medico-legală, pe care o poate dispune și instanța din oficiu, chiar dacă părțile au omis să o solicite.
Cine poate sa faca actiunea de tagada a paternitatii in instanta ?
Persoanele care pot sesiza instanța de judecată pentru tagaduirea paternitatii si pentru stabilirea filiatiei corecte fata de tata sunt: mama, soțul mamei, tatăl biologic, copilul, moștenitorii acestora, orice personă care justifică un interes propriu în formularea acesteia.
Conform art. 429 Cod civil care reglementeaza tagada paternitatii se arata ca :
(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului.
Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.
In cat timp de la nasterea copilului se poate tagadui paternitatea?
Foarte interesant cum leguitorul a stabilit termene deosebite pentru fiecare dintre categoriile din viata copilului.
Ceea ce trebuie să mai cunoașteți este faptul că, pentru fiecare titular în parte există un termen diferit în care poate acționa, după cum urmează:
- mama – în 3 ani de la nașterea copilului;
- tatăl biologic – oricând în timpul vieții acestuia;
- soțul mamei – 3 ani fie de la momentul de la care a cunoscut că este tată prezumat, fie de la momentul de la momentul când a aflat că prezumția nu corespunde adevărului.
- copilul – oricând în timpul vieții sale;
- moștenitorii celor de mai sus – un an de la data decesului autorului lor;
- orice altă persoană interesată – oricând.
Cum pot sa contest ca sotul meu nu este de fapt si tatal copilului nascut in timpul casatoriei?
Particularitatea acestei proceduri consta in dificultatea de a dovedi in instanta faptul ca sotul mamei nu este tatal copilului. Desi acest aspect pare destul de usor la prima vedere, in practica cazurilor de tagada paternitate instanta de judecata cere dovezi solide cu privire la stabilirea legaturii biologie intre copil si tatal sau. In plus, in majoritatea cazurilor, una din partile implicate are interes in respingerea actiunii si mentinerea prezumtiei legale, ceea ce face dificila sau chiar imposibila administrarea unor probe stiintifice precise, cum este expertiza ADN.
In desfasurarea casniciei, toti copiii nascuti de catre sotie sunt presupusi a fi copiii sotului. Aceasta prezumtie juridica se aplica si daca sotii sunt despartiti in fapt, dar sunt inca casatoriti si chiar si daca exista un proces de divort pe rolul instantelor care inca nu s-a finalizat.
Exista situatii, cand, aceasta presupunere ar putea fi nereala in sensul ca alt barbat decat sotul mamei este adevaratul tata biologic al copiilor.
Cat timp dureaza procesul pentru tagada de paternitate?
Un proces prin care se solicita contestarea calitatii de tata si filiatia unui copil fata de acesta, poate sa dureze pana la un an de zile.
O actiune in tagada paternitatii model trebuie sa cuprinda toate elementele de identificare ale partilor ce urmeaza sa se judece iar daca respectati cativa pasi simpli, puteti rezolva dosarul chiar mai rapid de un an de zile si asta si in functie de zona din tara de unde sunteti.
In Bucuresti, avand in vedere numarul mare de dosare, este posibil sa dureze mai mult.
Ce se intampla dupa ce tatal care a tagaduit paternitatea castiga procesul ?
Tagada Paternitate- Asa cum am precizat si mai sus, se nasc o serie de drepturi dupa ce se constata ca nu sunteti tatal minorului.
In primul rand nu mai aveti obligatia de plata a pensiei de intretinere si in aceeasi ordine de ideei nici mostenirea pe care o veti lasa nu se va mai duce catre copilul pentru care ati cerut tagaduirea paternitatii si de asemenea nici obligatiile generale ce deriva din calitatea de tata nu mai sunt valabile.
Prin urmare, fie ca vreti sa se stabileasca filiatia fata de un copil sau o tagaduiti , trebuie sa aveti in vedere ca actiunea se deschide in instanta de judecata si doar acolo puteti rezolva aceasta situatie.
Stabilirea maternitatii sau satabilirea filiatiei fata de mama
Desi pare incredibil, stabilirea filiatiei fata de mama exista si este reglementata in Articolul 422 Acţiunea în stabilirea maternităţii , in codul civil.
În cazul în care, din orice motiv, dovada filiaţiei faţă de mamă nu se poate face prin certificatul constatator al naşterii ori în cazul în care se contestă realitatea celor cuprinse în certificatul constatator al naşterii, filiaţia faţă de mamă se poate stabili printr-o acţiune în stabilirea maternităţii, în cadrul căreia pot fi administrate orice mijloace de probă.
Prin urmare, desi nu avem o institutie a tagaduirii maternitatii si mamele au dreptul la stabilirea maternitatii daca asa cum arata legea, nu sunt trecute in certificatele de nastere ale copiilor lor biologici.
Totusi, exista o serie de exceptii si anume, dreptul de a cere acest lucru apartine doar copilului iar actiunea in instanta se poate introduce oricand, neexistand un termen de prescriptie!
(1)Dreptul la acţiunea în stabilirea filiaţiei faţă de mamă aparţine copilului şi se porneşte, în numele acestuia, de către reprezentantul său legal.
(2)Acţiunea poate să fie pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii copilului, în condiţiile legii.
(3)Acţiunea poate fi introdusă şi împotriva moştenitorilor pretinsei mame.
(4)Dreptul la acţiune este imprescriptibil.
(5)Dacă însă copilul a decedat înainte de a introduce acţiunea, moştenitorii săi pot să o introducă în termen de un an de la data decesului.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Cum pot face sa trec numele fetitei pe actualul partener care este tatal legal tin sa mentionez ca la data cand eu am nascut eram in divort inca nu se pronuntase.Problema este ca nu pot da de fostul meu sot el fiind cetatean strain ,am si testul de paternitate
Pai tatal naturat unde este? adoptie.
Tatal natural este impreuna cu mine,eu sunt in Anglia am nascut aici si tatal biologic a recunoscut copilul problema este ca eu cand am nascut copilul era in proces de divort cu fostul sot. Acum am vrut sa ii fac certificat romanesc fetitei si cei de la consulatul din Londra an spus ca fetita va merge automat pe numele fostului sot.
Eu ce trebuie sa fac sa ii pot face actele fetitei.De fostul sot nu pot da este cetatean strain nu am ce face.Am Inteles ca trebuie in instanta tagada a paternitati Dar sotul nu e de gasit poate exista si alta modalitate .Tin sa mentionez ca am si testul de paternitate
Tagada paternitatii se poate face doar in instanta. Sunati-ne la 0722298011
am o fetita de 4ani este nascuta in barcelona Tatal fetitei nu este fostul sot cu care eram legal casatorita asa va cum fata a primit numele fostului sot am intentat proces pt tagada paternitati in romania dar cum noi locuim in spania sa respins ca nefiind de competenta instantelor romane deoarece fata merge la scoala aici vreau sa deschid un proces daca se poate aici ph tagada paternitati
Dacă am deschis sotului meu proces de tagadă a paternității, iar el refuză să facă test ADN și nu se prezintă la proces , ce pot face în acest caz ?
Daca refuza testul ADN oricum o sa piarda fiindca se considera recunoastere. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Bună ziua va rog frumos sa îmi spuneți cum pot finaliza un proces de tăgadă paternitate mai repede deoarece copilul care îmi poarte numele are deja 14 ani și nu sa rezolvat nimic întrucât fosta soție a deschis procesul dar nu sa mai prezentat la testul ADN și timpul trece și nu mai știu cum să procedez.Multumesc aștept răspunsul dumneavoastră.
Buna ziua, mai repede, nu merge.
Buna ziua, pe scurt am o intrebare,doresc sa stiu daca un proces de tagada paternitatii, la care s-a dat o sentinta definitiva si la care reclamanta nu a facut apel,se poate judeca din nou peste 3 ani,la o alta judecatorie in alt oras,procesul fiind deschis de aceeasi reclamanta(mama copilului), deci cu alte cuvinte,daca un proces de tagada paternitatii se poate judeca de 2 ori…. va multumesc!
Buna ziua, eu opinez ca nu, desi avem cazuri cand testul a iesit eronat. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011
PT a evita sau pt. a ne jigni fostul soț a,deschis proces de tagaduire paternitatea fata având 21 ani. Mentionez ca am,fost căsătoriți,pana in 2019.Fata este foarte afectată. Putem cere daune știind că procentajul de pat. Este 100%?
Buna ziua, sigur, va rog sa ne sunati la 0722298011 . Cu stima, av. drd. Cuculis.
Bună zio ce pot sa fac casa mise urgenteze procesul pentru tagada a paternității ca am făcut 3 cereri pana acuma și nimic sunt blocata an Italia cu copilu și cu tatăl biologic al copilului
Va rog ajutatima am un dosar in judecata cu tagada paternitati
Sigur ca va ajutam, va rog sa ma sunati la 0722298011
Bună ziua. Am 30 de ani și tatăl meu biologic vrea să mă treacă pe numele lui. Mama era căsătorită cu cel căruia îi port numele,erau despărțiți de mulți ani, în fapt, pentru că nu s a știut de el,pur și simplu era dispărut.Nu s a ocupat niciodată de necesitățile mele,nu s a știut nimic de el și procesul de divorț a durat.Eu acum muncesc în Spania,am vorbit cu tatăl biologic care trăiește în Anglia,vrea să fie trecut la rubrica “tată’ în certificatul de naștere.Ce putem face?
Bună dimineața mă puteți ajuta și pe mine cum sa fac o întâmpinarea în calitate de pârât pentru tagada paternităţii. Locuiesc la același domiciliu cu tatăl biologic al copilului de 3 ani, copilul face 2ani în mai nu am divorțat. Tatăl biologic a deschis proces pentru tagada paternității și mie mi-a venit sa fac intampinare și nu știu cum. Ma puteți ajuta?
Buna ziua, am primit mesajul dvs. o sa va rog sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis
Buna ziua.
Eu locuiesc in Spania .As vrea sa fac tagada paternitatii aici in Spania se poate??O alta intrebare este ca sa fac tagada paternitatii in Romania imi cere sa fac expertiza ADN in Romania pentru tara si copil.Pot sa fac expertiza ADN aici in Spania??Instanta romana recunoaste expertiza ADN de aici din Spania??Spun asts ca sa nu duc copilul in tara ca am inteles ca un astfel de proces poate dura mai bine de 2 ani.Multumesc
Buna ziua! Am și eu o problema cu tăgada paternității!sotul meu vrea să facă acest lucru! Eu sunt de acord sa ii facă test ADN… Insa Întrebarea e cine suportă cheltuiala și cât costă!
Menționez că suntem în divorț și el a cerut în instanță acest aspect. Mulțumesc mult!
Buna ziua, in prima faza dvs. apoi paratul. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua ,ieu și fosta sotie și copii stam in Madrid , Spania din unele motive prima oara am făcut divorțul aici în Madrid prin notar ieu a trebuit să plec din casa pa 1 ianuarie 2020 ,dar a întîrziat da iasă sentința definitivă pina in decembrie 2021 ,deocamdată sentința nu este registrata in Romania ,între timp fosta sotie a avut o relație și a rămas însărcinată ,la ora actuala copilul are 8 luni,tatăl biologic a recunoscut copilul aici în Spania ,și apare în certificatul de naștere spaniolesc tatăl copilului, ,dar ia îmi cere acum să scoată de la consulat certificatul de naștere al copilului Rominesc și pașaportul copilului ,și o declarație sa ramina cu numele meu de familie ,copii după buletin ,pașaport etc
Întrebare dacă ieu ai dau actele care mi le cere ,egzista riscul să zică cai copilul meu sau să ceară pensie alimentara ,știu că trebuie ceruta tăgadă de paternitate
Ce mă sfătuiți daca să-i fac actele sau nu ,daca egzista vreun risc pentru mine său nu
Mulțumesc frumos
Buna ziua. Se rezolva in instanta.
Am o hotărâre de tăgadă a paternității data in Atena(Grecia), copilul este ieșit în afara căsătoriei. Ce demersuri se pot face sa fie recunoscută în România?
Bună ziua. Am fost căsătorit timp de 29 de ani, timp în care a rezultat un copil, acum în vârstă de 27 de ani. Recent am divorțat, iar după divorț fosta soție mia spus că nu eu sunt tatăl copilului, afirmație pe care a făcut-o de câteva ori și în timpul căsătoriei. Am solicitat fiului meu un test ADN, dar a refuzat, fiind probabil influențat și de mamă. Pot deschide în instanță un proces de tăgadă a paternității în baza unui test ADN?
Vă mulțumesc anticipat.
Buna ziua. Va putem ajuta cu o tagada a paternitatii in instanta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Bună ziua am și eu o problema am fost căsătorită 7 ani după 7 ani nu neam mai înțeles și am ales sa ne despartim eu miam refăcut o relație noua dar nu am divortat după 1 an de zile eu am rămas însărcinată cu actualul concubin pana când am născut fetita am divortat dar fetita mea la tata îl are trecut pe fostul soț am bagat acte in judecătorie inclusiv declarație de la fostul soț precum ca nu este copilul lui și de la judecătorie mia dat alt termen sa fac tagada paternitati ce inseamna acest lucru va rog dacă puteți sa ma ajutați cu un sfat mulțumesc
Buna seara,
Daca fostul sot este de acord sa declare ca nu este copilul lui si tatal biologic este de acord sa il recunoasca se poate merge la notar? Sau cum procedam daca toti suntem de acord si vrem sa facem asta?
Buna ziua,fiul meu a avut raporturi cu o fata, a ramas insarcinata, si s-a casatorit cu o alta persoana .acum ca a nascut am dori sa facem test de paternitate, sa dovedim ca este fiul fiului nostru. Precizez ca mama a rupt legatura cu noi, refuza testul Adn. Am dori sa ne reprezentati in instanta.
Bună ziua. Sunt in Spania de 15 ani eram casatorita cu un baiat in Romania si el avínd probleme a fost de acord să ne cununăm el trecanduse pe numele meu.eu nu am conviețuit cu el doar i-am dat numele meu.am 3 copii cu un alt bărbat care i-a recunoscut la naștere. Problema e că nu le pot face certificatele cei de la Ambasada din Spania miau spus că nu se poate face nimic.eu nu pot pleca din Spania in Romania să deschid proces de tăgadă paternității cum aș putea rezolva aciasta problema?
Se poate initia un proces de tagada si la distanta insa nu mai este competenta instanta romaneasca
Buna ziua
Am doua fete
O fata de 5 ani care as dori sa fac tagada paternități dar el este in Anglia și nu poate veni in România din cauza ca este aproape nevăzător și as dori să-l scot după certificatu la fata (nu este tatăl biologic )
A doua fata are 2 luni este fata lui din păcate am ajuns la multe certuri amenințări nu este recunoscuta de el
Este plecat din Ianuarie
De atunci a început tot felu de povesti
Sa minta sa consume droguri
După ce sa născut ce a mică a început multe amenințări din partea lui ca îmi ia fata ca el are avocați buni și banii
Repet el este aproape nevăzător
Am rămas cu fata de 5 ani pe certificat la tata el și nume la fel
Cu a doua fata sunt singura oe certificat
Dar nu știu ce este de făcut
As putea să-l scot din drepturi? Sau el pe mine ?
Va rog sa ne sunati la 0722298011