Tagada Paternitate

Cum pot sa contest ca sotul meu nu este de fapt si tatal copilului nascut in timpul casatoriei?

In desfasurarea  casniciei, toti copiii nascuti de catre sotie sunt presupusi a fi copiii sotului. Aceasta prezumtie juridica se aplica si daca sotii sunt despartiti in fapt, dar sunt inca casatoriti si chiar si daca exista un proces de divort pe rolul instantelor care inca nu s-a finalizat.

Exista situatii, cand, aceasta presupunere ar putea fi nereala in sensul ca alt barbat decat sotul mamei este adevaratul tata biologic al copiilor.

Prcedura la care acestia trebuie sa apeleze se numeste tagada paternitate si se solutioneaza in instanta de judecata.

Divort Particularitatea acestei proceduri consta in dificultatea de a dovedi in instanta faptul ca sotul mamei nu este tatal copilului. Desi acest aspect pare destul de usor la prima vedere, in practica cazurilor de tagada paternitate instanta de judecata cere dovezi solide cu privire la stabilirea legaturii biologie intre copil si tatal sau. In plus, in majoritatea cazurilor, una din partile implicate are interes in respingerea actiunii si mentinerea prezumtiei legale, ceea ce face dificila sau chiar imposibila administrarea unor probe stiintifice precise, cum este expertiza ADN.

Stabilirea filiaţiei

Art. 430

Tăgada paternităţii de către soţul mamei

(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.

(2) Termenul nu curge împotriva soţului pus sub interdicţie judecătorească şi, chiar dacă acţiunea nu a fost pornită de tutore, ea poate fi introdusă de soţ în termen de 3 ani de la data ridicării interdicţiei.

(3) Dacă soţul a murit înainte de împlinirea termenul menţionat la alin. (1), fără a porni acţiunea, aceasta poate fi pornită de către moştenitori în termen de un an de la data decesului.

Cu titlu de exemplu:

Nume: bacrita florin adrian

Problema Juridica: Am un copil cu fosta mea concubina si acuma nu mai vrea sa imi dea si mie copilu sa il vad.

Copilu nu este pe numele meu nu l-am recunoscut din mai multe motive.

As dori sa il iau pe numele meu ca sa il pot lua si la mine.

Cum pot sa fac asta?

 

avocat@indrumari-juridice.eu

0314124888

11 comments to “Tagada Paternitate”
 1. Cum pot face sa trec numele fetitei pe actualul partener care este tatal legal tin sa mentionez ca la data cand eu am nascut eram in divort inca nu se pronuntase.Problema este ca nu pot da de fostul meu sot el fiind cetatean strain ,am si testul de paternitate

   • Tatal natural este impreuna cu mine,eu sunt in Anglia am nascut aici si tatal biologic a recunoscut copilul problema este ca eu cand am nascut copilul era in proces de divort cu fostul sot. Acum am vrut sa ii fac certificat romanesc fetitei si cei de la consulatul din Londra an spus ca fetita va merge automat pe numele fostului sot.
    Eu ce trebuie sa fac sa ii pot face actele fetitei.De fostul sot nu pot da este cetatean strain nu am ce face.Am Inteles ca trebuie in instanta tagada a paternitati Dar sotul nu e de gasit poate exista si alta modalitate .Tin sa mentionez ca am si testul de paternitate

    • am o fetita de 4ani este nascuta in barcelona Tatal fetitei nu este fostul sot cu care eram legal casatorita asa va cum fata a primit numele fostului sot am intentat proces pt tagada paternitati in romania dar cum noi locuim in spania sa respins ca nefiind de competenta instantelor romane deoarece fata merge la scoala aici vreau sa deschid un proces daca se poate aici ph tagada paternitati

 2. Buna ziua, pe scurt am o intrebare,doresc sa stiu daca un proces de tagada paternitatii, la care s-a dat o sentinta definitiva si la care reclamanta nu a facut apel,se poate judeca din nou peste 3 ani,la o alta judecatorie in alt oras,procesul fiind deschis de aceeasi reclamanta(mama copilului), deci cu alte cuvinte,daca un proces de tagada paternitatii se poate judeca de 2 ori…. va multumesc!

 3. PT a evita sau pt. a ne jigni fostul soț a,deschis proces de tagaduire paternitatea fata având 21 ani. Mentionez ca am,fost căsătoriți,pana in 2019.Fata este foarte afectată. Putem cere daune știind că procentajul de pat. Este 100%?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.