Recuperare avans achitat – Cum se recupereaza avansul platit ?

Recuperare avans – Ce faci daca ai platit un avans dar firma nu executa, nu presteaza serviciile sau nu respecta contractul ?

Recuperarea avansului platit de multe ori inseamna o adevarata corvoada si asta mai ales daca nu aveti un contract prestabilit cu cel de la care cumparati sau beneficiati de un serviciu.

Astfel, in cam toate tranzactiile pe care le faceti si aici sunt cateva domenii pe care le vom prezenta mai jos unde avansul este obligatoriu si anume, domeniul nuntilor, organizarii de evenimente etc., plata unui avans sau in termeni generali, “arvune”, face parte din contractul semnat.

De multe ori se intampla ca aceste plati in avans sa fie facute cu prilejul contractarii unor servicii spre exemplu de renovare a casei de constructii si altele asemenea ori in cazul unui antecontract de vanzare-cumparare cand cumparatorul da cu titlu de avans o suma de bani, urmand sa plateasca diferenta atunci cand se inchide contractul final sau atunci cand serviciul sau bunurile sunt predate.

Problema se pune, ce se intampla cand una dintre parti devine neserioasa si noi ca beneficiari am platiti avansul ?

Cum recuperam avansul de la cel catre care l-am platit si ce facem daca ne este refuzata restituirea avansului ?

Incercam in ghidul de mai jos sa va raspundem la toate intrebarile.

Sa incepem!

Ati achitat un avans la un produs sau serviciu si acestea nu s-au mai prestat sau livrat? Poate un antecontract de vanzare cumparare neonorat? Completati formularul pentru a incepe demersurile de recuperare a avansului

Ce inseamna plata unui avans la un contract ?

In principal, in functie de tipul de contract pe care il semnati si asa cum am spus si mai sus , doar anumite tipuri de contracte sunt pretabile pentru plata unui avans, suma data cu acest titlu reprezinta mai degraba o asigurare pentru vanzator ca urmeaza sa achizitionezi acel produs sau serviciu dar in acelasi timp si o garantie pentru cumparator ca dupa ce se plateste avansul , prestatorul sau livratorul bunului cumparat, nu dispare si cu banii si cu bunul, asa cum se intampla de multe ori in Romania.

Recuperare avans – Spre exemplu, stiati ca in cadrul contractelor de asistenta juridica, cu acordul avocatului, clientul poate sa plateasca un avans si ulterior conform intelegerii se pot plati rate pana cand se inchide onorariul de platit?

Recuperare Avans Antecontract de vanzare – cumparare

In materie imobiliara si anume in cazul in care vreti sa o recuperare avans apartament sau o recuperare a avansului platit pentru o casa, trebuie sa stiti ca acesta este reglementat de catre art. 1670 si anume pretul promisiunii de vanzare cumparare iar in lipsă de stipulaţie contrară, sumele plătite în temeiul unei promisiuni de vânzare reprezintă un avans din preţul convenit.

Vedeti si cazuri de persoane carora dezvoltatorii imobiliari for sa nu le mai vanda casele desi au platit avans:

Este legal ca un dezvoltator imobiliar catre care am platit un avans la casa sau apartament , sa refuze sa-mi mai vanda casa sau apartamentul ?

In cazul in care semnam un antecontract de vanzare cumparare a unui imobil si implicit platim un avans, trebuie sa stim ca daca vanzatorul nu doreste sa ne mai vanda imobilul respectiv, putem obtine de la acesta fie restituirea avansului platit fie daca nu, obligarea celui catre care am platit avansul sa transfere dreptul de proprietate catre noi in termen de 6 luni de zile de la momentul la care ar fi trebuit sa semneze contractul de vanzare cumparare.

Astfel, ramane la latitudinea cumparatorului care a achitat avansul pentru o casa, daca doreste sa recupereze avansul platit si vom vedea mai jos in valoare de dublul sau fie sa mearga in instanta si sa obtine o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de act autentic.

Insa, confirmam ca daca un dezvoltator imobiliar se opune spre exemplu la semnarea antecontractului in cazul in care cumparatorul nu se multumeste doar cu restituirea avansului la dublu, atunci dezvoltatorul imobiliar poate fi obligat in instanta sa vanda acel imobil.

Vanzatorul s-a razgandit dupa ce i-am platit avans la casa, Ce fac ?Restituirea arvunei in cazul antecontractului de vanzare cumparare al casei si cine o plateste si cat ?

Articolul 1.544 este cel care stabileste ce se intmpla cu “Arvuna” sau mai pe scurt cu avansul platit atunci cand vrem sa ne cumparam o casa.

Arvuna confirmatorie este aceea care în caz de executare arvuna trebuie imputată asupra prestaţiei datorate sau, după caz, restituită.

Recuperare avans – Dacă partea care a dat arvuna si anume cumparatorul unui imobil nu execută obligaţia fără justificare, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului, reţinând arvuna.

Tragem concluzia aici si atentie la ce contracte semnati, ca daca platiti un avans si pe urma va razganditi, daca nu faceti mentiuni CLARE in contract cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample cu avansul platit si dvs. va faceti vinovat de neincheierea contractului, AVANSUL VI-L RETINE PARTEA CEALALTA.

In schimb, atunci când neexecutarea provine de la partea care a primit arvuna, cealaltă parte poate declara rezoluţiunea contractului şi poate cere dublul acesteia.

Este de la sine inteles de ce puteti cere dublul avansului fiindca o parte este avansul dvs. iar cealalta parte, penalizarea lui.

Ce se intampla daca nu vreau avansul si vreau sa obtin proprietatea casei sau apartamentului promis ?

Tot legea ne arata ca creditorul obligaţiei neexecutate poate însă opta pentru executare sau pentru rezoluţiunea contractului şi repararea prejudiciului potrivit dreptului comun.

Arvuna penalizatoare

Dacă în contract este stipulat expres dreptul uneia dintre părţi sau dreptul ambelor părţi de a se dezice de contract, cel care denunţă contractul pierde arvuna dată sau, după caz, trebuie să restituie dublul celei primite.

Restituirea avansului ( arvunei )

Articolul 1.546 tot cod civil arata ca arvuna se restituie când contractul încetează din cauze ce nu atrag răspunderea vreuneia dintre părţi.

Spre exemplu am putea discuta de situatiile in care banca nu aproba un credit sau bunul se distruge din pricina unu cataclism sau forte majore ori partile sunt in imposibilitatea vadita de a semna contractul dar restituirea avansului se obtine si daca este stipulat un asemenea lucru in cadrul contractului de aceea este esential sa aveti un avocat care se ocupa de contracte si care sa va spuna exact ce aveti de facut.

Recuperare avans nunta

Poate ca unul dintre cele mai cunoscute ” avansuri” date cand vine vorba despre plata inainte a unui serviciu, este avansul de nunta.

In acest caz cei care vor sa se casatoreasca platesc un avans si ulterior poate chiar din banii primiti la nunta, isi achita final obligatiile fata de catre cei care le-au organizat nunta.

Nu de putine ori si mai ales in conteztul pandemiei, am observat ca locatiile unde urmau sa aiba loc nuntile fie si-au anulat programarile si nu au mai venit cu nicio solutie pentru nuntasi fie au refuzat pur si simplu sa restituie avansul platit motivand ca nu din cauza lor s-a anulat evenimentul.

Atentie mare aici nuntasi fiindca desi poate vi se pare ca este un lucru putin, semnarea unor contracte de prestari servicii pentru inchirierea de saloane de nunta si organizarea nuntii nu este chiar un contract pe care ar trebui sa-l semnati singuri , in spatele lui putand sa se ascunda multe obligatii, poate chiar si abuzive, pe care sa nu le intelegeti daca nu aveti un avocat specialziat.

Haideti sa luam cateva exemple de avans dat la nunta si cum il recuperam :

  • Astfel, daca nunta se anuleaza din cauza unui eveniment neprevazut si poate fi invocata forta majora in caz de calamitate sau cazul fortuit in caz de situatii cum au fost cele din perioada pandemiei, atunci nu se poate vorbi despre o vina a furnizorului de servicii insa acesta este OBLIGAT sa va puna la dispozitie spatiul pentru nunta la o data imediat ulterioara.
  • Daca nunta se anuleza din pricina nuntasilor si aici aveti dreptul sa cereti o parte din banii dati cu titlu de avans chiar daca este vina nuntasilor 100% fiindca altfel s-ar considera ca firma care a luat avansul si nu a mai organizat nunta chiar din pricina celeilalte parti, ar fi in pozitia de imbogatire fara justa cauza;
  • Daca nunta se anuleaza cu acordul partilor, atunci tot partile pot negocia cat din avans se restituie.

Oricum ar fi , nu va lasati pacaliti AVETI DREPTURI!

Recuperare avans auto

Ati visat de multa vreme sa va achizitionati masina dorita.

Fie ca este ea la mana a doua fie ca este noua, in unele dintre situatii la semnarea contractului se achita un avans.

Multi dintre cei care aleg sa isi cumpere masini din parcurile auto din Germania chiar antameaza un caraus pe care il platesc si acesta primeste si el la randul sau un avans.

Ce se intampla cand ati platit avansul pentru un auto si ulterior masina nu a mai ajuns la dvs. ?

In principal discutam evident si de o fapta penala insa in ipoteza in care ne rezumam doar la fapta civila, evident ca cel ce a platit avansul pentru masina la randul sau poate sa solicite restituirea avansului dar si plata despagubirilor aferente sau chiar obligarea celui de la care ar fi urmat sa cumpere masina, la vanzarea fortata a masinii in baza unui contract de vanzare cumparare sau promisiuni la care s-a platit un avas.

Recuperare avans achitat de la firma care nu respecta contractul

Contractele reprezinta in cele din urma legea partilor. Daca una dintre parti nu respecta contractul, evident se face vinovata si trebuie sa plateasca inclusiv daune / despagubiri si poate fi si obligata sa execute obligatia achitata.

Fie ca s-a achitat un avans si firma nu respecta contractul fie ca s-a achitat toata suma din contract si la fel s-a intamplat si anume firma nu a executat obligatia, in aceasta situatie cel care a platit avansul, daca s-a scurs termenul din contract are dreptul inclusiv la repararea integrala a prejudiciului suferit prin neexecutarea obligatiilor

Articolul 1.531 din codul civil , explica:

(1)Creditorul are dreptul la repararea integrală a prejudiciului pe care l-a suferit din faptul neexecutării.

(2)Prejudiciul cuprinde pierderea efectiv suferită de creditor şi beneficiul de care acesta este lipsit. La stabilirea întinderii prejudiciului se ţine seama şi de cheltuielile pe care creditorul le-a făcut, într-o limită rezonabilă, pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.

(3)Creditorul are dreptul şi la repararea prejudiciului nepatrimonial.

Am achitat un avans dar firma refuza sa presteze serviciile platite

Caz practic si exemplu concrect:

In ceea ce priveste prejudiciul nepatrimonial , dam exemplul de mai sus, ce se intampla in cazul in care spre exemplu am dat un avans unei formatii care sa cante la nunta iar aceasta a refuzat sa se prezinte si sa presteze serviciile platite cu un avans iar pentru faptul ca la nunta nu a existat muzica live, atunci nuntasii pot cere si plata unor daune de natura MORALA adica nepatrimoniala pen langa restituirea avansului sau intregii sume, pentru disconfortul generat.

Obligarea firmei care a primit avansul pentru lucrari, servicii sau bunuri la plata de daune interese

Articolul 1.536

Daunele moratorii în cazul obligaţiilor de a face

În cazul altor obligaţii decât cele având ca obiect plata unei sume de bani, executarea cu întârziere dă întotdeauna dreptul la daune-interese egale cu dobânda legală, calculată de la data la care debitorul este în întârziere asupra echivalentului în bani al obligaţiei, cu excepţia cazului în care s-a stipulat o clauză penală ori creditorul poate dovedi un prejudiciu mai mare cauzat de întârzierea în executarea obligaţiei.

Am achitat un avans dar firma este de negasit, pot sa fac plangere pentru inselaciune?

In unele cazuri fapta de a nu restitui avansul poate fi considerata fapta penala de inselaciune.

Astfel articolul 244 din codul penal arata ca :

(1)Inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Este evident ca daca ati fost convins prin niste minciuni sa achizitionati un produs , o masina, un serviciu sau orice altceva si ulterior dupa plata avansului firma respectiva a disparut cu banii ca suntem in situatia unei infractiuni de inselaciune.

Ceea ce trebuie sa stiti este ca daca depuneti o plangere penala pentru inselactiune iar firma catre care ati platit avansul v-il restituie, puteti sa inchideti dosarul penal prin impacare.

Concluzionand, in unele situatii pe care vi le poate aprecia avocatul dvs. de drept penal, fapta unei persoane fizice sau juridice de a nu restitui un avans primit si nici de a executa obligatiile contractuale, poate reprezenta infractiunea de inselaciune.

Cum ma poate ajuta un avocat sa recuperez avansul platit?

Avocatul in acest tip de litigiu este indispensabil.

Va poate redacata si trimite notificari dar si convocari si de asemenea poate sa depuna plangeri penale si sa concilieze pentru dvs. restituirea avansului sau din contra executarea obligatiei neresepectate si nu in ultimul rand va poate ajuta sa obtineti si daunele materiale, morale sau despagubirile moratorii ori daunele interes de la cel ce v-a prejudiciat.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
18 comments to “Recuperare avans achitat – Cum se recupereaza avansul platit ?”
  1. Buna seara in anul 2020 am dus la atelier tinichigerie in Cluj o masina pt reparații .s-a constatat ce e de făcut s-a stabilit un preț și am lăsat masina acolo.nu s-a făcut contract dar mi-a fost solicitat un avans pe care l-am achitat.lucrarea nu a fost prestata nici pana in prezent masina e tot acolo cum am lăsat-o iar prețul inițial a fost aproape dublat de către firma prestatoare pe fondul scumpirii materialelor.am refuzat sa mai plătesc in plus am solicitat restituire avans dar fiirma nu respecta termenele la care a stabilit sa restituie avansul și le tot amâna.ce pot face?ei nu mi au dat chitanțe dar am păstrat hârtiile de la banca cand am plătit avansul in cont.va mulțumesc!

  2. Doresc să renunț la un inel cumpărat din Turcia de la o fabrică de stat. Am plătit avans ,nu am luat încă inelul deoarece s a stabilit plata finală la primirea inelului. Am negociat la un preț prea mare.

  3. Buna ziua,

    Am un antecontract de vanzare cumparare apartament in bloc constructie noua.
    Din diferite motive termenul nu a fost respectat si am prelungit antecontractul de cateva ori.
    Pentru ca urmeaza ca si noua prelungire sa se atinga si dezvoltatorul nu pare sa finalizeze actele si sa livreze apartamentul
    CE SOLUTII JURIDICE AM?
    1. PENTRU RECUPERARE AVANS
    2. OBTINERE APARTAMENT

  4. Buna ziua.Va rog daca puteti sa mi spuneti cum procedez daca am facut o promisiune verbala de vinzare a unei proprietati ,am primit un avans bazat pe aceasta promisiune dupa care persoana care a platit avansul doreste sa anuleze intelegerea verbala. Sunt obligat sa i restitui avansul dat ? Mulutumesc .
    P.S.Mentionez ca persoana nu a vazut proprietatea la data discutiei,decit din poze,ulterior a vazut o si s a razgindit gasind diferite “motivatii”.

  5. Buna ziua.
    Am cumparat un apartament nou, direct de la dezvoltator, dar deocamdata am doar antecontractul. Nu am alte documente.

    Va rog, ma puteti lamuri daca in aceasta situatie pot da apartamentul spre inchiriere legal si sa inregistrez contractul la ANAF?

    O alta intrebare…contractul de inchiriere se face obligatoriu la notar sau e valid/recunoscut de ANAF daca se face doar intre proprietar si chirias?

    Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.

  6. am itrebare:vreau sa cumpar un teren ,proprietarul solicita un avans cca.1000$ cum procedez pentu a avea garantia ca recuperez banii in caz ca se razgandeste si nu mai vinde sau vrea o suma mai mare?

  7. Bună ziua. În 2017 soțul meu a făcut antecontract vinzare cumpărare către o verișoara cu achitarea integrala în contu soțului pe card200mil vechi. În aceiași zi ia făcut pașaport, următoarea zi dus în turcia, cu mașina personala, avind bloc tumoral duoden pancreatic dar avind metastaze de care stia. Adus la o zi în coma cu salvare turceasca la spital după 3 zile a decedat. Cardu soțului reținut de verisoara(cumpărătoare) De antecontract am aflat în vara 2023(iunie)cind ma dat în judecata ptr servitute trecere fiind racordata canalizarea casei lor la canalizarea noastră mulțumesc pentru raspuns

  8. Pentru returnarea avansului incasat de o firma pentru servicii pe care ulterior nu le-a mai prestat se poate face ordonanta de plata?

  9. Buna ziua,
    Am contractat constructia unei case de lemn pt care am platit un avans de 40% din valoarea ei.
    Intre timp din motive financiare nu pot duce la finalizare contractul.
    In contract este stipulat faptul ca daca doresc anularea acestuia, avansul este pierdut chiar daca nu a fost inceputa executarea contractului. Practic prestatorul pastreaza avansul fara sa fi oferit nimic pentru valoarea acestuia. De asemenea, prestatorul nu a suferit niciun fel de prejudiciu material.
    Exista sanse/solutii pentru recuperarea avansului ?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.