Poprire pe pensie de boala – Poprire pensie de Invaliditate – Suspendare popriri pensii

Totul Despre Poprirea pusa pe o pensie de boala sau pe o pensie de invaliditate sau pur si simplu poprirea pusa pe pensie in 2021

Sunt anumite categorii de venituri care nu pot fi urmarite de catre executorii judecatoresti. Poprire pe pensie de boala ? Practic, atunci cand avem o datorie, prima metoda prin care creditorul incearca sa isi recupereze banii de la un debitor, este poprirea pe salariu.

Sunteti pensionar, fie pe caz de boala fie aveti o pensie de invaliditate ori o pensie normala si a inceput executarea silita impotriva dvs.? S-ar putea sa fie ilegala. Verificati acum :

Sunt situatii cand in mod evident, se ajunge si la executarea silita imobiliara. Asta inseamna ca faza de executare silita a pensiei de boala sau executarea prin poprire a pensiei de invaliditate nu au reusit, iar executorul trece la un pas mai agresiv.

In materialul de astazi, avand in vedere ca sunt foarte multi cei care sunt executati silit pe pensia de boala sau pe pensia de invaliditate, ba chiar unii dintre ei sunt executati silit pe ajutorul de handicap , am decis sa discutam despre posibilitatea efectiva a unei banci, recuperator de creante sau ifn, ori alt creditor persoana fizica sau juridica, de a pune poprire pe pensia de boala sau cat se poate pune poprire pe pensie atunci cand este posibila o poprire pensie invaliditate.

Sa incepem.

Pot fi executate silit prin poprire pensiile de boala invaliditate sau alte tipuri de pensii?

Pentru a putea da un raspuns la aceasta intrebare, daca poate fi pusa poprire pe pensia de boala sau alte tipuri de pensii asemanatoare, este important sa ne uitam la codul de procedura civila care ne arata ce pensii pot fi executate silit si ce venituri ale pensionarilor pot face obiectul unei executari silite.

Articolul 729 din codul de procedura civila ne arata de fapt care sunt pensiile care pot fi poprite si cat se poate popri din pensia de boala ori de invaliditate.

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

Extras din codul de procedura civila

Poate fi pusa poprire pe pensia de boala ?

Avand in vedere acest text de lege tragem concluzia ca pensiile acordate in baza legii pensiilor 263/2010 pot fi poprite.

Daca facem o revizuire a legii pensiilor, vom constata ca in cadrul pensiilor acordate in cadrul asigurarilor sociale, se afla urmatoarele tipuri de pensii ce pot fi executate silit:

 • Pensia anticipata
 • Pensia anticipata partiala
 • Pensia de invaliditate
 • Pensia limita de varsta
 • Pensia de urmas
 • Stagiu de cotizare

Practic, atunci cand discutam despre poprirea pe pensia de boala , aceasta este o exprimare generala si face de fapt trimitere catre pensia acordata pentru boala dar si invaliditate.

Vizualizati si :

Observam ca in cadrul notiunii pensiei de boala si implicit a o poprire pensie invaliditate, legea pensiilor arata ca :

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
          a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
          b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
          c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Pentru a putea trage o concluzie in prezenta sectiune, raspunsul cu privire la posibilitatea institutirii de popriri pe pensiile de boala, invaliditate sau pensiilor normale, este posibila insa cu conditia ca poprirea sa respecte un anumit cuantum si atentie SA NU FACA IMPOSIBILA EXISTENTA DEBITORULUI.

Puteti citi si :

Cat se poate popri din pensie ? Cat se poate popri din pensia de boala si din pensia de invaliditate sau din celelalate tipuri de pensii?

Daca ati ajuns sa cititi prezentul articol, scris de singura societate de avocati din Romania, specializata in executari silite si contestatii la executare silita, cu siguranta aveti deja o poprire pe pensia de boala sau o poprire pe pensia de invaliditate sau alt tip de pensie ori va intrebati cat poate sa opreasca executorul judecatoresc de la casa de pensii?

Pentru a raspunde intrebarii, cat se poate opri din pensie atunci cand sunteti executati silit, este important sa facem trecerea de la sectiunea de mai sus, unde am stabilit ca pot fi executate silit pensiile ce rezulta din sistemul de asigurari sociale, adica pensiile raportate la legea pensiilor in toate formele ei, chiar daca vorbim despre o pensie de boala sau alt tip de pensie.

Atunci cand primiti o executare silita prin poprire pe pensia de boala sau pur si simplu o executare silita prin poprire pe pensie, este bine sa stiti ca nu pot fi executate silit mai mult de urmatoarele cote din pensia dvs. iar casa de pensii nu poate sa institutie si ea poprire si la randul ei si banca unde primiti banii:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Tragem de aici concluzia ca pensia de boala la fel ca pensia de invalitate sau orice alt tip de pensie, poate fi executata silit fie 1/3 fie 1/2 in functie de cate executari silite aveti deschide pe numele dvs.

Ce se intampla daca pensia de boala este la valoarea minimului pe economie?

In cazul în care veniturile periodice, cum ar fi pensiile de orice fel sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Tragem concluzia de aici ca partea ce va putea fi executat silit va fi doar jumatate ce depaseste peste acest venit minim lunar.

Ce pot sa fac daca am o poprire pe pensia de boala si nu ma descurc cu medicamentele sau alte nevoi lunare dupa ce mi s-a pus poprire?

Textul de lege arata ca poprirea se va instituti PANA LA 1/3 sau PANA LA 1/2 . Prin urmare cei care au pensii de boala si nu fac fata cu poprirea instituita, pot sa formuleze o contestatie la executare silita prin intermediul unui avocat executare silita si sa solicite instantei de judecata sa reduca aceasta poprire la 1/4, 1/5 sau alte fractii ce sa-i permita acelei persoane sa se descurce LUNAR.

Cum pot sa contest o poprire pe pensia de boala?

Desi la prima vedere pare ca popririle pe pensiile de boala nu ar putea fi contestate, acest lucru se schimba atunci cand analizam situatiile de la caz la caz.

Multe dinte executarile silite pe pensiile de boala ajung sa fie anulate fie ca anumite creante sunt prescrise si puse in executare silita ilegal sau poate chiar pe vicii de procedura ce nu pot fi descoperite decat daca formulati contestatia la executare impotriva popririi pe pensia de boala.

Nu lasati abuzurile sa va controleze viata !

Nerespectarea regulilor speciale de urmărire a salariului, a altor venituri periodice plătite debitorului, precum şi a bunurilor mobile atrage după sine sancţiunea nulităţii, asa ca nu lasati abuzurile sa va controleze viata.

Aveti dreptul ca cetatean al acestei tari sa va adresati instantelor de judecata in vederea analizatii legalitatii popririi pe pensia de boala.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
10 comments to “Poprire pe pensie de boala – Poprire pensie de Invaliditate – Suspendare popriri pensii”
 1. am un dosar la jud. cornetu, 9988/1748/2020, din pacate respins de instanta. nu mi-a fost comunicata motivarea hotararii.
  in acesta situatie nu inteleg de ce am platit taxe judiciare. in cuantum de cca.500 lei.
  p.s.sunt pensionara

 2. buna ziua! andrei sergiu mihail ,ma numesc. am trimis online o situatie catre dvs ,la care am primit un raspuns . pe scurt: sunt pensionar , am 845 lei/luna ,am 3 propriri din diverse situatii de la un moment dat . Casa de pensii imi retine toata suma de 152 lei rezultata din diferenta salariul minim si cuantumul pensiei. cf.raspunsului dvs ,citez Ce se intampla daca pensia de boala este la valoarea minimului pe economie?
  In cazul în care veniturile periodice, cum ar fi pensiile de orice fel sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
  Tragem concluzia de aici ca partea ce va putea fi executat silit va fi doar jumatate ce depaseste peste acest venit minim lunar.” daca am inteles bine ar trebui sa mi se retina 1/2 din diferenta salariu minim si valoarea pensiei . am informat casa de pensii despre situatie dar considera ca este legal cum procedeaza ei ,retinand toata diferenta de 152 lei.
  daca puteti sa-mi spuneti ar fi posibila o actiune judecatoreasca pt a rezolva aceasta situatie? si daca da ,cum as putea fi sustinut de un av.specializat pt.intocmirea actelor si a plangerii in instanta? va rog tare mult un sfat sau chiar un sprijin ,desigur platit daca se impune. va multumesc!

 3. Doresc să știu dacă ajutorul pentru însoțitor poate fi executat și dacă pensia este calculata după salariul brut sau net. Vă mulțumesc!

 4. Buna ziua am si eu o rugăminte dacă se poate mama mea are pensie pe caz de boala si avand nevoie de cineva sa o ajute are si tatal meu ajutorul de însoțitor care le vin pensia si ajutorul pe aceiași cupon de pensie, intrebare mea este ca mama are proprire pe pensie dar din cate stiu eu se poate pune proprire pe 1/2sau 1/3 problema este ca i sa oprit toata pensia mamei si a rămas doar pensia de însoțitor .As dori sa stiu daca este normal sa-i oprească toata pensia .Va multumesc

 5. Buna seara,tata-l meu are 2000 lei amenzi,în urma bolii cu demență dar nu avea certificat handicap.Acum pe 14 februarie a decedat iar luna aceasta cand să-i intre banii in cont la BT mi-a venit sms ca are poprire de 2040lei la Taxe si impozite Iasi .Puteti va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi ?Va multumesc anticipat!

 6. Buna ziua,
  Mai jos o situație care nu mi se pare tocmai legală:
  – in data de 15 martie 2021 am fost la banca pentru a semna o resalonare a creditului pe care îl aveam( in urma solicitării mele).resalonarea a presupus prelungirea perioadei de creditare și diminuarea ratei cu aproximativ 800 lei. Această resalonare am solicitat-o deoarece sunt in pensie de invaliditate din iunie 2020 și a presupus micșorarea venitului de la 12000 lei la 1600.
  – Când mi se da noul grafic in banca, observ că fata de suma pe care o mai aveam de achitat(aprox 47000 lei), acum am cu aprx 8000 de lei in plus, suma care mi – a explicat că este dobânda generată de sistem pe suma resalonarea pe perioada respectiva
  – nelămurirea consta în faptul că suma care s- a resalonare(cea de aprx 47000 lei) conținea deja dobânda.
  -adica acum la resalonare nu ar fi trebuit să calculeze dobânda pe perioada noua, strict pe datorie ? ( din cei 47000 ar fi trebuit scăzut aprx 10000 cât era dobânda in graficul respectiv de rambursare? și abia după aceea pusă o altă dobânda…?)

  Mulțumesc anticipat,
  Sper că se înțelege …
  S

 7. Buna sunt pensionar boala defini invaliditate gr.1 handicap gr.2 definitiva sunt executat silit de un c.a.r olimpia hd. Mia facut popirire pe pensii a luat alocatia la copil toata ce sa fac!?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.