Poprire pe pensie de boala – Poprire pensie de Invaliditate – Suspendare popriri pensii

Totul Despre Poprirea pusa pe o pensie de boala sau pe o pensie de invaliditate sau pur si simplu poprirea pusa pe pensie in 2022

Sunt anumite categorii de venituri care nu pot fi urmarite de catre executorii judecatoresti. O Poprire pe pensie de boala face parte din aceasta categorie.

De asemenea poprirea pe pensia de handicap are anumite limite si ea la randul ei si executorii judecatoresti nu pot infiinta poprirea la casa de pensii decat in anumite conditii.

Practic, atunci cand avem o datorie, prima metoda prin care creditorul incearca sa isi recupereze banii de la un debitor, este poprirea pe salariu.

Sunt foarte multi pensionari ca primesc executari silite prin poprirea pensiilor lor si acestia nu stiu ce au de facut si atunci se nasc intrebari si nelinisti.

Ati primit o poprire pe pensie 2022 ? Trebuie sa stiti ca se poate pune poprire pe pensie doar in anumite conditii si daca ele nu sunt respectate, atunci puteti formula contestatie la executarea silita pe pensie.

Sunteti pensionar, fie pe caz de boala fie aveti o pensie de invaliditate ori o pensie normala si a inceput executarea silita impotriva dvs.? S-ar putea sa fie ilegala. Verificati acum , completati formularul de mai jos:

Pentru cei care vor sa discute cu avocatii nostri despre poprirea pe pensie si au aplicatia Whatzap! pot apasa pe butonul de mai jos.

Sunt situatii cand in mod evident, se ajunge si la executarea silita imobiliara. Asta inseamna ca faza de executare silita a pensiei de boala sau executarea prin poprire a pensiei de invaliditate nu au reusit, iar executorul trece la un pas mai agresiv.

Pasul acesta agresiv inseamna de fapt ca pensionarii isi pot pierde casele in care locuiesc , asta daca nu combat si nu contesta executarea silita inca de la momentul la care au primit poprirea pe pensie la casa de pensii.

In materialul de astazi, avand in vedere ca sunt foarte multi cei care sunt executati silit pe pensia de boala sau pe pensia de invaliditate, ba chiar unii dintre ei sunt executati silit pe ajutorul de handicap , am decis sa discutam despre posibilitatea efectiva a unei banci, recuperator de creante sau ifn, ori alt creditor persoana fizica sau juridica, de a pune poprire pe pensia de boala sau cat se poate pune poprire pe pensie atunci cand este posibila o poprire pensie invaliditate.

Sa incepem.

Pot fi executate silit prin poprire pensiile de boala invaliditate sau alte tipuri de pensii?

Pentru a putea da un raspuns la aceasta intrebare, daca poate fi pusa poprire pe pensia de boala sau alte tipuri de pensii asemanatoare, este important sa ne uitam la codul de procedura civila care ne arata ce pensii pot fi executate silit si ce venituri ale pensionarilor pot face obiectul unei executari silite.

Articolul 729 din codul de procedura civila ne arata de fapt care sunt pensiile care pot fi poprite si cat se poate popri din pensia de boala ori de invaliditate.

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

Extras din codul de procedura civila

Poate fi pusa poprire pe pensia de boala ?

Avand in vedere acest text de lege tragem concluzia ca pensiile acordate in baza legii pensiilor 263/2010 pot fi poprite.

Daca facem o revizuire a legii pensiilor, vom constata ca in cadrul pensiilor acordate in cadrul asigurarilor sociale, se afla urmatoarele tipuri de pensii ce pot fi executate silit:

 • Pensia anticipata
 • Pensia anticipata partiala
 • Pensia de invaliditate
 • Pensia limita de varsta
 • Pensia de urmas
 • Stagiu de cotizare

Practic, atunci cand discutam despre poprirea pe pensia de boala , aceasta este o exprimare generala si face de fapt trimitere catre pensia acordata pentru boala dar si invaliditate.

Vizualizati si :

Observam ca in cadrul notiunii pensiei de boala si implicit a o poprire pensie invaliditate, legea pensiilor arata ca :

Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:
          a) accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
          b) neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
          c) bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.

Pentru a putea trage o concluzie in prezenta sectiune, raspunsul cu privire la posibilitatea institutirii de popriri pe pensiile de boala, invaliditate sau pensiilor normale, este posibila insa cu conditia ca poprirea sa respecte un anumit cuantum si atentie SA NU FACA IMPOSIBILA EXISTENTA DEBITORULUI.

Puteti citi si :

Cat se poate popri din pensie ? Cat se poate popri din pensia de boala si din pensia de invaliditate sau din celelalate tipuri de pensii?

Daca ati ajuns sa cititi prezentul articol, scris de singura societate de avocati din Romania, specializata in executari silite si contestatii la executare silita, cu siguranta aveti deja o poprire pe pensia de boala sau o poprire pe pensia de invaliditate sau alt tip de pensie ori va intrebati cat poate sa opreasca executorul judecatoresc de la casa de pensii?

Cat este o poprire maxima pe pensie ?

Poprirea maxima pe pensie este determinata de mai multi factori si aici ne referim inclusiv la cate executari silite aveti. Mai multe popriri pe pensie duc la un cuantum mai ridicat al poprii maxime pe care executorul o poate institui pe pensia dvs.

Oricum, pentru a raspunde intrebarii, cat se poate opri din pensie atunci cand sunteti executati silit, este important sa facem trecerea de la sectiunea de mai sus, unde am stabilit ca pot fi executate silit pensiile ce rezulta din sistemul de asigurari sociale, adica pensiile raportate la legea pensiilor in toate formele ei, chiar daca vorbim despre o pensie de boala sau alt tip de pensie.

Cat se poate retine din pensie prin poprire ?

Atunci cand primiti o executare silita prin poprire pe pensia de boala sau pur si simplu o executare silita prin poprire pe pensie, este bine sa stiti ca nu pot fi executate silit mai mult de urmatoarele cote din pensia dvs. iar casa de pensii nu poate sa institutie si ea poprire si la randul ei si banca unde primiti banii:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

Tragem de aici concluzia ca pensia de boala la fel ca pensia de invalitate sau orice alt tip de pensie, poate fi executata silit fie 1/3 fie 1/2 in functie de cate executari silite aveti deschide pe numele dvs.

Ce se intampla daca pensia de boala este la valoarea minimului pe economie?

In cazul în care veniturile periodice, cum ar fi pensiile de orice fel sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

Tragem concluzia de aici ca partea ce va putea fi executat silit va fi doar jumatate ce depaseste peste acest venit minim lunar.

Ce pot sa fac daca am o poprire pe pensia de boala si nu ma descurc cu medicamentele sau alte nevoi lunare dupa ce mi s-a pus poprire?

Textul de lege arata ca poprirea se va instituti PANA LA 1/3 sau PANA LA 1/2 . Prin urmare cei care au pensii de boala si nu fac fata cu poprirea instituita, pot sa formuleze o contestatie la executare silita prin intermediul unui avocat executare silita si sa solicite instantei de judecata sa reduca aceasta poprire la 1/4, 1/5 sau alte fractii ce sa-i permita acelei persoane sa se descurce LUNAR.

Contestatie poprire pensie – Cum pot sa contest o poprire pe pensia de boala?

Poprire pe pensie executare silita – Desi la prima vedere pare ca popririle pe pensiile de boala nu ar putea fi contestate, acest lucru se schimba atunci cand analizam situatiile de la caz la caz.

Multe dinte executarile silite pe pensiile de boala ajung sa fie anulate fie ca anumite creante sunt prescrise si puse in executare silita ilegal sau poate chiar pe vicii de procedura ce nu pot fi descoperite decat daca formulati contestatia la executare impotriva popririi pe pensia de boala.

Poprirea pe pensie la Posta Romana

Stim deja ca multi dintre pensionari isi incaseaza pensiile prin Posta Romana. In calitatea ei furnizor de servicii de plata , Posta Romana poate fi considerata in anumite situatii tert poprit si chiar daca sa spunem ca nu ar fi vorba despre o poprire pe pensie la Posta Romana, alte sume de bani pe care le primiti la Posta Romana, ar putea sa fie poprite de catre executorul judecatoresc.

Spre exemplu poprirea pusa in cadrul postei romane, poate fi infiintata in cazul in care o persoana incaseaza bani prin serviciul de transfer rapid al postei romane iar executorul judecatoresc a infiintat poprirea la institutia postei romane, asa ca atentie la executarile silite.

Nu lasati abuzurile sa va controleze viata !

Nerespectarea regulilor speciale de urmărire a salariului, a altor venituri periodice plătite debitorului, precum şi a bunurilor mobile atrage după sine sancţiunea nulităţii, asa ca nu lasati abuzurile sa va controleze viata.

Aveti dreptul ca cetatean al acestei tari sa va adresati instantelor de judecata in vederea analizatii legalitatii popririi pe pensia de boala.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
42 comments to “Poprire pe pensie de boala – Poprire pensie de Invaliditate – Suspendare popriri pensii”
 1. am un dosar la jud. cornetu, 9988/1748/2020, din pacate respins de instanta. nu mi-a fost comunicata motivarea hotararii.
  in acesta situatie nu inteleg de ce am platit taxe judiciare. in cuantum de cca.500 lei.
  p.s.sunt pensionara

  • Sînt bolnav psihic grad 2 și mi au oprit din pensie 935 lei pentru nepurtarea măștii 2 amenzi de cîte 500 lei. A venit dela Anaf scrisoare și nu pot să iau banii fiindcă ii blocat pensia este de vreo 1100 lei minus 935 lei. Nu lucrez nicăieri și alți bani nu am Părinții au murit Dumnezeu să îi ierte sînt singur acasă și dacă ăștea îmi opresc atîția bani nu pot să plătesc medicamente și curentul electric gaze. Am fost la tribunal da nu mă bagă nimeni în seamă zic pleacă bă nebunule că avem treabă. Cine mă poate ajuta? Habar nu am ce trebuie să fac să mâ cert cu ăia la tribunal sau la anaf? Statul ar trebui să mă ajute Am vrut să sun la 112 să le spun că Anaf îmi fură banii Am auzit că nu trebuia să îmi ia atît din pensie dar eu nu știu Dacă fac gălăgie ăștea mă duc la spital.. atunci ce trebuie să fac ?

   • Am o executare silită nu am decât o pensie de handicap și un ajutor social, mai am și o rată de 320 lei pe lună , cît îmi oprește rata ? Sunt foarte bolnavă cu inima , sunt depresivă, sunt cu probleme de vedere,e.t.c. Cu respect.

   • Poate fi poprita Pensia de urmas a nepotelului meu, -care mi-a fost dat in plasament-pentru datoriile mele ? ( Si acelea perimate de 11 ani,nefiind initiate actiun in justitie )
    Multumesc

 2. buna ziua! andrei sergiu mihail ,ma numesc. am trimis online o situatie catre dvs ,la care am primit un raspuns . pe scurt: sunt pensionar , am 845 lei/luna ,am 3 propriri din diverse situatii de la un moment dat . Casa de pensii imi retine toata suma de 152 lei rezultata din diferenta salariul minim si cuantumul pensiei. cf.raspunsului dvs ,citez Ce se intampla daca pensia de boala este la valoarea minimului pe economie?
  In cazul în care veniturile periodice, cum ar fi pensiile de orice fel sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
  Tragem concluzia de aici ca partea ce va putea fi executat silit va fi doar jumatate ce depaseste peste acest venit minim lunar.” daca am inteles bine ar trebui sa mi se retina 1/2 din diferenta salariu minim si valoarea pensiei . am informat casa de pensii despre situatie dar considera ca este legal cum procedeaza ei ,retinand toata diferenta de 152 lei.
  daca puteti sa-mi spuneti ar fi posibila o actiune judecatoreasca pt a rezolva aceasta situatie? si daca da ,cum as putea fi sustinut de un av.specializat pt.intocmirea actelor si a plangerii in instanta? va rog tare mult un sfat sau chiar un sprijin ,desigur platit daca se impune. va multumesc!

   • Am 800 ron pensie de boală e normal sa opreasca din ea ne fiind nici jumătate din salariul minim care este 2300ron pe economie, daca e normal sa opreasca cit anume la aceasta suma de 800 ron. Multumesc

 3. Doresc să știu dacă ajutorul pentru însoțitor poate fi executat și dacă pensia este calculata după salariul brut sau net. Vă mulțumesc!

 4. Buna ziua am si eu o rugăminte dacă se poate mama mea are pensie pe caz de boala si avand nevoie de cineva sa o ajute are si tatal meu ajutorul de însoțitor care le vin pensia si ajutorul pe aceiași cupon de pensie, intrebare mea este ca mama are proprire pe pensie dar din cate stiu eu se poate pune proprire pe 1/2sau 1/3 problema este ca i sa oprit toata pensia mamei si a rămas doar pensia de însoțitor .As dori sa stiu daca este normal sa-i oprească toata pensia .Va multumesc

 5. Buna seara,tata-l meu are 2000 lei amenzi,în urma bolii cu demență dar nu avea certificat handicap.Acum pe 14 februarie a decedat iar luna aceasta cand să-i intre banii in cont la BT mi-a venit sms ca are poprire de 2040lei la Taxe si impozite Iasi .Puteti va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi ?Va multumesc anticipat!

 6. Buna ziua,
  Mai jos o situație care nu mi se pare tocmai legală:
  – in data de 15 martie 2021 am fost la banca pentru a semna o resalonare a creditului pe care îl aveam( in urma solicitării mele).resalonarea a presupus prelungirea perioadei de creditare și diminuarea ratei cu aproximativ 800 lei. Această resalonare am solicitat-o deoarece sunt in pensie de invaliditate din iunie 2020 și a presupus micșorarea venitului de la 12000 lei la 1600.
  – Când mi se da noul grafic in banca, observ că fata de suma pe care o mai aveam de achitat(aprox 47000 lei), acum am cu aprx 8000 de lei in plus, suma care mi – a explicat că este dobânda generată de sistem pe suma resalonarea pe perioada respectiva
  – nelămurirea consta în faptul că suma care s- a resalonare(cea de aprx 47000 lei) conținea deja dobânda.
  -adica acum la resalonare nu ar fi trebuit să calculeze dobânda pe perioada noua, strict pe datorie ? ( din cei 47000 ar fi trebuit scăzut aprx 10000 cât era dobânda in graficul respectiv de rambursare? și abia după aceea pusă o altă dobânda…?)

  Mulțumesc anticipat,
  Sper că se înțelege …
  S

   • Am poprire pe pensia de invaliditate. Am acceptat. Dar de curând,mi-a fost schimbat gradul,de la 2 la 1 cu indemnizație de însoțitor. Și mi-a fost reținut din suma primita retroactiv,de asemenea din întreaga sumă primită pe card de bancă. Știam că prin lege, indemnizația de însoțitor nu poate fi luată în calcul, însă chiar sesizată fiind,banca nu respectă legea. Ce este de făcut?

 7. Buna sunt pensionar boala defini invaliditate gr.1 handicap gr.2 definitiva sunt executat silit de un c.a.r olimpia hd. Mia facut popirire pe pensii a luat alocatia la copil toata ce sa fac!?

 8. Buna ziua dacă se poate să mă informați an privire la o proprire din pensie de boala gradul 3care este de o sumă 995 lei multumesc

 9. Bună ziua Domnule Avocat. Am 42 de ani și sunt pensionar pe caz de boala cu gradul 2 de 3 ani, cu pensia de 800 lei, din care pensia este de 21, lei, iar restul reprezintă indemnizație socială. Am fost avertizat de un IFN că mi se va pune poprire pentru o datorie mai veche. As vrea sa știu dacă în cazul în care mi s-ar pune poprire, dacă mă puteți ajuta sa depun contestație și dacă se poate face acest lucru luând legătură telefonic sau prin mail. Va mulțumesc anticipat pentru răspuns.

 10. Buna ziua,
  Ma numesc Simion Marin, persoana cu handicap grav, gradul I invaliditate
  Incepand cu luna Ianuarie 2021, mi s-a pus poprire pe indemnizatia de invaliditate si mi-a fost suspendat ajutorul de handicap de 500 lei.
  Datorita bolii( Incontinenta Urinara), am fost amendat de catre politia comunitara cu amenzii cumulate incepand din 07.2016,cumulat in valoare de 4925,10 lei.
  Imi opreste direct din banca BCR suma de 650 lei pe luna!
  Exista posibilitatea anularii popririi?
  Va rog raspuns?
  Multumesc, anticipat
  O zi buna!

 11. Buna ziua! Ma numesc Mariu Irina si am o pensie de urmas de 800 lei plus o pensie de handicap de 375 de lei. Am o executare silita pentru un contract de a CETELEm de catre un executor judecatoresc , care mi-a pus poprire si la casa de pensii de 107 lei si pe contul bancar unde imi intra pensiile de 380 lei. Ambele pe acelasi contract. Va rog tare mult sa imi spuneti daca este corect acest lucru, eu fiind si bolnava. Va multumesc din suflet !

 12. Am o pensie de invaliditate 396 am luat un credit de nevoi personale BCR dar prin o fundație ce nu este in țară .Am fost dat in judecată la Curtea de apel Alba-Iulia ,îmi oprește 73 lei pe lună cheltuieli de judecată.Iar acum ,am primit o notificare cesiune
  prin care îmi cere suma 4200 Ron și dobânda 800 Ron.Ce pot să fac? Vă mulțumesc.

 13. Buna seara domnul avocat am primit o executare silita din motiv am luat de la provident suma de 600 de lei acum 4 ani si din motive de sanatate nu am mai putut plati am pensie de boala de 800 de lei nu am fost contactata de nici un executor numai am primit executare ce pot sa fac cit imi opreste va rog datimi un sfat

 14. Buna seara domnul avocat ma numesc Mojoatca Maria am o rugaminte la dumneavoastra daca puteti sa ma ajutati am luat de la Provident acum 4 ani suma de 600 de lei am platit un timp din motive de sanatate nu am mai avut bani sa platesc am pensie de 224 de boala si Ind sociala de 576 in total 800 de lei am peimit executare silita ca imi pune propire pe pensie cit o sami opreasca va rog ajutatima cu un sfat daca imi face propiri nu o sa am cu ce sa ma descurc propire mia venit de 1050 total cu cheltuieli de judecata ce ma sfatuiti va multumesc ca mati ascultat astept un raspuns de la dv

 15. Bună ziua soția mea are o oprire pe pensia de boală și handicap se poate face poprire pe aceste două pensii?menționez că cumulate aceste pensi fac 1400 iar ei îi oprește cam 600 de lei nu se poate trăi cu această sumă să-ți mai iei și tratament vă mulțumesc

 16. Buna seara
  Tatălui meu are o proprietar pe pensie care este dubla. Adică o data de casa de pensii și o data de banca. Ce ma sfătuiți sa fac in aceasta situație?
  Mulțumesc
  O seara frumoasa

 17. Buna ziua .Am si eu o prb legata de pensie .Am mai multe popriri pensie .Am o pensie la limita de vîrsta de 2344 lei si mai primesc o indemnizatie de 50%din pensie , cf legi 8/2006 ,indemnizatie conditionata de plata unei cotizatii anuale De cînd sau instituit aceste popriri de aproximativ 3 ani ,niciodata nu a fost poprit jumatate din aceste venituri .În ultimele luni adica ,ian ,feb,mar,apr,2023 si mai în urma cu mult timp , mi se poprea 7-800 de lei .Începînd cu luna mai a acestui an ,am primit un nou scadentar de la casa de pensii cum ca începînd cu aceasta luna veniturile poprite sint de 1734 de lei .Fara sa primesc vre-o înstiintare de la executori ,sau de la vre-o instanta ,Casa de Pensii Ialomita luat decizia cu de la ei putere sa-mi modifice cuantumul popriri înjumatatindu-mi veniturile .Mentionez ca sufar de boli cronice ,care necesita tratament si regim ,sever .Acum respectuos va întreb ,ce lege permite unui tert poprit sa modifice cuantumul popririlor ,cazul meu Casa de Pensii ialomita .Va multumesc si va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns sa stiu daca ma adresez instantei si pot apela la ajutorul dvs sa ma reprezentati .O zi buna !

 18. Buna seara! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema. Cumnatul meu in varsta de 75 ani a girat pe cineva care nu a reusit sa-si achite datoria si a primit executare silita in valoare de 750 lei. Are pensia de 871 lei plus indemnizatie sociala de 254 lei. Mentionez ca este persoana cu handicap grad l cu suma de insotitor in suma de 1428 lei. Voiam sa stiu daca poate sa i se retina 30% din toata suma de 2553 lei sau fara suma de ajutorul de insotitor.adica din 1125 lei .Multumesc frumos pentru ajutor.

 19. Soțiea mea are stimulator la inimă și un executor nerespectînd legea cu executarea a condamnat la moarte oprindu-se pensia din care trăiește

 20. Am nevoie de televiziuni și mult ajutor în cazul, cu ,care mă omor eu de șapte ani de zile sînt la capătul răbdărilo cînd văd în ce stadiu a ajuns autoritățile locale, poliția locală și ipje Mehedinți încercând să mă încătușeze și să mă aducă la tăcere luându-se pământul meu moștenire de la părinți vreau adevărul cu dumneavoastră…….

 21. Bunaziua mă numesc Lazarescu hildegard și am și eu niste datorii la IFN dar Sint persoana cu handicap gradul 1 de epilepsie și am 600 lei ajutor de handicap și o indemnizație socială de 1280 lei poate să îmi facă poprire pe indemnizația vă mulțumesc aștept va rog un răspuns

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.