Taxa de poluare in 2012 – 2013 – Ce noutati avem in domeniul taxe de poluare si cat o mai putem evita sau recupera taxa de poluare?

Toate aceste intrebari au un singur raspuns – Taxa de poluare la momentul anului 2012 se poate EVITA, asta insemnand ca nu trebuie sa fie platita taxa de poluare pentru a putea inmatricula efectiv un autoturism si se poate RECUPERA in eventualitatea in care se aceasta a fost platita.

Românii care au plătit taxa auto ar trebui să se grăbească să ceară în instanţă recuperarea banilor. Avocaţii îi avertizează pe aceştia că autorităţile statului încearcă “artificii legislative” astfel încât să nu fie nevoite să restituie cele peste 850 de milioane de euro achitate de români din 2008 şi până la finele anului trecut.

“Statul nu face eforturi să restituie din oficiu taxa auto. Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a introdus recurs în interesul legii la câteva săptămâni după ce Curtea de Justiţie a UE de la Luxemburg a dat verdictul în cazul Tatu. În cazul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) va lua o astfel de decizie, 99% din cei care nu au cerut în instanţă restituirea taxei auto nu vor mai avea şansa să obţină banii înapoi”, a declarat pentru gândul avocatul Cuculis Adrian.

În prezent există circa 40.000 de cereri de rambursare a taxei auto.

“Taxa de poluare introdusă de România, impusă maşinilor la prima lor înregistrare în România, contravine legislaţiei Uniunii Europene. Respectiva lege (prin care s-a introdus taxa de poluare la prima înmatriculare, n.r.) are efectul de a descuraja importul şi punerea în circulaţie a maşinilor second-hand cumpărate în alte state membre”, se arăta în nota din 7 aprilie 2011 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg (CJUE).

 

Cei care vor returnarea taxei de primă înmatriculare trebuie să facă cerere la Direcţia de Finanţe Publice, iar în cazul refuzului, se pot adresa instanţei.

Iată actele necesare, potrivit avocatei Lavinia Manu, citată de Mediafax:

  • Cererea de restituire a taxei
  • Copie de pe chitanţa de plată a taxei;
  • Original şi copie de pe cartea de identitate a autovehiculului eliberată de RAR – copia va fi certificată cu menţiunea “conform cu originalul”;
  • Original şi copie de pe certificatul de înmatriculare a autovehiculului eliberat de Serviciul Înmatriculari din cadrul Instituţiei Prefectului;
  • Un document din care să rezulte data primei înmatriculari a autovehiculului în străinătate; copie de pe cartea de identitate a persoanei;
  • Declaraţie pe proprie răspundere cu rulajul mediu anual la data înmatriculării în România, exprimat în kilometri;
  • Expertiza tehnică efectuată de RAR privind deprecierea autovehiculului rulat.

 

In eventualitatea in care persoana doreste sa EVITE taxa de poluare ea va avea nevoie de aproximativ aceleasi acte mai putin de actele de romania care evident nu le poate procura pana nu inmatriculeaza masina, ca in cazul recuperarii taxei.

 

Sfatul avocatilor este pentru toti justitiabilii, sa actioneze in judecata pentru RECUPERAREA SAU EVITAREA taxei de poluare, dat fiind faptul ca din 2013 aceasta legislatie interna se va schimba, din surse neoficiale taxa se va MAJORA dar INCREDIBIL va fi LEGALA.

Biroul nostru deja are pe rolul instantelor de judecata 900 de dosare de taxa de poluare dintre care peste 50% se afla in ultima etapa de recuperare sau evitare a taxei.

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii  – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu
www.indrumarijuridice.wordpress.com
http://indrumarijuridice.forumest.ro
Tel: 031.412.48.88 / 0722.298.011

Avocat Cuculis – Titular de cabinet si membru al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania – Specialist in Drept

6 comments to “Taxa de poluare in 2012 – 2013 – Ce noutati avem in domeniul taxe de poluare si cat o mai putem evita sau recupera taxa de poluare?”
  1. Buna ziua,
    Daca am recuperat 25% din taxa de poluare deja platita, se mai poate recupera si restul banilor? Daca da, se poate face asta fara a merge in instanta?
    Multumesc.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.