Termenul De Prescriptie Al Raspunderii Penale Articol Neconstitional Art. 155 Alin. 1 Cod Penal-Dosare Penale Inchise-Avocat Cuculis

Dispoztiile Referitoare La Termenul De Prescriptie Al Raspunderii Penale Din Noul Cod Penal Partial Neconstitutionale-Pe Cale De Consecinta  Mii De Dosare Penale Urmeaza Sa Fie Clasate-Avocat Cuculis

CCR Inchide Dosarele Penale Pe Banda Rulanta Prin Decizia Pronuntata Ieri Cu Privire La Intreruperea Termenului De Prescriptie

Ce spune articolul 155 alin 1 din codul penal?

Art. 155

Întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale

(1) Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză.

Lipsa de coerenta si de previzibiliate au facut ca judecatorii constitutionali sa arunce in aer ceea ce inseamna INTRERUPEREA termenului de prescriptie!

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, este neconstituţională.

În motivarea soluţiei de admitere, Curtea a constatat că dispoziţiile art.155 alin.(1) încalcă prevederile constituţionale referitoare la dreptul la un proces echitabil.

Pentru pronunţarea acestei soluţii, Curtea a reţinut, de principiu, că întreruperea cursului termenului de prescripţie a răspunderii penale devine eficientă, producându-şi efectele, într-o manieră completă, doar în condiţiile existenţei unor pârghii legale de încunoştinţare a persoanei în cauză cu privire la debutul unui nou termen de prescripţie.

În acest sens, Curtea a reţinut că se impune a fi garantat caracterul previzibil al efectelor dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal asupra persoanei care a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală, inclusiv prin asigurarea posibilităţii acesteia de a cunoaşte aspectul intervenirii întreruperii cursului prescripţiei răspunderii penale şi al începerii cursului unui nou termen de prescripţie”, se arată în motivarea CCR.

Totodată, se arată că a accepta soluţia contrară înseamnă a crea, cu ocazia efectuării unor acte procedurale care nu sunt comunicate suspectului, o stare de incertitudine perpetuă, dată de imposibilitatea unei aprecieri rezonabile a intervalului de timp în care poate fi trasă la răspundere penală pentru faptele comise, incertitudine ce poate dura până la împlinirea termenului prescripţiei speciale.

Faptul este retinut corect de catre instanta Constitutionala fiindca in dreptul penal cunoastem 2 tipuri de prescriptie, astfel este incorect fata de persoana impotriva careia se desfasoara acte de urmarire penala(fara ca aceasta sa stie), ca ele sa intrerupra prescriptia.

De analizat in exetensie in urma acestei hotarari este si faptul CAND SE VA INTRERUPE TOTUSI TERMUL DE PRESCRIPTIE?

Opinam ca organul de urmarire penala este obligat sa il notifice pe suspect atunci cand se propune transformarea lui in inculpat si pe cale de consecinta inceperea urmarii penale in persoana acestuia si prin urmare, ACESTA este momentul de intrerupere al prescriptiei pentru fapta pentru care este urmarit.

Ce consecinte poate sa aiba aceasta decizie?

Ei bine, obisnuiti fiind cu deciziile si aplicarea lor, opinam ca CCR se va pronunta ca decizia va fi OBLIGAGTORIE inclusiv proceselor aflate pe rolul instatelor de judecata(adica cele trimise prin rechizitoriu in judecata) dar si cele asupra dosarelor penale aflate in instrumentare la parchete si in cazul urmaririlor penale in personam dar si cele in rem.

Se mai pot ataca dosarele penale inchise?

Raspunsul este DA si vine ca un element suplimentar de ajutor pentru toti cei care au avut decizii definitive de condamnare si ar fi putut invoca acest aspect al prescriptiei in cazul lor sau a fost invocat si a fost respins pe motivul ca ORICE ACT AR INTRERUPE PRESCRIPTIA.

Cum?

 

Art. 453

Cazurile de revizuire

(1) Revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută când:

f) hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituţională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situaţia în care consecinţele încălcării dispoziţiei constituţionale continuă să se producă şi nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunţate.

Care sunt termenele de prescriptie?

Art. 154

Termenele de prescripţie a răspunderii penale

(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:

a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;

b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;

c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;

d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;

e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.

(2) Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârşirii infracţiunii. În cazul infracţiunilor continue termenul curge de la data încetării acţiunii sau inacţiunii, în cazul infracţiunilor continuate, de la data săvârşirii ultimei acţiuni sau inacţiuni, iar în cazul infracţiunilor de obicei, de la data săvârşirii ultimului act.

(3) În cazul infracţiunilor progresive, termenul de prescripţie a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârşirii acţiunii sau inacţiunii şi se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

(4) În cazul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, al celor de trafic și exploatare a persoanelor vulnerabile, precum și al infracțiunii de pornografie infantilă, săvârșite față de un minor, termenul de prescripție începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripție începe să curgă de la data decesului.

av.drd. Cuculis

avocat@indrumari-juridice.eu

 

Problema pe care o aveti necesita consultanta? Programati-va AICI

Definitiv-Achitare Inculpat Pentru Delapidare Si Inselaciune Ardaf Generali S.A Si Astra Asigurari S.A-Art. 215 Si 295 Cod Penal – Avocat Cuculis

35 comments to “Termenul De Prescriptie Al Raspunderii Penale Articol Neconstitional Art. 155 Alin. 1 Cod Penal-Dosare Penale Inchise-Avocat Cuculis”
 1. Și pentru o pedeapsa de 5 ani cât ar trebui sa stau plecat? Fapta a fost făcută în 2009 și definitiva a rămas în 2011

  • Buna ziua! Pentru fapte savarsite in 2017 ( acces ilegal la un sistem informatic- in forma continuata, talharie calificata- pe timpul noptii, complicitate la infractiunea de efectuare a unor operatiuni financiare in mod fraudulos -in forma continuata )pentru care s- a emis un mandat de executare in august 2021 de 4 ani si 9 luni inchisoate, timp in care, incilpatul a fost gasit pe teritoriul Spaniei( pentru ca a savarsit o alta fapta acolo si l- au retinut 2 luni, dupa care, a fost extradat) opereaza CCR 358/ 2022 privind prescriptia faptelor penale??

  • Buna.Am un dosar penal pentru uciderea din culpa fapta săvârșită în iulie 2013 și în 2021 in prima instanta am fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare ,am făcut Apel și acuma dosarul se află la Curtea de apel ,la ultimul termen de judecată luna Mai 2022 dosarul sa repus pe rol având în vedere decizia CCR Nr .358/2022 și am primit un nou termen în Septembrie 2022.Intrebarea mea este se va prescrie la acest termen de judecată?

   • Buna.Am un dosar penal pentru uciderea din culpa fapta săvârșită în iulie 2013 și în 2021 in prima instanta am fost condamnat la un an și șase luni închisoare cu suspendare ,am făcut Apel și acuma dosarul se află la Curtea de apel ,la ultimul termen de judecată luna Mai 2022 dosarul sa repus pe rol având în vedere decizia CCR Nr .358/2022 și am primit un nou termen în Septembrie 2022.Intrebarea mea este se va prescrie la acest termen de judecată? Sau mai bine spus ,se aplica decizia CCR Nr.358/2022

    • Buna ziua. Curtea constitutionala in materie de prescriere a raspunderii penale a fost foarte clara. Din 2018 si pana in 2022 nu a mai existat termen de prescriptie intrerupt. Va putem ajuta cu preluarea dosarului penal. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

  • Bună ziua,domnul avocat am o faptă de evaziune fiscală făcută în 2009,familia mea a primit o definitiva în 2019 în April de 6 ani condamnare pot beneficia de prescripție

 2. Buna seara. Un dosar penal cu mai multe infracțiuni printre care delapidarea se afla încă în cercetare din 2014. Faptele s au comis în 2009-,2012. Nu s a ajuns la tribunal. S a emis o ordonanța data de procuror în 30.07.2021 prin care se clasează una din infracțiuni iar pt celelalte se muta dosarul la un alt organ de cercetare. Nu s au prescris faptele? Doar daca se ajunge la tribunal se poate decide dacă s au prescris?
  Mulțumesc mult

 3. Buna ziua, ati putea sa-mi spuneti, va rog, ce termen de prescriptie a raspunderii penale are infractiunea de evaziune fiscala? Se considera ca s-a schimbat, dupa modificarea din aprilie 2021 a art.10 alin.1 din legea 241/2005? Daca nu se mai pedepseste cu inchisoare, ci cu amenda, atunci mai corespunde termenului de prescriptie de 8 ani?
  Multumesc!

 4. In dosare aflate pe fond , in care termenul general de prescriptie este implinit inainte de decizia CCR, se poate constata prescriptia dupa publicarea in M.of. a deciziei ?

 5. Bună ziua,mai intervine termenul de prescripție la un dosar de cobdamnare definitivă din data de 04.05.2022 ? Infracțiune prev. de art.2 alin.1 și 2 din lg.nr.143/2000,art.375 C.pr.pen.,și art.396 alin.10 C.pr.pen.inițial iau dat 2 ani și 10 luni cu susoendare apoi iau redus pedeapsa la 2 ani .Mulțumesc!

 6. Bună ziua ! În acest context ,pentru o persoană condamnată din 06.11.2020 pentru 2 ani și 8 luni + 2 luni bonus pentru Trafic de influență și înșelăciune , se poate anula pedeapsa ?

 7. buna ziua. va rog domnule avocat adrian cuculis cu respectul cuvenit va rog frumos doresc sa va pun o intrebare dosarul intocmit din 10 03 2007 in barcelona spania unde sa intamplat respectiva infractiune de care am fost acuzat pe nedrept .victima nu a depus plangere la politia din barcelona spania si a depus in romaria dupa 8 luni de zile .la aectia 8 politie sector 2 buc care ma acuzat ca lam batut si incadrarea sa pus prima data vatamare apoi in tentativa de omor dosarul a trenat timp de 9 ani si 3 luni am fost condamnat la 8 ani de inchisoare si am executat integral pedeapsa credeti ca ma puteti ajuta? cu decizia ccr pot obtine prescriptia dosarul find definitiv dosar 10 03 2007 definifiv 04 06 2016 dupa 9 ani si 3 luni

 8. Buna ziua!
  Daca am o fapta de inselaciune in forma continuata din data de 18.03.2019>
  Pana astazi,se poate prescrie?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.