Tulburarea De Posesie – Ce Fac Cand Cineva Imi Ocupa Ilegal Terenul

Ce este de facut atunci cand  o terta persoana  ne ocupa ilegal  terenul ? Cand discutam despre tulburare de posesie si cand trebuie deschis un proces de granituire?

In masura in care sunteti proprietarul unui teren, iar o terta persoana ridica pretentii asupra bunului dumneavoastra sau va tulbura posesia asupra acestuia, trebuie sa cunoasteti anumite aspecte, pentru a sti cum va puteti apara drepturile si interesele.

Tulburarea De Posesie, actiunea de plangere penala impotriva celui ce foloseste pe nedrept un spatiu proprietatea altei persoane sau prin mutarea de hotar si desfiintarea semnelor de hotar.

Astfel, trebuie discutat punctual despre anumite situatii cu care ne putem intalni in calitate de proprietari ai unui bun imobil reprezentat de un teren.

Tulburarea De Posesie
Tulburarea De Posesie

1).Daca sunteti proprietar al unei suprafete de teren – conform unui act de proprietate (contract de vanzare cumparare, certificat de mostenitor, titlu de proprietate) si o alta terta persoana acapareaza abuziv parte din aceasta suprafata de teren, procedand chiar la o eventuala delimitare, ingradire in vederea atribuirii fara drept, trebuie sa stiti ca aveti la indemana  o actiune in instanta pentru a va recapata drepturile legale conferite de titlul de proprietate, actiune ce poarta denumirea de actiune in revendicare, reglementata de dispozitiile art. 563 Noul Cod Civil, ce presupune  actiunea proprietarului – neposesor (persoana ce are un titlu de proprietate asupra terenului, insa nu are posesia efectiva asupra unei suprafete din respectivul teren) impotriva  posesorului – neproprietar (persoana ce nu detine un titlu de proprietate asupra suprafetei de teren, insa pe care o poseda in mod abuziv).

Puteti fi interesat si despre Granituire si ce am de facut cand vreau sa imi delimitez proprietea.

In atare situatie, actiunea in revendicare are menirea de a restabili situatia legala, in sensul de a repune in posesie pe proprietarul deposedat  de catre posesorul neproprietar.

De cele mai  multe ori, aceasta situatia de preluare abuziva a unei suprafete dintrun teren se intalneste in cazul gospodariilor invecinate, cand unul dintre vecini isi atribuie din terenul celuilalt vecin cu scopul de a isi majora suprafata pentru care acesta are acte de proprietate.

Astfel, in masura in care sesizati ca suprafata de teren asupra careia sunteti proprietar s-a micsorat, iar  delimitarea de hotar a fost schimbata, iar la masuratori reiese mai putin teren decat aveti in actele de proprietate trebuie sa uzati de actiunea in revendicare indreptata impotriva persoanei ce poseda fara drept din terenul dumneavaostra.

In cadrul acestei actiuni, instanta de judecata va dispune compararea titlurilor de proprietate ale persoanelor implicate, intrucat acestea prezinta masuratorile terenului ce i-ar reveni in mod legal fiecaruia, dispunand  totodata si efectuarea unei  expertize topografice pentru a se stabili in mod concret ce suprafata de teren poseda efectiv fiecare parte, in vederea redarii proprietarului partea ce este posedata ilegal de altcineva.

Exista, de asemenea, situatii in care doua persoane ridica pretentii asupra unei suprafete de teren in baza unor acte de proprietate  pe care le detin, dar care au fost emise eronat.

Astfel, se poate intalni situatia  cand din eroare, au fost emise titluri de proprietate asupra  unei suprafete de teren pentru doua persoane sau o persoana vinde unei alte persoane o suprafata de teren mai mare fata de ceea ce detine conform actelor, cumparatorul ridicand ulterior pretentii asupra suprafetei de teren ce i-a fost vanduta, dar care apartinea de fapt unei alte persoane si nu vanzatorului, astfel ca se impune formularea in instanta a aceleiasi actiune de revendicare imobiliara, in urma careia instanta va proceda la compararea titlurilor de proprietate, in vederea stabilirii proprietarului si redarii in posesie a suprafetei de care a fost deposedat, regula fiind aceea ca persoana  ce detine un act de proprietate emis anterior celuilalt titlu de proprietate este indrituit la a ii fi respectata proprietatea.

Foarte important de cunoscut este faptul ca actiunea in revendicare este imprescriptibila, adica poate fi introdusa oricand in instanta, fara a fi tinuta de un termen anume, intrucat protejeaza un drept fundamental, respectiv dreptul de proprietate.

2). De asemenea, o alta situatia in care  o terta persoana ridica pretentii asupra unei suprafete de teren asupra caruia nu este proprietar o reprezinta si aceea cand dumneavoastra, in calitate de proprietar, pemiteti  penru o perioada de timp, determinata sau nu, unei persoane sa posede si sa se foloseasca de bunul imobil (printr-un contract de chirie, imprumut sau chiar cu titlu gratuit – tolerat), iar ulterior, la momentul cand dumneavoastra il somati sa paraseasca proprietatea,  aceasta refuza, aveti la indemana actiunea in evacuare, reglementata de Noul Cod de Procedură Civilă, prin art. 1033-1048,  actiune in evacuare ce se delimiteaza de actiunea in revendicare, intrucat este un instrument juridic aflat la dispoziţia proprietarului sau posesorului unui imobil, pentru apărarea folosinţei bunului, ca dezmembrământ al dreptului de proprietate, nepunandu-se in discutie însuşi dreptul de proprietate asupra imobilului prin compararea de titluri de proprietate.

In cadrul aceste proceduri de evacuare trebuie sa cunoasteti ca trebuie sa parcurgeti o procedura prealabila care presupune  somarea celui ce va ocupa in mod abuziv  bunul imobil, prin transmiterea de catre executorului judecatoresc a  unei notificari  prin care ii veti pune in vedere sa paraseasca imobilul in termen de cel mult 30 de zile de la primirea adresei.

In masura in care acesta refuza sa se conformeze, urmatorul pas de urmat este actionarea acestuia in instanta prin intermediul actiunii in evacuare,  care de principiu este o actiune ce se judeca cu celeritate  si prin care,  prin hotărâre executorie,  se solicita evacuarea imediată a  ocupantului din imobil.

3). O alta modalitate de aparare a dreptului de proprietate  sau a posesiei asupra  unui bun imobil reprezentat de  teren o reprezinta plangerea penala pentru infractiunea de tulburarea de posesie,  impotriva persoanei ce ocupa,  în întregime sau în parte, fără drept, prin violență sau amenințare ori prin desființarea sau strămutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat în posesia.

Tulburarea De Posesie reprezinta o infractiune prevazuta de dispozitiile art. 256 Noul Cod Penal si pedepsita  închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

Aceasta posibilitate de  garantare si ocrotire a dreptului de proprietate sau posesie, respectiv reclamarea  catre organele penale a situatiei ce intruneste elemnetele constitutive ale infractiunii de tulburare de posesie  trebuie facuta la plangerea prealabila a persoanei vatamate- adica a persoanei tulburata in posesie, in termenul legal de 3 luni de la savarsirea faptei, aceasta nefiind o actiune penala  ce se pune in miscare din oficiu.

Av.Drd. Cuculis Adrian

68 comments to “Tulburarea De Posesie – Ce Fac Cand Cineva Imi Ocupa Ilegal Terenul”
 1. Buna ziua.Ma numesc Bulboaca Zamfira si am si eu o problema. Pe titlu de proprietate am teren arabil intravilan 8,50 ari iar pe teren am doar 6.11 ari. Vecinu meu are pe titlu 2,45 ari iar pe teren are 4,84 ari. Diferenta de teren se afla la vecinu. L-am anuntat dar el nu intelege si nu vrea sa cedeze suprafata . Ce trebuie sa fac . Va multumesc.

  • Bună ziua,în anul 2012 am cumparat un teren de la primărie prin licitație publică iar câțiva ani mai târziu primāria a traversat terenul cu o canalizare fără să fiu înştiințat.Am constatat acest fapt săptămâna trecută când am fost la teren să-mi rezolv cu branşamentul la apā curentă.Menționez că am dublă naționalitate si am domiciliul în străinătate eu venind doar din când în când în România şi nu am vizitat terenul.Ce mă sfătiti să fac în acest caz şi unde să fac plângere considerând că acest fapt constituie tulburare de posesie.
   Vă mulțumesc.

    • Bună seara,
     Ce se poate face în situația în care în calitate de coproprietar al unui drum privat mi se incalca dreptul la proprietate de către un vecin, care nu are dreptul de coproprietar dar si-a făcut doua porți și transporta în folos propriu pe drumul privat, materiale, butoaie cu borhot pt țuică, resturi de crengile și resturi vegetale rezultate după curățenia curtii. Am făcut plângere penala pe tulburare de posesie, dar Parchetul la recomandarea făcută prin referat de poliția locala a dat ca solutie casarea . Faptul ca a tăiat gardul și a făcut 2 porți pe care umbla când vrea nestingherit din curtea lui pe drumul nostru privat cum se numește? În opinia legiuitorului se caseaza? Eu ce sa fac? Faptul ca ni se incslca proprietatea cand vrea in folosul lui chiar nu conteaza? Au tergiversat cazul aproape 3 ani, mai era un pic și fapta se prescria, am făcut nenumărate reclamații și probabil deranjați au dat ordonanță de casare cu drept de contestare în 20 de zile ce curg deja de pe 10 martie. Ce sa fac , cum sa fac sa ii determin sa închidă porțile, sa refacă gardul cum a fost? Nu știu chichițe avocatesti, am încercat sa fac totul singura, plângerea penală, eventual pot face ceva ca din penal sa decurga ceva pe latura civila cu obligația de a face?

     • Bună ziua ma confrunt cu o problema a unui teren care vecinu a făcut cartea funciara pe mai mult decât în acte eu nu-mi mai pot face cadastru deoarece se suprapunere cu suprafața mea din acte am fost la doua firme de cadastru si nu vor să-mi facă cadastru și sa depună cerere de repoziționare la opci deoarece zic că trebuie să dau vecinu în judecata

    • Buna ziua,socru meu se invecineaza cu un jandarm care este pensionat pe caz de boala,la 40 de ani.Vecinul a vrut sa si izoleze casa din nou iar socru nu a fost de acord caci cand i a dat voie cu ceva ani sa izoleze prin curtea sa,acesta i a rupt fllorile,a kasat numai mizerii in urma..Vecinul si a adus un ing.cadastru si si a punctat bornele de hotar in favoarea sa.Socru a chemat si el ing. cadastru iar masuratorile difera cu aproximativ 15 cm.De la primarie i s a eliberat autorizatie de construtie gard chiar daca pe o portiune de teren,vecinul are doar 20cm de la hotar.Cei de la primarie au venit la fata locului insistand ca trebuie sa l lasam pe vecin sa cinstruiasca gardul chiar daca nu este posibil sa l faca pe partea lui de hotar si chiar daca cele doua masuratori de cadastru nu coincid.Ce putem face tinand cont ca socru are 84 de ani iar vecinul face scandal si l ameninta impreuna cu mama acestuia, atunci cand nu suntem acasa iar socru este singur.Va multumesc anticipat.

    • Bună ziua, ma numesc Agop Gabriela, tatăl meu, decedat, a obținut punerea în posesie a unui teren agricol de 1000 mp in com. Valea Doftanei moștenit de la bunica mea, prin hot. judecătorească în nov.1989.Nu l-a trecut pe rol în Reg.Agricol din comuna la vremea respectiva. In acest timp, terenul l-a exploatat , cu voia tatălui un var de-al meu care era și vecin pana în 2021 când acesta a decedat. De la obținerea tetenului prin hot.judecătorească, am găsit chitanțe de plata drept impozit încasate de primaria locala, pe care aceasta nu le recunoaște spunând ca sunt vechi și nu.mai exista în evidente..
     Intre timp, o vecină l-a ocupat abuziv și a făcut demersuri la primărie solicitând înregistrarea terenului pe numele ei făcând referire la Anexa 1 și 2 după care l-a incadastrat, fără intabulare .
     La cererea mea la Primărie, mi s-a spus ca pe numele tatălui meu nu exista niciun teren agricol conf istoricului de rol agricol și documentele mele se suprapun cu cele ale vecinei , ea având doar o declarație notariala fără acte de proprietate după cum singura mărturisește.
     Primarul mi-a zis sa ma adresez instantei.
     La Judecatoria Campina, la solicitarea dosarului pentru studiu mi s-a spus ca acesta nu mai exista fiind trecuti 30 de ani de la închiderea lui.
     Ce șanse aș mai avea sa recastig terenul ca unic moștenitor?

    • Bună seara,
     Am o întrebare
     Bunicul din partea tatălui este decedat ,succesiunea nu s.a dezbătut, are o suprafață de 9 ha de teren,unde suntem prezumției moștenitori 4 persoane,3 dintre ei și.au dat acordul sa folosească(pasuneze) terenul pe mine nu m.au întrebat,am aflat de la alte persoane de problema.Am făcut plângere la politie ptr tulburare de posesie ,am cerut sa scoată de pe teren persoana cu animalele și persoanele care și au dat acordul sa răspundă în fata legii.
     Răspunsul de la politie a fost ca ei au pus în vedere sa plece de pe teren iar cei care și.au dat acordul sa.l foloseasca nu prezintă elemente constitutive de natura penala și nu pot fi trase la răspundere penala.
     Politia nu a întocmit dosar.
     Menționez ca și în anii anteriori au procedat la fel fără sa fiu întrebata.
     Ce pot face în aceasta speta?

 2. Bună ziua! Mă numesc Violeta Deleanu și am o problemă cu un teren de 0.5 ha. Pământul fiind de la bunicul soțului,mentionez că nu este dezbătută mostenire.Acest teren a fost stăpânit de noi și plătit impozit și trecut la Apia până în anul 2019 dar anul acesta nici de la primărie nu vrea să ne mai dea adeverință pentru că sa băgat un verișor de-al soțului pe acest teren. El având cunoștințe cu primarul nea scos de pe terenul care îl stapâneam.
  Acest verișor dreptul lui de la bunicul ține alt teren drept moștenire,dar vrea să ia și bucata aceasta de teren punând pe cineva să pună livadă de aluni pe teren.Am plătit și comisia de 2 ori ultima dată am plătit 250 lei pentru punerea în posesie dar cei de la primărie nea trimis în Instanță. Ce pot să fac ca să câștig înapoi terenul?Vă mulțumesc!

   • Buna ziua .Sunt posesoare unui teren te 70 de arii din 1992 , cu carte funciară și intabulare ,recent am aflat ca din cei 70 ,20 de arii au fost transferați pe un titlu de proprietate care e din 2005 ,ce este de facut sa imi pot recupera diferența, Multumesc

   • Buna ziua,
    Am gasit raspunsul dvs. in legatura cu aceasta situatie si as dori sa va cer si eu sfatul, va rog, daca se poate.
    Am un teren de 1 ha intr-o comuna in judetul Vaslui, cu acte de proprietate, intabulare, impozit platit la zi.
    Firma Viacons Rutier din Husi mi-a excavat terenul, a taiat o bucata de teren si a scos nisip/ balastru pe care l-a folosit la drumurile pe care le construietse practic cu proiecte europene. El a luat nisipul de la mine furand si valoarea a bagat-o in contabilitate.
    A recunoscut fapta, intrucat i-am prezentat documente ca ne apartine terenul, dar nu vrea sa recunoasca ca el e cel care a extras intreaga cantitate de nisip- incerca sa spuna ca numai o parte si acum vrea sa cadem la o intelegere – sa ne plateasca o suma de bani si sa niveleze terenul – care nu o sa mai fie cum a fost – intrucat unghiul pantei o sa fie mult mai mare. Pentru terenul respectiv eu am autorizatie de constructie a unei case, care acum nu se mai poate face.
    Eu vreau va rog sfatul dumneavoastra, stiu ca trebuie sa il dau in judecata, dar sincer- nu vreau nimic de la el, vreau sa raspunda in fata legii, sa public tot, sa arat cine este Viacons Rutier si sa raspunda penal daca se poate- sa fac plangere la Garda de mediu, Ape, etc.
    primaria este si ea la mijloc, ca ei stiu ca el a excavat, a fost la intelege cu fostul vice primar care nu a stiut ca am acte pe teren.
    Cum trebuie sa procedez?
    Daca sunt in proces, chiar si civil – pot sa fac plangere la autoritatile romane, sa public in ziare, etc?
    Va multumesc !

    • Buna ziua ,am cumparat un teren de la tatăl meu cu casa,504mp ,acesta a venit la pachet cu o servitute de trecere pe care vecinul o are,mentionez ca acesta are acces la drum dar are casa la hotar cu mine iar pe lateral se afla un beci si o odaie,tatal meu sa fiu sincera nici nu a știut ce teren are ,eu am avut ceva probleme cu vecinul asa ca am chemat un topograf sa imi masoare terenul,in urma masuratorii am aflat ca acest vecin si nu numai,si celalalt au intrat cu gardurile pe terenul tatalui ,acum al meu,plus ca acest vecin cu servitutea s-a si latit cu zidul casei lui si cu curtea 50 cm pe terenul meu,ei spun ca vezi Doamne e drum comun si ca e dreptul lor .tin sa mentionez ca acela in acte e terenul meu acum..ei au doar servitute de trecere.ce ar trebui sa fac,as vrea ca amandoi vecinii sa isi mute gardurile si as vrea sa opresc aceasta servitute plus ca ei au mai si construit pe terenul meu si tot ei cu gura mare ca de ce am marcat terenul când a venit topograful cu spray si ca ala e drum comun …ce pasi trebuie sa urmez ….in cazul ambilor vecini ,iar aceasta servitute as vrea sa o opresc plus ce se va intampla cu ce au construit pe terenul meu.va multumesc

     • Buna seara!
      Locuiesc la bloc si am un teren comun de 500 de metri la comun xele 15 proprietari cota parte.
      Una dintre vecine in fata geamului ca locuieste la parter pe o parte de teren o construit un put ,pe langa ca o latura a terenului a depozitat diverse lucrurii de constructii.
      Ce putem face noi restul de licatari .?

     • Buna seara!
      Locuiesc la bloc si am un teren comun de 500 de metri la comun xele 15 proprietari cota parte.
      Una dintre vecine in fata geamului ca locuieste la parter pe o parte de teren o construit un put ,pe langa ca o latura a terenului a depozitat diverse lucrurii de constructii.
      Ce putem face noi restul de licatari .?

   • Buna dimineata, am un teren,langa izlazul comunal si un consatean la luat izlazul in arenda , el isi baga mereu oile la mine in gradina mi-a distrus si gardul cand avean zarzavat acolo pus tot asa imi distrugea gradina ,ce pot sa fac? am vorbit cu el frumos dar nu intelege si ma injura. ce pot face va rog frumos spunetimi ca vine primavara si trebuie sa plantez porumb si imi distruge recolta

   • Am o suprafata de teren din anul2005 prin act de vinzare cimparare de la socrul meu.Anul acesta un vecin la indicatia unui topograf a intrat la mine pe proprietate cu circa 2 m pe.lungime de 25 m
    Mutind gardul.Gardul ridicat nu are autorizatie de constructie fapt ptr care a fost smendat de Primarie.Care este calea legala ?

   • Buna ziua. Am o problema cu Vecinul. A tăiat o parte din gardul despărțitor comun care a fost construit de el și nu mai vrea sa-L pună la loc. A făcut o construcție care nu respecta distanță Legala, i-am pus in vedere sa o mute la o distanță Legala și din răzbunare numai vrea sa pună gardul la loc. Noi nu amdezbatut moștenirea după tata și nu putem face gard. Ce este de făcut?

    • Buna seara!
     O intrebare : la bloc pe terenul comun un locatar isi poate construi put ,este un complex din 2 etaje a cate doua scari cu 15 apartamente .
     Nu avea bevoie de aprobari? De semnaturile vecinilor pt acordul putului? Chiar daca este in fata apartamentului intr una dintre laturile terenului la margine , terenul are 500 m si este dat prin donatie de catre dezvoltator cota parte pt al intrebuinti ca si parcare

   • Buna ziua.Am cumpărat un imobil,iar uitându-ma pe imobiliare,am văzut imobilul meu pus la vânzare pe un site de anunțuri.Ce ar trebui sa fac?va Multumesc frumos

  • Am certificat der mostinitor si sa itabulat pe tot terenul meu nepotul meu cum Este posibil ASA ceva der primäre am Forst refuzat de orisice informative

 3. Buna ziua!
  Am cumparat impreuna cu sotul meu un teren de 1441 mp. (conform masuratori cadastrale actualizate, 1443 mp. din acte).
  La cumparare terenul era imprejmuit pe toate laturile, dar necesita pe 3 din laturi refacere gard (N, E, V.).
  Pe latura de N presupusa vecina (pretinde ca are procura s-o reprezinte pe fiica – proprietara de drept) a mutat semnele de hotar si tot gardul cca 50 cm pe terenul nostru, pretinzand ca acolo unde spune ea sunt limitele corecte.
  Am chemat un specialist cadastrist sa-mi dea punctele cadastrale corecte ca sa stiu daca e reala afirmatia vecinei sau nu.
  Vecina nu a lasat specialistul cadastrist sa intre pe terenul sau sa dea semnele de hotar asa cum reiesea din masuratori.
  Eu si sotul am construit deja casa pe terenul nostru, cu respectarea a 2 ml de la gardul din N, asa cum l-am gasit initial. Conform autorizatiei de construire trebuie sa construim si gardul, inclusiv pe latura in discutie, dar pentru a evita discutiile il vom face pe terenul nostru langa limita de proprietate.
  Mentionam ca noi locuim la 600 km distanta de locul unde este terenul in discutie si situatia am descoperit-o de curand cand am vrut sa ne reapucam de treaba la casa.
  Cum ar trebui sa procedam legal sa o determinam pe vecina sa recunoasca limitele cadastrale?
  Este tulburare de posesie?
  Multumesc!

 4. Bună ziua sunt Cobarzan Gheorghe va rog sa îmi spuneți cum putem rezolva următoarea problema avem un teren intabulat din2017 cadastral O persoana a întrat în mod abuziv Cum îl putem înlătură și ce trebuie sa facem

   • Buna seara!
    Locuiesc la bloc si am un teren comun de 500 de metri la comun xele 15 proprietari cota parte.
    Una dintre vecine in fata geamului ca locuieste la parter pe o parte de teren o construit un put ,pe langa ca o latura a terenului a depozitat diverse lucrurii de constructii.
    Ce putem face noi restul de locatari .?

 5. Bună ziua! Am o problemă legată de un teren pe care îl dețin (0,87 ha),teren care mi_a fost excavat de către o societate care se ocupă cu extragerea de pietriș,nisip,etc! Mi-am dat acordul în schimbul promisiunii că voi primi la schimb un teren, identic ca suprafață! Dar nu am mai primit terenul! Povestea e de aproape un an jumate! Patronul societății mi-a tot promis că va rezolva problema la fiecare intervenție telefonică a mea! Dar nu s-au ținut de cuvânt! Menționez faptul că terenul era arabil,extravilan,iar acum este o groapă de 3,4 metri adâncime pe 50% din suprafață! Vă rog să-mi spuneți care ar fi rezolvarea!
  P.S M_am interesat la Garda de mediu și la primărie și am înțeles că nu are nicio autorizației de funcționare în ceea ce privește exploatarea terenului, și excavează de aproximativ 18 luni!
  Vă mulțumesc anticipat pentru răspuns!

 6. Bună ziua,
  Mă confrunt cu următoarea situație:
  Soțul meu a decedat de curând. După 27 de ani de căsnicie m-a părăsit, fără a divorța. Dețineam împreună 2 apartamente, achiziționate prin contract de vanzare-cumparare în perioada căsătoriei. A ales să locuiasca cu soacra mea intr-unul din apartamente (apartament care în fapt a fost repartizat de stat părințior lui, el l-a cumparat inainte de căsatorie. Ulterior, in timpul căsătoriei l-a vândut surorii lui – o modalitate de ajutor în obtinerea de catre aceasta a unui credit ipotecar. După achitarea creditului sora lui l-a restituit tot prin vânzare-cumpărare. Decesul a fost fulgerător și neastepatat.
  In prezent soacra mea si sora lui imi interzic mie si copiluiui accesul in apartament si utilizarea bunurilor lui.Si-au însușit toate mijloacele de acces -chei apartament, cartela de acces in bloc, chei garaj unde sunt depozitate toate bunurile lui.
  Mentionez că nu am facut succesiunea din motive financiare, sotul meu lasând în urma o situație dezastruasă căreia eu trebuie să-i fac față.
  Ce demersuri legale trebuie sa fac?

  Cu deosebită considerație.

   • Buna seara! Locuiesc in Popesti si dezvoltatorul nu a mai dezmbrat terenul de 500 de metri pt fiecarw apartament pt parcare.
    A donat la fiecare cota parte 1/15 din supeafata terenului de 500 de metri pt un loc de parcare pt cele 15 apartamente.
    Acest teren este in fata compkexului format din 2 scarii.
    Dezvoltarul bua facut gard pt a delimita drumul public si terenul donat .
    Noi fiind asociatie de locatari am facut din banii nostri un gard pe roti de fapr este o parta mobila care este in interiorilui terenului. Mentionez ca nu s a facut autorizatie fiind mai interior si nu chiar unde se delimiteaza trotuarul de teren .
    Acest loc care este in exterior dupa gard este terenul nostru , cum am putea sa l folosim ca si parcare daca locul este pe strada dupa gard .
    Unde am putea apela ?
    Ce am putea trasa sa se wtie ca sunt licuri de parcare care ne apartin compmexului nostru , ca sa stie vecini ,sa nu parcheze pe aacelteren care este pe strada in fata gardului nostru .
    Cu ce am putea delimita ? Si semnala ca si loc de parcare ca sa avem acces numai noi locatari din complex

 7. Buna seara! Am si eu o speta! Am cumparat un teren care este traversat la un capat de mai multe canale, conducte si bazine subterane care apartin unor societati comerciale! Acestea detin doua fabrici care au apartinut statului roman si care au fost privatizate, revandute, etc.
  Bazinele/conductele sunt de pe vremea comunismului (atunci au fost construite fabricile), insa acestea nu apar in cadastrul terenului meu! Nu exista sarcini inregistrate pentru teren! Acum 3 luni am notificat crle doua societati sa imi elibereze terenul in termen de 6 luni, insa pana in prezent nu au demarat nimic si nici nu am fost contact! Pe portiunea respectiva intentionez sa ridic o cladire! Credeti ca am vreo sansa in procesul civil?

 8. Buna ziua,
  am cumparat recent un teren, de 1100mp, pe care exista un gard construit eronat/abuziv de un vecin, si care ocupa 250 mp din proprietatea cumparata de mine. Notarul a insistat sa trecem aceata situatie de fapt in actul de vanzare si eu am fost de acord. Toate actele de la oficiul de cadastru, schite, intabulari, ridicari topo…etc, arata clar ca proprietarul vecin este in culpa, doar ca el nu doreste sa incheie situatia in mod amiabil..!Care credeti ca e varianta cea mai directa si rapida??/ revendicare? granituire?
  Va multumesc!

  • Buna ziua.Am o moștenire de 13400 de mp teren in municipiul Focsani.Pe acest teren CUP Focsani are un puț forța cu afectiune cu apa.,îngrădit la data cand am efectuat cartea funciară in 1993cu dimensiunea de 27/11 mrepectiv 297mp.Am vrut să instrainez pământul si mi sa recomandat sa fac alte măsurători cadastrale prin ridicare eternă.Atunci am constatat că imi lipsesc circa 700 mp teren dar CUP isi marise grupajul astfel latura de 11m acum are 33m,fără să mă anunțe,am titlu de apropiere,carte funciară cudelimitare respectiva.Probabil am sa le cer documentația din 1993cu grilajul masurat de cadastrist si dupa care astept sa vad cand au intervenit,ptr ca mi se pare tulburare de posesie chiar daca e in interesul comunitar.Astept o parere a dumneavoastră daca am sansa de a le percepe o chirie.

 9. Buna seara,am un teren langa izlazul comunal unde un vecin imi baga oile mereu in gradina , iam zis de atatea ori dar de geaba mia distrus si gardul ce pot sa fac va rog ajutatima ca din primavara acoli o sa pun porumb si o sa imi distruga cultura

 10. Buna dimineata, am un teren,langa izlazul comunal si un consatean la luat izlazul in arenda , el isi baga mereu oile la mine in gradina mi-a distrus si gardul cand avean zarzavat acolo pus tot asa imi distrugea gradina ,ce pot sa fac? am vorbit cu el frumos dar nu intelege si ma injura. ce pot face va rog frumos spunetimi ca vine primavara si trebuie sa plantez porumb si imi distruge recolta

 11. Am un teren Focsani de 513mp ,.L-am cumparat in baza unui certificat de urbanism ptr informare on care e specificat că pot construi 35% din teren p+2.Cand am cerut certificatul de urbanism ptr construcție mi sa specificat sa i-au acceptul de la CONPET Ploiesti,ptr ca ar trece o conductă de petrol prin mijlocul terenului.Am dat 46 euro pe mp,am notificat serviciul de urbanism și primăria Focsani si nu am rezolvat nimic.Am onstruit ceva provizoriu din lemn,acum cate cine ma pot îndrepte ptr recuperare prejudiciu atat material cat si psihic deoarece zilnic jandarmeria trece sa verfice coducta.,ce sfaturi imi dati,sa le cer chirie lunare ca tranziteaza pe terenul meu,sa-si multe conductă,primaria,poate fi atacată ca nu ma informat ca trenul are probleme…

 12. Stimate domnule avocat,
  Familia mea a recuperat un teren intravilan de aprox. 400 mp. Terenul este inglobat, cu acordul nostru prin inchiriere, in curtea unei scoli ce tine de o primarie de sector. Anul trecut, in 2021, cu o luna inainte de expirarea contractului, am notificat Primaria cu privire la acordul nostru de a se prelungi, in aceleasi conditii, contractul de inchiriere. Notificarea avea termen de raspuns sfarsitul lunii mai 2021. Nu s-a imai intamplat nimic. Nu am incheiat niciun nou act aditional, nu am primit vreun raspuns scris limpede daca ii mai intereseaza sau nu sa utilizeze terenul nostru drept curte a scoli. Am tot telefonat, am trimis e-mailuri si iata ca, dupa trecerea a mai mult de un an, nu avem inca semnat niciun un act aditional. In tot acesst rastimp insa terenul a fost in folosinta scolii. La insistentele noastre in scris, am primit un raspuns prin care am fost informati ca printr-o HCL de la inceputul anului 2022 s-a aprobat prelungirea dar urmeaza sa fim chemati la negocieri. Nu am fost chemati inca.
  1. Ce se intampla cu plata chiriilor restante din iunie 2021, pana la data semnarii unui nou act aditional? Avem dreptul sa primim chiriile restante? Ni s-a motivat ca n-au avut buget. Daca o persoana fizica nu are bani, nu inchiriaza un imobil, si gata. Institutiile urmeaza alte legi?
  2. Daca Primaria mai tergiverseaza negocierea, ce obligatii ii revine pentru folosirea fara plata a unui imobil(teren) in legatura cu care am fost continuu amagiti si amanati?
  3 Cum ne sfatuiti sa actionam?
  Multumesc

 13. Bună ziua! În anul 1990 am cumpărat o casă si teren. Lipit de această proprietate se află un alt teren pe care cel de la care am cumpărat îl folosea ca grădină, fără să fie proprietar. Odată cu imobilul cumpărat am preluat și acea grădină pe care am folosit-o neîntrerupt, fiind îngrădită pe toate laturile. Terenul vecin cu această grădină a fost dobândit de o persoană de câțiva ani, gardul dintre acesta și grădina mea fiind format din pomi plantați foarte des în linie pe hotar, pomi care erau legați și cu sârmă între ei.
  Pe scurt, acest vecin a montat un gard de plasă metalică în interiorul grădinii mele la o distantă de un metru de gardul viu ce constituia hotarul, spunând că dacă nu am acte pe acea grădină face ce vrea.
  Întrebarea este: Pot formula plângere penală pentru Tulburare de posesie dacă eu încă nu am un titlu de proprietate?
  Precizez că am acest teren în posesie neîntreruptă de peste 30 de ani, iar de scurt timp am introdus acțiune de constatare a dreptului de proprietate prin uzucapiune (acțiune care poate dura foarte mult), având în vedere faptul că toți vecinii de pe stradă știu că am avut aceste teren în posesie din anul 1990.

  Mulțumesc foarte mult pentru sfat!

 14. Buna ziua !
  Sunt mostenitorul unui teren extravilan de 2500 mp in jud.Dambovita.Posed titlul de proprietate,certificat de mostenitor,nu are cadastru din cauza lipsei planurilor parcelare din cadrul primariei,rol fiscal ,impozit la zi din 2016.In anul 2020 ,in urma unei discutii verbale cu un consatean , terenul i l-am incredintat fara a incheia un contract ,sa-l lucreze contra unei sume modice , fapt ce sa derulat si pe parcursul jumatatii anului 2021.L-am instiintat verbal sa paraseasca terenul , transmitandu-i ca am atribuit terenul altui consatean in urma unui contract de comodat inregistrat la Primarie pe 2 ani(2021-2023).Problema este ca , primul consatean nu paraseste terenul si in continuarea deruleaza lucrari agricole pe el,impiedicandul pe al doilea consatean sa lucreze terenul respectiv. Ce trebuie sa fac pentru a iesi din aceasta situatie.
  Va multumesc anticipat!

 15. Buna seara , D-le Avocat.

  Avem în posesie un teren extravilan din 1991pe care il lucram si platim impozit, in 2000 au facut un contract de vanzare- cumparare de mana cu martori și stampila primariei(nu au facut succesiune și nu avem cum să facem acte prin notariat), acum 2 saptamani un fermier si consilier local a facut intabularea pe aceasta parcela cu buna stiinta si nu recunoaste ca nu este unde a cumparat , avand in vedere ca parcela cumparata o are in arenda si o lucreaza de mulți ani.deci este rea credință și abuz de putere , etc. Nu vrea nicicum sa se repozitioneze…se vede ca-i place această parcela îngrijită de noi în ultimii 30 de ani.
  Pot să fac plângere pentru tulburare de posesie ? Sau trebuie să facă vechiul proprietar ? Ce ma
  sfătuiți?

  Multumesc anticipat pentru un raspuns.
  O zi bună să aveți !

 16. Buna ziua
  Detin un teren extravilan cu certificat de proprietar de 0,82 ha ,acum ín toamna m-am trezit ca respectivul teren a fost luat de catre primarie ín mod abuziv ,sí ín locul sau vrea sa imi dea ín alta parte,lucru care nu il vreau eu.
  Spuneti- mi va rog ce se poate face ín acest caz
  Va multumesc

 17. Buna seara
  Detin o suprafata de teren in extravilan, cu titlu de proprietate emis in baza legii 18, teren lucrat, declarat la APIA, cu impozite platite la zi, materializat pe hartile Primariei Suraia, cunoscand schita cu dimensiunile si vecinii, iar acum am primit un telefon prin care sunt informata ca trebuie sa eliberez terenul pentru ca este ocupat de o persoana fizica care are extras de carte funciara obtinuta printr-un contract de vanzare cumparare. Am mers la Primaria Suraia si persoanele care se ocupa de partea tehnica au raspuns ca daca trebuie “sa ma dau mai incolo” si sa ocup si eu terenul alaturat. Nu am crezut ca administratia locala poate incalca atat de grosolaan legea, de a accepta o vanzare de teren in extravilan in conditiile in care suprafata de teren are deja proprietar In aceasta situatie va rog sa ma ajutati cum trebuie sa procedez.
  Multumesc.

 18. Am o suprafata de teren arabil cumparata cu acte notariale din anul 2002 dar nu am cadastru at se puteau perfecta fara cadastru.Acum am aflat ca o alta persoana a cumparat aceias suprafata in 2015 cand legea nu permitea perfectarea actelor la notar fara cadastru.Proprietarul de la care sa cumparat terenul este decedat si nu are mostenitori.As vrea sa stiu daca mai pot face ceva pentru a-mi recupera terenul
  Va multumesc!

 19. Am o cotă parte dintr-un teren extravilan şi un individ, fermier, îmi foloseşte abuziv atăt cota mea parte cât şi a celorlalţi. L-am reclamat la Poliţie pentru tulburare de posesie şi ameninţare iar Poliţia a propus parchetului clasarea dosarului privind ameninţarea, fără a mai cerceta Tulburarea de posesie.
  Ce pot să fac ca să-l opresc pe acest individ să nu mă mai tulbure în posesie ?

 20. Buna ziua
  In urma unui proces de ganituire s-au marcat prin intarusare punctele cadastrale care reprezinta granita proprietatilor invecinate . Marcarea s-a facut de un executor judecatoresc care a pus in executare hotararea judecatoreasca dar in continuare vecinul cu care am aceste neintelegeri legate de limita de proprietate , refuza sa recunoasca si sa respecte granita . Mentionez ca prin semnarea procesului verbal incheiat de executorul judecatoresc la terminarea masuratorilor si a marcarii terenului , toate partile am fost de acord cu granita marcata . Acum vecinul ma ameninta ca va construi un gard pe alte granita inventata de el . Ce ma sfatuiti sa fac pentru ai potoli ,,nebunia ” .
  Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns .
  O zi buna .

 21. Am act de proprietate pe un teren extravilan.Anul trecut in luna mai am constatat ca ogorul meu a fost cultivat de altcineva.Mi s-a spus ca a fost o greseala si ca in anul urmator imi voi recupera pamantul.Am depus la primarie toate dovezile cum ca sunt proprietar ,dar anul acesta pamantul mi-a fost vandut.Am ramas cu actele in mana si deposedat de teren. Ce as putea face? Primaria tot m-a amanat luni de zile ca imi va da teren in alta parte dar acum am constatat ca nu imi voi mai recupera terrenul pe care il am de 30 de ani.

 22. Buna ziua,
  Stimate domnule avocat,
  Va prezint urmatoarea situatie:
  exista o sentinta judecatoreasca in urma careia unei persoane i-a fost atribuita spre folosinta si posesie o suprafata de teren ramasa de la soacra defuncta, suprafata pe care persoana respectiva nu detinea acte de proprietate. Mentionez faptul ca pe acea suprafata de teren sunt 5 mostenitori. La sentinta sus mentionata s-a facut recurs iar in urma judecarii a fost emisa o noua sentinta, in urma caruia terenul a fost atribuit unui alt mostenitor – sentinta la care nu s-a facut recurs – sa inteleg ca este definitiva.
  Intrebarea mea este urmatoarea : poate fi pusa in aplicare prima sentinta din moment ce s-a facut recurs si a fost emisa a doua sentinta , in urma caruia terenul a fost dat celuilat mostenitor ?
  Ulterior , pe aceasta suprafata de teren a fost emis titlu de proprietate pe defunct, deoarece la momentul respectiv nu toti mostenitorii aveau cunostinte de existenta celor doua sentinte. In prezent suprafata respectiva de teren a fost vanduta de nepoata persoanei careia i-a fost atribuita suprafata de teren prin prima sentinta, in baza unor certificate de mostenitor eliberate in anul 2022 respectiv 2023 , de care nu avem cunostinta, nu stim pe ce baza au fost emise si a primei sentinte.
  Multumesc anticipat.

 23. Buna ziua dn. avocat
  Parintii mei au avut doua corpuri de casa in aceeasi curte.
  Intre cele doua corpuri exista un culoar de 75 cm latime.
  La decesul parintilor, noi cei doi frati, am impartit curtea in doua , conform planului cadastral de amplasare si delimitare a imobilului cu propunere de dezmembrare . Au rezultat doua imobile fiecare cu propriul numar cadastral.
  Conform acestui plan cadastral din 2007, linia de demarcare a fost stabilita pe mijlocul culoarului dintre cele doua imobile. La decesul fratelui ,cumnata a vandut imobilul lor. Noul cumparator a refacut planul de amplasament si delimitare a imobilului in 2016 trecand la sistemul de proiectie sterografic 1970 pentru coordonate limita de proprietate. In urma acestei actiuni (la care nu am participat) a rezultat modificarea suparafetei si repozitionarea imobilului. Profitand de faptul ca vecinii nu au intabulare a fost translatata granita dintre imobile (doar in coordonate ; in planul cadastral linia de demarcatie a ramas la mijloc inducandu-ne in eroare). S-a ajuns in situatia in care noul proprietar a pus o improvizatie de gard de plasa aplecata peste curtea mea (provizoriu a zis initial), nerespectand nici macar cordonatele noi, chiar si in dreptul ferestrelor(casa mea are ferestre spre culoar iar vecinul un perete). Imi cere sa fac gard pe terenul meu, astfel recunoscand gardul construit abuziv pe terenul meu. In plus nu imi permite sa izolez la baza casa in conditiile in care a directionat spre mine apa de ploaie care curge pe culoarul dintre case, gardul permitind trecerea apei.
  Ce e de facut .
  Multumesc

 24. BUNA ZIUA! Pe rolul Judecatoriei Ploiesti se afla doua dosare, unul din anul 2016 pentru iesire din indiviziune, constituire servitute de trecere-cale de acces la drumul public si granituirea cu stabilirea hotarelor a trei proprietati din aceeasi curte. Al doilea dosar este din anul 2019 avand ca obiect constatarea nulitatii absolute a unui contract de intretinere, pentru nelegalitatea obiectului actului juridic. In ambele dosare am calitate procesuala activa, iar probele depuse sunt pertinente si concludente-BETON.
  Paratii au fost dovediti ca au obtinut acte de proprietate prin fraudarea legii, au incheiat contractul de intretinere cu clauza, neavand niciodata acte de proprietate legale pentru imobilele inscrise si transferate prin contractul de intretinere. Aparatorul ales al paratilor, doamna av. Oroviceanu Daniela, utilizeaza diferite tertipuri avocatesti in lipsa actelor de proprietate probatorii, solicitand amanari repetate. Toate cererile noastre probate cu inscrisuri, planse FOTO, planuri de situatie, etc, au fost respinse 100% de catre judecatorii-magistrati, iar cele dolozive, orale, ale paratilor, prin av. Oroviceanu Daniela, specialista in manopera doloziva, au fost admise de acestia pe intreg parcursul ciclului procesual. Este un simulacru de proces, cel de partaj judiciar, la ordinul fostului presedinte al Judecatoriei Ploiesti, cetateanul judecator-magistrat ENE ALIN VASILE, de la finele anului 2022 promovat judecator la CSM. A fost presedintele instantei la judecarea fondului in dosarul de partaj din anul 2016, schimband, cu stiinta, obiectul cauzei, suprafata de teren de 268,45 mp in 536,90 mp dintr-un dosar din anul 1995, invocand nelegal exceptia autoritatii de lucriu judecat. In prezent, atat la Judecatoria Ploiesti, cat si la Tribunalul Prahova, toate cererile formulate motivat in caile de atac la dosarul privind constatarea nulitatii absolute in totalitate a contractului de intretinere, au fost respinse, numai la interventia tatucului ajuns judecator la CSM. Paratii nu au depus intampinarile obligatorii, nu au participat la sedintele de judecata, nici aparatorul, stand acasa cunoscand solutia ce se va pronunta la ordin.Expertiza tehnica judiciara TOPO contine numai neadevaruri. Am formulat obiectiuni si s-a modificat de 6 ori. Inca nu este finalizata dupa 4 ani si 4 luni, fiindca este intelegere cu avocata sa tergiverseze procesul. Probabil ca se urmareste atribuirea terenului , 22, 16 mp, acaparat abuziv de catre parat in anul 2017, pe care a edificat o bucatarie de 22, 16 mp fara autorizatie de construire, prin uzucapiune, ceea ce ar insemna neluarea in considerare a principiului constitutional al statului de drept privind apararea si garantarea dreptului de proprietate, precum si Decizia ICCJ-Complet RIL nr. 13/08.04.2019 privind autorizarea lucrarilor de constructii. Paratul a obtinut terenul aferent locuintei conform prevederilor art. 36(3) din Legea nr. 18/2016, prin iordinul prefectului PH. dupa punerea in executare a Sent. Civ. nr. 8117/21.06.2010 pronuntata de Jud. Ploiesti in dosarul nr. 5801/281/2010, in care actualul parat a avut calitatea procesuala de parat. Terenul acaparat se afla la distanta de 20 ML de locuinta paratului, fiind invinsa insasi sintagma,,teren aferent locuintei”. Va rog sa-mi comunicati unde pot sa depun plangere impotriva judecatorilor pentru lipsa exigentei impartialitatii si independentei, imixtiune, in solutionarea cauzelor pentru care au fost investiti, in afara de CSM unde nu se dau sanctiuni, mai ales ca acolo se afla si autorul nenorocirilor. Pot sa depun plangeri la ICCJ, la ministrul injustitiei sau la Senatul Romaniei -Comisia pentru cercetarea abuzurilor? Care este valoarea onorariului pentru reprezentare la Ploiesti la dezbaterea fondului cauzei, de catre firma d-vs. fiind pensionar? Mai sper intr-o actiune in revendicare daca, din ,,greseala judecatorilor,” vor fi respinse actiunile. Subiectul 100% autentic, poate constitui scenariul unui film precum ,,Moartea domnului Lazarescu”. Va multumesc pentru intelegere! Cu deosebita consideratie, Valeriu Jitarasu-Ploiesti, pensionar in varsta de 78 de ani in luna decembrie.

 25. Sărbători fericite, dl.avocat!
  Am cumpărat un teren și o casă în 1996, adică ceea ce figura în acest loc în registrul agricol al vânzătorului.iar zona este de munte. După decesul bătrânului, moștenitorii pe care nu-i recunoștea, au început să între cu amenințări și violenta, invocând ca suprafața este mai mare decât în acte, și conform masuratorilor( dar asta afirma și batranul).configurația terenului făcând dificilă o măsurare exactă. Accesul la acest teren presupus, se poate face doar prin proprietatea mea. Pt.a înceta cu aceste amenințări, am acceptat să le plătesc prin chitanțe de mana( +cu ștampila Primariei) toate drepturile de proprietate asupra oricăror teren sau imobil( revendicau și o anexă ce nu exista în acte). După 22 de ani, nu mai recunosc chitanțele, spunând că nu există acel teren în acte, dar ca vor acum să obțină proprietatea asupra lui, în baza nu știu căror cerere făcută de tatăl, în 1991. După ce noi am imbunatit drumul, un pod și ne-am chinuit 27 de ani muncind aici, fac presiuni la Primărie ca să obțină acte și să ne oblige să le dăm acces la terenul unde pretind sa-si facă o casă.

  Vă mulțumesc pt.raspuns, pt.ca aceste….nepersoane, îmi afectează și sănătatea prin acțiunile lor.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.