Achizitii Publice CNSC-Contestarea Licitatiilor Si Procedura De Atribuire Si Achizitie

Achzitiile Publice Si Procedurile De Solutionare In Fata CNSC

Achizitii Publice CNSC – Soluții la problemele operatorilor economici întalnite in procedurile de achiziție publică

In principal discutam despre un domeniu vast al achizitiilor publice, de aceea este foarte important ca partenerul juridic pe care il alegeti sa fie specializat in asemenea litigii si sa aiba o experienta clara.

– Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice;
– Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale;
– Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;
– Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor;

Există foarte multe situații în care operatorii economici, mai ales cei nou intrați pe piata, nu dispun de toate resursele necesare pentru a participa la o anumită procedură de achiziție publica.

Cand vine vorba despre Achizitii Publice CNSC din fericire, Legea nr. 98/2016 vine în ajutorul operatorilor economici și pune la dispoziția acestora o serie de instumente care să le vină în ajutor.

O soluție foarte eficientă pentru a putea participa la o anumită procedură de achizitie publică și, de ce nu, pentru a și castiga contractul, este oferită de art. 182 din legea mai sus aminitită care prevede că Operatorul economic are dreptul, dacă este cazul și în legătură cu un anumit contract de achiziție publică/acord-cadru, să invoce susținerea unui/unor terț/terți în ceea ce privește îndeplinirea criteriilor referitoare la situația economică și financiară și/sau a criteriilor privind capacitatea tehnică și profesională, indiferent de natura relațiilor juridice existente intre operatorul economic si terțul/terții respectiv/respectivi.”

Așadar, operatorul economic are șansa de a deveni câștigător, daca face dovada îndeplinirii cerințelor din documentația de atribuire, fie cu propriile resurse, fie apelând la terțe persoane fizice sau juridice.

Să presupunem ca un operator economic nou intrat pe piața are toate resursele necesare pentru a putea participa la o anumită procedură de achiziție publica si, având in vedere raportul calitate-preț al serviciilor/produselor oferite are șanse reale de a câștiga contractul de achiziție publică.

Însa, in documentația de atribuire se prevede faptul că operatorul economic trebuie să facă dovada existenței unui nivel corespunzător de experiență, prin raportare la contractele executate în trecut.

În acest caz, operatorul economic se află in situația în care are toate resursele necesare pentru a câștiga contractul de achiziție publică, însa, fiind nou intrat pe piață, nu are experiența anterioară necesară pentru a putea formula o ofertă care sa îndeplinească toate condițiile din documentația de atribuire.

În aceasta situație, operatorul economic poate demonstra cerința cu privire la experiența anterioara prin invocarea susținerii acordate de unul sau mai mulți terți.

Cu alte cuvinte, experiența anterioara a terțului/terților susținători este suficienta, chiar dacă experiența operatorului economic este zero, pentru a depune o ofertă care sa îndeplinească toate condițiile din documentația de atribuire, inclusiv condiția cu privire la experiența anterioară.

Foarte important pentru Achizitii Publice CNSC de reținut este faptul că, terțul/terții susținători nu trebuie să se încadreze în vreunul dintre motivele de excludere prevăzute la art. 164, 165 si 167 din Legea nr. 98/2016.

În acest caz, potrivit art. 183 alin. (2), autoritatea contractantă solicită, o singură dată, ca operatorul economic să înlocuiască terțul/terții susținători.

Sunteti persoana juridica si intentionati sa participati la o licitatie publica sau ati participat si vreti sa contestati rezultatul ori alta societate a contestat rezultatul? Programati o consultanta cu un avocat specializat in achizitii publice AICI!

 

Av.Drd. Cuculis A.

avocat@indrumari-juridice.eu

Tel:031.412.48.88

Avocat achizitii publice – Consultanta achizitii publice

 

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.