Amanare Rate 2021-Cum Pot Sa Aman Rata La Banca-Mai Pot Fi Amanate Ratele La Banci In 2021?

Amanarea ratelor la banci in 2021 – Ce fac debitorii aflati in imposibilitatea de plata a ratelor bancare?

Amanare Rate 2021 – Cum, daca si cand o putem obtine – Acum sa ma ierte cei ce vor citi articolul acesta si sunt “iubitori de banci” fiindca voi fi tentat sa “rup picioarele” bancilor si sa le ingrop in propria lor aroganta, sa fiu foarte pasional in a scrie despre cum sistemul bancar este chitit sa va fure si ultima speranta si sa imbrace urmatoarele atribute:

Cum vad eu sistemul bancar al ultimilor 11 ani?

 1. Corupt ! De ce corupt?

  Aduceti-va aminte de scandalul din interiorul BRD S.A , Raiffeisen Leaks si altele.

 2. Ingrat!

  Asta pentru ca ii zambesti omului si ii spui ca il ajuti cand are nevoie de un imprumut, tocmai cu gandul ca o sa-l executi silit si o sa-i iei tot ce are.

 3. Imoral!

  Sa ai dobanda la dobanda si dobanda la tot soldul dupa ce incepe executarea silita si sa te zboare in strada pentru o datorie pe care au multiplicat-o ilegal de zeci de ori, nu poate fi moral.

 4. Abuziv!

  Nu mai e nevoie de nicio prezentare a clauzelor abuzive folosite de aproape tot sistemul bancar din Romania.

 5. Nepasator!

  Evidentca daca ai toate calitatile de mai sus, nu poti fi decat nepasator.

Amanare Rate 2021

M-am pornit sa scriu articolul asta si sa vorebsc despre amanarea rate 2021 in contextul in care am primit zeci de telefoane de la debitori care abia gafaiau de povara ratelor si care ar fi vrut o prelunigre amanare rate in 2021 ca sa mai poata sa-si puna ce au nevoie pe masa.

Fara sa mai zabovesc pe motivul prezentei postari, este clar ca astazi vor raspunde unor intregari stringente despre cum amanam ratele in 2021.

Sa incepem.

Mai pot amana rata la banca in 2021?

In principal Oug 37/2020 cu privire la prelungirea amanarii ratelor si in 2021 , vine ca un mar otravit sau ca un cadou pe care de fapt nu ti-l doresti.

Pe langa faptul ca in continuare dobanzile raman in sarcina debitorului care oricum vine pustiit dupa un an de pandemie, mirajul pe care l-a creeat legislatia cu privire la cat de mult poti dispune de amanarea ratelor 2021 se spulbera repede atunci cand iti dai seama ca un numar relativ mic de persoane poate sa ajunga in punctul in care poate sa ceara de fapt in baza oug 37/2020 fara norme de aplicare, amanarea ratelor.

Cine poate sa amane ratele la banci in 2021?

Conform legii 37/2020 modificata la 01.01.2021 , vestile sunt “BUNE”.

Puteti beneficia si in 2021 de suspendarea platii ratelor in conditiile in care, atentie nu ati depasit deja pe 2020 intervalul total de 9 luni de zile de suspendare a platii ratelor.

Dupa cum spuneam ,un cadou care nu prea este un cadou ci mai degraba unul pentru banci fiindca stiti cu totii foarte bine, somajul a crescut, anumite domenii importante nu si-au reluat activitatea iar cei ce au facut planul de suspendare pe 9 luni, adica pana la 31.12.2020 au cerut acest lucru avand in vedere imposibilitatea lor de plata.

Conform legii , pot cere amanarea ratelor la banci in 2021 urmatorele categorii de persoane:

(1^1) De facilitatea prevăzută la alin. (1) pot beneficia atât debitorii cărora le-a fost acordată suspendarea obligaţiilor de plată până la 15 iunie 2020( adica termenul maximal pana cand puteai depune cererea de suspendare a platii pe anul 2020), potrivit legii, şi debitorii care au beneficiat de aplicarea unui moratoriu nonlegislativ sau în ambele cazuri, cu condiţia ca perioada maximă de suspendare a obligaţiilor de plată, care va include, dacă este cazul, perioada de suspendare anterioară, să nu depăşească cumulat 9 luni, indiferent dacă aceste 9 luni cumulate au fost acordate în temeiul unui moratoriu legislativ, al unui moratoriu nonlegislativ sau al ambelor cazuri, cât şi debitorii care nu au solicitat această suspendare până la 15 iunie 2020, potrivit legii, pentru creditele acordate până la data de 30 martie 2020.

CINIC!!!- Adica banca daca de la ea putere ti-a acordat o suspendare a platii ratelor in sensul ca “asa a vrut ea”, nu te mai poti incadra acum la suspendarea ratelor ulterioare peste ceea ce depaseste 9 luni.

Pe scurt, daca ai beneficiat de o suspendare de 9 luni a platii ratelor in 2020, in 2021 nu mai pot suspenda ratele pe care non judiciara.

Ce am de facut daca nu am cerut anul trecut suspendarea ratelor pe 9 luni si doar pe 6 si inca mi-au mai ramas 3 luni in care pot cere suspendarea in 2021?

In principal trebuie sa intelegeti ce prevedere OUG 37/2020 si asta desigur sa faceti calculul celor 9 luni in care ati beneficiat de o suspendare la plata.

Astfel, daca sunteti “fericitul” posesor al altora cateva luni de posibilitate a suspendarii ratelor, pana la 31 martie 2021 trebuie sa depuneti o cerere catre banca in raport de Articolul 3 din oug 37/2020 –

(1) Pentru a beneficia de suspendarea rambursării ratelor de principal, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact stipulate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanţă oferit de creditor, cel mai târziu până la data 15 martie 2021, astfel încât creditorul să fie în situaţia de a analiza şi emite decizia până la 31 martie 2021.

Dupa depunerea solicitarii la banca, de amanarea a ratelor sau de prelungire a amanarii ratelor la banca in 2021, in termen de maximum 15 zile banca comunica DECIZIA, catre debitor.

Suspendarea ratelor la banci in 2020 transpusa in 2021 cu modificari:

Ce fac daca desi mai am posibilitatea sa cer suspendarea ratelor in 2021, banca refuza suspendarea lor?

Au existat si situatii asemanatoare in 2020 prin care bancile au refuzat suspendarea ratelor.

Ce s-a intamplat? evident debitorii au ajuns in instanta si au reusit sa fac dovada ca in raport de dispozitiile legii 37/2020 si a normelor sale de aplicare, acestia se incadreaza in acele conditii si practic instantele au obligat bancile sa suspendare plata ratelor pe perioada solicitata.

In 2021 situatie ste idenitica, aveti o cerere la banca prin care ati solicitat prelungirea amanarii ratelor si totusi banca v-a refuzat in cele 15 zile amanarea ratelor? O puteti chema in judecata, pe cale de ordonanta presedinitiala si sa solicitati evident sa se constate ca aveti dreptul legal de a vi se oferi suspendarea ratelor.

Am rate la banca si nu le pot plati, ce fac in situatia asta daca nu mai pot beneficia de OUG 37/2020?

Amanare rate 2021 fara a aplica OUG 37/2020 si cum pot obtine o prelungire amanare rate la banca.

Sunt foarte multi cei care in 2021 deja au ajuns sa utilizeze toata perioada de 9 luni de zile de suspendare a ratelor insa anul 2021 nu le-a adus si o redeschidere a domeniilor lor de activitate.

Ce fac debitorii care sunt in aceasta situatie? Sa ne amintim despre cazul fortuit, forta majora si poate cel mai important aspect, impreviziunea in desfasurarea contractelor.

In decursul timpului am asistat la mai multe provocari pe zona banca, una dintre ele, cum sa ii facem pe bancheri sa inteleaga faptul ca debitorii chiar vor sa-si plateasca ratele.

Clar este ca daca nu veti putea obtine suspendarea ratelor in baza notificarii, singura varianta va fi apelarea la adaptarea contractului in baza legii 77/2016 si ca atare si scaderea in instanta a poverii economice si financiare pe care o aveti de achitat catre banca.

Spre exemplu amanare rate ING Bank sau amanare rate BRD, Raiffesisen si alte asemenea au fost cele mai cautate subiecte de catre debitorii bancari.

Amanarea ratelor la banca nu te trimite la Biroul de Credit

Daca ati fost notat in biroul de credit pentru ca ati solicitat amanarea ratelor la banca, acest lucru este ilegal si il puteti contesta in instanta.

Av.Drd. Cuculis

Vaselor Nr. 17 sectorul 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Amanare Rate 2021-Cum Pot Sa Aman Rata La Banca-Mai Pot Fi Amanate Ratele La Banci In 2021?”
 1. Am avut un credit la Credius,in valoare de 3500 lei,din motive obiective nu am putut plăti și acum am ajuns la executare la o valoare de 15000,.
  Intrebara mea: este posibil așa ceva?

  • Buna ziua, dupa cum vedeti este posibil sa va execute credius pe sume fabuloase insa si dvs. puteti sa faceti contestatie si sa invocati ca exista clauze abuzive in contractele cu credius. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.