Amenda Contraventionala Pentru Lipsa Analizei De Risc La Securitatea Fizica Anulata De Instanta

Lipsa Analizei De Risc la securiate – Analiza de risc la securitatea fizica a activitatii comerciale pe care o desfasurati este un document OBLIGATORIU pe care trebuie sa il aiba aproape orice firma care desfasoara activitate comerciala.

Sunt foarte putini cei scutiti de la prevederile HG 301/2012 si de la Legea 333/2003 care are drept scop intarirea sigurantei in locuri unde spre exemplu exista casierii.

Analiza de risc de fapt presupune si instituirea unor masuri ca atare de siguranta iar lipsa unor asemenea analize de risc, asa cum vom arata, atrage o sanctiune enorma de 20000 de lei un echivalent a 4000 de euro.

Desi parte cel putin ciudat,insa, daca sunteti pradat de hoti peste noapte ori daca magazinul dvs. a fost jefuit ori daca vi s-a dat o spargere si vi s-au furat bunurile din spatiul comercial sau daca din casierie proprii angajati va delapideaza anumite sume de bani si chemati politia spre a face aceste constatari si nu aveti o analiza de risc cat si masurile implemetate ca atare, riscati o amenda tot dvs. de pana la 20000 de lei.

Totusi, atunci cand sunt intocmite LAPIDAR sau ABUZIV, aceste procese verbale de contraventie pot fi contestate iar societatea dvs. sa fie salvata de la plata unor sume de bani aberant de mari, raportat la punctul de amenda din Romania lui 2024.

Astfel, am ales sa discutam despre analiza de risc la securitatea fizica dari si cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca o societate comerciala ce desfasoara activitate comerciala, pentru a scapa de orice problema cu legea.

De asemenea veti vedea mai jos si cum am reusit sa anulam un proces verbal de contraventie ce amenda o societate comerciala fiindca nu avea facuta analiza de risc la securitate fizica.

Sa incepem!

Ati fost amendat contraventional? Completati formularul de mai jos pentru a verifica cum puteti anula un proces verbal de contraventie si daca ati fost amendati!

Ce lege prevede ca firmele private ( de drept privat ) trebuie sa isi asigure paza si sa aiba o analiza de risc?

Desi pare destul de stricta legea, DA aceasta se aplica si societatilor de drept privat.

Haideti sa vedem ce prevedere art.2 din legea 333/2002 si apoi facem o analiza pe termenul de “unitate de interes public”.

Articolul 2

(1)Ministerele şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, regiile autonome, companiile şi societăţile naţionale, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile comerciale, indiferent de natura capitalului social, precum şi alte organizaţii care deţin bunuri ori valori cu orice titlu, denumite în prezenta lege unităţi, sunt obligate să asigure paza acestora.

Prin analiza cu art. Articolul 8^1 din normele metodologce de aplicare a legii care prevede “Unităţile şi instituţiile de interes public”, trebuie sa interpretam in cheia data de catre ICCJ prin decizia 8/2017 privind examinarea sesizării formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de contencios administrativ și fiscal, în Dosarul nr. 391/36/2014.

  • Astfel, Noțiunea de „autoritate publică”, astfel cum este definită de art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare, nu este similară cu cea de „instituție publică”, astfel cum este prevăzută de art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele locale, cu modificările și completările ulterioare.
Decizia 8/2017 Dezlegarea unor chestiuni de drept

Prin urmare, un magazin care comercializeaza produse alimentare si care este deschis publicului, este asimilat ca atare unei institutii publice si desi are capital privat, este supusa dispozitiilor legii 333/2003 si trebuie sa aiba analiza de risc efectuata.

Vedeti si :

Ce este analiza de risc la securitate fizica prevazuta HG 301/2012 si Legea 333/2003?

In principal pentru a intelege de ce suntem amendati, este important sa intelegem si care este ratiunea dar mai ales definitia unei analize de risc la securitatea fizica.

Ei bine, anumite activitati comerciale si aici ne referim la cele ce functioneaza “cu valori” asa cum sunt ele reglementate de catre lege, pentru a creea un climat de siguranta in societate, trebuie in mod obligatoriu sa implementeze o analiza de risc la securitate si in acelasi timp pe baza acelei analize de risc sa ia si masurile de securitate, in functie de activitate pe care o desfasoara.

Asa cum arata legea si cum este ea configurata, in functie de tipul de activitate comerciala pe care o desfasurati, masurile pot fi unele uzuale si banale cum ar fi implementarea unui sistem de supraveghere video si pot ajunge pana la paza armata si folosirea anumitor mijloace de transport blindate.

Nu doar analiza de risc trebuie sa fie efectuata insa si implementarea ei fiindca degeaba exista analiza daca masurile nu sunt luate.

Oricum, veti vedea mai jos cum am anulat un proces verbal care amenda o firma pentru lipsa analizei de risc.

Cititi si:

Care sunt masurile minime de securitate pentru operatorii comerciali?

Articolul 8^1 din normele metodologce de aplicare a legii arata ca:

Unităţile şi instituţiile de interes public trebuie să prevadă sisteme de supraveghere video pe căile de acces, holuri şi alte zone cu risc ridicat, detecţie a efracţiei pe zonele de expunere sau depozitare valori şi control acces, prin personal sau echipamente.

Asa cum am analizat si mai sus, o societate comerciala are aptitudinea de a fi denumita publica sau de utilitate publica si fara a o confunda cu autoritatea publica.

Simplul magazin de la colt unde mergem sa ne facem cumparaturile trebuie sa se supuna dispozitiilor de mai sus.

Desigur, daca aveti o casa de amanet ori facet transport de bani sau aveti un IFN sau BANCA, lucrurile se complica si planul in sine pe masurile minimale de securitate se schimba.

Clientii nostri au fost amendati asa cum vom arata, in baza unui act normativ gresit si mai mult decat atat, NU pot amenda societatea comerciala ci din contra, administratorul acesteia care are OBLIGATIA de a efectua analiza de risc.

In fine, mai jos aveti procesul verbal prin care DGPMB a amendat un operator comercial, pentru lipsa analizei de risc la securitate fizica, cu o suma de 10000 de lei, sustinandu-se faptul ca legalitatea activitatii comerciale verbal este afectata prin neprezentarea unui asemenea plan.

proces verbal contraventie analiza risc securitate fizica

De observat este faptul ca daca ne raportam la art. 4 din legea 333/2003 , raspunzatori sunt CONDUCATORII UNITATILOR COMERCIALE.

Asta presupune de esenta ca nu poate fi obligata societatea/firma la plata amenzii ci din contra, persoana administratorului care conduce societatea respectiva.

Articolul 4 din legea 333/20023

Răspunderea pentru luarea măsurilor de asigurare a pazei bunurilor şi valorilor deţinute cu orice titlu revine conducătorilor unităţilor prevăzute la art. 2 alin. (1).

Prin urmare, amenda a fost aplicata GRESIT unei persoane care nu avea raspunderea contraventionala pentru Lipsa Analizei De Risc.

In zona juridica exista un principiu “Nullum crimen, nulla poena sine praevia lege poenali ” – pe scurt nicio pedeapsa fara lege.

Pentru a putea fi aplica persoanei juridice amenda, ar fi trebuit ca agentul constatator sa observe DUPA CAZ, daca s-ar fi impus acest lucru.

O alta chestiune se refera la faptul ca fapta a fost GRESIT INCADRATA.

Art. 2 alin. 2 din HG 301 / 2012 arata ca “(2)Elaborarea analizei de risc la securitate fizică se face potrivit instrucţiunilor emise de ministrul administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

FAPTA in sine nu este prevazuta si nici sanctionata de catre acest articol, ceea ce a dus catre cel putin o nulitate relativa si implicit catre o paguna semnificativa de 10000 de lei pentru societate si astfel instanta a dispus anularea procesului verbal de contraventie.

Lipsa Analizei De Risc – Instanta a anulat procesul verbal de contraventie cu privire la analiza de risc la securitatea fizica

Fara a trece in derizoiu activitatea politiei sau a altor organe de control, este de precizat si faptul ca atunci cand se produce un abuz, acesta nu poate si nu trebuie sa fie tolerat.

In fine, este esential pentru o firma sa aiba o activitate continuua si nu intrerupta de evenimente nefavorabile cum ar fi blocarea conturilor de catre Anaf pentru neplata amenzii.

In orice caz trebuie sa avem in vedere ca orice proces verbal este supus regulilor generale ale og 2/2001 iar incalcarea oricaror prevederi, duce la anularea procesului verbal de contraventie.

Mai jos aveti decizia DEFINITIVA a instantei de judecata care a anulat procesul verbal ce a constatat faptul ca firma amendata NU avea analiza de risc la securitate fizica si implicit nici nu implementase asemenea masuri.

Avand in vedere faptul ca sumele pe care le puteti plati sunt unele foarte mari, tinand cont de faptul ca discutam despre amenzi ce ajung la 20000 de lei, atunci cand organele statului nu isi fac treaba corespunaztor, dvs. puteti sa sesizati instantele de judecata pentru a va castiga drepturile.

Nu va lasati abuzati si nu permiteti niciunei institutii de stat sa va sanctioneze nelegal.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16
Bucuresti
Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.