Atragerea Raspunderii Administratorului Firmei De Catre Anaf – Cum Puteti Contesta Si Scapa De Abuzul De A Va Fi Imputata Datoria Firmei
Atragerea raspunderii administratorului de catre ANAF sau raspunderea solidara, este o procedura prin care datoriile firmei catre statul roman respectiv datoriile fiscale pe care societatea le avea si se transfera de multe ori in mod nelegal catre administratori sau alte persoane chiar asociate care sunt obligate sa plateasca de fapt datoriile societatii fiindca asa decie ANAF.
In materialul de astazi ne-am propus sa discutam despre atragerea raspunderii administratorului dar si atragerea raspunderii asociatilor sau a altor persoane si raspunderea solidara pe care codul de procedura fiscala o prevede in art. 25 Cod Procedura Fiscala si cum puteti verifica daca aceasta atragere a raspunderii solidare pentru plata datoriilor firmei a fost facuta legal sau din contra nelegal si cum o puteti anula.
Am reusit sa il scapam de administatorul societatii de plata a peste 200000 de euro dupa ce ANAF a cerut ca acesta sa plateasca datoria firmei
Mai jos o sa va prezentam cazuri diferite, multiple si care apar saptamanal si pe care noi cei de la SCA Cuculis&Asociatii le-am castigat in instanta de judecata in mod definitiv prin care am reusit anularea deciziei de atragere a raspunderii solidare a administratorului sau asociatilor firmei insolvente.
O anulare decizie atragere raspundere solidara inseamna de fapt ca scapati de mana lunga a ANAF care desi nu este legal, va atrage raspunderea solidara cu firma si daca nu o contestati in instanta de judecata, ramaneti bun de plata.
Sa incepem!
Vi s-a atras raspunderea solidara pentru plata datoriilor firmei si vi s-a emis o decizie sau ati fost chemat la audiere la ANAF pentru a vi se atrage raspunderea?Completati urgent formularul de mai jos!
Pentru cazuri urgente puteti folosi direct mesajul pe Whatzapp! catre avocatii direct specializat in contestatie la decizia de atragere a raspunderii solidare cu firma
Ce Inseamna Atragerea Raspunderii Solidare A Administratorului Firmei si obligarea lui la plata datoriilor fiscale?
Daca analizam in profunzime codul de procedura fiscala observam ca exista din nefericire o suprapunere de legi in ceea ce inseamna atragerea raspunderii administratorului de catre Anaf in procedura administrativa si solicitarea atragerii raspunderii administratorului in procedura de insolventa prin legea 85/2014 a insolventei persoanelor juridice.
Astfel, o sa va prezentam mai jos pentru a intelege ca puteti sa castigati procesele de anulare decizie atragere raspundere solidara fie ca este deschis acest proces pe baza legii codului de procedura fiscala fie pe baza legii insolventei.
Astfel, atragerea raspunderii administratorului legea 85/2014 se face doar daca ANAF a deschis si procedura de insolventa impotriva debitorului.
In schimb, ANAF are posibilitatea ca in conformitate cu art. 25 din codul de procedura fiscala, sa atraga raspunderea administratorului dar si asociatilor si altor persoane printr-o procedura administrativa ce poate fi contestata.
Mai grav este cand ANAF face aceasta atragere si in procedura atragerea raspunderii administratorului legea 85/2014 si in procedura administativa.
Art. 25: Răspunderea solidară Cod Procedura Fiscala:
(1)Răspund solidar cu debitorul următoarele persoane:
[….]
(2)Pentru obligaţiile de plată restante ale debitorului declarat insolvabil în condiţiile prezentului cod, răspund solidar cu acesta următoarele persoane:
a)persoanele fizice sau juridice care, anterior datei declarării insolvabilităţii, cu rea-credinţă, au dobândit în orice mod active de la debitorii care şi-au provocat astfel insolvabilitatea;
b)administratorii, asociaţii, acţionarii şi orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice debitoare prin înstrăinarea sau ascunderea, cu rea-credinţă, sub orice formă, a activelor debitorului;
c)administratorii care, în perioada exercitării mandatului, cu rea-credinţă, nu şi-au îndeplinit obligaţia legală de a cere instanţei competente deschiderea procedurii insolvenţei, pentru obligaţiile fiscale aferente perioadei respective şi rămase neachitate la data declarării stării de insolvabilitate;
d)administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat nedeclararea şi/sau neachitarea la scadenţă a obligaţiilor fiscale;
e)administratorii sau orice alte persoane care, cu rea-credinţă, au determinat restituirea sau rambursarea unor sume de bani de la bugetul general consolidat fără ca acestea să fie cuvenite debitorului.
(21)Pentru obligaţiile fiscale restante ale debitorului pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii insolvenţei răspund solidar cu acesta persoanele care au determinat cu rea-credinţă acumularea şi sustragerea de la plata acestor obligaţii.
(5)Răspunderea persoanelor prevăzute de prezentul articol priveşte obligaţiile fiscale principale şi accesorii ale perioadei pentru care au avut calitatea ce a stat la baza atragerii răspunderii solidare.
Practic observam aici conditiile in care va poate fi atrasa raspunderea solidara.
142.457 Lei Anulati – Proces Castigat Cu Anaf Sector 6 Pentru Atragerea Raspunderii Solidare Cu Firma A Administratorului De Drept Si Nu De Fapt – Anularea Deciziei De Atragere A Raspunderii Solidare
Nu de putine ori administrarea societatii se produce in fapt de catre o persoana iar in drept de catre o alta persoana. Acesta este riscul atunci cand va “imprumutati” datele personale sau cand sunteti de acord sa fiti administrator intr-o firma in care de fapt nu sunteti administrator ci doar cu numele.
Asta s-a intamplat si cu clientul nostru insa speta este putin diferita, chiar daca era doar administrator de drept si nu era administrator si de fapt, acest lucru s-a produs fiindca cei care au preluat firma, prin violenta, l-au indepartat in fapt insa in drept a ramas cu numele sa conduca firma.
Acest lucru a dus la emiterea in timp a unor decizii de impunere impotriva lui in calitate de administrator si practic ANAF Sector 6 i-a atras raspunderea patrimoniala solidara cu firma care fusese “praduita” in asa fel incat sa nu se mai poata face nimic cu ea.
Vedeti mai jos, decizia de angajare a raspunderii solidare in situatia atragerii raspunderii solidare prevazuta de art. 25 alin 2, lit. b), c) si d) din codul de procedura fiscala si cum un administrator al unei firme a ajuns sa fie aruncat in datorii desi el in fapt NU administra societatea.
In mod evident la aceasta decizie de atragere a raspunderii solidare, am formulat contestatie tot la ANAF in procedura administrativa iar raspunsul lor a fost negativ, in sensul in care NU au fost capabili sa coroboreze informatiile pe care le-am prezentat si sa atraga raspunderea administratorului de fapt si nu a celui de drept in contextul in care administratorul de fapt a fost cel care a dus firma spre faliment si a angajat datorii pentru aceasta. Raspunderea administratorului fata de terti de asemenea trebuie sa fie luata in considerare. Daca sunt terti fata de catre s-au generat prejudicii, atunci administratorul poate sa raspunda si el.
NU este suficient pentru a atrage raspunderea unei persoane in solidar cu firma in care se afla ca administrator sa avem doar actele care atesta calitatea de administrator ci trebuie sa fie facuta si legatura de cauzalitate si nu doar FORMALA, intre persoana administratorului si prejudiciul generat in sarcina companiei.
Vedem ca de esenta, dobanzile si penalitatile au fost cele care au umflat debitul pana la 30000 de euro.
Raspunderea administratorului pentru datoriile societatii trebuie sa fie una directa si nu doar formala, asa cum am indicat mai sus.
De asemenea, dupa cum puteti observa, decizia de atragere a raspunderii solidare a administratorului este una care reprezinta TITLU EXECUTORIU, ceea ce inseamna ca executare silita administrator firma era posibila doar pe baza acestei decizii.
Inainte sa poata fi pusa in executare silita, am contestat-o si am obtinut anularea deciziei de atragere a raspunderii solidare.
De observat ca un act de autoritate publica, desi se bucura de prezumtia de legalitate, aceasta prezumtie este una RELATIVA si nu ABSOLUTA.
Observati cum, daca debitorul facut peste noapte debitor, desi nu mai avea nicio legatura cu administrarea firmei, ajunge sa ii fie imputata activitatea unor administratori de fapt si in legatura cu care aceasta nu s-a putut apara.
Avand in vedere ca deciziile de atragere a raspunderii pot fi ilegale, sfatul nostru este ori de cate ori vi se atrage raspunderea solidara cu firma sau atentie chiar INAINTE de a va fi emisa decizia, sa mergeti pregatiti la discutia preliminara cu cei din cadrul ANAF in asa fel incat s puteti sa va aparati temeinic.
Practic, inainte de emiterea deciziei finale,sunteti convocat in vederea discutarii aspectelor ce tin de administrarea firmei iar in acel punct puteti formula cereri de probe exact ca intr-un proces administrativ.
Decizie Atragere Raspundere Solidara Administrator Firma
Mai jos vrem sa va aratam cum ANAF abuzeaza de drepturile pe care i le confera legea si cum stabileste printr-o decizie ADMINISTRATIVA pe care o puteti contesta,ca un debitor are de plata o anumita suma de bani.
O sa observati mai jos cat de usor este ca un debitor sa primeasca o decizie de angajare a raspunderii solidare si cum ulterior in procedura de insolventa, acelasi anaf cere atragerea raspunderii administatorului si pierde procesul.
De observat ca unul dintre motivele absolut nejustificate insa folosite de catre ANAF a fost acela ca debitorul administartor ar fi folosit fondurile societatii in scopuri persoanale.
De mentionat ca lipsa audierii celui a carei raspunderi se solicita a fi atrasa, duce la NULITATEA deciziei de angajare a raspunderii.
In orice caz, ANAF nu se lasa asa cu una cu doua si decide deschiderea insolventei debitorului si surpriza cere asa cum o sa vedeti mai jos si in procedura insolventei atragerea raspunderii patrimoniale a acestuia.
Respingerea Cererii De Atragere A Raspunderii Patrimoniale A Administratorului – Administratorul Scapa De Plata A 200000 De Euro
Dupa cum vedeti mai jos, desi in prima etapa a atragerii raspunderii solidare pe baza deciziei administrative, ANAF vine si spune ca suma imputata ar trebuie sa fie 1.270.000 lei, cand ajungem in insolenta se razgandeste totusi si aprecieaza ca debitorul trebuie sa plateasca 867934 lei, oricum ar fi o suma colosala pe care daca instanta l-ar fi obligat sa o plateasca, l-ar fi falimentat.
Din nefericire foarte multi dintre voi cei care primiti decizii de la ANAF nu le contestati fiindca nici nu va puteti imagina ca poate sa existe asa ceva si apoi aveti de tras toata viata pentru ca nu v-at aparat drepturile.
Surpriza insa, fiindca dupa ce procesul s-a judecat in instanta, administratorul a castigat si a scapat de plata enorma:
Nume: Reclamant: DIRECŢIA GENERALĂ REGIONALĂ A FINANŢELOR PUBLICE BUCUREŞTI, ÎN REPREZENTAREA ADMINISTRAŢIEI SECTOR 3 A FINANŢELOR PUBLICE Pârât: CIOBANICA IULIANA-NELY |
Şedinţe
26.09.2023 Ora estimata: 9:00 Complet: C2 Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: Respinge cererea ca neîntemeiată. Cu drept de a formula apel în 7 zile de la comunicare, prin publicarea în BPI, cererea urmând a fi depusă la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a civilă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 26.09.2023. Document: Hotarâre 3836/2023 26.09.2023 |
In Cat Timp Pot Contesta Decizia De Atragere A Raspunderii Patrimoniale? Contestarea deciziei de atragere a raspunderii solidare a administratorului sau asociatului firmei
In practica asa cum am aratat si mai sus exista doua tipuri de atragere a raspunderii si pe care de cele mai multe ori, ANAF le foloseste concomitent.
Atragerea raspunderii solidare prin angajarea acesteia conform procedurii fiscale prin decizia data de catre ANAF si solicitarea in fata judecatorului sindic de atragere a acestei raspunderi.
Conform Art. 270 Cod procedura fiscala , Termenul de depunere a contestaţiei este de 45 de zile si trebuie sa stiti ca aceasta contestatie prima data se depune la organul fiscal emitent iar ulterior la instanta de judecata.
ATENTIE – ESTE IMPORTANT SA DEPUNETI CONTESTATIA FIINDCA ALTFEL OBLIGATIILE RAMAN DEFINITIVE
(1)Contestaţia se depune în termen de 45 de zile de la data comunicării actului administrativ fiscal, sub sancţiunea decăderii.
Extrase art.270 CPF
Trebuie sa stiti ca aceasta contestatie se poate depune daca :
- este prescrisa obligatia fiscala;
- nu sunt respectate dispozitiile art. 25 din codul de procedura fiscala;
- daca nu ati fost audiati de catre organul fiscal;
- daca situatia de fapt este eroant retinuta in decizie;
- daca vi se imputa fapte ce nu sunt reale;
- daca dvs. ati fost de buna credinta si ANAF retine reaua credinta;
- lipsa indeplinirii conditiilor de forma pentru emiterea deciziei;
- orice alta incalcare a legii de catre ANAF.
Prescriptia Atragerii Raspunderii Solidare A Administratorului Firmei
Atragerea raspunderii administatorului PRESCRIPTIE – Astfel trebuie sa stiti ca prescriptia raspunderii solidare a administratorului sau a altor persoane este un motiv prin care puteti anula decizia de angajare a raspunderii.
Vedeti decizia definitiva de mai jos, prin care administratorul obtine, respingerea atragerii raspunderii patrimoniale, in lupta cu ANAF.
Atragerea Raspunderii Administratorului Presupune ca acesta sa plateasca datoriile societatii pe care a administrat-o !
Administratorul poate fi pus sa plateasca datoriile societatii – in anumite conditii – la fel de bine cum se si poate apara, atunci cand este chemat in judecata – Avocat Cuculis
Atragerea raspunderii administratorului poate fi evitata.
Prezentam mai jos o decizie prin care, desi ceruta atragerea raspunderii, am reusit sa obtinem o respingere a acestei pretentii, formulata de catre creditorul ANAF in cadrul procedurii insolventei.
Atentie – Daca aveti datorii inregistrate pe societate, mai mari de pragul limita 40.000 lei, in calitate de administrator, puteti fi obligat de catre instanta (judecatorul sindic) sa platiti datoriile societati –
Astfel, se naste o intrebare legitima, cum ne putem apara in cazul in care lichidatorul sau comitetul creditorilor solicita atragerea raspunderii patrimoniale ale administratorului?
In primul rand trebuie sa vedem pentru ce fapte, puteti fi tras la raspundere patrimoniala!
Atragerea raspunderii pentru intrarea in insolventa si cum putem sa ne aparam impotriva cererii de atragere a raspunderii patrimoniale?
Art. 169 din legea insolventei 85/2014 arata ca la cererea administratorului judiciar sau a lichidatorului judiciar, judecatorul-sindic poate dispune ca o parte sau intregul pasiv al debitorului, persoana juridica, ajuns in stare de insolventa, fara sa depaseasca prejudiciul aflat in legatura de cauzalitate cu fapta respectiva, sa fie suportata de membrii organelor de conducere si/sau supraveghere din cadrul societatii, precum si de orice alte persoane care au contribuit la starea de insolventa a debitorului, prin una dintre urmatoarele fapte:
Preambul – Astfel, trebuie sa identificam ca este necesara o legatura de cauzalitate intre starea de insolventa si faptele administratorului pentru ca acesta sa raspunda patrimonial in fata creditorilor – aceasta este de altfel si cea mai buna aparare in fata instantei de judecata si maiestria avocatului va fi sa aduca un dubiu in gandirea judecatorului astfel incat la final sa nu poata exista un raport de caluzalitate si astfel ati scapat de raspundere!
Prin urmare, haideti sa vedem pentru ce fapte personale ale administratorului acesta poate fi raspunzator pentru pasiul societatii –
a) au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice in folosul propriu sau in cel al unei alte persoane;
b) au facut activitati de productie, comert sau prestari de servicii in interes personal, sub acoperirea persoanei juridice;
c) au dispus, in interes personal, continuarea unei activitati care ducea, in mod vadit, persoana juridica la incetarea de plati;
d) au tinut o contabilitate fictiva, au facut sa dispara unele documente contabile sau nu au tinut contabilitatea in conformitate cu legea. in cazul nepredarii documentelor contabile catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, atat culpa, cat si legatura de cauzalitate intre fapta si prejudiciu se prezuma. Prezumtia este relativa;
e) au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au marit in mod fictiv pasivul acesteia;
f) au folosit mijloace ruinatoare pentru a procura persoanei juridice fonduri, in scopul intarzierii incetarii de plati;
g) in luna precedenta incetarii platilor, au platit sau au dispus sa se plateasca cu preferinta unui creditor, in dauna celorlalti creditori;
h) orice alta fapta savarsita cu intentie, care a contribuit la starea de insolventa a debitorului, constatata potrivit prevederilor prezentului titlu .
Mai jos vedeti decizia ramasa definitiva prin care fostul administrator a reusit sa obtina respingerea unei asemenea solicitari de atragere a raspunderii patrimoniale, obtinuta de catre SCA Cuculis&Asociatii.
Anaf pierde dosarul de atragere a raspunderii.
Astfel, atragerea raspunderii patrimoniale, se va face doar spre finalul procedurii si doar in cazul in care nu pot fi recuperate partile de creante, prin lichidarea persoanei juridice iar atunci cand se intampla acest lucru, trebuie sa stiti ca este foarte important sa va adresati unui specialist in drept sa faceti demersurile necesare alaturi de acesta si sa va prezentati in instanta pentru a arata buna credinta! Este posibil sa fiti interogat ca si administrator iar cel mai important lucru este sa nu va ascundeti ci sa va aparati in instanta!
Multi dintre cei carora li se atrage raspunderea sunt persoane care refuza sa se prezinte in instanta, ceea ce le face un defavor!
Astfel, atragerea raspunderii administratorului poate fi ceruta pentru elemente ce tin de cauzalitatea intre actiunile sale si starea societatii – De mentionat ar fi ca atunci cand aveti datorii de peste 40.000 de lei, este nu doar important ci vital sa va depuneti cererea de intrare in insolventa asta pentru a nu fi suspectat de bancruta!
Firma in dificultate? Organizarea unui plan poate fi o idee foarte buna in conditiile in care intentionati sa pastrati societatea in functiune!
Mai jos putem sa observam, o decizie prin care administratorul, chemat in jude
Vizualizati si : Atragerea Raspunderii Administratorului – Ce aveti de facut daca sunteti intro asemenea situatie?
dupa inchiderea procedurii de insolventa, firma figureaza cu datorii fiscale la primarie. Administratorul firmei poate fi obligat sa plateasca datoriile. Primaria nu sa inscris la masa credala
Buna ziua. In cazul unei societati comerciale s.r.l. care a fost vanduta , carui administrator ie revenea obligatia de a efectua operatiuni de depunere a declaratiei tva si impozit pe profit pentru tranzactiile anterioare vanzarii ? tel.07446s386 Va multumesc.
Read
Buna ziua. Exista prescriptia pentru atragerea raspunderii solidare? Si ce termen.
Va multumesc.
Buna ziua,
Daca trebuie sa raspund solidar impreuna cu un fost asociat pentru suma de 145000 lei in urma unei hotarari judecatoresti din anul 2016, exista riscul de a imi fi imobilul executat silit in cazul unei succesiuni ?
De asemenea, suma aceasta nu poate fi impartita la 2 fiind vorba de 2 asociati?
Va multumesc!
Buna ziua.
Am avut o firma care a funcționat un an jumatate – din martie 2011 pana in septembrie 2012. Din motive personale, am întrerupt activitatea. In februarie 2020 am primit executare silita pe numele meu, al administratorului pentru datoriile firmei acumulate in 2011, desi pana la acea data nu am primit nicio notificare. Am facut contestație la executare in termenul legal si mi s-a transmis ca desi nu am primit notificarea scrisa, pe site-ul celor de la AJAF a fost publicat un anunt in acest sens.
Cum se poate rezolva aceasta problema? Mentionez ca este vorba de o suma de 25000 ron.
Multumesc,
O zi buna!
Multumesc
Buna ziua. In opinia mea aceasta executare silita este prescrisa si poate fi contestata pe calea contestatiei la executare silita. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Va rog dacă puteți sa ma ajutați cu un răspuns ,in urma unui control pe parte de TVA ,s-a tăiat o suma considerabila ,TVA pe care l-am încasat și pe care acum trebuie sa-l restitui,in jur de 36.000 RON,pe care am înțeles ca trebuie sa o restituie firma,momentan este suspendată,bani nu mai sunt,ce pot sa fac in acest caz? Sunt administrator unic,nu știu dacă se pot îndrepta spre radpundere ca administrator cu bunuri proprii,firma nu deține nici in bun.
Multumesc
Probabil ca pasul urmator o sa fie sa va atraga raspunderea patrimoniala. Aveti mare grija. Cu bine av. drd. Cuculis 0722298011
La ce distanță de fereastra de lumina are voie vecinul să construiască un gard de placi beton înalt de peste 2 metri? Menționez ca, casa mea(construcție veche de peste 90 ani) este la 1m de hotar.
Buna ziua,
Am avut o firma impreuna cu fostul meu sot.Am divortat si am dat faliment,nu am mai depus acte contabile .Am facut o hartie cum ca el ia actele acestei firme. Eu am plecat din tara si nu am mai avut adresa la care zic ei ca au trimis notificarile.
Sotul meu s a imbolnavit si am fost la pamant.
Acum a primit el o citatie pt atragerea raspunderii asociatilor.
Eu vin in tara pe 31 octombrie,daca ne ati putea ajuta cumva,va rog mult.
Va multumesc.
Bună seara am o firma înființată în 2011 a mers vreo 3 ani după care nu am mai depus declarațiile anafului pana în prezent sa făcut urmărire pe numele meu ca administrator nu a avut ce sa ia neaveniți nimic pe numele meu și a fost declarata prin decizie în 2015 inactiva ce se poate face având datorii de 8500lei. ..anafului se poate acum după 3 ani sa mă ia iara la rost pe mine ca administrator trecând de plafonul de 10000 lei ce se poate face….
Termenul de prescriptie este de 5 ani. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua!,Am avut o firma 23 de ani, in anul 2017 mi-a fost atrasa raspunderea odata cu cererea de intrare in insolventa de catre anaf, pentru suma de 100.000 lei!Suma respectiva provine din timpul crizei 2009/2010 tva facturat si neincasat, ca fiind teapa, firma respectiva intrand in insolventa si radiata ulterior datei cand mi-a fost atrasa raspunderea.Suma initiala tva a fost 40000, restul.pana la 100000 find majorari si penalitati!Exista posibilitatea de a scapa de atragerea raspundetii. fara sa achit aceasta suma?Multumesc
Buna ziua. In principal chiar si decizia de atragere a raspunderii ar putea fi blocata de o insolventa persoanala. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Am un amic care are firma de tra sport si dupa un control anaf l-au pus sa plateasca impozite pe diurnele soferilor din urma pe cativa ani. Ceva suma imensa. Se pot indrepta asupra lui sa ii execute bunurile personale sau doar ale firmei?
Buna ziua, daca se atrage raspunderea da. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Sunt administratorul unei firme in prezent radiata, inactiva fiscal din 2016, fara profit, si mi s-a pus poprire pe tot venitul din salariul la locul de munca actual, cum pot sa arat ca firma este in stare insolvabilitate sau pot sa contest in intanta avand in vedere ca am creante din 2015.
FACEM O CONTSTATIE LA EXECUTARE
Bună ziua. Vreau sa va intreb: dacă o firma este în insolventa , se pot schimba asociații firmei. Dacă, în ce condiții. Va mulțumesc!
Din pacate nu mai decid asociatii
Bună ziua!Soțul meu care este asociat unic al unui magazin mic ce a funcționat 2 ani,și caruia i-a fost suspendata activitatea în decembrie 2015,a primit astăzi,17.07.2024 o notificare de la anaf ca ar fi niște datorii la buget ,nefiind mentionata suma.Sediul social al firmei era în spațiul inchiriat,deci,în aproape 9 ani nu am primit nimic pe adresa de acasă.In notificare cer sa trimită niște acte pe o adresa de mail pana în data de 22.07.2024.Mentionez ca el este plecat în voiaj,fiind navigator,și am dori sa cerem o amânare pana la începutul lunii noiembrie,când vine în tara.Cum ar trebui procedat?Mulțumesc!
Buna ziua. Necesar ar fi sa va ajutam in clipa aceasta fiindca mai este un pas pana la decizia de impunere. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua. Sunt administrator al unei firme cu actionar unic (o alta persoana) infiintata in 2018, fara activitate si declarata inactiva fiscal de ANAF in martie 2021 ca urmare a nedepunerii declaratiei pe propria raspundere. Acum figurez cu cazier fiscal din acea data. As dori sa stiu daca in cazul vanzarii firmei catre o alta persoana voi incheia orice legatura cu firma in cauza sau sunt necesare si alte demersuri ca sa nu mai figurez ca administrator. Scuze, insa calitatea de administrator mi-a fost oarecum impusa, eu neavand cunostinte fiscale sau legale. Multumesc
Buna ziua, sigur ca putem rezolva situatia aceasta.
Salutare !
Sunt administrator unic al unei societati de transport.
In urma unei reclamatii facute la ITM de un fost sofer(care si-a primit salariul stipulat in contractul de munca pe ro si diurna conform actului aditional) am fost chemat cu actele la sediul lor si mi-au spus ca soferul a lucrat pe extern si conform legii 16/2017 eu trebuia sa ii platesc salariul minim pe economie din tarile unde a lucrat (soferul tranzitand zilnic Olanda,Belgia,Germania )si ca pe langa amenda lor, ei sunt abligati sa sesizeze si ANAFul.
Dupa auzite amenzile sunt extrem de mari,deci nicio sansa sa le pot plati.
Intrebarea ar fi daca acum,inaintea emiterii procesului verbal de catre ITM , eu schimb administratorul firmei apoi noul administrator sa ceara insolventa , eu voi putea fi trasa la raspundere ?
Va Multumesc!
Cu stima!
Buna ziua. Eu nu am mai auzit de asa ceva. Legea la care faceti trimitere nu are legatura cu asta.
Buna seara, am si eu o intrebare, daca se poate!
Am detinut o firma si am primit o amenda de la I.S.U in valoare de 100.000 de lei, dupa aceasta amenda o prietena avocata s a oferit sa mi preia firma( pe contractul de cesiune scrie clar ca Doamna avocata stie de amenda). La nici 2 luni de la cesiune am primit notificare anaf pe numele meu pentru raspundere solidara. Este posibil asa ceva?
Buna ziua. Pai v-a cam pacalit fiindca raspunderea va ramane tot dvs. Cu bine, av, dr. Cuculis
Buna seara! Dețin o firma de transport. Am pierdut o eșalonare și mi s-a atras raspunderea solidara fără sa ma audieze. Din păcate nu am primit la timp decizia sa o pot contesta. Am cerut insolventa firmei. Pot face ceva pentru a opri executarea pe persoana fizica și continuarea activității?
Buna ziua. Trebuie sa vad actele! Datimi-le pe whatzapp pe 0722298011
Buna ziua.lucrez intr o institutie publica si am o intrebare in legatura cu o asociatie si o fundatie care figureaza cu debite restante. Administratorii au decedat. Se poate pune poprire la asociatii care figureaza inscrisi in P-V.de constituire al asociatiei si fundatiei?
Va multumesc!
BUNA SEARA!
Am obținut ordonanță de clasare pt evaziune și spălare de bani.Societatea este radiata din 2018.Mi se poate atrage răspunderea ca administrator pt asa presupusele debite stabilite de către ANAF?
Bună seara
Avem o firmă fără activitate din 2008, fără a se intra în insolvență sau proceduri de faliment. Sîntem contactați azi după 15 ani de poliția economică pentru a ne cere socoteală pentru datoriile de acum 15-16 ani sau pentru o anume activitate care lor li s’a părut a fi suspecte.
Contactarea noastră a avut loc în urma unei adrese de la ANAF.
Datoriile nu au mai putut fiind achitate din cauza crizei prin care a trecut și țara noastră în acea perioadă și pentru lipsa de lichidități.
Mulțumesc
Buna ziua. Din pacate anaful poate sa dea dovada de foarte multe ori de multa brutalitate. In asemenea situatii este clar ca discutam despre un abuz si trebuie sa il contestati. C
Bună ziua! Sunt administratorul unei societati de transport marfa. Am avut unele dificultăți și am rămas cu datorii la Anaf. Înainte de pandemie am avut o esalonare pe care am pierdut-o după ieșirea din pandemie. În 2021 s-a stricat unicul cap tractor pe care îl dețineam, am făcut un leasing pentru a lua altul și nu am avut bani sa susțin și datoriile. Acum am primit somație ca mi s-a atras raspunderea patrimoniala. Pot face ceva i.potriva acestei somații?
Mulțumesc!
Buna ziua. Sigur ca aveti ce sa faceti. In primul rand trebuie sa contestati dvs. atragerea raspunderii patrimoniale a administratorului iar acest lucru il puteti face doar in instanta. Sigur ca va putem ajuta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Se poate contesta chiar dacă a trecut termenul de depunere a contestației? Menționez ca acum am cerut insolventa firmei, urmând depunerea planului de reorganizare.
Mulțumesc!
Bună ziua! Pt firme înființate în 2007,2008 ,2009 pe care s a lucrat vreo 3,4 ani și apoi nu s a mai făcut niciun fel de depunere acte contabile, nu s a mai lucrat nimic dar pt care , am aflat de curând când am întrebat la ANAF de cazierele fiscale, s a atras răspunderea administratorului, se mai poate face ceva? Se pot contesta, prescrie? Mulțumesc
Buna ziua.Am avut o firma care a functionat 2 ani,din 2008 pina in 2010.Am primit o amenda de la garda financiara in valoare de 12000 de lei pt neschimbarea punctului de lucru pe casa de marcaj si alte citeva datorii care insumau 28000 de lei conform calculelor anaf plus dobînzi si penalizari.Ultimele declaratii fiscale a u fos depuse in anul 2012.In prezen am o raspundere solidara instituita în septembrie 2018 cu executare silita.Intrebarea este daca poate fi ceruta prescriera datoriei avind in vedere ca din 2011 societatea nu a mai lucrat?
Buna ziua. Raspunderea in solidar este data de catre anaf sau de catre lichidator? Parerea mea este sa o contestati. Cu bine. av. dr.Cuculis 0722298011
Se poate contesta chiar dacă a trecut termenul de depunere a contestației? Menționez ca acum am cerut insolventa firmei, urmând depunerea planului de reorganizare.
Mulțumesc!
Bună am o firma și nu am inchi contul de la cec.comisionul de administrare era în 2017in jur de 20 ron iar din 2018 lau majorat la 48 ron . Menționez ca nu am primit tel. sau alt mijloc de informare în acest timp .În acest timp nu a fost modificata nici o data de contact sau adresa. Pot sa contest suma pe care o invoca pentru administrarea contului cec banc
Bună ziua,
Am deținut un PFA,s-a radiat în 2021 fără datorii și cu fiscal pe zero.Dupa radiere ANAF îmi fac un control,le duc toate documentele și constata ca am fost scos de la plătitor de TVA din oficiu și contabila nu mi-a depus o rectificativa la TVA.
Acum iei m-au executat silit ca persoană fizică .
Inseamna ca v-au atras raspunderea. Cu bine. av. Cuculis 0722298011
Buna ziua. am castigat un plan de afaceri pe firma mea in cadrul unui proiect pe fonduri europene. ulterior mi se solicita de la minister restituirea fondurilor pe motiv ca la data semnarii contractului de subventie mai eram actionar majoritar in o firma mai veche. acea firma veche a fost in dizolvare la momentul semnarii contractului de subvenie si doar dupa semnare a fost radiata. intre timp sunt in proces cu ministerul fondurilor pentru recuperarea de catre ai a transei primita. am castigat suspendarea executarii actului administrativ si sunt in judecata pe fond. in situatia in care pierd procesul voi fi nevoit sa fiu nevoit sa dau eu banii innapoi catre minister sau societatea? multumesc anticipat.
Bună ziua! Sunt administratorul unei socitetati care a avut activitatea suspendarta pentru o perioada de 3 ani, iar după aceasta perioada societatea nu a mai funcționat fizic. Am închis-o pentru ca am înregistrat pierderi. Am închis-o fizic, nu și fiscal.Societatea in momentul de fata înregistrează datorii către ANAF in valoare de 9700 lei, poate fi aplicata atragerea răspunderii solidare de către ANAF? Am fost contactat și de executorul fiscal ANAF care mi -a tipărit o minută prin care este menționat faptul ca societatea nu mai funcționează și nu există posibilități de plată.
Bună ziua, sunt împreună cu soția administrator al unei firme care a luat un proiect Start Up în horeca. Pe parcursul pandemii am fost nevoiți să închidem și nu am mai dus proiectul la bun sfârșit. Am restituit echipamentele administratorului judiciar ce se ocupă de insolvență. Avem poprire pe conturile bancare personale. Este posibil să suspendăm poprirea pe perioada insolvenței?
Mulțumesc.
Buna ziua. Va rog sa-mi comunicati actele pe whatzapp la 0722298011 Cu bine. av. Cuculis
Am avut o firma si datoriile mi le-au trecut pe cnp
Buna ziua. Pentru datorii la ANAF rezultate din atragerea raspunderii administratorului prin sentinta judecatoreasca irevocabila se percep dobanzi si accesorii la neplata? Se poate da si un temei legal? Multumesc.
Sigur, contestam!
Bună ziua, în cazul în care s-ar ajunge la o decizie de impunere pentru un SRL și pentru ca nu dispun de banii necesari pentru a plăti sumele, există posibilitatea ca eu ca administrator să fiu obligat să plătesc acei bani din decizia/procesul verbal de impunere și să fiu executat silit ?
Am la ANF vro 9000 ron
Cum putem verifica dacă avocatul a făcut demersurile mele la timp pt o infecție din spital și tratată în altă țară fiindcă aici nu sa putut. Vă mulțumesc
Va rog sa ma ajutați. Și eu am primit de la Anaf ca am de plata aproape 2 miliarde. Și nu mai dețineam acțiuni la firmă
Buna ziua. Va ajutam cu contestatia impotriva ANAF.
Imposibilitatea platii unei amenzi penale aplicate unei persoane juridice poate atragerea raspunderii in solidar a asociatilor sau administratorului firmei? Mentionez ca administratorul a fost sanctionat la radul lui cu amenda penala, pentru aceiasi fapta, iar amenda a fost achitata.
Buna ziua. Raspunderea penala este individuala, deci nu! Sunteti responsabil de propria amenda penala. Cu bine. av. Cuculis 0722298011