Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor?
Sotul supravietuitor si cota de mostenire pe care o incaseaza la dezbaterea succesiunii.
Soțul supraviețuitor poate sa fie soțul sau soția, însă în contextul în care unul dintre ei decedează, celălalt capăt al această calitate care se numește în termeni juridici soț supraviețuitor.
Practic este acea persoană care îi supraviețuiește celeilalte părți a cuplului.
Trebuie să avem în vedere că legiuitorul respectă căsătoria și respectă Uniunea aceasta dintre un bărbat și o femeie iar cota soțului supraviețuitor este o cotă rezervată prin dispozițiile Codului civil.
Codul civil așa cum am spus, prevede o cotă deosebită pentru soțul supraviețuitor dupa cum arata legea ,respectiv |:
- ¼ din moștenire atunci când vine în concurs cu părinții defunctului respectiv cu descendenții defunctului,
- o treime din moștenire dacă vine în concurs cu ascendenții privilegiați dar și colateralii privilegiați ai defunctului,
- ½ din moștenire poate fi culeasă de către soțul supraviețuitor dacă vine în concurs fie numai cu ascendenții privilegiați fie numai cu colaterali privilegiați ai defunctului iar,
- ¾ din moștenire adică practic cea mai mare parte dacă vine în concurs cu ascendenții ordinari sau colaterali ordinari ai defunctului.
Articolul 972 din codul civil explica detaliu, ce drepturi are si cat mosteneste sotul supravietuitor atunci cand vine la masa partajabila cu alte persoane care au vocatie la mostenirea defunctului.
Cota succesorală a soţului supravieţuitor – Cat Mosteneste Sotul Supravietuitor in concret?
(1) Cota soţului supravieţuitor este de:
a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului; b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;
d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.
(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.
Vizualizati cum se dezbate mostenirea?
(3) Dacă, în urma căsătoriei putative, două sau mai multe persoane au situaţia unui soţ supravieţuitor, cota stabilită potrivit alin. (1) şi (2) se împarte în mod egal între acestea.
Este bine să știți că în calitate de soț supraviețuitor practic puteți să beneficiați inclusiv de bunurile de uz casnic de care v-ați folosit în decursul căsniciei/ mariajului , capata valenta unu drept special pe care il mosteneste sotul supravietuitor.
Dreptul special de moştenire al soţului supravieţuitor – Când nu vine în concurs cu descendenţii defunctului, soţul supravieţuitor moşteneşte, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul şi obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinţei comune a soţilor.
In condițiile în care unul dintre descendenții sau ascendenții defunctului nu este mulțumit cu cota succesorală si va solicita o cota mai mare decat prevede legea, aveți posibilitatea să vă judecați cu acesta în așa fel încât instanța de judecată să decidă care este cota corectă care i se cuvine.
Succesiunea se deschide la momentul mortii unuia dintre soti si se dezbate oricand partile vor sa imparta cotele conform legii sau intelegerii lor.
Este important să cunoașteți faptul că orice fel de neînțelegere cu privire la moștenire și cu privire la bunurile lăsate de către defunct poate fi soluționată doar în instanță în condițiile în care în prealabil obțineți un certificat de impediment la dezbaterea moștenirii.
Sigur că se poate deschide acțiunea în instanță iar pe parcursul cererii de regularizare când instanța pune în vederea părților să depună un asemenea certificat el poate fi obținut de la notar.
În condițiile în care părțile nu înțeleg să partajeze bunurile de care dispun în urmă inventarului făcut de pe urma defunctului acestea se pot adresa instanței de judecată de unde a avut ultimul domiciliu defunctul iar acolo urmează să fie dezbătută succesiunea moștenirea pe baza cotelor succesorale pe care soțul supraviețuitor le moștenește.
Cum se dezbate mostenirea in instanta? Ce trebuie sa faca un sot supravietuitor sau alt succesibil pentru a dezbate in instanta mostenirea de pe urma defunctului?
In primul rand trebuie urmarita procedura prealabila fara de care nu veti putea sa treceti de filtrul instantei.
Articolul 193 codul de procedura civila ne arata cum se executa Procedura prealabilă:
(1) Sesizarea instanţei se poate face numai după îndeplinirea unei proceduri prealabile, dacă legea prevede în mod expres aceasta. Dovada îndeplinirii procedurii prealabile se va anexa la cererea de chemare în judecată. (
(3) La sesizarea instanţei cu dezbaterea procedurii succesorale, reclamantul va depune o încheiere emisă de notarul public cu privire la verificarea evidenţelor succesorale prevăzute de Codul civil.
În acest caz, neîndeplinirea procedurii prealabile va fi invocată de către instanţă, din oficiu, sau de către pârât.
Ce inseamna verificarea evidentelor succesorale ?
Pentru eliberarea încheierii privind verificarea evidențelor succesorale, prevăzută de Codul de procedură civilă, notarul public aplică în mod corespunzător dispozițiile legale referitoare la verificarea evidențelor notariale și înregistrarea cauzei succesorale.
(1) Notarul public verifică prezentarea certificatului de deces, dovedirea calității de succesibil sau persoană îndreptățită, precum și o copie a cererii de chemare în judecată, purtând mențiunea că a fost sau nu depusă.
(2) Cererea se înregistrează în evidențele succesorale ale Camerei și notarul public înregistrează dosarul pe rolul biroului. Eliberarea încheierii revine notarului public competent în condițiile legii să soluționeze procedura succesorală.
(3) Notarul public eliberează, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, o încheiere cu privire la rezultatul verificărilor efectuate în Registrul de evidență a procedurilor succesorale ținut de Cameră, precum și în registrele naționale notariale prevăzute de art. 163 alin. (1) lit. a)-c) din lege.
Vizualizati si :
(4) În încheierea menționată la alin. (3) se vor înscrie rezultatele verificării mențiunilor cuprinse în certificatele sau adeverințele eliberate din registrele succesorale.
………………………..
(7) Dacă în urma verificării prevăzute la alin. (3) se constată că succesiunea se află pe rolul unui birou notarial, cel interesat va fi îndrumat să obțină încheierea de la notarul public care instrumentează dosarul.
(8) Cererea prin care se solicită efectuarea verificărilor, împreună cu încheierea eliberată de notarul public în urma efectuării verificărilor, se înregistrează în Registrul general notarial sau, după caz, în registrul de succesiuni.
Dupa obtinerea acestui certificat din partea notarului public, trebuie sa va adresati unui avocat specializat in mosteniri si ulterior si doar in urma stabilirii clare a cotelor si a strategiei ce urmeaza a fi luata, depuneti dosarul in instanta prin care solicitati dezbaterea mostenirii pe rolul instantei.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Buna ziua ! Daca eu despartita in fapt de primul sot cumpar un apartament in alta localitate, apoi divortez, apartamentul imi ramane prin intelegerea dintre noi (nu am facut partaj la divort) , ma recasatoresc si dupa 25 ani divortez si de al doilea sot, acesta are vreun drept legal asupra apartamentului ? Multumesc mult de raspuns !
Pai in primul rand are primul sot dreptul legal la partaj. Conventional daca nu are pretentii atunci este in regula fiindca cel de-al doilea sot nu are niciun drept, sigur, in afara de cel de sot supravietuitor.
Buna ziua,daca soacra mea are certificat de handicap grav,este scutita de impozitul pe cladire si teren(casa in care locuieste).Mentionez ca socrul este decedat si nu am facut succesiunea. Va multumesc!
Buna ziua, da, doar daca are adresa acolo unde este si proprietatea. Cu stima,a v. drd. Cuculis 0722298011
Daca tata a decedat mama care este in viata ce cota parte primeste din bunurile defunctului?Mentionez ca defunctul are 3 copiii
DACA erau bunuri comune are 75%
Bună seara ,am și eu o antrebare, dacă tatăl meu a murit și era doar el trecut pe actul de casa ,mama mea ce drept mai are ,sau surorile lui mai are vrun drept la casa chiar dacă a dat semnatura la casa sai rămână casa tatălui meu ,acuma mama ce poate face an privința asta ,asi dori și eu un sfat
Se va face mostenirea de pe urma lui si mostenitorii de drept ,adica si dvs. veti deveni proprietari. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna seara !Voi face tot posibilul sa ma fac înțeleasă!
Tatăl meu ,a decedat !Sunt singura fiică!
Apartamentul părinților mei este girat ,tot în favoarea mea (a familiei mele )cand am făcut un împrumut la banca pt.a ne cumpara o casa ! Eu si mama mea ,dorim să cedăm drepturile noastre unui copil ,al meu !(mentionez încă nu am dezbătut succesiunea )
Si acum vin si intreb
Se poate face un act de vanzare cumpărare, daca apartamentul este girat ?
Acum ,adaug încă ceva …mama mea ,mai are un copil dintr o altă căsnicie!
Poate sa cedeze dreptul ei cui dorește? Fiind in viata ,poate sa faca cum dorește dumneaei ? Din partea tatălui meu ,nu avem cu cine sa ne luptăm, nu mai are copii ,nu are frați, părinții sunt decedați!
Multumesc !
Buna ziua. NU. Doar cu acordul bancii
Buna ziua D le avocat am si eu o intrbare la dv … In urma cu 6 luni sotul meu a decedat in urma unui accident . Noi locuiam cu fosti socri care au decedat si ei Nu facusem succesiunea pentru ca sotul meu mai avea o Sora careia ii luase un apartament socri si ap in care locuiam cu socrii urma sa ne faca acte dar nu au mai apucat decedand ulterior Când a decedat sotul meu am facut succesiunea parintilor si sora sotului aluat jumătate din ap As dori sa stiu daca mai pot face ceva in acest caz. Mentionez ca am stat in ap 30 ani cu sotul si am investit munca noastra Va mulțumesc anticipat si astept un răspuns daca se poate
Bună ziua am și eu o problema socri mei au 3 copii împreună și o casa cumpărată împreună soacra a murit socrul vrea sai dea unei nepoate jumate din curte neavând succesiunea facuta după soacra se poate
Buna ziua,
Am urmatoarea nelamurire in speta urmatoare :
– casa X face parte din masa succesorala si a fost achizitionata in timpul casatoriei (deci, cf cod civil este bun comun);
– in procesul de succesiune, sotia supravietuitoare mentioneaza ca ar fi in proportie de 90% bunul ei pentru ca a fost achizitionata in urma vanzarii unui apartament Y care I-a apartinut, apoi a fost adaugata diferenta pentru a completa valoarea casei X;
– in contractul de vanzare -cumparare, se mentioneaza aspectul de mai sus;
– insa, apartamentul respectiv vandut Y (care apare ca ar fi fost doar al ei, a fost cumparat de fapt din banii primiti in urma partajului sotului care a decedat de prima lui sotie, numai ca el nu apare in documente, dar erau casatoriti in vremea respectiva).
Cum este considerata in cazul asta casa X care face parte din masa succesoarala acum ? Bun propriu sau bun comun ?
Sotia supravietuitoare poate sa obtina intreaga casa in procesul de succesiune ? Nu ar trebui sa demonstreze ca a avut bani pentru a achizitiona apartamentul Y ?
multumesc,
Buna ziua. Tot bun comun este insa se schimba cota ideala de 50%. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Dacă soțul a decedat apartamentul îl avea el și la m achitat impreuna dar nu eram căsătoriți după aceea ne-am căsătorit am avut 30 de ani impreuna el are un băiat din prima căsătorie eu am dreptul la mostenire
Am divorțat după 11:ani ,fără să facem partaj, dar am locuit împreună fără să ne mai căsătorim încă 30 . Soțul avea un apartament plătit pe jumătate, restul am platit in rate, in timpul căsătoriei. Avem împreună o fiică. Soțul nu are alți moștenitori.
Ce drept am eu, la apartament, după decesul fostului soț? Mulțumesc!
Multumesc pt raspuns.
Nu ar trebui sa demonstreze ca a avut bani pentru a achizitiona apartamentul Y ? Asa cum am mentionat mai sus, acel apartament X a fost cumparat din banii celui decedat in urma de partajului de fosta lui sotie.
Buna ziua, ba da, in mod clar totul este pe probe.
Tatăl a decedat având la numele sau mai multe loturi de teren .Suntem 4 frați. Cit la suta are dreptul mama la moștenire??Va mulțumesc frumos @
Buna seara. În urma decesului socrului meu au rămas soția și 4 copii care vor sa faca taxa de succesiune. Intrebarea mea este: soacra mea si un frate poate sa cedeze moștenirea lor soțului meu( băiatul cel mic) chiar dacă ceilalți doi băieți nu sunt de acord? Câtă parte îi revine soacrei mele din moștenirea soțului?
Buna seara. În urma decesului socrului meu au rămas soția și 4 baieți, care vor sa faca taxa de succesiune. Intrebarea mea este: soacra mea si un fiu poate sa cedeze moștenirea lor soțului meu( băiatul cel mic) chiar dacă ceilalți doi băieți nu sunt de acord si ei sa rămână cu partea lor? Câtă parte îi revine soacrei mele din moștenirea soțului?
BUNA ZIUA .
IN URMA DECESULUI TATALUI MEU DORIM SA FACEM SUCCESIUNEA ,SUNTEM MAMA ,3 FRATI SI AVEM O SORA DECEDATA.PE URMA EI BENEFICIAZA DE MOSTENIRE COPÎÎ EI ,DOAR CA UNUL DIN NEPOTI ESTE PLECAT IN GRECIA SI NU AM MAI LUAT LEGATURA CU EL SI NU AVEM NICI ADRESA SAU ALTCEVA PT A COMUNICA CU EL .AS DORI SA STIU CE SE POATE FACE IN CAZUL ACESTA.
VA MULTUMESC.
Daca nu va intelegeti puteti face o cerere in instanta.
Buna ziua!
Am urmatoarea situatie:
Sotia cumpara un apartament, pe care il si achita Inainte de casatorie. Dupa moartea ei, ce drept are sotul asupra apartmentului?
Multumesc!
Am cumpărat un apartament împreună cu soțul acum 30 de ani fiind cununați legal .Nu avem copii.As dori să fac succesiunea deoarece el a decedat anul acesta.Neavind copii pot deveni moștenitoarea apartamentului .Menționez că mama lui trăiește și mai are frați și surori.Va mulțumesc anticipat!
Buna ziua, puteti dezbate succesiunea in instanta daca ei nu vor sa vine de vorba buna.
Tatăl a decedat având la numele sau mai multe loturi de teren .Suntem 4 frați. Cit la suta are dreptul mama la moștenire??Va mulțumesc frumos @
Soția mea moștenește în calitate de soț supraviețuitor împreună cu doi copii un imobil cu terenul aferent. Unul din copii vrea sa demoleze legal locuință veche moștenită și sa reconstruiască alta pe numele sau Cum se face documentatia și ce fel ii afectează pe ceilalți doi moștenitori?
Buna seara, daca tatal meu a decedat si eu sant sigura la parinti ,mama fiind in viata trebuie facuta succesiunea? Si daca trebuie facuta cat costa?Va multumesc anticipat!
Trebuie, daca vreti sa faceti succesiunea, in acest sens.
Bună ziua! Tatăl meu are o soră ce a decedat in 2020. Aceasta era văduvă și avea casă pe numele ei. Unicul fiu al acesteia se recăsătorește a 3 a oară in 2020 și nu are copii din această ultimă căsătorie incheiata in martie 2020. Anterior are 3 copii, din celelalte 2 căsătorii. După moartea mamei sale, in aprilie 2020, nu a facut succesiune, dar a locuit cu actuala nevastă în casa mamei decedate. In anul 2021 , octombrie, moare și el, fiul acesteia. Cine sunt moștenitorii? Fratele mamei sale, adică tatăl meu are vreun drept? Dar actuala soție? Mulțumesc mult!!!
Bună ziua! Sunt singura mostenitoare (nu am frați) a unui imobil în care locuiesc cu soțul si fiica mea ( unicul copil) și au locuit și părinții mei până au decedat.
Dreptul de proprietate a fost dobândit în urma succesiunii după decesul tatălui, printr-un contract de donație, cu scutire de raport- cu sarcini- încheiat între mine și mama, care mi-a donat toată cota parte ce-i revenea ca moștenitor în calitate de soție.
Având în că deși eram căsătorită, soțul nu a fost trecut în acest contract, vă rog sa-mi precizați care sunt drepturile care i se cuvin acestuia.
Bună ziua,soțul mamei a decedat in urma cu 2 luni,care sunt drepturile ei cu privire la casa pe care decedatul a avut-o?Mentionez ca aceasta casa i-a ramas mostenire decedatului dupa succesiunea efectuata dupa moartea parintilor.Decedatul mai are 2 surori cu care a facut succesiunea dupa moartea parintilor lor,fiecare avand acte pe partea cuvenita.Au surorile decedatului drept la mostenire?
are o cota de 1/4
Bună ziua am și eu o problema socri mei au 3 copii împreună și o casa cumpărată împreună soacra a murit socrul vrea sai dea unei nepoate jumate din curte neavând succesiunea facuta după soacra se poate
Buna ziua!!! Daca fratele meu a decedat, sotia supravietuitoare are dreptul la mostenirea lui(de la parintii nostrii)? Mentionez ca nu au copii impreuna. Multumesc mult
Buna ziua, sotia supravietuitoare are 1/4 drept la mostenire. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
cum se imparte mostenirea in urmatorul caz…mama vine intr-o casatorie cu un copil care in dreptul tatalui are o linie,apoi are inca trei copii cu sotul.Mama si tatal sunt decedati.Copilul care nu este al tatalui are aceleasi drepturi ca ceilalti trei?Sau mai putin?Va multumesc!
Buna ziua. Evident acel copil o sa aiba aceleasi drepturi de pe urma tatalui
Bună ziua. Dacă soțul a murit, soția poate face acte de vânzare cumpărare unui singur copil? Ei având doi copii împreună și un copil din afara căsătoriei, al tatălui. Copilul este recunoscut legal de tata. Mulțumesc!
Da, dar trebuie sa fie facuta cu autoritatea tutelara
Bună ziua.Mia decedat fostul sot făcând numai divorțul fără partaj ,avem un apartament cumpărat ampreuna,el după divorț sa recăsătorit. Avem și 2 copii ampreuna .Ce cota parte mi se cuvine ?Am făcut succesiunea eu fosta soție pot vinde imobilul fiind bun comun cu defunctul fără aprobarea copiilor
Am construit o casă pe numele părinților deoarece aceasta se află în curtea lor. Între timp a decedat tatăl și 2 frați . Moștenitori mai suntem mama, 1frate(eu) ,o soră și după cei 2 frați (2 cumnate și 3 nepoți).
Întrebare : Casă nouă nu e intabulată încă, cum aș putea proceda ca să o intabulez direct pe mine. Toți moștenitori sunt de acord că e a mea. Trebuie sa o trec pe toți apoi să mi-o doneze sau se poate dona dreptul înainte de intabulare ? Aștept un răspuns. Mulțumesc.
Din pacate doar prin vanzare cumparare!
Se poate prin declaratia de renuntare la mostenire pe care o da în fata notarului.Asta presupune ca renunță la tot ce au defunctii ,casa,teren,teren extravilan etc.
Cum putem face,ca soțul supraviețuitor,in cazul decesului unuia din noi,sa moștenească tot ce avem.Mentionez ca avem 2 copii.Am înțeles că soțul supraviețuitor ar moșteni doar 1/4. Vă mulțumesc.
Buna ziua. In urma cu 6 luni a decedat întâi unchiul meu , apoi după 4 luni a decedat și soția acestuia . Copii nu au avut , iar părinții defuncților sunt decedați și ei In urma lor a rămas apartamentul in care locuiau . Unchiul are doi frați iar mătușa are o soră . As dori sa va întreb cum se face partajul și cât are fiecare dreptul din această moștenire având în vedere că mătușa a decedat după decesul soțului ei.. Va mulțumesc.
Buna ziua.
Tata din prima casatorie -2 copii unul ramas la mama , unul la tata . A doua sotie avea un copil .
In timpul casatoriei de a doua timp de aproape 30 ani nici un copil. Impreuna achizitioneaza o casa pe care o vinde si cumpara un apartament in care ei nu sta deloc asta in 2001, in acest timp locuind in zona rurala construind cu forte comune si propii strictul necesar traiului .
Acum in 2019 moare mama vitrega in urma careia partea ei revine ficei iar tatal ( sotul ) locuieste pe 1/2 din aceasta zona .In 2020 fiul cel mare al fetei ocupa apartamentul fara acordul sotului defunctei chiar si in prezent.
Eu fiul sotului nu deranjez cu nimic .Ideea era ca tatal (sotul) sa se mute in apartament dupa decesul sotiei (mamei vitrege).Apartamentul fiind ocupat de fiul fetei ,in 2020 sotul (tatal) da in judecata pe fica . In 2024 februarie instanta decide tatal (reclamant ) plata jumate valoare apartament si parata plata taxe judecatoresti , astfel tatal posibilitate propietar deplin apartament.
La nici o saptamina dupa decizie tatal declarat mort . Acum situatia este ca eu fiul sa platesc partea tatalui si recuperarea taxei de judececata si astfel posesorul apartamentului .Dar apartamentul este ocupat ilegal si cu abuz de putere din 2020 . Taxe impozite facturi achitate partial de catre Tatal meu si fica ( fiul ) surorii vitrege .
Cum pot realiza succesiuna ( in prezent nevenind inscrisul oficial cu decizia judecatoreasca din februarie ). Si care sunt solutiile daca respect decizia judecatoreasca pentru a intra in posesia apartamentului in cazul in care este ocupat abuziv fara acte . Sau in cazul in care as renunta eu la apartament dar sa fiu despagubit eu cu valoare de 1/2 a aprtamentului si cu valoarea chiriei pentru anii ocupati abuziv de catre fiul surorii vitrege intrucat acestui inpediment tatal meu a trabuit sa actioneze in instanta si in final sa cedeze prin inbolnavire de inima in timpul procesului sa ( decedeze ) la apoximativ o saptamina dupa decizie sau mai putin ?? Mentionez ca sora vitrega si familia acesteia a putut beneficia de parinti , acestia fara sa aibe intentia de a le fii aproape pentru un trai decent la batranete . Eu fiind anuntat dupa ce faptele sau petrecut regretabil cu decesul Mamei vitrege si al propiului tata , sora vitrega (fica) din partea mamei vitrege si familia acesteia fiind temporar la 2-3-4 zile in curtea mostenita de catre aceasta in fata casei parintesti .
Multumesc . scuze pentru timpul alocat .
Bună ziua, doresc să mă ajutați în următoarea problema: ce cotă procentuală primește soțul supraviețuitor din bunurile moștenite ale soției decedate față de un moștenitor din clasa IV de rudenie? Mulțumesc anticipat!