Certificatul De Integritate Comportamentala

Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor

Notarea persoanelor condamnate pentru infractiuni contra miorilor, trafic de persoane si altele, in registrul National Automatizat si certificatul de integritate comportamentala, legea 118/2019 care ii trimite pe toti cei care se afla inscrisi in acest nou cazier, sa semneze de buna purtare o data la 3 luni de zile si ii obliga sa fie fotografiati o data pe an.

Am facut o lista larga mai jos si am explicat exhaustiv partile BUNE din lege si ABERATIILE ce o pot face neconstitutionala!

Noul Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor a luat fiinta. Alaturi de el evident ca si o sumedenie de probelem ce au aparut din punct de vedere organizatoric, fiindca au fost blocate sectiile de politie din toata tara iar politistii fie au gresit procedura fie nu au stiut ce sa faca fie sunt blocati din pricina miilor de adrese si miilor de persoane ce trebuiesc aduse pentru a fi amprentate, fotografiate si luate in evidenta in acest nou registru.

Ati fost notificat de catre Politie pentru a va prezenta in vederea fotografierii, ridicarii de amprente si prelevarii de probe biologice? Completati formularul de mai jos:

Totusi, se ridica o serie larga de probleme legate de registrul de integritate si obligatiile pe care aceste persoane condamnate si multe dintre ele reabilitate , le au de executat in contextul in care Romania inacearca sa stranga o baza de date cu cei care au savarsit asemenea infractiuni, chiar daca ei sunt reabilitati.

Incercam sa raspundem astazi, obiectiv ca de obicei, la intrebarile ce se ridica referitor la Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor si ce obligatii au cei care au fost condamnati pentru asemenea infractiuni si ce se intampla daca nu le respecta, cum se obtine Certificatul De Integritate Comportamentala la ce ajuta si cum poti sa fii sters din acest registru.

Sa incepem!

Ce Este Certificatul De Integritate Comportamentala ?

Practic, prin legea 118/2019 referitoare la infiintarea Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor, toate persoanele condamnate de la NAPOLEON si pana la zi, trebuie sa fie chemate in fata organelor de politie pentru, amprentare, ridicare de probe biologice si fotografiere.

Daca vreti spre exemplu sa va angajati , s-ar putea ca pe viitor, certificatul de integritate comportamentala sa va fie cerut de catre angajator si la fel de bine, desi reabilitat, sa puteti sa fiti respins la angajare fiindca figurati in acest registru al ” sex offenders-ilor” asa cum il descriu americani si asa cum l-am preluat si noi in legislatia din Romania.

Practic, Certificatul De Integritate Comportamentala reprezinta un cazier al bunelor moravuri si spune despre o persoana daca a fost implicata in infractiuni cu minori sau impotriva vointei acestora ori daca a lucrat in grupuri ogranizate infractionale pentru traficul de minori sau persoane, viol, etc.

Pentru ce infractiuni este notat in Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor ?

Daca ati suferit o condamnare bazata pe una dintre infractiunile ce le vom exemplifica mai jos, atunci trebuie sa va asteptati sa primiti o notificare de la politia de unde aveti domiciliul dvs. pentru ca in termen de 5 zile sa va prezentati in vederea amprentarii, fotografierii si prelevarii de probe biologice:

Infractiunile ce va trimit direct in registru sunt:

a) infracţiunea de trafic de persoane prevăzută la art. 210;

b) infracţiunea de trafic de minori prevăzută la art. 211;

c) infracţiunea de proxenetism prevăzută la art. 213;

d) infracţiunea de exploatare a cerşetoriei prevăzută la art. 214;

e) infracţiunea de folosire a unui minor în scop de cerşetorie prevăzută la art. 215;

f) infracţiunea de folosire a serviciilor unei persoane exploatate prevăzută la art. 216;

g) infracţiunea de folosire a prostituţiei infantile prevăzută la art. 216^1;

h) infracţiunea de viol prevăzută la art. 218;i) infracţiunea de agresiune sexuală prevăzută la art. 219;

j) infracţiunea de act sexual cu un minor prevăzută la art. 220;

k) infracţiunea de corupere sexuală a minorilor prevăzută la art. 221;

l) infracţiunea de racolare a minorilor în scopuri sexuale prevăzută la art. 222;

m) infracţiunea de hărţuire sexuală prevăzută la art. 223;

n) infracţiunea de folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual prevăzută la art. 299;

o) infracţiunea de pornografie infantilă prevăzută la art. 374;

p) infracţiunea de ultraj contra bunelor moravuri prevăzută la art. 375;

q) infracţiunea de incest prevăzută la art. 377;

r) infracţiunile prevăzute la lit. a)-q), astfel cum erau prevăzute în Legea nr. 15/1968 privind Codul penal al României sau în legi speciale, având aceleaşi elemente constitutive.

Lesne de observat aici ca legea face prima data trimitere catre infractiunile din noul cod penal al Romaniei iar ulterior in litera r) se face trimitere si la codul din 1968 ceea ce inseamna ca inclusiv cei condamnati in baza vechiului cod penal vor fi chemati acum dupa zeci de ani de zile sa fie notati in acest registru, lucru care nu este tocmai corect din punct de vedere legal, avand in vedere abrogarea acelui cod.

Daca sunt reabilitat mai sunt notat in Registru de integritate comportamentala, cum va arata Certificatul De Integritate Comportamentala?

Da, notarea continua sa aiba loc in conditiile reabilitarii judecatoresti si chiar daca veti obtine o reabilitare, ceea ce inseamna in conditiile actualei legi penale, o ridicare a tuturor interdiciilor si notarilor , insa nu si notarea din Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor, ceea ce duce la notarea in Certificatul De Integritate Comportamentala a condamnarii respective, chiar reabilitate.

(5) Graţierea, prescripţia executării pedepsei, amnistia sau reabilitarea intervenită cu privire la persoanele fizice înscrise în Registru nu conduc la scoaterea acestora din evidenţa Registrului.

Legea 118/2019

Cum aflu ca trebuie sa ma prezint la politie pentru a fi notat in registru?

In mod normal nu trebuie sa va faceti griji ca o data cu intrarea in vigoare a legii 118/2019 aveti obligatia de a merge din oficiu spre amprentare ci organul de politie are obligatia sa va solicite in acest sens.

Astfel, legea prevede ca in vederea efectuării operaţiunilor , adica fotografierea , inregistraea dactiloscopica, precum şi prelevarea probelor biologice în vederea introducerii profilelor genetice în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, fără consimţământul acesteia, persoana în cauză este înştiinţată cu privire la obligativitatea de a se prezenta în termen de 5 zile lucrătoare de la înştiinţare la sediul organului de poliţie competent pe raza căruia îşi are domiciliul sau reşedinţa.

Prevede legea si faptulca inştiinţarea se transmite la domiciliul sau reşedinţa persoanei înscrise în Registru şi va cuprinde informaţii referitoare la: data înscrierii în Registru, temeiul legal al înscrierii, precum şi obligativitatea de a se prezenta la sediul organului de poliţie în vederea preluării datelor prevăzute la alin. (1).

Notarea efectiva se produce din oficiu insa operatiunile de mai sus necesita prezenta persoanei.

Ce obligatii are persoana inscrisa in registru dupa ce se prezinta la sectia de politie pentru amprentare si notare in aceasta baza de date?

Cand vine vorba despre obligatiile persoanei ce are patat certificatul de cazier comportamental sau Certificatul De Integritate Comportamentala , adica se afla inscrisa in Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor , aici vor aparea probleme majore si cei vizati posibil sa atace la CCR prevederile referitoare la aceasta baza de date.

Astfel, una este sa ramai inscris in baza de date poate si pe viata si alta este sa ai niste obligatii similiare cu cele ale controlului judiciar sau liberarii conditionate sub supraveghere insa de esenta tu sa fii reabilitat si fara nicio interdictie.

Veti observa mai jos, ca persoana desi reabilitata si desi fara nicio problema cu legea penala, poate cu o condamnare de peste 30 de ani, sa aiba obligatia de a respecta anumite reguli cu privire la anuntarea din 3 in 3 luni la postul de politie a mai multor aspecte din viata sa personala, de fapt ca si cum ai fi sub o forma de control judiciar sau eliberare conditionata sub supraveghere, lucru ce nu este tocmai corect:

Astfel articolul 12(1) din legea 118/2019 prevede ca persoanele înscrise în Registru au obligaţia de a se prezenta periodic la organele de poliţie pe raza cărora domiciliază sau îşi au reşedinţa, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, pentru a comunica acestora informaţii relevante referitoare la:

a) profesia, meseria sau activitatea pe care o desfăşoară;

b) mijloacele de existenţă;

c) persoanele minore, în vârstă, cu dizabilităţi sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat în contact în mod direct şi sistematic;

d) unităţile de învăţământ şcolar sau preşcolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat în mod preponderent de copii în care au avut acces în această perioadă;

e) adresa unde locuiesc;

f) modalitatea de comunicare cu organele de poliţie.

Aberant, pleci din localitate , anunti politia, scopul vizitei si durata dar si cu ce mijloc de transport te ve deplasa!

Masura pare a fi desprinsa din masurile luate pe control judiciar, desi multi dintre cei chemati sa fie inscrisi in acest registru si care vor avea Certificatul De Integritate Comportamentala patat, si-au executat pedepsele de zeci de ani.

(2) Persoanele înscrise în Registru au obligaţia:

a) de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia locuiesc, în cazul intenţiei efectuării oricăror deplasări din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinaţie, scopul deplasării, perioada de deplasare şi mijlocul de transport folosit;

b) de a se prezenta la organul de poliţie pe raza căruia îşi stabilesc locuinţa pentru a comunica despre aceasta şi a fi luate în evidenţă, în termen de cel mult 3 zile.

Din 3 in 3 luni te trezesti cu politia la usa, chiar daca ai fost condamnat acum 60 de ani!

(3) Organele de poliţie au obligaţia de a desfăşura periodic, dar nu mai târziu de o dată la 3 luni, verificări la domiciliu, reşedinţa sau imobilul în care persoanele înscrise în Registru locuiesc efectiv, în scopul obţinerii de date şi informaţii privind comportamentul acestor persoane şi modul de obţinere a mijloacelor de existenţă, precum şi actualizării, după caz, a datelor din Registru sau din celelalte baze de date ale Poliţiei Române.

Cititi si :

In fiecare an, cel inscris in Registrul Naţional Automatizat Cu Privire La Persoanele Care Au Comis Infracţiuni Sexuale, De Exploatare A Unor Persoane Sau Asupra Minorilor va fi fotografiat

Articolul 13(1) Fotografierea persoanei înscrise în Registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei.

(2) Fotografiile preluate potrivit alin. (1) se stochează în bazele de date ale Poliţiei Române, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la protecţia datelor cu caracter personal.

Practic, aceasta constatare o va face cu propriile simturi, politistul care are in grija sa verifice persoana inscrisa in registru.

Nu mergi sa spui ca pleci din localitate sau nu te prezinti din 3 in 3 luni sa spui cu ce te ocupi? Pasibil de dosar penal.

Ce se intampla daca nu ne prezentam la sectia de politie cand suntem inscrisi in Registru?

Articolul 21

Nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (1) şi (2) constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Astfel, prevederile de la art. 12 alin. 1 si 2 sunt cele pe care le-am amintit mai sus si sunt niste simple obligatii pentru care riscati inchisoarea!!

Ce se intampla daca nu ma prezint la politie pentru a fi luat in evidenta, dupa ce primesc notificarea de 5 zile?

Ei bine, aici lucrurile se schimba si nu discutam despre o pedeapsa in sensul penal al lucrurilor ci despre faptul ca in conformitate cu legea 118/2019, refuzul de a fi prelevate probe biologice , fotografiere si amprentare se soldeaza cu FORTAREA ACELEI PERSOANE sa faca acest lucru, FARA ORDIN DIN PARTEA INSTANTEI.

Da, ati citit foarte bine , daca nu va prezentati , sunteti constrasi si atentie fara sa existe un ordin al unui judecator.

(7) Dacă persoana înscrisă în Registru nu se prezintă la sediul organului de poliţie sau dacă refuză să se supună fotografierii, înregistrării dactiloscopice sau prelevării probelor biologice, va fi constrânsă la aceasta.

Realmente ma intreb, ce se va intampla cu un batran de 70 de ani, care a fost condamnat acum 30 de ani, cand o sa fie luat pe sus si incatusat de politisti pentru ca nu intelege de ce trebuie sa fie fotografiat si amprentat desi a savarsit o fata in urma cu 30 de ani.

Esti notat in Registru si ai Certificatul De Integritate Comportamentala patat pana la varsta de 85 de ani sau daca ai decedat

(2) Persoanele fizice înscrise în Registru în temeiul art. 2 alin. (1) lit. a) se scot din evidenţă în una dintre următoarele situaţii:

a) faptele pe care le-au săvârşit nu mai sunt prevăzute de lege ca infracţiuni;

b) s-a dispus renunţarea la urmărirea penală sau clasarea faţă de ele ori s-a pronunţat o hotărâre definitivă de achitare sau de încetare a procesului penal;

c) au trecut 10 ani de la data când s-a pronunţat o hotărâre definitivă de renunţare la aplicarea pedepsei sau de amânare a aplicării pedepsei şi nu s-a dispus amânarea sau revocarea acesteia;

d) au trecut 20 de ani de la data introducerii în Registru, dacă pedeapsa aplicată este de cel mult 5 ani;e) la împlinirea vârstei de 85 de ani, dacă pedeapsa aplicată este mai mare de 5 ani;

f) au decedat.

Avocatul iti poate obtine Certificatul De Integritate Comportamentala

Avand in vedere modificarea legislatiei cazierului judiciar, prin care avocatul poate obtine pentru orice client de-ai sai certificatul de cazier judiciar, legea 118/2019 cu privire la certificatul de integritate comportamentala, prevede ca acesta poate fi eliberat in conditiile cazierului judiciar, fapt ce duce la posibilitatea ca avocatul sa va poata obtine un certificat de cazier comprotamental.

Sigur ca faptele pentru care s-a format acest cazier comportamental si registru al celor ce au savarsit asemenea infractiuni sunt unele de neconceput si suntem de acord ca trebuie sa existe un asemenea registru, insa din punct de vedere Constitutional, chemarea acestor persoane dupa 30 de ani si obligarea lor desi nu mai au nicio obligatie ce deriva din hotararea penala, sa semneze din 3 in 3 luni si sa se lase fotografiate, incalca grav princii simple de drept.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
10 comments to “Certificatul De Integritate Comportamentala”
 1. E o lege aberanta. Scopul unui stat este de a proteja populatia, poate acesti oameni dimpotriva au nevoie deun proces de resocializare mai calitativ, de reeducare, pentru a nu recidiva. Efectul registrului deja in SuA si-a demonstrat ineficienta, ba invers aceste persoane se simt excluse din societate si suparate pe lume, ceea ce poate duce la chiar si alt tip de infractiuni. Doar in Ecuador, legea a fost recunoscuta neconstitutionala.

  • Bună ziua.Ma numesc Lunca Constantin am fost condamnat pentru una din aceste fapte an anul 1993 si am fost eliberat conditionat an anul1996.De atunci si pina an prezent nu am avut nici macar o amenda.nu este normal ca un om care a gresit o singura data si care sa reabilitat sa fie din nou târât an noroi.pe un astfel de om sceasta lege î-l face sa se simtă din nou un paria al societatii. Copii mei deja vad că mă privesc deja cu alți ochi.nu contest acest registru, dar există si oameni care sau andreptat, care au o familie de ce trebuie ca aceasta lege să le facă rău, de ce trebuie ca după atîtia ani sa se prezinte din trei an trei luni la politie ca un nou infractor.De ce să fim tratati asa? Am devenit Oameni an tot acest timp! Multumesc!p

 2. Buna ziua stimate domn,

  Ref legea 118 din 2019 .

  Cazul meu , am 60 de ani am fost condamnat in 1980 la o pedeapsa de 3 ani ,am executat 1 an si 6 luni . Deci au trecut 40 de ani de la condamnare . Aveam 19 ani ,ultimul an de liceu ..
  De atunci nu am mai avut probleme cu legea . Am terminat liceul ,facultatea, lucrez ca inginer . Vechime 35 ani .Sunt casatorit de 30 de ani si am un baiat de 28 ani . Ce le spun eu nepotilor ?- trebuie sa ma prezint din 3 in 3 luni la politie pana la varsta de 80 de ani? Sau ca ne verifica politia o data la 3 luni la domiciliu in conditii de confidentialitate… cum asta? Dreptul meu la viata , familie unde este? Reabilitarea , reintegrarea in societate ce insemnatate mai au ? . Nici criminalii de razboi nu au avut parte de un asemenea tratament .

 3. Legea a pornit de la avocatul bacauan Vlad Fesan -un ilustru profesionist. a carei singura realizare a fost absolvirea facultatii de drept si falimentarea unei firme proprii .Apoi legea a fost preluata si promovata de doamna CARMEN-ILEANA MIHĂLCESCU – o doamna a carei competenta si CV “pute” a impostura . Fosta jurnalista la Antena 1 , Jurnalul National propulsata de cel mai sfant securist Voiculescu si preluata de altii ca el .. Adrian Nastase , Oprea ,Dragnea . Cu studii la “fabrica “PSD de diplome Colegiul National de Aparare . Ca semnatar al legii este preacuviosul Calin Popescu Tariceanu un un “exemplu” de moralitate . In numele a sutelor chiar miilor de persoane in pragul pensionarii sau pensionati care nu au mai avut probleme cu legea si care acum nu pot dormi linistiti ar trebui ca cineva sa poata sa dea un sfat util . Nu este posibil ca dupa 30-40 de ani de la condamnare sa fim “umiliti ” in felul acesta .Sa propui o asemenea lege in forma aceasta nici Ceausescu nu a fost capabil . Multumesc

 4. Va salut, nu am fost notificat pt. foto,amprente sau probe biologice, dar mi s-a inmanat si am semnat un pv in data de 28.07.2021, in care mi s-a adus la cunostiinta prevederile art.12 din legea 118 din2019. Este revoltator ca dupa 40 ani, sa fiu nevoit sa ma plimb periodic pe la politie, ami ales ca ne-am mutat din Buc. in provincie, si aici totul se afla rapid, iar aceasta ‘pata” din tinerete a fost o ” inscenare a politiei”; in speta am fost acuzat de complicitate la un viol, faptas fiind un coleg, fata de o tanara de moravuri usoare, iar totul s-a intamplat doar pt. ca aceasta a fost oprita si dusa la politie la ora 2 dimineata cand a plecat,bauta, acuzata de prostitutie, si s-a salvat cu ajutorul unui tanar politist, declarand ulterior ca a fost constransa, neexistand nici o urma de violenta sau altceva. Am trait un cosmar executand pedeapsa de 5 ani si 1/2 la colonia de munca ” INSURATEI”,din anul 1982-1985.Momentan nu lucrez ( am 64 de ani), am fost somer si aici la varsta mea e complicat, deja am fost lezat deoarece a trebuit sa-i marturisesc sotiei acel episod. Daca exista un mod de a anula acest aberant lucru care poate deveni un stres si este si O HARTUIRE, va rog sa ma ajutati. Cu stima, Doru Mihalec

 5. Curtea Constituţională poate fi sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate doar de către instanţa de judecată sau de arbitraj comercial în faţa căreia s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate sau direct, de către Avocatul Poporului.

  • Curtea de Arbitraj functioneaza dupa regulile codului de procedura civila. Astfel, as asimila-o unei instante de judecata si as ridica exceptia si acolo. Ne lovim insa de legea de functionare a CCR, care arata ca “in fata instantei de judecata”. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.