Factura la apa este gresita si nu vreti sa o platiti? Nicio problema, desi furnizorii de servicii de utilitati publice pot pune in executare silita facturile emise, si debitorii au la indemana calea contestatiei la executare.
Decizia instantei: Debitorul executat pentru 6500 de lei iar in realitate suma datorată efectiv de către contestator era de – 154 lei.
Debitorul a contestat factura de apa contorizata in mod gresit si in baza unor incurcaturi facute de catre operatorul de servicii publice de apa si canal Ilfov, in sensul ca acesta i-a tarifat in mod gresit consumul de apa a obtinut si anularea executarii silite, pornite in baza facturilor de apa si canal.
Astfel, din nefericire pentru debitori, serviciile de utilități publice adică apa, canalizarea, căldura și gunoiul trebuiesc achitate în 15 zile de la emiterea facturilor, asa cum legea a fost modifica inca din 2016.
Cu privire la speta de mai jos, instanta a dispus anularea executarii silite cu privire la gresita emitere a facturilor de apa si canal si contorizarea consumului care evident s-a facut in mod gresit din moment ce si factura (titlu executoriu din pacate) s-a emis in acelasi mod , adica gresit.
Ar fi bine sa faceti plangere la ANPC.
In baza caror acte normative facturile de utilitati sunt titluri executorii? Cum pot contesta debitorii executarile silite pornite pentru facturile de utilitati gresite?
Cum scapa astfel cei care primesc facturi gresite si nu vor sa la plateasca? Contesta executarea silita prin noua metoda de contestatie la executare din 2019.
Vedeti solutia instantei de judecata cu privire la o executare silita inceputa de catre serviciul Ilfov de apa si canal prin care instanta a anulat executarea silita inceputa in baza facturii.
De asemenea in trecut au mai fost invocate exceptii ale neconstitutionalitate cu privire la titlul executoriu al facturilor la utilizati, insa CCR a respins solicitarile.
10.01.2019Ora estimata: 09:00 Complet: C15 Tip solutie: Admite in parte cererea Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia la executare. Anulează în parte toate actele de executare efectuate în dosarul de executare nr. 43/R/2018 al BEJA Maghiar Bogdan şi Rosu Ioana-Ruxandra, cu privire la suma de 6.524,97 lei. Menţine actele de executare silită cu privire la suma de 154,06 lei şi dispune recalcularea tuturor cheltuielilor de executare silită în funcţie de suma datorată efectiv de către contestator – 154,06 lei. Respinge ca neîntemeiată cererea contestatorului de anulare a actelor de executare cu privire la suma de 154,06 lei. În temeiul art. 717 alin. 2 Cpc obligă contestatoarea la plata către BEJA Maghiar Bogdan şi Rosu Ioana-Ruxandra a sumei de 55,93 lei cu titlu de cost fotocopiere dosar de executare. În baza art. 453 Cpc obligă intimata la plata către contestatoare a sumei de 2555,93 lei cu titlu de cheltuieli de judecată – 2500 lei onorariu apărător şi 55,93 lei cost fotocopiere dosar de executare. Dispune restituirea sumei de 400 lei către contestator cu titlu de parte din taxa judiciară de timbru achitată. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Apelul se depune la Judecătoria Cornetu. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 10.01.2019. Document: Hotarâre 26/2019 10.01.2019 |
La articolul 42, după alineatul (6) se introduce un nou alineat, alineatul (61), cu următorul cuprins:
„(61) Factura emisă pentru serviciile de utilităţi publice constituie titlu executoriu.”
Executorul judecătoresc va pune mai întâi poprire pe conturile bancare, iar dacă persoana nu are conturi, îi vor fi executate bunurile, asta arata legea care ii poate arunca in strada pe debitori.
- Certificatul De Mostenitor European – Moșteniri Internaționale: Consiliere In Cazuri De Moșteniri Ce Implică Jurisdicții Multiple
- Avocat Litigii Imobiliare
- Executat Silit De DDM INVEST XX AG-Contestatie La Executare Admisa-Executare Silita Anulata Definitiv-Debitorul Scapa De Datorie
La articolul 42, alineatul (9) se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(9) Factura pentru serviciile furnizate/prestate se emite cel mai târziu până la data de 15 a lunii următoare celei în care prestaţia a fost efectuată. Utilizatorii serviciilor de utilităţi publice, persoane fizice sau juridice, sunt obligaţi să achite facturile reprezentând contravaloarea serviciilor furnizate/prestate în termenul de scadenţă de 15 zile de la data emiterii facturilor; data emiterii se înscrie pe factură. Termenul de scadenţă privind plata facturii se ia în calcul începând cu data emiterii facturii.”
Noua lege, Legea nr. 225/2016, mai prevede că auoritățile locale trebuie să supravegheze îndeplinirea obligațiilor de către operatorii de utilități, inclusiv prețurile practicate de aceștia.
La articolul 43, alineatul (1), partea introductivă şi litera d) ale alineatului (2) şi alineatele (4) – (8) se modifică şi vor avea următorul cuprins:
„(5) Preţurile şi tarifele pentru plata serviciilor de utilităţi publice se propun de operatori şi se stabilesc, se ajustează sau se modifică prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale unităţilor administrativ-teritoriale ori, după caz, ale asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară cu scop serviciile de utilităţi publice, în condiţiile legilor speciale, cu respectarea metodologiilor elaborate de autoritatea de reglementare competentă.”
Pentru cei care locuiesc la bloc, vor fi executate silit asociațiile de locatari, care vor cere apoi în instanță recuperarea datoriilor de la proprietari.
Serviciile de utilități publice, adică apa, canalizarea, căldura și gunoiul vor trebui achitate în 15 zile de la emiterea facturilor, față de 30 de zile, cum era stipulat până acum. În următoarea lună, la facturile neachitate se vor aduna penalități, iar după 45 de zile, proprietarii pot fi executați silit.
Intampinati o problema juridica? Stabiliti o consultanta aici.
Buna ziua,
Am fost actionat în judecata pt.neplata unei facturi la apa.
Am pierdut la judecatorie(desi am dovedit ca aveam corespondenta cu furnizorii de apa, prin care le spuneam ca timp de 3 ani nu mi-au emis factura, iar dupa acest termen mi-au emis o factura cu o suma fff mare de plata care cuprindea si perioada mare de 3 ani din urma, pe care eu i-am instiintat ca refuz sa o platesc), iar la tribunal au pierdut cei de la apă(cu motivul ca factura lor e titlu executoriu si nu mai trebuia parcursa procedura la instanta).
Azi m-am pomenit cu o somatie din partea unui executor judecatoresc, care imi spune ca intr-o zi(O ZI???) trebuie sa platesc.
Ce pot face?
Multumesc
Buna ziua, pe ce suma va executa silit? Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua!
Eu am o problema cu faptul ca nu se face citirea reala a repartitoarelor din apartamente, ci se factureaza pe baza biletelelor pe care le lipim pe usa. Acolo fiecare trece ce vrea, si asa rezulta diferente de plata in plus la cei care dau citirea corect. Am sesizat de multe ori, am cerut sa se faca citirea repartitoarelor dar nu s-a intamplat. Dupa fiecare sesizare facuta in scris am primit si cate un telefon in care mi se spune ca voi fi obligata la plata facturii si ca pot sa fac scris oriunde ca pe ei ii acopera legea si nu raspund decat de recuperarea contravalorii consumului de apa de pe apometrul general. Societatea care factureaza apa nu a incheiat nici o intelegere scrisa cu asociatia de care apartinem. Mie mi s-a facturat in plus cam 90 mc in 3 ani si nu stiu ce sa fac.
Buna ziua
Astfel cum v-am povestit in primul mesaj, am avut o problema cu furnizorul de apa.
Dupa ce executorul judecatoresc mi-a trimis o somatie de plata, am formulat la judecatorie CONTESTATIE LA EXECUTARE, care mi-a fost respinsa pe motiv ca aveam la îndemână alte căi (de ex. acțiune pt anularea facturii, acțiune pt rezilierea contractului de furnizare).
Nu mai stiu cum trebuie sa procedez ; ce fel de acțiune trebuie deschisă în instanță? Va rog mult sa ma ajutati cu un sfat
Și eu la fel, mi a sesizat apometrul 125 MC apa diferență de la o zi la alta . ..imposibil; pt un mic por pe țeavă unde am găsit ceva umezeala , la nivel de zeci de litri aproximat . Ce pot face >
Am sesizat în detaliu problea , am atașat poze, am săpat toată curtea din loc in loc și e uscat la 1.2 m în pământ ! Pt verificare apometru e confloct de interes zic plus că cer 200 lei !!
Ce e de făcut legal? Nimeni nu știe
Buna ziua, trebuie verificata si metrologia. Cu bine,a v. drd Cuculis 0722298011
Bună ziua!va rog sa ma ajutați cu un sfat în ceea ce privește o factura primita de la societatea de termoficare pentru luna martie 2022, după 12 ani de cand m-am debranșat de la ei iar pana acum a fost ok. Nu știu cum sa procedez,as vrea sa ma adresez instantei pt anulare,mai ales ca e trecut numele,prenumele meu partial și a socrului meu,pe numele caruia a fost imobilul pana anul trecut sau cum pot contesta aceasta factura.Nu am contract cu ei,țevile de la subsol sunt izolate nu sunt calorifere pe casa scării ,nu am alte obligatii si am ramas foarte surprinsa ca mi-au emis o aceasta factura.Multumesc anticipat.
Va rog sa-mi spuneti ce cuantum are!
Buna ziua! Am primit o facuta la apa pentru o suma de 2900 lei. Nu locuiesc la adresa respectiva. Cum pot contesta suma de plata avand in vedere ca nu consum? Pot sa fac o reclamatie la furnizorul de apa? Termenul de plata e foarte aproape.
Cum sa platesc ce nu am consumat ?
Multumesc pentru raspuns!
Buna ziua trebuie ceruta metrologia si contestata factura. Cu bine, av. drd. Cuculis 0722298011
am plătit 6 m.c consum la apă şi 7 m.c. pierderi , consumul a fost calculat la un pret şi pierderile la mărire , ce pot sa fac , de câte ori pun un consum pierderile sunt mai mari , prin ce modalitate se poate contesta factura la apă ,
Buna ziua!
Firma de colectare deseuri menajere (firma care a reziliat unilateral toate contractele, caci si.a inchis punctul de lucru din TR) a emis fara sa comunice o ultima factura (octombrie 2021), factura de exisrenta careia am aflat urmare a instituirii popririi pe conturi din partea unui BEJ.
Factura era de 84 lei, penalitatile acesteia sunt de 8 lei, iar executorul a poprit 1100 lei (suma executata din conturile mele bancare).
Cum este posibila executarea unui titlu de creanta necomunicat?
Cum este posibil ca pentru o factura de 84 de lei, executorul sa puna taxe de 1000 lei? Nu exista un principiu, o norma, a proportiei dintre creanta si taxele puse pentru recuperare??
Fac contestatie la executare, insa va rog sa ma indrumati privind motivele (banuiesc ca necomunicarea facturii) dar mai ales am nevoie de indrumare privind recuperarea costurilor exagerate ale BEJ.
Multumesc!
enorm, faceti contesatie la executare
Buna ziua!
Am facut contestatie. Ca motiv am precizat ca facura nu a fost comunicata (nu exista semnatura de primire). Am atasat si copie a contractului unde este specificat 8n clar ca facturile trebuie comunicate la adresa mea. De asemenea, am atasat noul contract facut cu primaria, cat si chitanta ca am platit in avans primele 6 luni ale lui 2022 (deci nu sunt genul de rau platnic).
Va voi spune rezultatul actiunii…sper sa rezolv ceva…
Va asteptam cu drag!
Buna ziua! Asa cum am promis, revin cu solutia completului de judecata (urmare a contestatiei la executare): Admite contestatia la executare. Dispune anularea tuturor formelor de executare.
Surpriza mai mare a fost ca in luna septembrie m.am mai trezit cu o executare, aceeasi speta (o factura emisa la o alta data, 28 dec 2021), iar pentru aceeasi valoare de creanta (84 lei+penalitati 9 lei), BEJ ACTA NON VERBA m.a usurat de 1300 lei, de data asta!
Deci am un nou dosar pe rol!:) Ma voi folosi de in instanta de solutia primei contestatii…
Buna ziua! Am depus contestatia. Ca motivare, am aratat ca factura nu a fost comunicata (nu exista semnatura de primire pe factura pusa la dosarul de executare, deci exemplarul “ramas” in urma comunicării, la Polaris.
Va voi spune ce am reusit sa rezolv (nu s avocat si nici n.am facut contestatia cu ajutorul unuia…)
Bună ziua,va prezint următoarea situatie:în urma schimbării locului de captare si aducțiune a apei a rezultat o presiune mai marein retea,diferență de nivel intre castelul de apa (fiind pe un deal)și casa consumator (fiind în cel mai jos punct din vale) e maxima și aproape în linie dreapta.Astfel ca presiunea maxima plus șocurile puternice ce se produc foarte des ca urmare a a furnizării deseori mai mult a aerului in amestec cu apa pe conductă de alimentare au determinat avarierea instalației
rezultând scurgerea apei in bucataria unei case și degradarea pereților și fundației acesteia fiind din vaiuga.Menționez ca la furnizarea apei cu aer se produc niște șocuri foarte puternice se aud bubuituri și toată instalația tremura și vibreaza producând zgomote ca exploziile.În urma acestor fapte s-a produs desfacerea îmbinării țevilor de polietilena.Au rezultat pagube prin degradarea pereților din vaiuga și a fundației de piatra și pământ casa fiind în pericol de prăbușire .Plus factura de plata în urma acestei avarii.
valeriu
-Am contestat la compania de apa facturile emise fata de cantitatile de apa facturate si valoarea acestora, dar am platit de fiecare data facturule emise. Mai pot contesta in instanta , pentru ca cei de la compania de apa spun ca au facut totul conform contractului si au in vedere doar indexii bransamentului , pierderile si consumul facturat fiind stabilite de Asociatie cu care acestia au contract de funizare utilitati?
-este legala facturarea direct pe consumator in conditiile in care contractul este incheiat cu Asociatia in calitate de client, acestia refuzand sa-mi puna la dispozitie contractul existent si acceptul vechiului proprietar (eu detinand apartamentul din octombrie 2022) pe care il invoca Asociatia?
-este legala facturarea si a canalizariii pierderilor in conditiile in care acestea nu au trecut prin apometre si nici ca ar fi fost preluate de canalizarea existenta?
-compania de apa refuza sa puna la dispozitie certificatele cu calitatea apei, oamenii din orasul TITU luand apa de la puturile de mare adancime forate in acest scop. Este legala facturarea unei ape pentru care nu se face dovada ca ar fi potabila si este folosita ca fiind menajera sau necesita schimbarea contractului?
Ce actiune mai pot demara in conditiile descrise in 13.04.2023 si am platit la zi utilitatea avuta in vedere, asfel incat pe viitor sa nu se mai repete povestea :
– cu cantitati in plus facturate fara nicio explicatie,
-facturarea si a canalizariii pierderilor in conditiile in care acestea nu au trecut prin apometre si nici ca ar fi fost preluate de canalizarea existenta,
-refuzul, asociatiei, companiei dar si a primariei de a trimite copiile actelor in baza carora sant facturat lunar, fara sa am vreun act semnat cu acestia, fiind invocat motivul ca vechiul proprietar a semnat. Este un abuz, in tara existand numeroase cazuri similare, in care cantitate in plus facturata este denumita cumva si specificata cantitate de apa cat si canalizarea facturata in acest fel?
Am primit o notificare prin care trebuie sa plateasca un batran de 82 ani suma de 2792 lei deoarece la schimbarea contuarului au gasit urme de intervenție neautorizata asupra contuarului desi acesta avea sigiliu. Am cerut o noua expertiza dar mi s a transmis ca ramane aceeasi decizie. Mentionez ca facturile la apa au crescut de la 200 la 500 si nu se poate discuta de un consum clandestin. pot sa contest notificarea?
Din mai multe motive, nu am achitat facturile emise de furnizorul de servicii Aquavas Vaslui din anul 2014 pana im prezent. Nu am fost silit sau actionat in judecata in toata aceasta perioada timp de 10 ani si s-a adunat o suma de 125789 lei. Am invocat in instanta legea prescriptiei intr-ucat termenul este mai mare de 3 ani, insa furnizorul a cerut instantei sa-mi respinga cererea ca nu am platit din rea vointa. Va intreb. Este corect asa ceva ??? Eu ca cetatean roman nu beneficiez de legea prescriptiei pe care am invocat-o in instanta ??? Ori la Vaslui nu este aceasta lege in vigoare ?? Mutumesc pentru raspuns si intelegere.