Contestatie La Decizia De Retrogradare Din Functie

Retrogradarea din funcție– sanctiune disciplinara ce poate fi contestata in instanta.

Retrogradare Din Functie – Decizia disciplinara sau acord ? Este evident ca intr-o companie mai mare sau mai mica, cu totii aspira sa ajunga sa fie promovati pe functii superioare si acest concept este cel mai des intalnit in zona multinationalelor cu mii de angajati care urca ierarhic.

Problema nu vine cand ierarhia creste ci atunci cand fie din punct de vedere disciplinar fie fara un motiv intemeiat, angajatorul ajunge sa il retrogradeze pe angajat si alaturi de aceasta retrogradare in functie dispar evident si beneficiile pecuniare de la locul de munca.

Există două modalități prin care un salariat poate fi retrogradat din funcție:

  • Cu titlu de sancțiune disciplinară;
  • În temeiul acordului dintre angajator și salariat.

Retrogradarea din funcție cu titlu de sancțiune disciplinară

Retrogradarea din funcție este o sancțiune disciplinară ce se poate aplica de către angajator salariatului în situația în care constată faptul că salariatul a săvârșit o abatere disciplinară.

Potrivit Codului muncii, angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, acest lucru însemnând că poate aplica sancțiuni disciplinare salariaților atunci când constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară.

Retrogradarea din functie fara o cercetare disciplinara:

Retrogradarea din funcție nu se poate aplica oricum, ci este necesar ca angajatorul să efectueze o cercetare disciplinară prealabilă, în caz contrar măsura fiind nelegală.

Dacă angajatorul aplică măsura retrogradării din funcție fără a efectua o cercetare disciplinară prealabilă, sancțiunea este supusă nulității absolute, potrivit Codului muncii iar angajatorul trebuie sa formuleze o actiune de anulare a masurii retrogradarii in conformitate cu dispozitiile codului muncii, la Tribunal.

Astfel, modalitatea prin care poate fi obținută nulitatea absolută a sancțiunii aplicate în mod nelegal este formularea de către salariat a unei cereri de chemare în judecată în contradictoriu cu angajatorul, la instanța competentă de la domiciliul/sediul salariatului.

Decizia de retrogradare din functie pe motive de discriminare:

De asemenea, retrogradarea poate fi dispusa spre exemplu si dupa o cercetare disciplinara incompleta, sau una care are la baza alte motive, cum ar fi elemente de discriminare , sex, religie si alte asemenea ce in mod evident ca vor conduce la o anulare a deciziei de retrogradare.

Decizia de retrogradare din functie ca hartuirea la locul de munca:

Un alt lucru pe care il fac angajatorii atunci cand vor sa “se razbune” pe angajatii lor este un soi de hartuire la locul de munca, lucru evident care este in profunda contradictie cu codul Muncii dar si cu legi speciale ce combat fenomenul hartuirii la locul de munca si sanctioneaza in mod vadit un asemenea comprotament.

Hărţuirea morală la locul de muncă „orice comportament exercitat cu privire la un salariat, de către un alt angajat care este superiorul său ierarhic, de către un subaltern şi/sau de către un salariat comparabil din punct de vedere ierarhic, în legătură cu raporturile de muncă, care să aibă drept scop sau efect o deteriorare a condiţiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnităţii salariatului, prin afectarea sănătăţii sale fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional al acestuia, comportament manifestat în oricare dintre următoarele forme: a) conduită ostilă sau nedorită; b) comentarii verbale; c) acţiuni sau gesturi”.

Daca sunteti victima unor asemenea manifestari trebuie sa stiti ca puteti obtine daune de natura morala si daune compensatorii dar şi consilierea psihologică.

Drepturi stabilite in mod ferm pentru angajati-

  • salariaţii au dreptul la un loc de muncă lipsit de acte de hărţuire morală si fizica;
  • niciun salariat nu poate fi sancţionat, concediat sau discriminat (cu privire la salarizare, formare profesională, promovare etc.) din cauză că a fost supus sau a refuzat să fie supus hărţuirii morale la locul de muncă;
  • salariatul poate fi reintegrat în muncă sau poate primi, în baza unei hotărâri judecătoreşti, despăgubiri în cuantum egal cu echivalentul drepturilor salariale de care a fost lipsit de către angajator.
  • Hartuirea la locul de munca –

Prin urmare, am prezentat mai sus 3 elemente dintr-o multitudine de elemente ce pot conduce la o anulare a deciziei de retrogradare din functie insa fiecare angajat in parte le poate identifica in mod separat in functie de situatia particulara prin care trece.

In functie de acest lucru, acestea pot constitui motive de atacare a deciziei.

Retrogradarea din funcție în temeiul acordului dintre angajator și salariat

A doua modalitate de retrogradare din funcție este cea prin acordul părților la contractul individual de muncă, respectiv prin încheierea unui act adițional la contractul individual de muncă privind modificarea acestuia.

Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, contractul individual de muncă nu poate fi modificat decât prin acordul părților. Modificarea poate privi (1) durata contractului; (2) locul muncii; (3) felul muncii; (4) condițiile de muncă; (5) salariul; (6) timpul de muncă și timpul de odihnă.

Retrogradarea din funcție este un aspect ce vizează modificarea felului muncii. De regulă, angajatorul nu poate lua această măsură decât cu titlu de sancțiune ori având acordul real și neechivoc al salariatului, întrucât odată cu modificarea felului muncii, sunt modificate și alte elemente ale contractului de muncă (de exemplu, salariul, locul muncii, timpul de muncă).

Cu titlu de excepție, angajatorul poate modifica temporar felul muncii, fără consimțământul salariatului, în condiții de forță majoră. Astfel, dacă situația o impune, angajatorul poate lua această măsură, de exemplu, în vederea protejării salariatului ori a altor persoane.

Orice abuz al angajatorului legat de modificarea în mod unilateral a contractului individual de muncă poate fi sancționat pe cale judecătorească, prin formularea unei cereri de chemare în judecată în contradictoriu cu acesta.

Av.Drd. Cuculis Adrian

14 comments to “Contestatie La Decizia De Retrogradare Din Functie”
  1. Buna seara ma numesc sandu ionut și as vrea sa vad dacă se puate sa mai fac ceva cu permisu meu de conducere.permisu meu erea reținut din data mai 2019 pana an data 23 decembrie an anglia an martie 2020 am vrut sa ami verific permisu la politie și mi sa spus ca sa sun la dvai am sunat acolo și mi sa spus ca sal schimb an englezesc miam dat buletinu și permisu romanesc ca sa schimb permisu lam schimbat și misa dat permisu de anglia am sunat anapoi sa vad dacă pot sa circul si mi sa zis ca pot an iunie ma oprit politia și ma luat și ma zudecat ca au zis ca nu erea valabil permisu si misa dat 4 luni cu bratara la picior și permisu Anca pe 16 luni luat ce pot sa fac măcar permisu sa pot sa mi-l iau

  2. Buna seara
    Din data de 9noiembrie 2022 sunt angajata a supermarket*ului Unicarm,in funcția de ajutor șef de schimb..In data de 9 decembrie am aflat că sunt însărcinată iar în data de 16 Dec am anunțat acest lucru prin adeverință medicală.Din acest motiv astăzi am aflat că se dorește retrogradarea din funcție.In ce condiții este posibil acest lucru având în vedere că nu am avut abateri disciplinare sau alte probleme la locul de muncă?Va mulțumesc

  3. Buna ziua lucrez ca reglor la o firma și am acceptat să ajut și producția ca operator ,totul a fost ok până acuma trei zile in urmă când șeful tehnic mia zis că sa săturat să îi învețe pe toți ,eu am rămas dezamăgit de ce a spus ,am tăcut ,i-am aratat că am învățat ce mia zis reglând mașină ,a doua zi am demontat o parte a unui utilaj și nu îl puteam scoate decât trăgând o parte a mașini ce avea o parte culisabila ,am ridicat cu transportul cu un coleg ,într-o oră nu am reușit să fac reglajul mașini și el a devenit nervos ,spunând că de azi nu voi mai regla mașină că îs doar reglor de început cu noțiuni de bază și dacă voi accepta să rămân operator și să îl ajut la mentenanță ungerea utilajelor,este normal la o lună fără să îți explice alb pe negru sau sa ai timp din programul de munca să citești cărțile mașinilor ,să se comporte astfel?

    • Buna ziua domnule Dan. In primul rand as incepe prin a va comunica faptul ca dvs. aveti dreptul sa contetati decizia aceasta iar secundar o sa va rog sa ne comunicati un nr de telefon sau sa ne sunati la 0722298011 Cu bine, av. drd. Cuculis

  4. Buna seara. O sa va prezint urmatorea speta de care este legata nedumerirea mea si cum pot actiona ca sa fie cat mai ok pentru mine. In data de 30.08.2023 am semnat un Act aditional de schimbare a functiei, cu incepere de pe 1.09. In data de 31.08, superiorul a constatat niste greseli pe care le-am facut pe functia anterioara si mi-a comunicat verbal ca anuleaza avansarea si ca voi ramane pe acelasi post si ca urmeaza sa mai faca investigatii( sa vada si in ce fel ma mai sanctioneaza). Este 4.09, dar nu am primit nicio notificare in sensul retrogradarii. Eu practic sunt in functia pentru care am semnat inca? Avand si cele 90 de zile de proba? As putea ca sa scap de tot acest tam tam, sa imi dau demisia prin notificare scrisa eu inainte de a face angajatorul altceva si fara preaviz? Daca da, este de ajuns sa o duc la biroul de resurse umane? Va multumesc anticipat!

  5. Bună ziua!
    Lucrez într-o societate de 20 ani pe funcție de conducere, și am o nelămurire in legătură cu obligațiile angajatorului in noul contract colectiv de muncă, și anume anexa la contract în care se specifică salariile pe funcții/posturi unde la funcțiile de conducere, grila minimă brută negociată cu reprezentanții angajaților, este la o valoare aproape dublă de cât am eu încadrarea actuală, iar ca și răspuns verbal primit de la conducere prin reprezentanți, a fost că acea grilă ar fi valabilă pt un nou angajat pe această funcție, nu și pt cel actual…ceea ce nu pare corect și normal, ținând cont de faptul că la celelalte încadrări din companie, nu există sume mai mici decât minimul scris in contract, toate sunt peste acel minim brut negociat.
    Este legal și regulamentar ceea ce face conducerea societății?
    Vă mulțumesc anticipat!

  6. Buna seara!
    Va rog sa-mi spuneti daca pe perioada preavizului angajatorul ma poate obliga sa lucrez in zilele de sambata sau sarbatori legale daca in contractul de munca programul meu de lucru este de L-V 8 ore pe zi si nu se face nicio referire la sarbatorile legale.
    Multumesc!

  7. Salut. Se incadreaza la discriminare urmatoarea speta: toti angajatii cu oameni in subordine au dispus de un bonus (care nu e trecut in niciun contract indiv ori colectiv), mai putin eu?

  8. Buna ziua,
    In urmare a aplicarii legii 296/2023, art XX,alin.(5) am fost retrogradat, numit in functie publica de executie, ca urmare a transformarii functiei publice de conducere de sef serviciu. Serviciul pe care il conduceam s-a desfiintat si a fost preluat de alt serviciu ca urmare a faptului ca nu mai indeplinea conditia prevazuta de art.391, alin(3), lit. a) din OG nr 57/2019.
    Va rog sa-mi spuneti daca am sanse sa anulez in instanta decizia de desfiintare a seviciului si de transformare a functiei publice de conducere de sef serviciu in functie de executie.

    Va multumesc,

  9. Buna ziua,
    In urmare a aplicarii legii 296/2023, art XX,alin.(5) am fost retrogradat, numit in functie publica de executie, ca urmare a transformarii functiei publice de conducere de sef serviciu. Serviciul pe care il conduceam s-a desfiintat si a fost preluat de alt serviciu ca urmare a faptului ca nu mai indeplinea conditia prevazuta de art.391, alin(3), lit. a) din OG nr 57/2019.
    Va rog sa-mi spuneti daca pot sa anulez in instanta decizia de desfiintare a seviciului si de transformare a functiei publice de conducere de sef serviciu in functie de executie.

    Va multumesc,

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.