Executare Silita Prima Casa Executarea Silita Imobiliara A Unui Imobil Prima Casa

EXECUTAREA IMOBILIARĂ A UNUI IMOBIL ACHIZIȚIONAT CU PROGRAMUL PRIMA CASĂ

Executare Silita Prima Casa – Ing Bank infranta in instanta – Somatia imobiliara a bancii, emisa in vederea executarii silite imobiliare a unui imobil Prima Casa , anulata de catre instanta.

După cum am arătat in nenumarate randuri, solutiile referitoare la anularea executarilor silite sunt cu sutele asta raportat la faptul ca pentru demararea procedurii execuționale trebuie să avem o creanță certă, lichidă și exigibilă, în caz contrar, nu se poate discuta despre o executare silită legală.

În cadrul prezentului articol ne vom axa, în principal, pe executarea silită imobiliară a unui imobil achiziționat prin programul Prima Casă“, de către un creditoar chirografar, ce nu are garantată creanța, având în vedere numărul foarte mare al executărilor silite imobiliarea încuviințate cu privire la astfel de imobile.

Executare Silita Imobiliara Prima Casa Ing Bank,Anulata-Creditorii Chirografari Nu Au Dreptul Sa Execute Silit Imobilele Luate Prin Prima Casa

În consecință, un imobil dobândit prin programul  „Prima Casă”, nu poate să fie executat silit de către o altă creditoare decât cu acordul Ministerului Finanțelor Publice și al băncii finanțatoare, aspect ce s-a reținut și în cadrul Dosarului cu nr.: 6466/4/2020 de către Judecătoria Sectorului 4 București, solutie pe care o indicam si mai jos.

Se cunoaste faptul ca atunci cand avem practic un dosar de executare silita altul decat cel unde banca a venit si a instituit ipoteca pe un anumit bun, in alte coditii fata de PRIMA CASA, alt creditor fara ipoteca, poate sa vina si sa execute acel imobil care are DEJA PUSA O IPOTECA PE ACESTA.

Surpriza insa, ING BANK, creditor chirografar in raport de imobilul grevat de ipoteca PRIMA CASA, desi a demarat procedura de executare silita, aceasta era una ILEGALA, asa cum a stabilit si instanta.

În susținerea apărărilor formulate, am indicat și Decizia nr. 32, pronunțată de către ICCJ în dosarul nr.4150/1/2016, prin care a dispus admiterea sesizării formulate de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, în dosarul nr. 27.932/303/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Sintagma „interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, cuprinsă în prevederile art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că imobilele asupra cărora este instituită interdicţia de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiţionat de acordul Ministerului Finanţelor Publice şi al băncii finanţatoare.

Instanta ANULEAZA executarea silita imobiliara pornita de catre banca ING BANK impotriva debitorului ce a contractat imobilul prin prima casa:

11.08.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: C29 (2020) – civil şi executări
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Ia act de renunţarea contestatorului la judecata cererii de suspendare a executării silite. Admite contestaţia la executare.

Anulează executarea silită imobiliară desfăşurată în dosarul de executare nr. 557/2019 al Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi „Executoris” asupra imobilului situat în Bucureşti, str. T.M. nr., et., ap., sector 4.

Admite în parte cererea contestatorului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecată şi obligă intimata la plata către contestator cu acest titlu a sumei de 252,28 lei reprezentând taxă fotocopiere dosar de executare.

Dispune restituirea către contestator a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 lei, aferentă contestaţiei la executare, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Sentinţa se va comunica executorului judecătoresc la data rămânerii sale definitive.

În prezenta speță, creditoarea care solicitase începerea executării silite doar expediase o înștiințare către banca finanțatoare și către Ministerul Finanțelor Publice, fără a avea acordul acestora pentru demararea executării silite imobiliare, aspect ce a fost sancționat de către instanța de judecată prin admiterea contestației la executarea silită și anularea executării silite imobiliare începute cu încălcarea dispozițiilor legale.

În consecință, inalienabilitatea la care am făcut trimitere supra este une legală, reținută prin decizia ICCJ, fiind instituit un caz de împiedicare a înstrăinării imobilelor achiziționate prin programe guvernamentale fie în mod voluntar, fie prin intermediul executării silite imobiliare.

Prima casa cu risc seismic! Alte situatii cu privire la programul PRIMA CASA

Raportat la această situație, este evident abuzul de care înțeleg să dea dovadă foarte multe creditoare, încercând să încalce dispozițiile legale prin solicitarea executării imobiliare deschise în baza unui imobil achiziționat în urmă cu mai puțin de 5 ani prin programul „ Prima Casă”, singura posibilitate de stopare a unor astfel de abuzuri este prin formularea contestației la executare în termenul legal.

Astfel o Executare Silita Prima Casa nu reprezinta o executare clasica, tipica prin care un contract este pur si simplu pus in executare silita ci acesta are o caracteristica deosebita si anume este garantat de catre stat prin Guvern si astfel interdictia din lege este normal sa fie extinsa spre protectia statului dar si a debitorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Sunteti in pragul executarii silite sau ati primit deja acte de executare? Verificati legalitatea lor.

Disclaimer/Act de renuntare: Continutul articolului dar si a intregului site, reprezinta informare publica si nu poate fi confundata cu forma de publicitate. Prezentul articol reprezinta pozitia SCA Cuculis&Asociatii si este destinat publicului larg cu scop informativ. Informatiile oferite cu titlu de opinii personale pot fi preluate si folosite pe propria raspundere de catre profesionisti, avocati, notari, judecatori, procurori, mediatori, consilieri juridic, practicieni in insoventa etc. si nicio informatie de pe prezentul site, preluata de catre persoanele mai sus mentionate in mod neexhaustiv si folosita ca atare, nu ii poate fi imputata SCA Cuculis&Asociatii.

One comment to “Executare Silita Prima Casa Executarea Silita Imobiliara A Unui Imobil Prima Casa”

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.