Executare Silita Prima Casa Executarea Silita Imobiliara A Unui Imobil Prima Casa

EXECUTAREA IMOBILIARĂ A UNUI IMOBIL ACHIZIȚIONAT CU PROGRAMUL PRIMA CASĂ

Executare Silita Prima Casa – Ing Bank infranta in instanta – Somatia imobiliara a bancii, emisa in vederea executarii silite imobiliare a unui imobil Prima Casa , anulata de catre instanta.

După cum am arătat in nenumarate randuri, solutiile referitoare la anularea executarilor silite sunt cu sutele asta raportat la faptul ca pentru demararea procedurii execuționale trebuie să avem o creanță certă, lichidă și exigibilă, în caz contrar, nu se poate discuta despre o executare silită legală.

În cadrul prezentului articol ne vom axa, în principal, pe executarea silită imobiliară a unui imobil achiziționat prin programul Prima Casă“, de către un creditoar chirografar, ce nu are garantată creanța, având în vedere numărul foarte mare al executărilor silite imobiliarea încuviințate cu privire la astfel de imobile.

Executare Silita Imobiliara Prima Casa Ing Bank,Anulata-Creditorii Chirografari Nu Au Dreptul Sa Execute Silit Imobilele Luate Prin Prima Casa

În consecință, un imobil dobândit prin programul  „Prima Casă”, nu poate să fie executat silit de către o altă creditoare decât cu acordul Ministerului Finanțelor Publice și al băncii finanțatoare, aspect ce s-a reținut și în cadrul Dosarului cu nr.: 6466/4/2020 de către Judecătoria Sectorului 4 București, solutie pe care o indicam si mai jos.

Se cunoaste faptul ca atunci cand avem practic un dosar de executare silita altul decat cel unde banca a venit si a instituit ipoteca pe un anumit bun, in alte coditii fata de PRIMA CASA, alt creditor fara ipoteca, poate sa vina si sa execute acel imobil care are DEJA PUSA O IPOTECA PE ACESTA.

Surpriza insa, ING BANK, creditor chirografar in raport de imobilul grevat de ipoteca PRIMA CASA, desi a demarat procedura de executare silita, aceasta era una ILEGALA, asa cum a stabilit si instanta.

În susținerea apărărilor formulate, am indicat și Decizia nr. 32, pronunțată de către ICCJ în dosarul nr.4150/1/2016, prin care a dispus admiterea sesizării formulate de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă, în dosarul nr. 27.932/303/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

Sintagma „interdicţia de înstrăinare a locuinţei pe o perioadă de 5 ani”, cuprinsă în prevederile art. 1 alin. (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „Prima casă”, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, se interpretează în sensul că imobilele asupra cărora este instituită interdicţia de înstrăinare nu pot face obiectul unei executări silite pornite la cererea unor creditori chirografari, fiind alienabile condiţionat de acordul Ministerului Finanţelor Publice şi al băncii finanţatoare.

Instanta ANULEAZA executarea silita imobiliara pornita de catre banca ING BANK impotriva debitorului ce a contractat imobilul prin prima casa:

11.08.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: C29 (2020) – civil şi executări
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Ia act de renunţarea contestatorului la judecata cererii de suspendare a executării silite. Admite contestaţia la executare.

Anulează executarea silită imobiliară desfăşurată în dosarul de executare nr. 557/2019 al Biroului Executorilor Judecătoreşti Asociaţi „Executoris” asupra imobilului situat în Bucureşti, str. T.M. nr., et., ap., sector 4.

Admite în parte cererea contestatorului de obligare a intimatei la plata cheltuielilor de judecată şi obligă intimata la plata către contestator cu acest titlu a sumei de 252,28 lei reprezentând taxă fotocopiere dosar de executare.

Dispune restituirea către contestator a taxei judiciare de timbru în cuantum de 1.000 lei, aferentă contestaţiei la executare, la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri. Sentinţa se va comunica executorului judecătoresc la data rămânerii sale definitive.

În prezenta speță, creditoarea care solicitase începerea executării silite doar expediase o înștiințare către banca finanțatoare și către Ministerul Finanțelor Publice, fără a avea acordul acestora pentru demararea executării silite imobiliare, aspect ce a fost sancționat de către instanța de judecată prin admiterea contestației la executarea silită și anularea executării silite imobiliare începute cu încălcarea dispozițiilor legale.

În consecință, inalienabilitatea la care am făcut trimitere supra este une legală, reținută prin decizia ICCJ, fiind instituit un caz de împiedicare a înstrăinării imobilelor achiziționate prin programe guvernamentale fie în mod voluntar, fie prin intermediul executării silite imobiliare.

Prima casa cu risc seismic! Alte situatii cu privire la programul PRIMA CASA

Raportat la această situație, este evident abuzul de care înțeleg să dea dovadă foarte multe creditoare, încercând să încalce dispozițiile legale prin solicitarea executării imobiliare deschise în baza unui imobil achiziționat în urmă cu mai puțin de 5 ani prin programul „ Prima Casă”, singura posibilitate de stopare a unor astfel de abuzuri este prin formularea contestației la executare în termenul legal.

Astfel o Executare Silita Prima Casa nu reprezinta o executare clasica, tipica prin care un contract este pur si simplu pus in executare silita ci acesta are o caracteristica deosebita si anume este garantat de catre stat prin Guvern si astfel interdictia din lege este normal sa fie extinsa spre protectia statului dar si a debitorului.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Sunteti in pragul executarii silite sau ati primit deja acte de executare? Verificati legalitatea lor.

Disclaimer/Act de renuntare: Continutul articolului dar si a intregului site, reprezinta informare publica si nu poate fi confundata cu forma de publicitate. Prezentul articol reprezinta pozitia SCA Cuculis&Asociatii si este destinat publicului larg cu scop informativ. Informatiile oferite cu titlu de opinii personale pot fi preluate si folosite pe propria raspundere de catre profesionisti, avocati, notari, judecatori, procurori, mediatori, consilieri juridic, practicieni in insoventa etc. si nicio informatie de pe prezentul site, preluata de catre persoanele mai sus mentionate in mod neexhaustiv si folosita ca atare, nu ii poate fi imputata SCA Cuculis&Asociatii.

14 comments to “Executare Silita Prima Casa Executarea Silita Imobiliara A Unui Imobil Prima Casa”
 1. Buna ziua,Domnul Avocat,
  Va rog
  Am prima casa cu contract BCR in al zecelea an de contract.
  Am avut un credit de nevoi personale la BRD 30000 eur pe care ei tocmai l-au cesionat la KRUK.
  Eu nu am putut plati deloc la BRD din cauza pierderii job-ului.
  Poate KRUK sa-mi execute silit apartamentul prima casa?
  Va multumesc anticipat!
  Cu respect

 2. Buna ziua,
  Va rog frumos.
  Am un apartament cu credit prima casa cu BCR in al zecelea an de contract fara restante.
  Dar mai am un credit de nevoi personale de 30000 eur la BRD pe care nu l-am putut plati din cauza pierderii job-ului.
  BRD tocmai a cesionat creanta catre KRUK.
  Va rog, poate KRUK sa imi execute silit apartamentul?
  Va multumesc anticipat!

   • Buna ziua,
    Dețin un ap achiziționat prin programul prima casa. Am trecut de primii 5 ani.
    Sunt acuzat in cadrul unui dos penal de complicitate la fals in înscrisuri, cu consecințe fraudarea fondurilor unei primarii cu aprox 700 mii lei (7 miliarde – ROL).
    In cazul in care se va trimite dos in judecata și judecătorul va da răspundere solidara a inculpaților. Se poate pune sechestru pe un apartament prima casa (trecut de primii 5 ani)?

 3. Bună ziua, am făcut un partaj cu fostul soț iar instanta mia împărțit evaluarea apartamentului în doua fără a-mi scădea ipoteca. Am plătit creditul împreună cu fostul 3 ani. Este un credit ,,prima casa,, iar acum sunt executata silit pt suma data de instanță iar creditul îl plătesc singura de la data divorțului. Practic trebuie să-i plătesc lui o suma de bani ce noi nu am avut-o niciodată deoarece ,e vorba de un credit bancar. Ce pot face în situația asta?

 4. buna ziua.am un apartament luat prin prima casa de 3 ani.am 3 credite la ifn-uri la care am acumulat intarzieri nemaiputand face plata ratelor.se poate ca acele ifn sa imi execute silit apartamentul?multumesc

 5. Buna seara am și eu o nelămurire și a-și dori daca puteți să mă ajutați,am împrumutat o sumă de bani de la un coleg de munca,adică 20000 și nu am mai reușit să i dau ratele pe luna …și am fost dat în judecată de către persoana respectivă,cu executare silită.
  Și am un credit de prima casa se poate lega de ea …mașini nam alte proprietăți personale nam sau mașini , decât salariul…va rog frm ajutați mă….

 6. Domnule avocat am facut un credit la un IFN de 4000 lei si m-am trezit brusc cu o rata care nu ma asteptam…am intraziat cu rata cam 26 de zile…daca nu ajung la intelegere cu dumnealor..eu cu sotia mea avem un apartament luat prin prima casa si ipotecat ,iar eu la acel imobil sunt codebitor,execurotii se pot lua de apartament ?

 7. Dacă s-a vândut casa prin executare silită cu 67000 euro și se duc către banca 49000euro+2000 cheltuieli de executare, restul de bani ne revin nouă sau mai există și alte cheltuieli?Executorul mai retrage și el?Mulțumesc!

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.