Cum sa faci un testament? Testament la avocat!

Testamentul facut la avocat , notar sau scris de propria mana? Aflati totul despre testament

Testament la avocat – Testamentul sau actul de ultima dorinta, reprezinta de fapt actul prin care un testator proprietar de bunuri fie ele mobile fie imobile, isi lasa pentru atunci cand nu o sa mai fie in viata aceasta, acele bunuri, catre persoanele pe care le considera vrednice sa le dobandeasca.

De regula, persoanele care apeleaza la testamente sunt cele care fie nu au mostenitori legali si atunci riscul este ca toate bunurile lor sa fie preluate de catre stat dupa decesul lor, fie concubinii intre ei fiindca in Romania din nefericire nu exista o lege a concubinajului fie o alta situatie, cand cel care lasa testamentul vrea sa ii exheredeze pe mostenitorii lui fie vrea sa ii gratifice pe altii iar pe ceilalti sa-i dezmosteneasca.

In orice situatie, este important sa stiti ca un testament nu poate sa fie facut chiar oricum, ci trebuie in mod obligatoriu sa imbrace o anumita forma pentru ca dorinta dvs. sa poata fi pusa in executare prin testament.

Astfel am ales pentru astazi sa discutam despre testamentul facut la avocat la notar sau chiar de mana celui ce vrea sa lase testamentul si vom vedea ce reperzinta el si cum poate fi facut in asa fel incat sa fie si legal si valabil si mai ales ce se poate intampla atunci cand testamentul este atacat.

Sa incepem!

Aveti o problema legata de un testament, fie ca vreti sa-l scrieti fie ca sunteti mostenitor si a fost atacat testamentul ori vreti sa-l atacati? Completati formularul de mai jos:

Vreti sa ne contactati mai rapid prin aplicatia Whatzapp! ? Atunci click mai jos si intrati in legatura cu un avocat!

Ce este un testament? Totul despre testament

Din punct de vedere legal , testamentul are reglementarea sa in codul civil si anume in articolul 1034 care prevede ca “testamentul este actul unilateral, personal şi revocabil prin care o persoană, numită testator, dispune, în una dintre formele cerute de lege, pentru timpul când nu va mai fi în viaţă.”

De aici tragem concluzia ca nu este necesar ca cel care primeste gratificarea si anume testamentul, sa fie de acord. Desigur, acesta poate sa renunte la beneficiile testamentare insa nu este necesar acordul partii ce primeste bunurile prin testament, pentru ca testamentul sa fie intocmit.

Astfel, in aceeasi ordine de ideei, testamentul este actul care intra in functiune DOAR dupa decesul persoanei care l-a lasat si nu inainte.

Am primit de-a lungul timpului intrebari referitoare la intrarea in posesia bunurilor lasate prin testament , inainte de decesul celui care a lasat testamentul si am clarificat si revin cu aceasta clarificare ca transferul de proprietate se face exclusiv dupa decesul celui ce a lasat testamentul.

Prin urmare, desi testamentul este un act ce poate fi ascuns sau public in functie de modalitatea in care se alege redactarea lui, efectele acestuia si drepturile ce decurg din el, incep dupa momentul la care testatorul decedeaza.

Avand in vedere ca dreptul civil roman este o expresie a dreptului civil francez, leguitorul roman a prevazut aceasta dorinta de dupa moarte sub forma testamentului. Asa cum am amintit si mai sus testamentul este LEGAL in Romania insa cand vine vorba despre valabilitatea lui, exista situatii in care el poate deveni NELEGAL si deci nefolosibil in conditiile in care acesta nu imbraca o anumita forma, asa cum o s-o prezentam mai jos.

Ce poate sa contina un testament?

Testament la avocat – Codul civil reglementeaza partial ce elemente poate sa contina un testament si acest lucru este prezentat in art. 1035

” Testamentul conţine dispoziţii referitoare la patrimoniul succesoral sau la bunurile ce fac parte din acesta, precum şi la desemnarea directă sau indirectă a legatarului.

Alături de aceste dispoziţii sau chiar şi în lipsa unor asemenea dispoziţii, testamentul poate să conţină dispoziţii referitoare la partaj, revocarea dispoziţiilor testamentare anterioare, dezmoştenire, numirea de executori testamentari, sarcini impuse legatarilor sau moştenitorilor legali şi alte dispoziţii care produc efecte după decesul testatorului.”

Se poate trage concluzia lesne de aici ca nu doar bunurile ca atare pot fi lasate drept mostenire insa pot fi spre exemplu puse anumite sarcini pentru cei care raman sa beneficieze de testament.

Spre exemplu se poate trece cu clauza de moarte, inhumarea testatorului intr-un anumit loc sau efectuarea unor anumitor datini sau ritualuri dupa moartea acestuia sau eventual alte sarcini asemanatoare.

Cititi si :

Testament la avocat – Este posibil?

Avand in vedere ca pe de-o parte trebuie sa discutam si in termeni pro causa cand vine vorba despre testamentul facut la avocat, data find evident si profesia de avocat pe care subsemnatul o reprezint, va spun ca testamentul la AVOCAT este cea mai simpla forma de testament pe care o puteti face si in legatura cu care puteti fi siguri ca testamentul este valabil si poate fi ulterior folosit de catre cei pe care i-ati trecut in cadrul acestuia.

De ce spun ca testamentul facut la avocat este cel mai simplu de intocmit? In primul rand avocatul are o disponiblitate mult mai mare de deplasare si poate sa vina oricand in casa dvs. sau in alte locuri precum (spital, locuri izolate sau in centre specializate).

Nu necesita aplicarea unui timbru sec sau alte asemenea formalitati si evident si timpul de perfectare a unui testament la avocat este mai scurt.

In principal trebuie sa stiti ca testamentul intocmit la avocat nu presupune decat o atestare a partii care cu propria sa mana redacteaza testamentul si il semneaza OLOGRAF si nu ii permite avocatului decat sa fie martor si sa ateste ca persoana respectiva si-a dorit redactarea in acel format a testamentului.

Evident ca avocatul poate sa fie chemat ulterior ca martor si sa dea marturie cu privire la starea de sanatate a celui ce a semnata testamentul dar si cu privire la contextul in care a fost semnat testamentul, fapt ce este foarte important ca o persoana care doreste sa lase un testament, sa nu aleaga varianta exclusiva a redactarii lui in mod olograf ci de preferat sa fie si atestat de avocat sau intocmit integral de notar in format autentic.

Testament la avocat – Cum pot sa imi fac testamentul? Ce variante am si care dintre ele sunt legale si valabile?

Asa cum aminteam si mai sus, discutam despre legalitatea testamentului si valabilitatea acestuia. Daca in cadrul legalitatii lui aceasta deriva chiar din lege, in cazul valabilitatii lui trebuie sa stim ca sunt 3 posibilitati de a face un testament:

  • OLOGRAF – Adica semnat si scris de mana celui care lasa testamentul;
  • AUTENTIC – Adica redactat de catre notarul public si semnat de catre testator;
  • Testamentul OLOGRAF atestat de avocat – forma despre care am discutat mai sus si trebuie sa fie scris si semnat de catre testator.

Astfel, este de observat faptul ca fiecare testament are un format unic si doar in acel format poate fi intocmit.

Astfel testamentul olograf trebuie in mod obligatoriu sa fie intocmit in totalitate de mana testatorului, ADICA SCRIS EFECTIV, fiindca in alte conditii testamentul este NUL ABSOLUT, adica nu poate fi folosit ca atare.

Art. 1041 cod civil: Testamentul olograf

Sub sancţiunea nulităţii absolute, testamentul olograf trebuie scris în întregime, datat şi semnat de mâna testatorului.

In ceea ce priveste testamentul autentic, acesta nu incape in discutie ce inseamna. Daca vorbim despre testamentul autentic, practic acesta trebuie sa fie redactat si autentificat de catre notarul public si doar semnat olograf de catre testator.

rt. 1043: Testamentul autentic

(1)Testamentul este autentic dacă a fost autentificat de un notar public sau de o altă persoană învestită cu autoritate publică de către stat, potrivit legii.

(2)Cu ocazia autentificării, testatorul poate fi asistat de unul sau de 2 martori.

Cum se revoca testamentul? Pot sa retrag un testament daca l-am facut?

Sigur ca se poate face acest lucru respectiv retragerea testamentului dispus. Exista astfel in codul civil doua tipuri de revocari ale testamentului si anume: revocarea voluntara si revocarea expresa:

Revocarea voluntară a testamentului

Art. 1051: Revocarea voluntară expresă

(1)Un testament nu poate fi revocat expres, în tot sau în parte, decât printr-un act autentic notarial sau printr-un testament ulterior.

(2)Testamentul care revocă un testament anterior poate fi întocmit într-o formă diferită de aceea a testamentului revocat.

(3)Revocarea expresă a testamentului făcută printr-un act autentic notarial sau printr-un testament autentic se va înscrie de îndată de către notar în registrul naţional notarial prevăzut la art. 1046.

Art. 1052: Revocarea voluntară tacită

(1)Testatorul poate revoca testamentul olograf şi prin distrugerea, ruperea sau ştergerea sa. Ştergerea unei dispoziţii a testamentului olograf de către testator implică revocarea acelei dispoziţii. Modificările realizate prin ştergere se semnează de către testator.

(2)Distrugerea, ruperea sau ştergerea testamentului olograf, cunoscută de testator, atrage de asemenea revocarea, cu condiţia ca acesta să fi fost în măsură să îl refacă.

(3)Testamentul ulterior nu îl revocă pe cel anterior decât în măsura în care conţine dispoziţii contrare sau incompatibile cu acesta. Efectele revocării nu sunt înlăturate în caz de caducitate sau revocare a testamentului ulterior.

Poate fi testamentul atacat?

Testamentul poate fi atacat de catre mostenitorii care sunt afectati de o incalcare a cotei succesorale rezervatare ori de catre ceilalti mostenitori care desi nu sunt rezervatari , au un interes in anularea testamentului avand in vedere posibilitatea lor de a mosteni.

Astfel,

Art. 1038: Consimţământul testatorului

(1)Testamentul este valabil numai dacă testatorul a avut discernământ şi consimţământul său nu a fost viciat.

(2)Dolul poate atrage anularea testamentului chiar dacă manoperele dolosive nu au fost săvârşite de beneficiarul dispoziţiilor testamentare şi nici nu au fost cunoscute de către acesta.

Tragem concluzia de aici ca orice testament poate fi atacat in instanta de judecata si dovedit de fapt consimtamantul sau mai bine zis lipsa lui, in vederea anularii acelui testament.

In mod evident, testamentul se ataca in instanta de judecata dupa ce acesta intra in vigoare si anume la momentul la care acesta este luat in dezbatere in cadrul procesului de dezbatere a mostenirii.

Cum se face o dezmostenire?

Dezmoştenirea este procedura prin care unul dintre mostenitori este inlaturat total sau partial de la mostenire. Fie ca vorbim de mostenitorii rezervatari cum ar fi copiii sau sotii sau de alte categorii, dezmostenirea se poate face direct sau indirect si se face DOAR prin act notarial.

Art. 1074: Noţiune

(1)Dezmoştenirea este dispoziţia testamentară prin care testatorul îi înlătură de la moştenire, în tot sau în parte, pe unul sau mai mulţi dintre moştenitorii săi legali.

(2)Dezmoştenirea este directă atunci când testatorul dispune prin testament înlăturarea de la moştenire a unuia sau mai multor moştenitori legali şi indirectă atunci când testatorul instituie unul sau mai mulţi legatari.

Trebuie sa stiti ca sunt situatii in care daca ati fost dezmostenit, puteti ataca testamentul si il puteti anula si va puteti astfel recupera dreptul de mostenire in totalitatea lui.

Avand in vedere aceste elementele prezentate mai sus, trebuie sa stiti ca un testament NU este definitiv si nu este de neatacat si mai ales ca atunci cand sunteti pusi intr-o asemenea situatie de a veni la o mostenire, sa stiti ce drepturi aveti.

Av.Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 SECTORUL 2 Bucuresti
Bucuresti
Romania
7 comments to “Cum sa faci un testament? Testament la avocat!”
  1. Buna ziua doresc o programare la cabinet in vederea intocmirii unui testament daca este necesar sa aduc si ceva acte.

  2. Bună ziua!
    Am avut o mătușă în București, care a decedat acum două luni (sora tatălui meu). Avea mai multe probleme de sănătate, chiar și o formă de schizofrenie, lucru de care au profitat câteva cunoștințe, mergând la notar și întocmind o înțelegere (nu știu dacă mă exprim corect) și lăsând apartamentul uneia dintre aceste cunoștințe. Am cerut să îmi arate actul doveditor, dar m-a refuzat categoric.
    Noi suntem patru moștenitori din partea fratelui și surorii ei. Ce pași trebuie urmați și dacă putem avea câștig de cauză!
    Vă mulțumesc!

  3. Buna ziua,
    Sunt 2 surori în viața, proprietare cote egale cu certificat moștenitor, pt. o proprietate la țară, plus teren.
    La adresa proprietății locuiește sora mai mica, care s-a îngrijit de gospodărie (formata din 2 case, curte, grădini) , plus teren pe rol.
    Sora cea mare nu locuiește la adresa și nici nu dorește să dea renunt la partea ei din moștenire.
    Sora mică a avut 3 copii, 2 locuiesc la adresa și vrea să facă testamentul pt. cei 2 copii, astfel încât să devină moștenitori după trecerea ei în neființă.
    Cum împarte legal moștenirea din cota ei?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.