Totul Despre Recuperarea Cheltuielilor De Judecata

Cum pot fi recuperate cheltuielile de judecata la finalul procesului sau chiar dupa?

Recuperarea Cheltuielilor De Judecata reprezinta de fapt o justa indreptare a unei nedreptati. In mod evident daca dvs. ati fost reclamant intr-o cauza si ati castigat procesul iar dreptul dvs. a fost recunoscut, este normal sa primiti si plata cheltuielilor de judecata. In ipoteza in care sunteti chemat in judecata si castigati, adica nu se confirma dreptul cerut de partea care v-a dat in judecata, iarasi este normal sa primiti cheltuielile de judecata pricinuite cu judecarea procesului.

Astfel, legea arata foarte clar ca partea care a cazut in pretentii, trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata.

Nu de putine ori poate va intrebati, de ce nu se recupereaza toti banii cheltuiti pe un proces. La aceste intrebari vom raspunde mai jos incercand sa va ajutam sa va recuperati cheltuielile de judecata si cheltuielile facute cu martorii cu expertii si cu intreaga procedura judiciara.

Sa incepem!

Ati fost parte intr-un proces si nu v-ati recuperat cheltuielile de judecata? Vedeti ce aveti de facut pentru a va recupera banii platiti pentru proces. Completati formularul de mai jos

Ce sunt cheltuielile de judecata?

In ansamblul lor, cheltuielile de judecata reprezinta de fapt o universalitate a costurilor pe care le genereaza un proces civil sau penal. Trebuie sa stiti ca desi Constitutia Romaniei Romaniei stabileste liberul acces la instanta de judecata, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fie achitate taxe de timbru , onorarii de avocat si expertize. Partea buna in acest context este faptul ca puteti recupera cheltuielile de judecata.

Ce includ cheltuielile de judecată?

Cheltuielile de judecata au o conotatie larga si ele sunt reglemetate de catre codul de procedura civila in art. 451. Astfel, cheltuielile de judecata sunt acele costuri necesare demararii in anumite situatii si cercetarii procesului civil de esenta.

(1)Cheltuielile de judecată constau în taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar, onorariile avocaţilor, ale experţilor şi ale specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3), sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare, precum şi orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfăşurare a procesului.

Tipuri de Cheltuieli de Judecată

Asa cum am aratat mai sus, cheltuielile de judecata reprezinta banii cheltuiti cu buna desfasurare a procesului penal. Cand discutam despre tipurile de cheltuieli de judecata, ne putem orienta cu explicatiile catre :

  • cheltuieli de judecata cu efectuarea probelor – atunci cand sunt administrare expertize spre exemplu si este necesara interventia expertilor in proces;
  • cheltuieli de deplasare cu martorii care pot solicita plata acestor cheltuieli;
  • cheltuieli de judecata cu plata avocatilor pentru reprezentarea sau asistarea in proces;
  • cheltuieli cu efectuarea anumitor analize de laborator , samd.

Astfel, in functie de tipul sau tipologia de proces pe care il aveti si cheltuielile de judecata sunt pe diferite tipuri si situatii grefate.

Avand in vedere ca fiecare cheltuiala de judecata in parte presupune un anumit cuantum si evident o anumita utilitate, le vom explica in cele ce urmeaza, pe categorii.

Cheltuieli de reprezentare legală – Onorarii cu avocatii

Legea 51/1995 a organizarii profesiei de avocat,stabileste ca:

Art. 30

(1)Pentru activitatea sa profesională avocatul are dreptul la onorariu şi la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul procesual al clientului său.

Astfel, daca ne uitam putin mai sus la cheltuielile de judecata stabilite conform coduluide procedura civila, vom observa ca art. 451 face trimitere ca in cadrul cheltuielilor de judecata, sunt cuprinse in mod evident si onorariile avocatilor.

De asemenea, avocatul este singurul din sistemul juridic care poate solicita plata cheltuielilor de judecata, pe cand consilierul juridic el este angajat al persoanei pe care o reprezinta si atunci nu poate solicita plata cheltueililor cu reperzentarea.

Cheltuielile de judecata care pot fi cenzurate de instanta si reduse

In ceea ce priveste momentul actual, instanta de judecata poate sa dispuna chiar si din oficiu reducerea cheltuielilor de judecata cu onorariile avocatilor insa de data recenta, legea primeste un nou amendament prin care reducerea se poate face doar la cererea din oficiu.

Art. 451 alin 2 si 3

(2)Instanţa poate, chiar şi din oficiu, să reducă motivat partea din cheltuielile de judecată reprezentând onorariul avocaţilor, atunci când acesta este vădit disproporţionat în raport cu valoarea sau complexitatea cauzei ori cu activitatea desfăşurată de avocat, ţinând seama şi de circumstanţele cauzei. Măsura luată de instanţă nu va avea niciun efect asupra raporturilor dintre avocat şi clientul său.

(3)Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător la plata experţilor judiciari şi a specialiştilor numiţi în condiţiile art. 330 alin. (3).

Cheltuielile de judecata care NU pot fi cenzurate de instanta si reduse

Totusi, pe pozitie antagonica cu ceea ce poate sa faca instanta de judecata in cazul onorariilor de avocat ,expert si specialist, in anumite situatii aceeasi instanta NU are acest drept

(4)Nu vor putea fi însă micşorate cheltuielile de judecată având ca obiect plata taxei judiciare de timbru şi a timbrului judiciar, precum şi plata sumelor cuvenite martorilor potrivit alin. (1).

Cititi si :

Cheltuieli cu martorii și experții

ORDONANȚĂ nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activității de expertiză tehnică judiciară și extrajudiciară arata clar ca expertii sunt remunerati de catre partea din proces care solicita efectuarea unui demers stiintific si ca atare trebuie sa achite onorariul expertului.

Prin urmare, asa cum arata si textul de lege, cheltuielile expertilor si martorilor pot fi si ele incluse in vederea platirii lor.

In cazul martorilor , legea arata ca “sumele cuvenite martorilor pentru deplasare şi pierderile cauzate de necesitatea prezenţei la proces, cheltuielile de transport şi, dacă este cazul, de cazare”, urmeaza a fi si ele avansate.


Procedura de Recuperare a Cheltuielilor de Judecată

ATENTIE – Daca se solicita plata cheltuielilor de judecata, acestea trebuie sa fie depuse pana la un anumit moment!

Art. 452: Dovada cheltuielilor de judecată

– Partea care pretinde cheltuieli de judecată trebuie să facă, în condiţiile legii, dovada existenţei şi întinderii lor, cel mai târziu la data închiderii dezbaterilor asupra fondului cauzei.

Când și cum se depune o cerere de recuperare a cheltuielilor de judecată?

Practic, daca nu depuneti dovada platii acelor cheltuieli de judecata cu avocatii, martorii si experti pana cand se inchide procesul pe etapa procesuala, fond sau apel ori recurs sau alta cale extraordinara, instanta urmeaza sa respinga solicitarea de plata a cheltuielilor de judecata.

Documentele necesare pentru obtinerea cheltuielilor de judecata

In functie de tipul de cheltuiala de judecata fie este necesar sa prezentati facturi si chitante sau plata anumitor sume in contul unor profesionisti si asta pentru a putea demonstra cheltuiala efectuata.

De asemenea este important sa stiti si faptul ca bonurile, chitantele si alte documente prin care facet dovada inaintarii acestor cheeltuieli, trebuie sa le depuneti la dosarul cauzei.

Importanța consultării cu un avocat privind posibilitatea recuperării cheltuielilor de judecata este data de faptul ca in anumite situatii daca ati pierdut momentul pentru depunerea acestor dovezi la instanta, puteti deschide un proces separat pentru recuperarea cheltuielilor si atunci este necesar sa produceti dovezile aferente si sa deschideti un proces separat.

Av. Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor nr. 16 SECTORUL 2
Bucuresti
Romania
2 comments to “Totul Despre Recuperarea Cheltuielilor De Judecata”
  1. Buna seara! Am fost parte intr-un proces (litigiu de munca) pe care l-am castigat insa in hotararea judecatorului, cheltuielile pentru onorariul avocatului nu au fost admise. Motivul(intemeiat): nu au fost depuse la dosar chitantele care fac dovada platii onorariului. Care credeti ca este cea mai buna cale pentru a recupera aceste cheltuieli? 1. Apel 2 actiune separata?

  2. Am castigat un proces cu UAT -com.Razvad(Dambovita)-pe uzucapiune -si conform hotararii definitive acestia trebuie sa imi achite cheltuielile de judecata.Intrebare : 1- exista o cerere tip catre UAT prin care solicit plata cheltuielilor ? 2- Este un termen limita legal in care acestia sa imi vireze banii ?Multumesc

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.