Concediile medicale isi schima regimul incepand cu august 2021 – Vedeti totul mai jos:
Astfel, modul de acordare a concediilor medicale , reguli intrate in vigoare de la 1 august 2021, reglementate de catre Ordinului ministrului sănătății şi al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea şi completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017, aduc vesti nu tocmai bune pentru cei ce vor sa isi ia concediu medical.
Avem un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical!
Astfel, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în urmatoarele cazuri :
- incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.
Asta inseamna ca avem o noua sintagma, PLAN DE URMARIRE A EVOLUTIEI BOLII prin care in momentul in care se emite concediul medical, medicul de familie care il emite, este obligat sa urmareasca ce se intampla cu pacientul.
Concediul medical v-a fi acordat in cel putin 2 etape daca nu mai multe! Pe episoade de boala!
Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia.
Cate zile va avea prima parte a concediului medica?
Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an.
Ceea ce putem intelege de aici este ca birocratizam sistemul si evident , vor aparea probleme evidente prin care un pacient NU VA AVEA CUM SA SE INCADREZE IN CELE 7 zile si nu va putea sa vina la medic sa-si prelungeasca concediu si vor aparea conflicte intre bolnavi si angajatori si evident si medicii de familie.
Ce se intampla daca cele 7 zile se termina intr-o zi nelucratoare ?
În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate.
Cititi si :
Ce se intampla cu pacientii care nu se pot deplasa?
În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță.
Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluției bolii, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii, medicii curanți nu vor mai acorda concediu medical în continuare.
In ce situatii nu se mai intocmeste planul de evolutie al bolii si planul de urmarire ?
Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital.
Concediile de maternitate – fara plan de urmarire!
De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.
Se menține prevederea conform căreia, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, în cazul în care starea sănătății persoanei asigurate nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeași afecțiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.
Creste varsta de incasare a idemnizatiei pentru copii cu afectiuni grave
Vă reamintim că, începând cu data de 1 august a.c., asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată. De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile.
Posibile procese cu Casa de sanatate si chiar cu medicii de familie
In conditiile in care asa cum aratam si mai sus, daca nu se urmareste planul pentru concediu medical, din varii motive, medicul va fi in imposibilitatea de a acord concediul medical, asta va fi foarte greu de inteles pentru persoanele care sunt si nedeplasabile si care nu pto sa participe la consultul medical ONLINE!
De aici vor aparea si medicii de familie care vor refuza emiterea concediului medical dupa cele 7 zile din prima etapa si evident si persoanele care bolnave fiind, nu vor putea justifica absenta lor de la serviciu, cee ce va duce in mod evident la litgii cu angajatorii si de aici la litigii cu casa si cu medicii de familie.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Pentru boli cronice, precum poliartrita reumatoida autoimuna, cu perioade de criza, la care se adaugă și cert de handicap către angajator, medic de familie etc.
Care este metodologia de acordare a certificatului medical, cât timp și de către cine se acorda pe perioada prelungita?
Multumesc anticipat!
Ei, asta este o chestiune de norme ce tine de normele la lege.
Nu înțeleg dacă doctorului îți dă medical inclusiv și zilele nelucrătoare (Sâmbăta și Duminica) de ce ți se plătește doar zilele lucrătoare???? Mulțumesc
Buna ziua. In situatia in care la un loc de munca (ex. Domeniul aviatic- nu se zboara dupa 4 luni de sarcina), se impune concediul de risc maternal datorita conditiilor de la respectivul loc de munca, i se ofera un alt loc de munca la o alta companie care nu are riscuri asupra sarcinii. Poate dpdv legal sa figureze in crm la o companie si la alta sa lucreze? Sau exista sansa sa i se taie indemnizatia de crestere din aceste motive? In speranta ca aveti un raspuns la aceasta speta, la care nimeni nu poate sa imi dea un raspuns concret, va multumesc anticipat.
Da, cu delegare!
Buna ziua ! Pot obtine grupa de munca de la CET Brasov , s-a inchis in 2011 , iar eu am lucrat intre 2004-2011 !