Clauzele Abuzive Nu Se Prescriu Niciodata Si Lipsa De Informare Cu Privire La Riscul Valutar Duce La Inghetarea Cursului

Clauzele abuzive din contractele de credit IMPRESCRIPTIBILE – Le puteti solicita anularea ORICAND si puteti cere restituirea sumelor de bani incasate in baza lor, ORICAND

2 Decizii date de catre CJUE in favoarea tuturor imprumutatilor la banci din Romania!

Curtea Europeana de Justitie a stabilit in doua decizii de speta, ca in conditiile in care discutam despre CLAUZELE ABUZIVE din contractele BANCARE sau contractele cu IFN-urile, acele clauze pot fi anulate ORICAND, daca se constata ca ele au caracter abuzi in sensul directivei , neexistand un termen pe care statele sa-l prescrie pentru a se considera ca actiunea n-ar mai putea fi pornita impotriva bancii sau IFN-ului in conditiile directivei.

La nivelul instantelor romanesti desi in practica minoritara, se creease o cutuma ( repetam , minoritara) , care califica aceste actiuni pe clauze abuzive, ca avand si termen de prescriptie.

Din nefericire inclusiv in instantele din Capitala, au mai fost indetificate asemenea practici insa dupa cauzele C-609/19 si C 776/19 si C-782/19 reuniste, lucrurile sunt clare, in invocarea caracterulului abuziv al unor clauze, nu avem de-a face cu niciun termen de prescriptie.

Ce a stabilit instanta ?

Aveti un contract de credit si vreti sa verificati daca aveti inserate clauze abuzive? Completati formularul de mai jos:

Un consumator care a contractat un imprumut exprimat in moneda straina si care nu are cunostinta de caracterul abuziv al unei clauze incluse in contractul de imprumut. nu poate fi expus niciunui termen de prescriptie pentru restituirea sumelor platite in temeiul acestei clauze.

Acest lucru arata de fapt caracterul imrpescriptibil al invocarii clauzelor de natura abuziva din contractele de imprumut.

Poate fi introdusa o actiune pentru constatarea clauzelor abuzive daca am terminat de platit creditul?

Conform celor 3 cauze analizate de catre CJUE si pronuntate de data recenta, in conditiile in care termenul de invocare a existentei clauzelor abuzive in cadrul contractelor este impresciptibil, asta presupune ca si in ipoteza in care contractul de credit a ajuns la final fie la termen fie platit anticipat fie executat silit, pot fi cerute intr-o actiune pe cale separata, constatarile referitoare la existenta clauzelor de natura abuziva din cadrul contractului de credit.

Cu titlu de exemplu, daca ati terminat de platit un credit in 2018 iar in 2021 il verificati retroactiv si constatati ca exista anumite comisioane sau clauze ce ar putea fi abuzive, aveti posibilitatea sa va adresati instantei de judecata solicitand pentru contractul incheiat, sa fie analizata existenta clauzelor de natura abuziva din contractul respectiv.

Chiar si asa, cu contractul ajuns la termen sau fie executat silit sau achitat anticipat, dupa ce instanta constata ca intradevar in acel contract au fost folosite de catre banca sau IFN , clauze abuzive, instanta le va elimina si va obliga BANCA sau IFN-ul sa va restituie banii PLUS DOBANDA.

Pot sa solicit constatarea clauzelr de natura abuziva daca am contractul in executare silita si am poprire sau daca s-a terminat deja executarea silita?

In aceeasi ordine pe care am precizat-o mai sus, faptul ca sunteti in executare silita nu are relevanta cand vine vorba despre faptul ca solicitati instantei de judecata, constatarea existentei sau nu a clauzelor de natura abuziva din cadrul contractului de credit care in cazul celor executati silit, este titlu executoriu.

Prin urmare, in ipoteza in care va aflati in executare silita, termenul inclusiv de contestatie la executare nu mai este cel de 15 zile ci poate fi deschisa actiunea de contestatie la executare, loc unde sa invocati si existenta clauzelor de natura abuziva, oricum pe toata perioada executarii silite iar daca discutam despre persoane care au executarea silita incetata, ele pot deschide ORICAND o actiune de constatare a clauzelor abuzive.

Pot solicita mostenitorii unui defunct, constatarea clauzelor de natura abuziva din contractele mostenite?

Si aici raspunsul este unul afirmativ. In conditiile in care se mosteneste activul unui defunct se mosteneste si pasivul si implicit contractul de credit fie el dus la final fie el in desfasurare.

Astfel, chiar si mostenitorii unei persoane ce avea un contract la banca, pot solicita instantei de judecata sa constate existenta clauzelor de natura abuziva in cadrul contractelor defunctului ce acum sunt ale lor si sa recupereze banii platiti nejustificat in baza acelor clauze.

Ce obtineti daca se constata existenta clauzelor de natura abuziva in cadrul unui contract de credit?

In principal plata tuturor sumelor de bani plus dobanzile aferente, fiindca asa cum arata si decizia curtii de Justitie, o clauza de natura abuziva trebuie sa fie considerata o clauza nescrisa.

Ce a stabilit CJUE in fiecare cauza – Cauza C-609/19

„Trimitere preliminară – Protecția consumatorilor – Directiva 93/13/CEE – Clauze abuzive în contractele încheiate cu consumatorii – Contract de împrumut ipotecar exprimat în monedă străină (franc elvețian) – Articolul 4 alineatul (2) – Obiectul principal al contractului – Clauze care expun împrumutatul la un risc de schimb valutar – Cerințe de inteligibilitate și de transparență – Articolul 3 alineatul (1) – Dezechilibru semnificativ – Articolul 5 – Redactare clară și inteligibilă a unei clauze contractuale”

Pentru aceste motive, Curtea (Camera întâi) declară:

In cauzele reunite C‑776/19-C‑782/19

Pentru aceste motive, Curtea (Camera întâi) declară:

1)      Articolul 6 alineatul (1) și articolul 7 alineatul (1) din Directiva 93/13/CEE a Consiliului din 5 aprilie 1993 privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, citite în lumina principiului efectivității, trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări naționale care supune formularea unei cereri de către un consumator:

–        în vederea constatării caracterului abuziv al unei clauze care figurează întrun contract încheiat între un profesionist și acest consumator unui termen de prescripție;

–        în vederea restituirii unor plăți nedatorate, efectuate în temeiul unor asemenea clauze abuzive, unui termen de prescripție de cinci ani, din moment ce acest termen începe să curgă la data acceptării ofertei de împrumut astfel încât consumatorul a putut să nu aibă cunoștință, la momentul respectiv, de toate drepturile sale care decurg din această directivă.

2)      Articolul 4 alineatul (2) din Directiva 93/13 trebuie interpretat în sensul că clauzele contractului de împrumut care prevăd că moneda străină este moneda de calcul și că euro este moneda de plată și care au ca efect plasarea riscului de schimb valutar în sarcina împrumutatului intră sub incidența acestei dispoziții în cazul în care aceste clauze stabilesc un element esențial care caracterizează contractul menționat.

3)      Articolul 4 alineatul (2) din Directiva 93/13 trebuie interpretat în sensul că, în cadrul unui contract de împrumut exprimat în monedă străină, cerința de transparență a clauzelor acestui contract care prevăd că moneda străină este moneda de calcul și că euro este moneda de plată și care au ca efect plasarea riscului de schimb valutar în sarcina împrumutatului este îndeplinită în cazul în care profesionistul a furnizat consumatorului informații suficiente și exacte care îi permit unui consumator mediu, normal informat și suficient de atent și de avizat să înțeleagă funcționarea concretă a mecanismului financiar în discuție și să evalueze astfel riscul consecințelor economice negative, potențial semnificative, ale unor astfel de clauze asupra obligațiilor sale financiare pe toată durata acestui contract.

4)      Directiva 93/13 trebuie interpretată în sensul că se opune ca sarcina probei caracterului clar și inteligibil al unei clauze contractuale, în sensul articolului 4 alineatul (2) din această directivă, să revină consumatorului.

5)      Articolul 3 alineatul (1) din Directiva 93/13 trebuie interpretat în sensul că clauzele unui contract de împrumut care prevăd că moneda străină este moneda de calcul și că euro este moneda de plată și care au ca efect plasarea riscului de schimb valutar, fără ca acesta să fie plafonat, în sarcina împrumutatului pot crea un dezechilibru semnificativ între drepturile și obligațiile părților care decurg din contractul menționat, în detrimentul consumatorului, din moment ce profesionistul nu se putea aștepta în mod rezonabil, respectând cerința de transparență față de consumator, ca acesta din urmă să accepte, în urma unei negocieri individuale, un risc disproporționat de schimb valutar care rezultă din astfel de clauze.

Cititi si :

Noi perspective pentru inghetarea cursului valutar, asta arata cele doua decizii pronuntate in cele 3 dosare analizate.

Prin urmare, nu este suficient ca banca sa fi spus ca da, este in regula ca pe o perioada de 30 de ani, cursul va ramane stabil, fiindca o asemenea predictie oricum nu ar fi putut fi facuta, motiv pentru care din acest punct de vedere, putem aprecia ca inclusiv cursul de schimb valutar, pe viitor, va putea fi inghetat mult mai usor.

Av.Drd. Cuculis

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
4 comments to “Clauzele Abuzive Nu Se Prescriu Niciodata Si Lipsa De Informare Cu Privire La Riscul Valutar Duce La Inghetarea Cursului”
  1. Buna ziua.
    Interesant si util acest mod de atentionare a populatiei despre modul de lucru al executorilor judecatoresti. Este o categorie de prestatori de servicii juridice, dupa parerea mea scapata de sub control. Acestia au ajuns sa se creada niste “mici Dumnezei” pe pamant. Am avut mai multe probleme de tot felul cu acesti functionari privati ai statului care efectiv isi bat joc de oameni prin atitudinea lor agresiva. Nu sunt supusi niciunui control ierarhic. Eu am incercat cu o sesizare la asa numitele camere ale executorilor judecatoresti, am facut plangere penala (cercetata 4 ani de super procuroarea Adina Florea) dar degeaba. Si ca sa fiu mai concret. Despre Cosoreanu si asociatii nu aveti nimic?

  2. Multumesc pentru raspuns. Asa pentru inceput. Ma puteti reprezenta in instanta intr-un proces civil impotriva SCPEJ Cosoreanu?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.