Actiunea in Constatare

Actiunea in constatare – constatare clauze abuzive in contractele cu banca, actiunea in constatare prescriptiei dreptului la executarea silita si altele

Actiunea in constatare este un tip de actiune folosita in principal atunci cand nu poate fi valorificat un drept ci el trebuie prima data recunoscut, nascut pentru ca ulterior sa fie valorificat.

Actiunea in constatare are o sfera larga de aplicabilitate, motiv pentru care este si cel mai des intalnita in cazul actiunilor impotriva bancilor sau recuperatorilor de creante.

Cand se poate face o cerere in constatare in instanta – Scurte consideratii asupra admisibilitatii actiunii in constatare

1. Codul de procedura civila instituie in art. 35, teza a doua, principiul subsidiaritatii actiunii in constatare fata de cererea de realizare a dreptului, spunand ca “cererea nu poate fi primita daca partea poate cere realizarea dreptului”.

Asta inseamna ca actiune in constatare nu poate fi facuta, daca pot realiza direct dreptul meu.

Prin urmare, intre alte conditii instituite de art. 35 pr. civ., o actiune in constatare este admisibila numai daca partea nu “poate cere” realizarea dreptului sau.

De astfel, principala problema care se ridica cu privire la admisibilitatea actiunii in constatare este daca se poate sau nu introduce o cerere in realizare.

2. Dar ce inseamna ca se poate introduce o cerere in realizare? Inseamna a avea admisibila o actiune in realizare in abstract sau in concret?

Raspunsul poate fi numai unul, respectiv trebuie sa existe o actiune in realizare in concret.

Este lipsit de folos ca in mod general sa se poata apela la o anumita actiune in realizare, daca, raportat la speta concreta si avand in vedere unicitatea acesteia, actiunea in realizare nu este admisibila in cauza. De aceea, instanta trebuie sa verifice cu atentie admisibilitatea unei actiuni in constatare si sa nu o respinga ca inadmisibila decat in cazul in care, motivandu-si solutia, va prezenta care este calea in realizare admisibila in concret[1].

Articolul 35

Constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept

Cel care are interes poate să ceară constatarea existenţei sau inexistenţei unui drept. Cererea nu poate fi primită dacă partea poate cere realizarea dreptului pe orice altă cale prevăzută de lege.

Altfel, a considera ca o actiune in constatare este inadmisibila doar pentru ca in abstracto exista o actiune in realizare inseamna a refuza judecata si a limita partii accesul la justitie.

Mai mult, din interpretarea literala, dar si logica, a art. 35 C. pr. civ., rezulta ca actiunea in realizare ce determina inadmisibilitatea actiunii in constatare trebuie sa aiba in vedere acelasi drept care s-a urmarit a fi protejat pe calea actiunii in constatare, iar nu altul.

3. De exemplu, potrivit doctrinei si jurisprudentei, actiunea prin care se solicita declararea nulitatii este o actiune in realizare, indiferent daca se intemeiaza pe un motiv de nulitate relativa sau absoluta[2].

Prin urmare, rezulta ca actiunea in constatarea nulitatii actelor de proprietate intemeiata pe art. III din Legea nr. 169/1997 pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991[3] este o actiune in realizare.

Constatarea nulitatii titlului de proprietate in baza acestui text se poate cere insa doar pentru anumite cauze determinate expres de lege.

Proprietarul posesor care sufera o tulburare a dreptului sau prin acte ale unui tert ce se considera proprietar nu are la indemana actiunea in revendicare, avand posesia bunului, dar poate avea la indemana actiunea in constatare provocatorie sau, in baza Legii nr. 169/1997, actiunea in constatarea nulitatii titlului de proprietate.

Daca tertul care se pretinde proprietar nu are titlu de proprietate, ci doar adeverinta de proprietate sau proces-verbal de punere in posesie, care, conform Deciziei in interesul legii nr. 1/1997 a instantei supreme, nu constituie titlu de proprietate, atunci proprietarul posesor nu are la indemana actiunea in constatarea nulitatii acestora intemeiata pe art. III din Legea nr. 169/1997, ci doar o actiune in constatarea dreptului sau de proprietate.

Nefiind titlu de proprietate, aceste acte nu pot fundamenta transmiterea bunului. Asadar, proprietarul posesor nu are un interes legitim in a constata nulitatea acestora, pentru ca ele, chiar valabile de ar fi, nu pot genera instrainari[4].

Daca insa tertul care se pretinde proprietar beneficiaza de un titlu de proprietate, aceasta imprejurare nu trebuie sa atraga automat respingerea actiunii in constatare ca inadmisibila, pentru ca este necesar sa se analizeze, daca si pentru care anume motiv de nulitate se poate introduce o actiune in realizare. Mai mult, constatarea nulitatii unui titlu de proprietate nu confera certitudine titlului posesorului, ci doar vadeste lipsa de eficienta juridica a titlului celuilalt.

Avand in vedere aspectele acestea , opinam ca este cazul ca pe scurt sa trecem in revizta, ce tipuri de actiuni in constatare pot fi facute.

Actiunea in constatare clauze abuzive model

Actiunea in constatare a fost intodeauna singura varianta prin care cei imprumutati la banci si-au putut recupera banii platiti in baza clauzelor abuzive, motiv pentru care, atunci cand aveti un contract de credit, de leasing sau orice tip de contract de prestari de servicii sau imprumuturi bancare, puteti verifica daca se afla clauze abuzive in interiorul sau prin intermediul unei actiuni in constatarea clauzelor abuzive.

Cititi si :

Actiunea in constatarea prescriptiei

Constatarea prescriptiei dreptului de a cere executare silita este un tip specific de actine in constatare care se deschide atentie doar cu privire la dosarele de debite care nu sunt puse in executare silita si vizeaza exclusiv amputarea dreptului unui recuperator sau bani ori IFN de a va demara o procedura de executare silita impotriva dvs.

Actiune in constatare drept de proprietate – Actiunea in constataera uzucapiunii

Acest tip de actiune in constatare, se bazeaza pe faptul ca proprietatea nefolosita de mai bine de 10 ani si pentru care s-a intabulat cel ce a folosit-o , va trece in patrimoniul sau prin actiunea in constatare a uzucapiunii.

Practic, avem variante diferite de actiuni in constatare si a se observa ca toate respecta principiul explicat mai sus si anume ca nu puteti deschide o actiune in constatare daca puteti deschide o actiune in realizare.

Desigur, elementele explicate sunt de natura tehnica juridica si atunci est esential sa aveti un avocat care sa va ghideze prin intreaga procedura.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.