Ce este darea in plata?
Darea in plata reprezinta forma cea mai simpla de stingere a obligatiilor.
In principal discutam despre obligatiile contractele prin credite bancare ipotecare sau ne nevoie personale garantate cu ipoteca.
Desigur, ar fi bine daca ar fi asa de simplu precum spune teoria insa in esenta legea darii in plata presupune stingerea intradevar a datoriilor, asta dupa ce sunt indeplinite anumite conditii, cu obligatia celui care vrea sa stinga datoria de a transfera bunurile ipotecate la banca, catre aceasta.
Darea in plata mai presupune in unele situatii si stingerea unor datorii reziduale ramase in urma executarii silite a imobilului ipotecat, de catre banca sau recuperator si suma ramasa neacoperita poate fi stinsa prin aplicarea legii darii in plata.
Legea darii in plata pe intelesul tuturor.
Intrata in legislatia din Romania undeva in 2014, legea darii a plata a suferit mai multe modificari insa ultima modificare din 2020 a fos definitorie, practic toti impurmutatii in moneda volatila a francului elevetian, CHF , dupa modificarea legii darii in plata au posibilitatea sa apeleze la aceasta procedura.
Pentru a explica in concret este necesar sa intelegem cum opereaza legea darii in plata si daca si dvs. va incadrati la beneficiile ei.
Astfel, prin intrebari simple, raspundem la provocari majore din sfera economic personala si financiara a fiecarui roman.
Cui se adreseaza legea si care este procedura?
Exista mai multe tipuri de debitori care pot apela la legea darii in plata.
a) Debitorii care au imprumutat o suma de bani in baza unui contract de imprumut punand ipoteca pe bunul imobil locuinta;
b) Debitorii care au intrat in faza de executare silita si inca nu li s-a vandut bunul imobil;
c) Debitorii intrati in faza de executare silita si carora li s-au vandut bunurile imobile si au ramas cu o datorie reziduala.
Punctele a) si b) apeleaza la legea darii in plata solicitand efectiv darea in plata prin stingerea datoriilor reciproce respectiv, trecerea in patrimoniul bancii a imobilului sau imobilelor cu care s-a garantat imprumutul si pe viitor radierea oricarei datorii pe care imprumutatul o avea fata de banca.
Puncul c) in schimb, chiar daca face parte din legea darii in plata presupune de fapt o stingere efectiva a datoriei ramase in urma vanzarii bunului imobil.
Un subiect interesat pentru dvs. sugerat de catre noi este si :
Care sunt pasii pentru a putea da in plata in 2020 sau pentru a putea stinge datoria reziduala?
Pasul numarul 1.- Conditiile pentru a da in plata – Verificati cu un avocat ca va incadrati in conditiile legii 77/2016 pentru a da in plata.
Astfel pentru a putea da in plata sau pentru a va sterge datoria reziduala asa cum am arata mai sus, este necesar sa indepliniti urmatoare conditii:
Articolul 4 din legea 77/2016 – art. (1) prevede ca-
Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:
a) creditorul şi consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislaţia specială;
Asta presupune ca dvs. sa aveti calitatea de consumator daca vreti sa urmati procedura darii in plata iar cel caruia ii opuneti procedura sa fie o banca, sa fie un IFN sau un recuperator de creante care a cumparat de la banca sau ifn creanta si a pus-o in executare.
b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;
Aici trebuie sa faceti un calcul matematic simplu cu privire la suma pe care ati imprumutat-o mai ales daca ati facut un credit in trecut in CHF.
c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;
Dupa cum observam darea in plata a fost gandita sa ii ocroteasca pe cei care au luat imprumutul in legatura relativ strica cu imobilul de locuit sau daca este vorba despre un teren , doar in conditiile in care debitorul avea de gand ca pe acel teren sa-si construiasca un imobil locuinta.( mare atentie la procedura de darea in plata ).
d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.
Acest lucru se poate dovedei foarte usor prin faptul ca atasati un cazier judiciar la notificarea trimisa de catre avocat.
Stiati ca – incepand cu anul 2020 avocatul poate obtine pentru dvs. cazierul judiciar fara sa va mai deplasati dvs. la sediile politiei?
e) este îndeplinită condiţia privind impreviziunea.
Multa dezbatuta tema a impreviziunii care pe multi i-a cam lasat pe bara cu notificarile de are in plata a fost in final reglementata in asa fel incat IMRPEVIZIUNEA este inclusa in corpul de lege a legii 77/2016.
Ce inseamna impreviziune si cum stiti daca va incadrati? Cititi textul de lege de mai jos:
Atentie – Debitorii in CHF se incadreaza TOTI la notiunea de impreviziune FARA SA FACA NICIO ALTA DOVADA:
(1^1) Reprezintă impreviziune pentru darea in plata –
a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit.
Asta presupune de fapt ca daca avem o crestere de curs de 52,6 fata de 2006-2007 etc unde CHF a fost cotat la 1,7 si daca ne uitam la 2020 aceasta este de 4,6-4,7 lei/CHF atunci impreviziunea asa cum am spus si mai sus este aplicata tuturor contractelor in CHF.
b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.
Ca expresie a clauzelor de natura abuziva, leguitorul a prevazut ca si cresterea acestei dobanzi in mod artificial sa fie considerata tot impreviziune.
Spre exemplu in contractele cu BCR rata dobanzii putea fi modificata CU ORCAT si desigur aceasta era o clauza abuziva.
(1^2) În scopul aplicării prevederilor prezentei legi este necesară menţinerea pragurilor valorice prevăzute la alin. (1^1) lit. a) şi b) în ultimele 6 luni anterioare transmiterii notificării de dare în plată.
Pasul numarul 2 – Darea in plata – Notificarea de dare in plata in 2020 cu modificarile de rigoare.
Procedura de deschidere a darii in plata sau de stingere a datoriei reziduale, consta in primul rand in identificarea unui profesionist care sa va ajute cu primul act pe care trebuie sa-l faceti in mod obligatoriu si anume –
NOTIFICAREA DE DARE IN PLATA presupune comunicarea catre banca creditoare sau catre creditor care poate fi si un recuperator de creante sau un IFN, a unei notificari semnate si redecatate in mod obligatoriu de avocat sau poate fi notar sau executor ( desi nu cred ca vreti ca cel care va executa sa va trimita notificarea ), prin care in functie de situatia in care va aflati, solicitati fie sa trasnferati proprietatea imobilului fie sa va fie stearsa datoria reziduala.
Chestiunile tehnice nu sunt atat de importate fiindca darea in plata in 2020 a suferit modificari substantiale( chestiunile tehnice le aplica specialistul in dare in plata) si ceea ce trebuie sa stiti de esenta pentru a incepe aceasta procedura este ca obligatoriu trebuie sa comunicati creditorului notificarea de dare in plata DOAR PRIN INTERMEDIUL UNUI AVOCAT , sau asa cum am spus poate fi si notar sau executor si nu o depuneti niciodata dvs. pe cont propriu fiindca NU este LEGAL.
Pasul numarul 3 – Darea in plata poate fi contestata sau acceptata. Ce inseamna asta?
De aici se nasc evident doua situatii:
a) Creditorul este de acord cu darea in plata si atunci –
Daca Banca/ifn-ul sau recuperatorul de creante vor fi de acord cu darea in plata si cu procedura de transfer al imobilului catre ei si stingerea datoriei dvs. atunci pasul urmatorul ar fi acela de a merge la notar alaturi de avocatul care v-a notificat pentru a da in plata si de a perfecta actul prin care transferati imobilul dvs. ipotecat in proprietatea bancii si scapati de datorie.
Ori, daca sunteti in executare silita nu mai este necesara prezenta la notar ci creditorul de tipul recuperatorului de creante va transmite un inscris denumit dare in plata prin care va anunta de stergerea datoriei.
b) Creditorul nu este de acord cu darea in plata si atunci –
Este necesar sa va prezentati in instanta in cadrul contestatiei la notificarea de dare in plata si sa cereti ca notificarea emisa de catre dvs. sa fie validata si astfel creditorul sa aiba obligatia de stergere a datoriei sau de primire in plata a imobilului dvs. ipotecat.
Asta presupune ca veti incepe un proces cu banca cu IFN-ul sau cu recuperatorul insa daca de la bun inceput ati fost precaut si ati verificat ca va incadrati in toate conditiile explicate mai sus, va fi un proces pe care ar trebui sa-l castigati si sa obligati creditorul sa va stearga datoria IN INSTANTA sau sa fie obligat sa preia bunul.
Ce fac daca dupa ce castig dosarul de dare in plata ( notificarea ) , banca tot nu vrea sa treaca in patrimoniul ei imobilul?
Atunci va fi necesar sa deschideti un al doilea proces ( desi aceste situatii sunt rare) prin care in baza primului proces castigat prin care s-a constatat ca notificarea pentru darea in plata este CORECTA SI LEGALA si atunci instanta de judecata il va obligata pe creditor fie sa stearga datoria fie sa primeasca fortat imobilul in proprietate si ulterior sa va scuteasca de orice plata a creditului.
Trecem la partea birocratica si va spunem ca aveti nevoie de acte.
Vedeti aici si prima dare in plata, un roman scapa de un credit COLOSAL prin darea in plata.
Cat platesc si care sunt actele necesare pentru dare in plata?
Daca ati ajuns pana in punctul acesta este clar ca vreti sa mergeti pe drumul de a da in plata pe proecdura darii in plata.
Pregatiti inca de la bun inceput urmatoarele acte:
- Contractul de credit semnat cu banca;
- Contractul de ipoteca semnat cu banca;
- Cesiunea de creanta daca ati ajuns pe mana recuperatorilor de creante;
- Daca sunteti in executare silita si vi s-a vandut casa avem nevoie de actul de adjudecare sau procesul verbal de licitatie;
- Actele de execuatre primite
- Copie de pe buletin.
In principal procedura de notificare pentru darea in plata va va necesita undeva la 1500 de lei Plus Tva.
De asemenea daca partile sunt de acord onorariul notarului pentru a transfera efectiv bunul in patrimoniul bancii.
Ce se intampla dupa finalizarea deciziei/actului de dare in plata?
Felicitari! Ati scapat de datorii!!
Practic, dupa emiterea actului de catre recuperator cu privire la darea in plata e vor ridica toate popririle si executarile silite vor inceta.
De asemenea daca nu erati in executare silita, prin transferul proprietatii catre banca, aceasta va va remite un document prin care datoriile pe care le inregistati fata de aceasta, se sterg.
P.S – Va sfatuim ca orice demers pe care il faceti in legatura cu darea in plata sa il prospectati si sa il documentati TEMEINIC.
Spre exemplu o alternativa la scaderea unor costuri ale creditului ar putea fi aplicarea direcata a OUG 52/2016 dar si a legii 192/2000 cu privire la posibilele clauze abuzive din interiorul contractului.
Av.Drd. Cuculis Adrian
oana niculescu sunt. revin dupa mult timp. va rog coumincati daca sulta datorata prin hotarare judecatoreasca. Calculata la data de 31.12.2012, din uma de 5605,000 lei conform unui calcul procentual solicitata si primit de la INS. din anul 1984 pana la sata de 31.12.2012, rezulta o datorie de 78237.10 lei, Admisa si incuviintata de jud. sector 4. Dar pe care executorul a refuxat sa o efectueze. Conditionand, ca numai pentru suma calculate de ei de 1514.00 lei. Numai daca sunt de acord cu aceasta suma.
INTREBARE. POT SA MERG LA NOTAR, SA INTOCMESC DAREA IN PLATA A SUMEI, DE 78237,00 LEI, sI totodata
in anul 2015, a creat ipoteca pe suma de 78237,00 lei. Citesc si eu. Din ce am cicit, ofdata inscarisa in carte, ipoteca ramane valabila la la desfiintgare de creditor. Multumesc.
13.11.2020 Astept, daca se poate niste lamuriri. Si un notar, care este deschis la nou si este de acord sa intocmeasca documentul.
BOLNAV PSIHIC PENSIONAT DE 22 ANI SI NEVAZATOR ,DAT TEMPORAR LA CAMIN ESTE PUS DE SEFUL SAU SA DONEZE 5 HA.PAMANt FARA CLAUZE, LUAND BANI SEFUL, ,LUANDU-I SI APARTAMENTUL IN PROCESE CU GRAVE INFRACTIUNI ,cand IL SCOT SANATOS PSIHIC , ACTEle PRESCRISE SI OMUL DISTRUS IN CAMIN ,NEDAT ,NEP;ERMISA ASISTENTA JURIDICA,IN PROCES ,PIERDUT ,AJUNGE IN PAMANT,FARA SA STIU,FIIND ,RUDA SA CU GRIJA LUI,CAND PLATEA IN PLUS LA CAMIN. –
IN BAZA CARUI ART, DE LEGE POT CERE ANULAREA ACTULUI DE DONATIE?,ACTE FALSE MULTE .
Bună ziua!
Contract Bancpost 2007, 4,85 % dobânda fixă 12 luni, apoi dobanda variabilă in funcție de indicele de referință al băncii.
Dacă am negociat marja la 4,75% prin act aditional din 11.08.2011, iar indicele CHF 3m a scăzut de atunci, o perioadă a fost chiar negativ, mă mai incadrez la impreviziune ?
Am fost executată silit pe apartament, iar acum mi-au pus poprire pe conturi.
Mulțumesc!
Buna ziua. Contracte pline de clauze abuzive . V-as indruma sa faceti o actiune de inghetare a cursului valutar. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Contract Bancpost 2007,mai sunt 7 ani de rate lunare aprox 460 chf ,intre timp pensionar.Am doua intrebari.
1.Darea in plata ,presupune pierderea proprietatii in favoarea bancii?
2.Inghetarea cursului ,ce presupune si la ce curs ar ingheta ?
Ce sanse sunt ,care ar fi optima pentru proprietar?
Va multumesc!
Buna ziua, cele doua sunt institutii diferite si ca atare important este sa vedem ce vreti dvs. sa obtineti. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Buna ziua,
Referitor la darea in plata am si eu un caz zic eu mai special.
Am imprumutat o persoana cu 20000 lei. Ca si garantie in contractul de imprumut a fost trecut un teren extravilan de 1293 mp care este in indiviziunr cu fratele sau in cota de 1/1.
Nu s-a putut trece ipoteca in cartea funciara deoarece terenul este extravilan si nu are facut cadastru si intabulare.
Propritarul detine doar un act de proprietate si o succesiune.
Notarul nu vrea sa faca darea in plata deoarece terenul nu are cadastru iar persoana nu poate lua certificat fiscal de la primarie deoarece are datorii si acolo.
Sper ca ma puteti ajuta.
Multumesc anticipat
Buna ziua. Probabil ca a ramas doar o problema de carte funciara si atat. Eu zic ca se rezolva. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
buna ziua!
daca am avut 2 notificari de Dare in plata succesive 2019, 2021 si le-am pierdut pe amandoua, mai pot face inca o data – inainte sau dupa vanzare imobil?
unde se mentioneaza de cate ori se poate face notificare Dare in plata cu noi argumente?
Multumesc!
Buna ziua, se poate face. Noi avem situatii si cu 5