Avocat Dare In Plata

Ce este o dare in plata?

Darea in plata a cunoscut cateva forme de la intrarea ei in vigoare in 2016, insa forta cea mai mare a primit-o darea in plata, in 2020 de data recenta, cand Parlamentul Romaniei a schimbat DIN TEMELII , notiunea de dare in plata si a introdus IMPREVIZIUNEA in corpul Legii 77/2016.

Prin procedura de dare in plata, de esenta, un debitor care are un credit la o banca sau chiar si la un IFN si ATENTIE, chiar daca este cesionat catre un recuperator de creante, poate solicita sa:

  • isi predea casa cumparata sau cu care a garantat imprumutul, in schimbul stingerii oricarei datorii ar fi avut-o fata de institutiile amintite mai sus;
  • poate solicita bancii, ifn-ului sau recuperatorului de creante sa ii stearga datoria reziduala daca imobilul cu care a garantat a fost vandut la licitatie publica si a ramas “agatata” o datorie reziduala;
  • poate sa solicite prin noile modificari aduse la legea darii in plata, adaptarea contractului de credit aflat in desfasurare in asa fel incat cursul valutar pentru moneda straina sa fie calculat la o valoare mult mai mica.
Avocat Dare In Plata
Avocat Notifiacre Dare In Plata

Cine beneficieaza de darea in plata ?

In principal pentru a beneficia de darea in plata, un debitor, in primul rand trebuie sa aiba calitatea de consumator. Consumatorul in intelesul legii exclude persoanele juridice de la aceasta procedura a darii in plata, cu anumite exceptii:

  • liber profesionistii si cei care au garantat o persoana juridica insa nu au functii in cadrul acesteia.

Ca sa intelegem darea in plata si cum poate fi castigat un prosibil proces pe dare in plata sau o contestatie la notificarea de dare in plata, este esential, ca inainte de a face orice notificare pentru motivele expuse mai sus, sa vedem ce conditii trebuie sa indeplinim.

Avocat Dare In Plata – Stergerea datoriilor umflate artificial de catre banca poate fi efectuata daca sunt respectate urmatoarele conditii – Astfel, art. 4 din legea 77/2016 cu privire la darea in plata, prevede ca :

(1) Pentru stingerea creanţei izvorând dintr-un contract de credit şi a accesoriilor sale prin dare în plată trebuie îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiţii:

a) creditorul şi consumatorul fac parte din categoriile prevăzute la art. 1 alin. (1), astfel cum acestea sunt definite de legislaţia specială;

Aici va poate face aceasta analiza doar un avocat specializat in dare in plata si in drepturile consumatorilor, fiindca este esential ca in momentul la care formulati notificarea de dare in plata, sa indepliniti conditiile incadrarii in calitatea de consumator.

b) cuantumul sumei împrumutate, la momentul acordării, nu depăşea echivalentul în lei al 250.000 euro, sumă calculată la cursul de schimb publicat de către Banca Naţională a României în ziua încheierii contractului de credit;

Astfel pentru o dare in plata este necesar ca aceasta conditie a plafonarii sa fie respectata, adica nu putem sa solicitam darea in plata pentru credite ce depasesc limita de la acest articol.

Aceasta limitare a fost necesara pentru a nu profita de dispozitiile pe care le oferea darea in plata, persoanele care prin prisma cuantumului enorm al creditului nu ar mai fi putut fi considerati simpli consumatori.

c) creditul a fost contractat de consumator cu scopul de a achiziţiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinaţie de locuinţă sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel puţin un imobil având destinaţia de locuinţă;

Darea in plata vine si protejeaza domiciliul debitorului. De asemenea si practica CJUE si amintim cauza Kassler, vine si protejeaza domiciliul debitorului persoana fizica.

d) consumatorul să nu fi fost condamnat printr-o hotărâre definitivă pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care se solicită aplicarea prezentei legi.

e) este îndeplinită condiţia privind impreviziunea.

Conditia impreviziunii amintim ca a fost introduca prin decizia CCR din 2016 cu numarul 623 , iar prin modificarile aduse la legea darii in plata, avem pentru prima data, reglementata notiunea de impreviziune, ceea ce face ca in momentul de fata in raport de legea darii in plata, sa puteti cei cu credite aflate in desfasurare, sa solicitati scaderea cursului valutar, care echivaleaza de esenta cu o inghetare a acestuia.

Cititi si :

Ce pot obtine cei executati silit sau cei care au credite in desfasurare prin notificarea de dare in plata facuta de avocat si adresata Bancii, Ifn-ului sau Recuperatorului de creante?

Cum se aplica legea darii in plata in forma modificata?

Vom incerca sa defalcam categoriile de debitori, in asa fel incat sa putem explica darea in plata si conditiile ei pentru cei executati silit dar si darea in plata pentru cei care au credite aflate in desfasurare si care nu se afla in executare silita.

Prin urmare:

a) Ce au de facut cei care sunt in executare silita?

Cei care sunt executati silit si ei la randul lor sunt in doua categorii, cei impotriva carora s-a inceput executarea silita dar nu li s-a vandut casa cu care garantasera si cei care au deja casa vanduta la licitatie publica si au ramas sa plateasca o datorie reziduala.

Pentru ambele categorii de debitori, darea in plata este aplicabila insa prima categorie va trebui sa formuleze o notificare de dare in plata pentru a trece casa aflata in executare silita in proprietatea bancii sau Ifn-ului pentru a stinge orice obligatie contractuala iar cea de-a doua categorie care nu mai are in proprietate casa fiindca a fost vanduta la licitatie publica la executare silita, trebuie sa formuleze o notificare de dare in plata pentru stergerea datoriei reziduale.

b) Ce au de facut cei care nu se afla in executare silita, au un credit aflat in desfasurare si vor doar sa aiba un curs valutar mai scazut, adica vor sa adapteze contractul?

Avocat Dare In Plata raspunde:

Vestea buna pentru aceasta categorie de debitori este ca pot solicita Bancii sau Ifn-ului sa le adapteze contractele.

Pot face acest lucru cei care indeplinesc conditiile de impreviziune si aici amintim:

a) pe durata executării contractului de credit, cursul de schimb valutar, aplicabil în vederea cumpărării monedei creditului, înregistrează la data transmiterii notificării de dare în plată o creştere de peste 52,6% faţă de data încheierii contractului de credit. În vederea calculării procentului de 52,6% se va avea în vedere cursul publicat de Banca Naţională a României la data transmiterii notificării de plată şi cursul de schimb publicat de Banca Naţională a României la data încheierii contractului de credit;

b) pe durata executării contractului de credit, obligaţia de plată lunară înregistrează o creştere de peste 50% ca urmare a majorării ratei de dobândă variabilă.

Avocat Dare In Plata – Bomba in modificarea legii darii in plata – Debitorii isi pot ADAPTA CONTRACTELE DE CREDIT pentru a plati o rata micsorata sau un curs valutar inghetat.

Debitorii au scapat de datorii la Recuperatori, Banci si Ifn-uri.

Legea Darii In Plata – Vedeti aici, cele 7 modificari ce ii scapa pe debitori de datorii si 5 intrebari puse de catre debitorii aflati la capatul puterilor financiare.

Legea Darii In Plata se aplica executatilor silit si celor a caror rate au crescut ori cursul valutar a explodat.

Cititi mai multe mai jos:

Care sunt pasii pentru a putea obtine o scadere a cursului valutar platit (adaptarea contractului) sau pur si simplu pentru a da in plata ori pentru a sterge o datorie reziduala?

Totul incepe cu o notificare de dare in plata. Aceasta notificare dare in plata poata fi facuta exclusiv ca si conditie de validitate doar prin intermediul unui avocat, executor sau notar.

In cadrul notificarii de dare in plata este esential sa fie specificat temeiul pentru care trimiteti solicitarea si mai ales daca este vorba despre o adaptare a contractului sau daca incercati nu sa cereti darea in plata ci sa scadeti cursul valutar sau sa reechilibrati contractul, notificarea nu va avea ca temei de drept doar legea 77/2016 ci ea trebuie coroborata cu codul civil referitor la impreviziune.

Ce face, daca banca nu da curs notificarii de dare in plata sau de reechilibrare a contractului?

In principal, pasul urmator este sa deschideti o actiune in instanta prin care sa solicitati dare in plata a imobilului, stergerea datoriei reziduale sau evident, adaptarea contractului, cursului, ratelor.

Procesele pe dare in plata si rezultatul lor din instanta- Avocat dare in plata : Instantele au dispus adaptarea contractelor si inainte de modificare legii, insa acum ne asteptam sa vedem o practica unitara de scadere a cursului valutar la creditele in CHF, Euro dar si blocarea dobanzii la creditele in lei.

Concluzia este ca modificarile aparute la darea in plata vor schimba din radacini ceea ce cunoastem despre creditele toxice in CHF, despre creditele in Euro care s-au scumpit si ele extrem de mult pe perioada de desfasurare.

Un Lucru este clar, debitorii isi pot face drepate cu invocarea impreviziunii si cu adptarea contractului in instanta de judecata.

Si exemplele pot continua fiindca sunt mii de debitori care in Romania pot beneficia de o adaptare a contractelor pe care le-au incheiat cu bancile si cei care sunt asupriti si urmariti de catre recuperatorii de creante, pot scapa de datoriile reziduale.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Astfel, pentru a putea beneficia de darea in plata, fie care vorbim despre stergerea datoriilor sau blocarea cursului valutar, completati formularul de mai jos:

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.