Avocat Evaziune Fiscala – Evaziunea Fiscala Si Ce Fapte Te Pot Trimite Dupa Gratii

Evaziunea Fiscala 2021- Ce inseamna , cum se pedepseste si cu ce te ajuta un avocat evaziune fiscala , daca ti-a fost deschis un dosar penal pentru evaziune fiscala.

Update 2021 – Legea evaziunii fiscale prin care majoritatea evazionistilor pot scapa de inchisoare, a trecut de CCR.

Inainte de a explica ce masuri noi au aparut in zona legii 241/2005 a evaziunii fiscale, va prezentam noile viitoare modificari, nepromulgate inca insa adoptate decisiv de camera deputatilor si care au trecut de CCR, ceea ce inseamna ca in curand, pe parcursul anului 2021, legea evaziunii fiscale se va modifica.

Avocat specializat in dosare evaziune fiscala dosar penal – cum pot scapa cei care sunt acuzati de evaziune fiscala, dupa ce noua lege a evaziunii fiscale v-a fi promulgata.

Sunteti in situatia in care ati fost acuzat de evaziune fiscala? Aveti contactul rapid mai jos:

Ai comis fapte de evaziune fiscala de pana in maximum 100000 de euro? Avocatul specializat in evaziune fiscala iti spune ca primesti amenda si nu inchsiare, in ce conditii, vedeti mai jos:

Cele mai importante viitoare modificari ale legii evaziunii fiscale le vedeti mai jos –

Prima modificare a legii evaziunii fiscale si cum vede un avoat specializat in evaziune fiscala, aceste modificari.

Astfel apar notiuni precum evaziunea fiscala sub 50000 euro si evaziunea fiscala pana in 100000 de euro si peste 10000 de euro.

In aceste doua prime cazuri se poate aplica pedeapsa cu amendă şi nu închisoare în cazul persoanelor acuzate de evaziune fiscală până la 100.000 de euro care achită integral prejudiciul:

* art. 10, alin. (1): În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă.

Forma neintrata in vigoare inca, se asteapta promulgarea

Forma actuala a art 10 alin 1 din legea evaziunii fiscale este urmatoarea:

(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate.

Asta inseamna ca desi ai fi platit prejudiciul, tot ar fi urmat sa fi primit daca erai gasit vinovat, pedeapsa inchisorii.

Prin urmare, daca prejudiciul petru care sunteti cercetat este de pana in maximum 50000 de euro, veti primi ( legea IL OBLIGA pe judecator), amenda iar daca este pana in maximum 10000 de euro, se poate dispune amenda.

Bomba in materie de evaziune fiscala – Modificare lege evaziune fiscala 2021 – A doua modificare viitoare a legii evaziunii fiscale prevede ca oricat de mare ar fi evaziunea fiscala, daca se plateste prejudiciul PLUS 20% din valoarea prejudiciului calculat in plus, cei care au dosare de evaziune fiscala NU VOR MAI PUTEA FI TRASI LA RASPUNDERE.

* în cazul săvârşirii uneia dintre infracţiunile prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte, făcându-se aplicarea dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. h) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare.

Legea nepromulgata inca, trecuta de CCR

Pana se modifica legea sa aflam de la un avocat specializat in evaziune fiscala ce risca cei care comit asemenea fapte, cum pot scapa de acuzatii si ce este considerat ca fapta de evaziune fiscala.

Facem mentiunea ca pentru moment, aceste modificari sunt asteptate sa intre in vigoare fiindca legea deja a trecut de controlul de constitutionalitate, insa pana atunci , trebuie sa ne raportam la actele aflate in vigoare, care pedepsesc extrem de asupru faptele de evaziune fiscala.

Un avocat evaziune fiscala va poate da toate datele referitoare la cum sa gestionati un dosar penal daca sunteti acuzat de evaziune fiscala, fapt pentru care vom incepe sa explicam tot ce trebuie sa stiti despre evaziunea fiscala, in materialul de mai jos.

Sa incepem.

Ce inseamna sa faci evaziune fiscala?

In principal, daca observam legea 241/2005 acolo se arata ca se considera ca fapte de evaziune fiscala, urmatoarele:

(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 ani la 10 ani şi interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat.

Prin urmare, o simpla eroare de contabilitate nu echivaleaza cu evaziunea fiscala in intelesul legii ci ca fapte administrativ-fiscale ce pot fi rezolvate in instantele civile in caz de executare silita fiscala.

De la ce suma se considera evaziune fiscala?

Avocat evaziune fiscala raspunde: In practica s-a aratat ca si pentru un singur leu, daca asupra acestuia planeaza suspiciunea si ulterior se confirma ca a fost insusit pe nedrept, fapta este evaziune fiscala.

Acum intelegeti de ce este atat de aberant sa discutam despre faptul ca poti primi de la 3 la 10 ani inchisoare FARA POSIBILIATTEA DE A PRIMI AMENDA, chiar si pentru un leu ?

Atunci modificarile despre care am scris mai sus, sunt obligatorii pentru a intra in vigoare.

Forma agravanta a infractiunii de evaziune fiscala, te poate trimite in spatele gratiilor pana la 15 ani de zile – LUCRU PE CARE orice avocat specializat in evaziune fiscala il considera ABERANT.

Cititi si :

Ce cauze de nepedepsire evaziune fiscala exista ?

In actuala forma legii evaziunii fiscale, doar un avocat evaziune fiscala va poate spune ca NU EXISTA CAUZE DE NEPEDEPSIRE evaziune fiscala.

Exita cauze de nepedepsire a evaziunii fiscale in noile modificari care vor intra in vigoare probabil in acest an.

Totusi, chiar daca nu discutam despre o cauza de nepedepsire, este asimilat cu un beneficiul al celui prins ca evazioneaza daca plateste prejudiciul.

Legea evaziunii fiscale conține și câteva prevederi referitoare la reducerea pedepselor șicondițiile în care acest lucru este posibil. Astfel, în situația în care inculpatul acoperă integral pretențiile părții civile, limitele pedepsei se reduc la jumătate.

Cu toate acestea, este bine de menționat că un contribuabil nu mai poate beneficia de reducerea pedepselor, dacă s-a mai folosit de aceste prevederi în ultimii cinci ani.

Pedeapsa evaziune fiscala 2020 – 2021 – Ce pedepse poti sa primesti daca nu te aperi bine si in fata unor abuzuri ale ANAF, pentru pretinse fapte de evaziune fiscala?

(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; – aici putem da exemple prin care nu sunt oficializate sursele de impozitare.

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; – practic neemiterea de bonuri fiscale;

c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; – am auzit cu totii de casa dubla, asta inseamna ca pe o casa se bate bonul pe care clientul il plateste insa in realitate bonul nu este fiscalizat;

f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; – mai pe scurt, neprezentarea actelor la control.

g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.

(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 5 ani.

Adica peste acest prejudiciu de 100000 de euro se ajunge la inchisare de pana la 13 ani!!!!

(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 7 ani.

Pare greu de crezut insa legea prevede o majorare de pana la 7 ani de zile pentru infractiunile de evaziune fiscala unde prejudiciul este mai mare de 500000 de euro.

Ori in asemenea conditii se pare ca statul, ani de zile la rand, in loc sa urmareasca de fapt o recuperare a prejudiciilor a urmarit o trimitere la inchisoare a persoanelor care au evazionat statul.

Avocat evaziune fiscala – Opt ani după gratii pentru sustragerea de la îndeplinirea obligațiilor fiscale

Legea evaziunii fiscale prevede o pedeapsă între doi și opt ani de închisoare pentru faptele săvârșite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

Mai exact, printre acestea se numără ascunderea bunului sau a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile (sau în alte documente legale) a unor operațiuni comerciale efectuate, precum și a veniturilor realizate, dar și evidențierea în contabilitate a unor operațiuni fictive.

De asemenea, până la opt ani de închisoare riscă și cei care distrug sau ascund acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat / aparatelor de marcat electronice fiscale, respectiv memorii ale unor mijloace de stocare a datelor sau care se sustrag de la controale (financiare, fiscale sau vamale) prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă a sediilor principale sau secundare.

Aceeași pedeapsă le poate fi aplicată și contribuabililor care execută evidențe contabile duble prin folosirea unor înscrisuri sau a altor mijloace de stocare a datelor, precum și cei care substituie, degradează sau înstrăinează bunurile care le-au fost sechestrate.

Atenție! În cazul în care prejudiciul produs, pentru oricare dintre aceste fapte amintite mai sus, depășește valoarea de 100.000 de euro (echivalentul în lei), pedeapsa se majorează cu cinci ani, astfel încât cei care le comit riscă între șapte și 13 ani de închisoare.

În schimb, pentru prejudiciile care depășeșc echivalentul în lei a 500.000 de euro, pedeapsa se majorează cu șapte ani și ajunge să fie încadrată între nouă și 15 ani, potrivit Legii evaziunii fiscale.

Un alt tip de evaziune fiscala:

Din 2015 si pana in prezent in 2021 patronii care nu virează la stat impozitele reținute la sursă nu mai ajung după gratii

Până în luna august a anului trecut, când o decizie a Curții Constituționale (CCR) a modificat Legea evaziunii fiscale, plătitorii de venituri care rețineau la sursă impozite sau contribuții și nu le virau la stat în cel mult 30 de zile de la scadență erau pedepsiți cuînchisoare de la un an la șase ani.

În prezent, însă, patronii sau administratorii de firme care nu plătesc la timp impozitele și contribuțiile reținute angajaților lor ca stopaj la sursă pot fi, cel mult, amendați contravențional.

Prin Decizia CCR nr. 363 din 7 mai 2015 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 6 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, Curtea a constatat că legea nu definea noțiunea de „impozite sau contribuții cu reținere la sursă”. Concret, norma care incrimina infracțiunea de evaziune fiscală nu întrunea condițiile de claritate, previzibilitate și accesibilitate și încălca astfel prevederile cuprinse în art. 1 alin (5) din Constituție, care consacra principiul legalității.

Cu alte cuvinte, patronii și administratorii firmelor care rețin, dar nu virează la stat contribuțiile și impozitele de la angajați riscă cel mult o amendă.

Aceasta variază direct proporțional cu sumele datorate de debitor la bugetul de stat, se arată în Codul de procedură fiscală.

Cum este pedepsita nevarsarea sumelor de bani cu retinere la sursa?

Concret, actul normativ citat prevede că „reținerea și nevărsarea în totalitate, de către plătitorii obligațiilor fiscale, a sumelor reprezentând impozite și contribuții cu reținere la sursă” reprezintă contravenție, iar amenzile diferă în funcție de calitatea persoanei obligate să aplice reținerea la sursă, dar și de cuantumul sumei de plată la stat. Astfel, faptele sunt sancționate astfel:

  • cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la4.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele juridice, dacă obligațiile fiscale sustrase la plată sunt de până la 50.000 lei inclusiv;
  • cu amendă de la 4.000 lei la 6.000 lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la12.000 lei la 14.000 lei, pentru persoanele juridice, dacă obligațiile fiscale sustrase la plată sunt cuprinse între 50.000 lei și 100.000 lei inclusiv;
  • cu amendă de la 6.000 lei la 8.000 lei, pentru persoanele fizice, și cu amendă de la25.000 lei la 27.000 lei, pentru persoanele juridice, dacă obligațiile fiscale sustrase la plată sunt mai mari de 100.000 lei.

Evazioniștii plătesc dobânzi şi penalităţi de întârziere la sumele datorate

Instanța supremă a stabilit, printr-o decizie publicată în luna noiembrie 2015, că persoanele condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală au obligația să plătească sume reprezentând obligația fiscală principală datorată și sume reprezentândobligațiile fiscale accesorii datorate.

In situația condamnării inculpaților pentru săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, conform Legii nr. 241/2005, instanțele de judecată care soluționează latura civilă, în aplicarea principiului disponibilității, trebuie să dispună obligarea acestora la plata prejudiciului cauzat cu dobânzi și penalități de întârziere, calculate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Creanțele fiscale sunt definite de către Codul de procedură fiscală ca fiind „drepturi patrimoniale care, potrivit legii, rezultă din raporturile de drept material fiscal”. Actul normativ mai prevede că din raporturile de drept material fiscal rezultă atât conținutul, cât și cuantumul creanțelor fiscale, incluzând:

  • dreptul la perceperea impozitelor, taxelor, contributiilor și a altor sume care constituie venituri ale bugetului general consolidat;
  • dreptul la rambursarea taxei pe valoarea adăugată, dreptul la restituirea impozitelor, taxelor, contribuțiilor și a altor sume care constituie venituri la bugetul general consolidat, denumite creanțe fiscale principale;
  • dreptul la perceperea dobânzilor, penalităților de întârziere sau a majorărilor de întârziere, după caz, în condițiile legii, denumite creanțe fiscale accesorii.

Legislația în vigoare stabilește că, pentru neachitarea la termenul de scadență de către debitor a obligațiilor de plată, se datorează după acest termen, dobânzi și penalități de întârziere.

În ceea ce privește dobânzile, acestea reprezintă, conform art. 120 alin. (1) din Codul de procedură fiscală, „echivalentul prejudiciului creat titularului creanței fiscale, ca urmare a neachitării de către debitor a obligațiilor de plată la scadență și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”.

Pe de altă parte, penalitățile de întârziere reprezintă „sancțiunea pentru neîndeplinirea obligațiilor de plată la scadență și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv”.

Avocat Evaziune Fiscala – cu ce te poate ajuta o reprezentare calificata intr-un dosar de evaziune fiscala.

In primul rand in asemenea dosare, asistenta juridica este obligatorie, avand in vedere severitatea cu care este pedepsita aceasta fapta de evaziune fiscala.

Avocatul specializat in evaziune fiscala nu doar ca este obligat sa cunoasca foarte bine legea evaziunii fiscale, care desi nu este stufoasa, este foarte interpretabila iar notiunea de rea credinta si buna credinta, cu acestea se poate jongla in cadrul unui dosar penal de evaziune fiscala.

Insa, avocatul care se ocupa de un dosar de evaziune fiscala, este obligat sa aiba cunostinte de drept fiscal, procedura fiscala si elemente pe care le poate folosi in ajutorul clientului acuzat de evaziune fiscala.

De asemenea, cunoastem ca multe dintre dosarele penale deschise de catre ANAF, care de enorm de multe ori in rapoartele de inspectie fiscala sunt retinute niste sume aberante si nelegal stabilite, pot fi combatute atat in faza de urmarire penala cat si in faza de judecata, deci este esential ca avocatul specializat in dosare de evaziune fiscala, sa stie exact ce are de facut.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2 Bucursti
Romania
One comment to “Avocat Evaziune Fiscala – Evaziunea Fiscala Si Ce Fapte Te Pot Trimite Dupa Gratii”
  1. Avem o soc de transport. Directorul incheie contracte si tot el incaseaza cval transportului efectuat dar tot el ii si cheltuie. Multe plati le face la negru. Nu e legal, dar nu o scoti la cap cu el. De aprox 1 an nu s-a mai platit nimic la stat: tva, retinerile angajatilor, etc. Sotul s-a imbolnavit si m-a pus in locul lui. Desi i-am solicitat documente pt platile facute nu mi-a dat nimic. Ce pot face? Firma are datorii mari, dobanzi si penalitati. Sunt si altele dar nu stiu daca e bine sa le scriu.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.