O executare impotriva mostenitorilor se poate deschide doar in conditiile in care, mostenitorii defunctului executat silit, dezbat succesiunea.
In cat timp poate sa faca o contestatie la executare un debitor executat silit in calitatea lui dobandita de mostenitor al debitului?
Executarea silita impotriva mostenitorilor ocupa un rol important in cadrul procedurii de executare silita insa este important ca cei care vor citi materialul nostru sa stie in mod clar, mostenitorii pot fi executati silit doar in anumite conditii si nu oricum.
Daca ati mostenit pe cineva fie in calitate de mostenitor legal sau legatar, trebuie sa stiti ca este posibil daca aceasta sa fi avut datorii, ca dvs. sa trebuiasca sa raspundeti pentru o posibila executare silita inceputa impotriva lui insa de asemenea si executarea silita impotriva mostenitorilor, POATE FI ATACATA!!
Inainte, trebuie explicata procedura de executare impotriva debitorilor mostenitori.
ATENTIE – DACA sunteti executat silit pe bunurile dvs. cu privire la o datorie pe care ati dobandit-o in urma unei mosteniri si vi se pune poprire pe cont sau sunteti executat pe bunurile dvs. ESTE ILEGAL!
Ce spune legea cu privire la acceptarea mostenirii si efectele executarii silite asupra ei?
Efectele acceptării (1)
Acceptarea consolidează transmisiunea moştenirii realizată de plin drept la data decesului.
(2) Moştenitorii legali şi legatarii universali sau cu titlu universal răspund pentru datoriile şi sarcinile moştenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proporţional cu cota fiecăruia.
(3) Legatarul cu titlu particular nu este obligat să suporte datoriile şi sarcinile moştenirii. Prin excepţie, el răspunde pentru pasivul moştenirii, însă numai cu bunul sau bunurile ce formează obiectul legatului, dacă: a) testatorul a dispus în mod expres în acest sens; b) dreptul lăsat prin legat are ca obiect o universalitate, cum ar fi o moştenire culeasă de către testator şi nelichidată încă; în acest caz, legatarul răspunde pentru pasivul acelei universalităţi; c) celelalte bunuri ale moştenirii sunt insuficiente pentru plata datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
(4) În cazul înstrăinării bunurilor moştenirii după deschiderea acesteia, bunurile intrate în patrimoniul succesoral prin efectul subrogaţiei pot fi afectate stingerii datoriilor şi sarcinilor moştenirii.
Confuziunea patrimoniului dvs. cu cel al debitorului defunct, se face doar in anumite cauze.
Executarea Silita Impotriva Mostenitorilor – In ce situatii poate fi pornita sau continuata executarea silita impotriva debitorilor mostenitori?
În ipoteza în care debitorul moare după ce executarea silită a fost pornită, executarea nu va putea fi continuată dacă moștenirea nu a fost acceptată de către persoanele chemate la moștenire ori daca nu exista un curator!
Dacă moștenirea este acceptată și există doar moștenitori majori, executarea silită poate fi pornită împotriva tuturor, adica mai pe scurt, nu exista niciun fel de impediment la executarea silita.
Asta spune regula!
EXECUTARE IMPOTRIVA MOSTENITORULUI DEBITORULUI
EXECUTAREA SILITĂ ÎMPOTRIVA MOȘTENITORILOR DEBITORULUI
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN CAZUL ÎN CARE DEBITORUL MOARE ÎNAINTE DE ÎNCEPEREA EXECUTĂRII SILITE ȘI Cum se poate apara cel care mosteneste de un asemenea impediment ?
In cazul în care debitorul moare înainte de sesizarea executorului judecătoresc, executarea silită nu va putea și pornită.
Asta inseamna ca daca veti primi sau defunctul va primi o executarea silita ce intervine ulterior decesului acestuia, executarea silita cu pricina va fi NULA si o veti putea contesta pe calea unei contestatii la executarea silita.
Ce se intampla daca nu este acceptata mostenirea sau nu a fost dezbatuta?
Dacă moștenirea nu a fost dezbătută sau acceptată, creditorul sau executorul judecătoresc pot cere întocmirea inventarului succesiunii.
În situația în care din certificatul eliberat reiese faptul că moștenirea a fost dezbătută, se vor identificate persoanele care au calitatea de moștenitori.
Mai pe scurt, se va trece la executarea silita a celor ce au dobandit prin mostenirea masa succesorala.
Dacă debitorul moare anterior începerii executării silite și nu există niciun moștenitor care să fi acceptat moștenirea iar asupra succesiunii nu este numit niciun curator, instanța de executare va numi un curator special, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, până când va fi numit curatorul succesiunii în condițiile prevăzute de lege.
Vizualizati si :
Ce se intampla cu executarea silita care era in desfasurare la momentul decesului debitorului?
Conform art. 689 din Codul de Procedura Civilă, în ipoteza în care executarea silită deja începuse la momentul decesului debitorului, această va fi suspendată și nu va putea fi reluată împotriva succesibililor acceptanți decât după expirarea unui termen de 10 zile de la dată la care aceștia au fost informați cu privire la continuarea executării silite, urmând că prevederile legale explicare în paragrafele anterioare să fie aplicate în mod corespunzător.
Ce se intampla daca doar unul dintre cei doi sau mai multi debitori decedeaza, Executarea Silita Impotriva Mostenitorilor inceteaza?
Potrivit art. 687 alin.1 cod procedura civila., daca debitorul moare inainte de sesizarea executorului judecatoresc, nicio executare silita nu poate fi pornita, iar daca moare dupa ce aceasta a fost pornita, ea nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de catre cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, in conditiile legii, un curator al succesiunii ori, dupa caz, un curator special pentru executare, in conditiile art. 58 cod procedura civila.
Astfel, dispozitiile art. 687 alin.1 cod procedura civila interzic desfasurarea unei executari silite neavand importanta daca unul sau toti debitorii din dosarul executional au decedat.
In practica, Judecatoria Sector 6 Bucuresti, prin incheierea din data de 25.03.2016 a stabilit faptul ca, debitorul fiind decedat in cursul executarii silite, aceasta nu poate fi continuata cat timp mostenirea nu a fost acceptata de cei chemati la mostenire sau, in lipsa, cat timp nu a fost numit, un curator al succesiunii, motiv pentru care, instanta a constatat ca nu poate fi continuata executarea silita.
Tribunalul Bucuresti, prin decizia nr. 512/A din 10.01.2017 arata ca legiutorul a inteles sa reglementeze numai in situatia in care decedeaza debitorul urmarit, nu si pe aceea in care creditorul urmatorior moare, prin urmare, fiind reguli speciale, nu se aplica prin echivalenta.
O intrebare pe care am primit-o in mai multe randuri a fost, daca mor, copiii mei mostenesc datoria? Intr-un raspuns restrans, da, acesteia mostenesc datoriile si o executare impotriva mostenitorilor poate porni insa ea la fel de bine poate fi si ILEGALA.
Depinde de dvs. daca vreti sa ramaneti in pasivitate sau din contra sa contestati executarea indreptata impotriva bunurilor lasate de catre defunct si sa vedeti daca intradevar executarea silita este legala sau nu.
Ce se intampla daca defunctul debitor moare si executarea impotriva mostenitorilor continua asupra lor? In ce termen poate sa faca un monstenitor contestatia la executare impotriva executarii silite continuate impotriva sa in calitate de mostenitor debitor?
In principal nu exista o asemenea reglementare, fapt pentru care este esential sa aveti in vedere urmatoarele termene atunci cand o executare impotriva mostenitorilor este pornita, tocmai pentru a o putea anula daca ea este ilegala.
Articolul 715 Termene
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
- 1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care-l contestă;
- 2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
- 3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.
ATENTIE- In cazul in care in dosarul executional continua impotriva mostenitorilor debitori, poate fi contestata intreaga executare silita.
Sunteti intr-o situatia de executarea silita? Completati de urgenta formularul de mai jos:
Av.Drd. Cuculis Adrian
buna ziua,
sunt singurul mostenitor al tatalui meu (si am acceptat mostenirea – un teren agricol). ANAF mi-a pus poprire pe contul bancar personal, intrucat tata avea de achitat niste datorii la ei. este legal? nu ar fi trebuit sa popreasca doar bunurile mostenite?
multumesc!
Buna ziua. Intervine o confuziune de patrimonii si atunci se exitinde catre toate bunurile dvs.
Buna ziua, Am pierdut un proces civil in care am calitatea de mostenitor. In pronuntare este mentionat ca trebuie sa achit reclamantului suma de 30.000 lei. In cazul executarii silite se au in vedere doar bunurile mostenite sau si bunurile mele personale? Se poate pune poprire pe salariul meu sau pot fi executate bunurile personale (nu cele mostenite)? Multumesc,
Toate bunurile dvs.
Buna seara.Tatal meu a decedat si suntem 4 frati care vom participa la succesiune,eu nu locuiesc in romania si vreau ca partea mea din mostenire sa-i revina doar unui singur frate.In acest caz imi trebuie procura universala si declaratie de acceptare ?.Problema deabea acuma survine ..Acum cativa ani am pierdut un proces si ma obligat la plata sumei de 50.000 de euro,Sa incuvintat executarea silita la un BEJ.Daca eu accept mostenirea si mi se emite un certificat de mostenitor,ANAF-ul imi poate pune poprire pe bunuri ? Sau nu ?
Buna ziua. In aceasta expunere ati spus faptul ca DACA sunteti executat silit pe bunurile dvs. cu privire la o datorie pe care ati dobandit-o in urma unei mosteniri si vi se pune poprire pe cont sau sunteti executat pe bunurile dvs. ESTE ILEGAL!. Motivul il reprezinta faptul ca mostenitorii raspund doar cu bunurile mostenirii, nu si cele propii. In comentariile de mai sus ati spus oamenilor exact contrariul, ca pot fi executati pe bunurile propii. Pana la urma cum e? Si in ce conditii se produce confuziunea dintre patrimonii in conditiile in care la notar mostenirea se accepta doar sub beneficiu de inventar si confuziunea nu este posibila, dupa spusele notarului? Multumesc!
Bună seara! Am dreptul la moștenire după moarte bunici, mama tatălui meu care și el este decedat?
Menționez că, bunica mai are doi copii Unchiul și mătușa mea care sunt în viață.
Unchiul care vrea să beneficieze de tot!
da
Am o sora care imi datoreaza 5000 euro, ea isi ascunde veniturile si nu are proprietati pe numele ei. Are un contract de intretinere viajera cu parintii care sunt decedati si isi poate intabula casa parinteasca. Ce trebuie sa fac ca sa imi recuperez banii intrucat ea va incerca imediat dupa intabulare sa o vanda pentru a nu fi executata silit iar eu nu am cum sa urmaresc indeaproape intabularea si vanzarea ca sa o pot executa la timp?
Mama detine imobilul in urma unui certificat de mostenitor dupa tata,iar un var are o hotarire judecatoreasca asupra aceluiasi imobil.Pot fi executat silit,cu toate ca sa implinit termenul de prescriptie de 10 ani,si respectivul nu solicita actiune in revendicare sau compararea titlurilor
Buna ziua. Ati primit vre-un act de executare silita?
Buna ziua!Eu urmez sa fac moștenirea după mama.Am o executare silită dar nu știu de la cine că nu mai am hârtia pe care trebuie sa o contest că e prescrisă.Am aflat de ea acum vreo 6 ani când o doamnă care a vrut să am grija de ea mi_a făcut o donație imobiliara.Atunci am văzut hârtia venita la o adresa unde nu mai locuiesc.Inainte de a veni hârtia eu i_am făcut doamnei reîntoarcere de bunuri.intrbarea mea este:pot fi executată pe moștenirea de la mama?
Buna ziua, daca este prescrisa putem sa facem contestatia !!
Buna ziua!
Bunica mea a decedat acum 9ani și la momentul decesului deținea un card de cumpărături la BCR.
După ce aceasta a decedat eu am.instiintat BCR de decesul acesteia și atât.
Acum cei de la kruk suna sa le achitam suma de pe acel card și dobânda.
Eu nu dețin contractul bunicii în relația cu banca , acel card fiind făcut intr-un magazin doar stiu ca exista și o asigurare ca o primea odată pe an și nu cred ca se deschidea un card unui pensionar fără asigurare.
Doresc sa știu dacă ar trebuii sau nu achitata datoria bunicii?
Succesiune nu a existat , doar o cedare de bunuri între frați în urma decesului bunicii.
Buna ziua! Trebuie sa vedem si niste acte!
Buna ziua! Am primit niste plicuri cu informare de executare silita de la DDM INVEST III AG, prin AXFINA ROMANIA SRL, pentru tatal meu, care a decedat in luna mai a acestui an.
Mentionez faptul ca datoria nu a mai fost platita de cel putin 9 ani, deoarece tatal meu s-a imbolnavit, a facut niste accidente vasculare cerebrale si nu s-a mai putut plati nicio rata.
Nu exista niciun bun pe numele tatalui meu si nici succesiune facuta.
Am primit plicurile astazi, cu peste 15 zile intarziere fata de data expedierii.
Executarea silita este ilegala si abuziva? Ce putem face in acest caz?
Multumesc frumos!
Buna ziua. va putem ajuta. Cu bine. av. dr. Cuculis 0722298011
Tatal meu a murit in primavara acestui an. Am facut succesiunea ca unic mostenitor, un apartment si un cont in banca.
La 6 luni dupa ce a murit am primit o somatie de la un operator telefonic pentru un abonament de care nu stiam ca l-a avut. Tatal meu avea Alzheimer si locuia singur si se pare ca la un moment dat a facut un abonament pentru un telefon in rate.
Cei cu somatia vor o suma destul de mare de bani, rate neplatite cateva luni (repet, de care nu stiam ca exista, e prima data cand ma anunta) si ameninta ca vor trimite datoria catre un recuperator.
Intrebarea mea este ce sanse are acest recuperator sa ma dea in judecata si sa ma execute silit? La momentul in care am acceptat mostenirea nu stiam de existenta acestei datorii. Iar dupa somatie se pare ca operatorul telefonic nici macar nu stie ca abonatul a murit acum 6 luni.
Multumesc pentru orice raspuns.
Trebuie sa vad contractul de credit.
Printr o Hotarare definitiva, instanta obliga mostenitorii chemati in garantie, care au acceptat mostenirea, la plata unei sume de bani, plus cheltuieli de judecata.Executarea silita se poate face asupra oricaror venituri, conturi, ale oricarui mostenitor si asupra bunurilor mostenitorilor, atat personale cat si asupra celor mostenite ? mobile si imobile ?
Buna ziua. Va ajutam
Bună ziua!Dacă un părinte îmi lasă o cota parte dintr-un imobil,poate să intervină banca?Creditul e făcut în anul 2022,și din motive de sănătate nu am mai putut plăti. Mulțumesc Nu vreau să fac ceva care pot regreta mai târziu.
Buna ziua, trebuie verificat creditul in instanta. Cu bine. av. Cuculis 0722298011