Ce risca soferii STB care au participat la greva dar si cum pot contesta sanctiunile disciplinare ?
In principal, greva este ultima modalitate de solicitare a unor pretentii de natura profesionala sau de natura pecuniara ori alte revendicari pe care sidicalistii le au.
Ei bine, greva din Bucuresti, a paralizat practic orasul vreme de 3 zile si chiar si dupa ce Tribunalul Bucuresti a decretat greva ca avand temei ILEGAL, o buna parte dintre angajatii de STB au continuat greva.
Sanctionat disciplinar la locul de munca ? Completati formularul de mai jos:
Este legal sau ilegal sa protestezi mai departe dupa ce Tribunalul a stabilit ca greva la care iei parte este ilegala? De asemenea ce sanctiuni pot primi angajatii respectivi si mai mult de atat cum pot angajatii STB sanctionati, sa conteste deciziile de sanctionare disciplinare ? Vedem totul mai jos, sa incepem.
Cum se declara o greva in raport de legea 62/2011 a dialogului social ?
Art. 182 din legea dialogului social prevedere clar ca :
Greva poate fi declarată numai dacă, în prealabil, au fost epuizate posibilităţile de soluţionare a conflictului colectiv de muncă prin procedurile obligatorii prevăzute de prezenta lege, numai după desfăşurarea grevei de avertisment şi dacă momentul declanşării acesteia a fost adus la cunoştinţa angajatorilor de către organizatori cu cel puţin două zile lucrătoare înainte.
Avand in vedere ca aici discutam despre categorii profesionale care au sindicate respectiv SINDACTUL STB greva se declara de către organizaţiile sindicale reprezentative participante la conflictul colectiv de muncă, cu acordul scris a cel puţin jumătate din numărul membrilor sindicatelor respective.
Pot fi sanctionati participantii la greva , soferii STB si ceilalti angajati ?
In pricinpal cei care au participat la greva NU pot fi trasi la raspundere, asta prevede totusi legea dialogului social. In schimb, exista totusi un articol care le-ar putea da de furca celor ce au participat, atunci cand greva este declarata ILEGALA.
Articolul 196(1) din legea 62/2011 prevede ca participarea la grevă sau organizarea acesteia, cu respectarea dispoziţiilor prezentei legi, nu reprezintă o încălcare a obligaţiilor de serviciu ale angajaţilor şi nu atrage posibilitatea sancţionării în niciun fel a acestora.
Totusi, un alineat mai jos e arata ca
(2) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică dacă greva este declarată ilegală, potrivit art. 200 alin. (1) lit. b).
art. 196
Prin urmare , tragem concluzia ca daca tribunalul declara greva organizata ca ilegala, s-ar putea activa practic dispozitiile art. 196 indice 1 si angajatii ar putea fi trasi la raspundere insa si aici trebuie discutat in ce maniera.
Care sunt sanctiunile disciplinare pe care le-ar putea primi angajatii STB ?
Conform codului muncii in cadrul raportului de munca nu pot fi date AMENZI de catre angajator iar singurele sanctiuni pe care le poate lua angajatorul ce dispune de acesta prerogativa sunt urmatoarele :
Art. 248 .
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris care este de asemenea si forma cea mai blanda de aplicare a unei sanctiuni;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Tragem astfel concluzia ca sanctiunile disciplinare cresc progresiv, putand sa se ajunga si la desfacerea contractului de munca insa acest lucru este posibil doar daca se repeta abaterile disciplinare ori daca se ajunge la situatia in care prin activitatea sa, angajatul provoaca o asemenea paguba sau vatamare angajatorului ce ar face ireparabila relatia de munca.
Pentru a putea fi stabilita o raspundere disciplinara trebuie facuta o analiza a urmatoarelor elemente –
a) împrejurările în care fapta a fost săvârşită;
b) gradul de vinovăţie a salariatului;
c) consecinţele abaterii disciplinare;
d) comportarea generală în serviciu a salariatului;
e) eventualele sancţiuni disciplinare suferite anterior de către acesta.
Oride cate ori nu se respecta aceasta analiza, decizia de sanctionare disciplinara, este IELEGALA.
De la greva STB care a paralizat Bucurestiul si sanctiunile disciplinare pe care le-ar putea suferi angajatii STB care au participat la greva ilegala pana la contestarea deciziei de sanctionare disciplinara
In principal unele dintre sanctiuniile disciplinare ce ar putea fi luate impotriva angajatilor sunt cele pe care le-am amintit mai sus insa, exista situatii in care asa cum aratam , conform contractului individual si colectiv de munca, angajatorii stabilesc si alte tipuri de sanctiuni.
Totusi trebuie sa avem in vedere ca prin aplicarea acestor sanctiuni, angajatorul nu trebuie sa urmareasca o razbunare pe angajatul sau si mai ales asa cum arata sanctiunile disciplinare ele trebuiesc DOZATE in asa fel incat sa nu exite o disproportie in luarea acestor masuri disciplinare.
Cititi si :
Cum pot contesta angajatii STB deciziile de sanctionare disciplinara ?
Am indicat si mai sus faptul ca deciziile de sanctionare disciplinara trebuiesc luate prin dozarea uneia dintre sanctiunile indicate mai sus si raportat la abaterea disciplnara savarsita de catre angajat.
Astfel, conform codului muncii, orice tip de abatere disciplinara poate fi contestata la tribunal , daca angajatul considera ca i s-a facut o nedretpate.
Nedreptate ar fi sa fie sancationati soferii sau alti participati la greva de la STB cu sanctiuni grave de desfacere a contractului de munca si / sau diminuare a salariului, fiindca in esenta, greva desi declarata ca ilegala de catre Tribunal, a a vut la baza revendicari serioase ce tin de remuneratia celor ce presteaza acest serviciu public in transportul in comun.
Prin urmare, le recomandam celor care se afla intr-o asemenea situatie de sanctionare disciplinara vadit ilegala, sa conteste la Tribunalul Bucuresti sectia conflicte de munca, decizia de sanctionare pentru participarea la greva STB.
Av. Drd. Cuculis Adrian
Bună seara!
Se poate acționa în judecata Directorul general de la STB pentru acuzația de furt în mas media?
Mulțumesc anticipat!
Bună ziua!
Mă numesc Stoica Vasile sunt angajat al STB în funcția de șofer de autobuz din 1995.Făcând parte din colectivul unei autobaze, inevitabil am fost parte la acest protest( chiar dacă nu am fost de acord cu acesta.
Intrebarea în ceea ce mă privește:
1- Am trei prezente considerate nemotivate, dar nu consecutive.
După două nemotivate, am făcut un acces până la capătul de linie unde eram repartizat cu autobuzul, ulterior am consemnat în foaia de parcurs” șofer bonlav” retrăgându-mă in autobază.
După acest episod am avut unele discuții cu anumiți colegi.
În ultima zi a treia a pentru mine ca și nemotivată nu am mai îndrăznit să ies în traseu.
Ca urmare a celor relatate ce ar putea să mi se întâmple din punct de vedere legal?
Vă mulțumesc!
Buna ziua, dar totusi ati fost sanctionati ?
Momentan nu.
Sunt în curs procedurile, gen convocarea la comisia de disciplină.
După aceea se comunică sancțiunea.
Da, cunoastem. Cuculis si Asociatii reprezinta deja Sindicatul STB Cu bine,av. drd. Cuculis 0722298011
Buna ziua ! Sotul vrea sa bage divort , avem un minor de 9 luni si nu alte bunuri comune.
Am vreo sansa la tutela chiar daca nu lucrez?