Insulta si calomnia Defaimarea – Ce poti face daca ai fost Defaimat ?

Calomnia Si Insulta Intr-un Cuvant Defaimarea In Public – Ce Riscati Si Ce Despagubiri Puteti Cere Daca Sunteti Defaimat ?

Defaimarea intr-un cuvant sau insulta si calomnia in cele doua forme ale sale, au fost de multa vreme dezincriminate din punct de vedere penal, fapt ce a dus evident la o puzderie de asemenea fapte antisociale sii-a potentat pe multi dintre cei ce erau fani ai acestei metode, sa devina si mai aprigi in defaimari publice.

Asta fiindca un proces civil este de durata si evident trebuie sa fie foarte bine sustinut in asa fel incat sa se ajunga la rezultat scontat si anume, condamnarea civila a persoanei care a defaimat si obligarea ei sa plateasca daune de imagine in principal sau poate chiar sa-si ceara scuze public prin diferite metode.

Astfel, am ales sa discutam astazi subiectul defaimarii fiindca defaimarea unei persoane fizice in principal sau a unei persoane juridice pentru activitatile pe care le presteaza, au ajuns sa fie fapte aproape zilnice si multi nu stiu ca atunci cand scriu pe Facebook spre exemplu si defaimeaza o persoana fie ea juridica sau fizica, comit fapte civile delictuale si care se pot traduce de fapt in obligarea lor la plata de despagubiri.

Facem astazi un scurt Ghid pentru cei care trec prin acuzatii si defaimari nereale si care trebuie sa stie ce au de facut intr-o asemenea situatie.

Sa incepem!

Ati fost defaimat in mod public? Pe retelele de socializare sau intr-un mediu colegial ori la serviciu? Aveti dreptul la despagubiri, completati formularul !

Cum sa dai in judecata o persoana pentru defaimare si calomnie ?

In principal trebuie sa facem distinctia intre ceea ce inseamna o fapta de defaimare sau calomnie si ceea ce inseamna o relatare a unor chestiuni din punct de vedere faptic.

Luam exemplul unei operatii care s-a soldat cu o infirmitate iar pacientul isi scrie nemultumirea in termeni obiectivi pe Facebook fara sa aduc acuzatii si fara sa aduca injurii sau sa faca aluzii despre competenta medicului.

Acest lucru nu poate fi considerat o fapta prejudiciabila pentru medic, mai ales daca pacientul s-a si adresat ulterior instantei de judecata pentru a stabili daca a fost caz de malpraxis sau nu.

Ulterior pronuntarii instantei de judecata, pacientul este indreptatit sa publice hotararea de condamnare a medicului si atunci poate inclusiv sa se exprime, bazandu-se pe hotararea respectiva ca medicul este unul de slaba calitate si ca si-a facut treaba prost.

Prin urmare, nu se considera a fi defaimare in situatia in care se publica pe retelele de socializare sau in conversatii sau comunicari publice:

 • situatii ce sunt stabilite prin hotarari judecatoresti;
 • puncte de vedere pastrandu-se si respectandu-se dreptul la libera exprimare;
 • publicarea pe retelele publice sau in alte zone asemanatoare de ipoteze si intrebari fara a le da valoare de adevar absolut.

Astfel, defaimarea este reglementata in linii mari de catre CODUL Civil roman in Articolul 1.349 Răspunderea delictuală si inseamna :

(1)Orice persoană are îndatorirea să respecte regulile de conduită pe care legea sau obiceiul locului le impune şi să nu aducă atingere, prin acţiunile ori inacţiunile sale, drepturilor sau intereselor legitime ale altor persoane.

(2)Cel care, având discernământ, încalcă această îndatorire răspunde de toate prejudiciile cauzate, fiind obligat să le repare integral.

(3)În cazurile anume prevăzute de lege, o persoană este obligată să repare prejudiciul cauzat de fapta altuia, de lucrurile ori animalele aflate sub paza sa, precum şi de ruina edificiului.

(4)Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de produsele cu defecte se stabileşte prin lege specială.

Ca sa raspundem intrebarii initiale, pentru a putea da in judecata pe cineva pentru defaimare trebuie sa existe in primul rand defaimarea si ulterior sa existe si probleme aferente iar solutia cea mai buna este sa apelati la un avocat specializat in obtinere de despagubiri si astfel sa chemati in judecata persoana care v-a defaimat si sa ii cereti daune pentru patarea imaginii publice.

ATENTIE – Nu orice afirmatie sau scriere fie ea in viata reala fie ea pe retelele de socializare sau in alte asemenea grupuri, este defaimare. Avocatul care preia cazul trebuie sa faca o analiza clara a acestei situatii si sa decida daca deschide un dosar de defaimare sau nu.

Ce se intampla in cazul insultei ? Cum sa dai in judecata o persoana pentru insulta ?

In cazul insultei lucrurile sunt si mai clare. Desi insulta si calomnia nu mai reprezinta fapte penale, totusi ele sunt judecate ca fapte civile si cine savarseste o asemenea fapta , poate fi oblgiat sa plateasca despagubiri. Astfel insulta este atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura.

Procedura de urmat in cazul aceste este evidenta insa mult mai usor de dovedit si de probat material astfel incat tot in instanta trebuie sa ajungem.

Insulta, calomia si defaimarea in modul general pot imbraca in anumite situatii si conotatii discriminatorii iar in aceste conditii, Consiliul pentru combaterea discriminarii este cei catre care cel vatamat trebuie sa se adreseze.

Pot da pe cineva in judecata pentru calomnie si jigniri ?

Asa cum am precizat si mai sus, jiginirile nu sunt permise sub nicio forma. Folosirea de cuvinte si expresii injurioase fapt ce inseamna ca orice jignire in sensul indicat mai sus , antreneaza in mod imediat raspunderea celor care folosesc asemenea retorici.

In schimb calomnirea unei persoane spre exemplu ” esti un infractor” sau ” esti incapabil sa conduci echipa pe care o ai in subordine”, toate tin de zona calomniei si atunci in mod automat se pune problema dovedirii celor exprimate in mod public sau care au ajuns publice in vederea antrenarii sau nu a raspunderii civile delictuale cu ceea ce inseamna calomnirea unei persoane.

Cititi si:

Este calomnia o infracțiune?

Calomnia si insulta au fost dezincriminate. Mai exact Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit prin DECIZIE nr. 206 din 29 aprilie 2013referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 414^5 alin. 4 din Codul de procedură penală dar si DECIZIA nr. 8 din 18 octombrie 2010privind recursul în interesul legii, cu privire la consecinţele Deciziei Curţii Constituţionale nr. 62 din 18 ianuarie 2007 referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 56 din Legea nr. 278/2006 pentru modificarea şi completarea Codului penal, precum şi pentru modificarea şi completarea altor legi asupra activităţii dispoziţiilor art. 205, 206 şi 207 din Codul penal, ca faptele de insulta si calomnie NU se mai regasesc in componenta codului penal si astfel ele nu sunt tratate ca fapte penale.

Astfel, asta nu inseamna ca daca fapta de calomnie si insulta ori defaimare la modul general nu sunt considerate fapte penale, ele nu duc la tragerea la raspundere civila si plata de daune chiar si de sute de mii de euro, pentru afectarea imaginii.

Ce despăgubiri poți obține când ai de-a face cu o situatie in care esti defaimat ?

Valoarea despagubirilor este una relativa si intotdeauna se bazeaza pe ce valori a afectat fapta de defaimare a unei persoane in mod public.

Spre exemplu nu toate persoanele sunt aparate in acelasi mod in fata legii cand vine vorba despre o critica asupra persoanei lor , in functie de natura profesiei pe care o practica.

In schimb, tot ceea ce inseamna jignirea si insulta, acolo toate persoanele raspund la fel in fata legii , neexistand persoane vulnerabile in acest sens.

Cuantumul daunelor morale trebuie să asigure doar repararea prejudiciului moral, nu şi a celui material, pe care părţile vătămate puteau să-l pretindă în mod separat, ţinându-se cont, aşa cum s-a arătat mai sus, de criteriile stabilite de actele normative respective, dar şi de contextul economico social în care părţile vătămate se află, stabilirea cuantumului despăgubirilor morale fiind, într-adevăr, atributul instanţei de judecată, însă nu pe criterii subiective, ci pe criteriile obiective arătate mai sus, care trebuie să fie relevate şi justificate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, decizia civilă nr. 2129

Prin urmare daunele pe care le puteti cere se ridica la valoarea pe care dvs. o dati prejudiciului de imagine pe care l-ati suferit prin defaimarea la care ati fost supus si doar un avocat defaimare va poate ajuta cu o cuantificare clara.

Insulta, calomnie, defaimare? Care sunt diferentele?

In primul rand, am putea aprecia ca insulta este separata de fapta de calomnie si amandoua intra in categoria defaimarii in orice mod.

Prin urmare, putem avea clomnie fara insulta insa nu putem spune ca exista fie calomnia fie insulta fara sa apreciem ca ambele sunt forme de defaimare ale unei persoane.

Un avocat calomnie sau defaimare va poate spune exact in ce parte a situatiei sunteti si evident daca si care sunt despagubirile pe care le puteti cere.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
28 comments to “Insulta si calomnia Defaimarea – Ce poti face daca ai fost Defaimat ?”
 1. Am fost calomniata de fiica fostului meu sot pe pagina de fb a emisiunii Te vreau langa mine care numara peste 170 000 dr persoane.A scris lucruri f urăte si neadevărate despre mine bs mai mult si-s facut numeroase conturi false(conturi fara poza,fâra prieteni) si a postat timp de 7 zile de mai multe ori acelasi mesaj denigrator.Vreau sa o dau in judecata.crefeti ca voicâstiga?Am fotografiat toate medajele.profilurile.tot Multumesc smticipat@

 2. Buna ziua .
  1.Socrul meu a decedat .avea un cont deschis,era titular ,sotul meu avea dreptul legal de a retrage numerar, de curand sotul meu a decedat( nu avem copii). Cum pot sa procedez ca sotie supraveituitoare sa am acces la acel cont in conditiile in care sotul meu are un frate in viata.
  2.Ce se intampla ; Socrul a facut un testament inainte de o hotarare judecatoreasca prin care ii este atribuita sotului meu o casa cu teren aferent si mai multe loturi de pamant .Sotul meu a decedat . ce se ia in calcul la succesine testamentul facut in 2006,sau HJ emisa in 2008. Multumesc

 3. Părinții mei au făcut act de vânzare cumpărare cuclauza de întreținere unui frate vitreg ,acest frate vitreg a vândut terenul cu act de vânzare cumpărare unui vecin , eu îl folosesc de peste 30 ani și la ora actuala am bunuri, păsări pe acest teren. Părinții au decedat iar fratele vitreg nu a respectat întreținerea părinților .ce mai pot face?

 4. Buna ziua!

  La servici , am avut o problema cu defaimarea.
  Unul dintre angajatele firmei, mia facut avansuri, eu normal refuzand, femeia respectiva a inceput sa ma vorbeasca prin fabrica, din pacate nu am martori, dar as avea persoane care pot confirma comportamanetul persoanei respective.
  In urma acestei situatii , am avut de suferit: personal(onoarea) si pe plan sentimental(in urma acestui scandal a incetat relatia mea de 3 ani)

  Ca sa demonstrez ca ma defaimat, si ca sunt nevinovat , ce pot face?

 5. Bună seara! Am fost acuzată de un vecin, că mi-am omorât mama. Că și probe am înregistrare în care face aceasta afirmație. Vă rog să -mi spuneți ce pot face din punct de vedere legal. Vă mulțumesc anticipat!

 6. Bună ziua! Vă mulțumesc pentru disponibilitate! Vă mai deranjez cu inca o întrebare. Considerați că am nevoie de un avocat care sa mă reprezinte sau mă pot apăra fără ajutorul unui avocat, ținând cont că din proba cu înregistrarea video, reiese foarte clar acuzația cum că mi-aș fi omorât mama? Cu stimă!

 7. Bună ziua,
  Am încercat să caut pe net legea despre calomnie si pedeapsa pentru calomnie,dar nu am găsit nimic concret.
  Mă puteţi ajuta vă rog_

 8. Bună ziua,
  Sunt profesor, iar un părinte al unui elev mi-a trimis inopinat mesaj pe Facebook (nu se află în lista mea!), spunînd că îi terorozez copilul, jignindu-mă și spunînd că voi vedea eu atunci cînd va veni să vorbească cu mine „face to face” (!). Ce pot face vizavi de acest mesaj? Se poate considera insultă, amenințare? Fiind în învățământ, există o reglementare specială a bullying-ului, în afară de cea penală, care să primeze? Mulțumesc.

 9. Bună seara, d-le avocat!
  Un consilier local și totodată, învățător la școala dintr-o comună, a postat pe pagina sa de Facebook „Primarul din comuna X i-a garantat contabilei, proaspăt angajată la Primăria X, că o să o ajute să-și transfere soțul de la munca de birou din cadrul … pe funcția de … la … . Pricina dorinței ar fi pensia mică! Oare s-a cerut vreun contraserviciu? Oare achiziția țiglei metalice cu 150 de lei metrul pătrat a putut fi susținută necondiționat?”, fără ca măcar să mă cunoască sau să-l cunosc, chiar și din vedere și fără să cunoască sistemul de promovare respectiv de ocupare a unei funcții de conducere în cadrul instituției unde lucrez.
  Soția ocupă prin promovarea unui concurs anunțat public, un post în cadrul Primăriei iar eu, tot prin concurs, ocup o funcție ce implică exercițiul autorității de stat, funcții unicat atât în Primărie cât și în comună.
  Activitatea mea implică relaționarea permanentă cu sătenii care, având în vedere poziția domnului în comunitatea respectivă, vor avea o părere cel puțin deformată, nu numai despre demnitatea și probitatea mea profesională ci și despre a soției.
  Întrucât și-a permis să vorbească despre lucruri pe care nu le stăpânește și nici nu le cunoaște, despre persoane pe care nu le cunoaște, NU doresc să profit prea mult de instituția răspunderii civile delictuale, astfel încât să fie obligat să șteargă postarea și să-și ceară scuze public, să recunoască neadevărurile postate, fără a exclude totuși situația în care daunele și scuzele nu pot fi disociate, ținând cont că respectivul este stăpân pe faptele sale și are poziția socială precizată anterior, fiind considerat un model de urmat, un formator de opinie!
  Apreciați ca fezabilă intenția mea?
  Mulțumesc anticipat! O seară frumoasă. vă doresc!

 10. Bună ziua,
  Sunt profesor, iar un părinte al unui elev mi-a trimis inopinat mesaj pe Facebook (nu se află în lista mea!), spunînd că îi terorozez copilul, jignindu-mă și spunînd că voi vedea eu atunci cînd va veni să vorbească cu mine „face to face” (!). Ce pot face vizavi de acest mesaj? Se poate considera insultă, amenințare? Fiind în învățământ, există o reglementare specială a bullying-ului, în afară de cea penală, care să primeze? Mulțumesc.

 11. Buna ziua! Dacă fostul meu iubit, spune la toată lumea ca copilul meu din burta e al lui, asta nefiind adevărat, il pot da in judecata pentru calomnie?

 12. Buna ziua
  Sotia mea spune la toate cunostintele ei ca eu o insel de 5 ani,cu o colega de servici.La unele le zice ba de 2 ani ,ba de 10 ani.
  Am incercat sa-i dau dovezi de nevinovatie dar nu accepta,si nu are nici o dovada,eu fiind nevinovat,fapt cunoscut de toti cunoscutii nostri comuni.
  A divortat de mine,si tot afirma ca o insel.
  Vorbele au circulat si la servici,(lucrez la o multinationala),imi este foarte greu ,onoarea mea si reputatia sunt patate.
  O pot da in judecata?Sub ce acuzatie?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.