Maternitatea in sport si solutia legala de combatere a abuzurile savarsite de catre cluburile sportive

Maternitatea La Sportivele Din Romania – Elementul De Unicitate, Sportul.

Maternintatea si concediul de maternitate la sportivele din Romania, reprezinta o zona tabuu in zona legislatiei protectiei femeilor insarcinate si care au si ca prima activitate, sportul. Avand in vedere acest aspect, am ales impreuna cu colegii nostri care s-au documentat pe zona dreptului sportiv, sa facem o analiza in ceea ce priveste, maternitatea la sportive.


Maternitatea, discriminarea pasiva in sport si solutia legala pentru a combate abuzurile savarsite de catre cluburile sportive.

Inainte de a face o analiza pe zona de drept al sportivelor care raman insarcinate, cred ca se cuvine sa trecem printr-o expunere a importantei sportului in societate si mai ales cat de important este ca sportivele sa primeasca aceleasi drepturi in maternitate la fel ca alte femei din alte domenii, fara discriminare.


Importanta sportului in societate – Maternitatea in sport


Sportul reprezinta o zona in care ne incredintam copiii si tinerii nu doar pentru a face sport, pentru a fi mai sanatosi, ci mai ales, pentru a fi disciplinati, organizati, pentru a invata acele valori umane: solidaritate, colaborare, prietenie, spirit de echipa, corectitudine, la care cu greu au acces in actuala societate. Copiii si tinerii care practica orice fel de sport invata sa fie solidari, sa isi respecte atat coechipierii cat si adversarii, invata sa lucreze in echipa, invata ca respectul fata de echipa si colaborarea reprezinta o garantie a succesului.

Este cel putin cinic sa vorbim despre aceste valori insa cand vine vorba despre drepturile celor care impart asemenea exemple, ele sa nu fie respectate. Evident ne referim la maternitatea sportivelor si drepturile acestora cand devin mame. Nu de putine ori, cluburile sportive si impresarii acestor sportive, devi abuzivi si se ajunge la indemnari precum renuntarea la sarcina sau mai grav, amenintarea cu acte de violenta daca acest lucru nu este dus la capat.

Probabil ca multe dintre sportivele care vor citi aceste randuri, se vor regasi in ceea ce am scris mai sus si de aceea am ales sa facem acest material.


Drepturile maternale ale sportivelor la La nivel European


Prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene (2012/C 326/02), Articolul 211, se interzice in mod expres orice forma de discriminare bazata pe sex, etnie, nationalitate, etc., de asemenea, se reia principiul egalitatii intre femei si barbati, care trebuie asigurata in toate domeniile, Articolul 232.

Realitatea sociala
Traim in secolul XXI si se pare ca inca suntem nevoiti sa luptam impotriva abuzurilor si discriminarii, sa militam pentru egalitatea in drepturi femei vs barbati, pentru corectitudine, respect si fair-play in sport. In mediul de afaceri, al relatiilor de colaborare, de munca, se constata o lipsa crasa de respect, onoare si demnitate profesionala.

Cititi si :


Contextul legislativ national – ce drepturi maternale au sportivele in Romania


Din punct de vedere constitutional, egalitatea in drepturi dintre barbati si femei reprezinta unul din drepturile fundamentale in mod expres proteguite prin Articolul 16 din Constitutia Romaniei.
Aceleasi principii de protectie a drepturilor fundamentale sunt reluate si prin Legea educatiei fizice si sportului nr. 69/2000, lege-cadru pentru intreaga activitate sportiva din Romania. Pornind de la legea-cadru, pentru fiecare ramura sportiva, exista Regulamente si Statute interne (e.g. Regulamentul FRH privind statutul sportivului)
Raportat la actele normative care protejeaza egalitatea in drepturi a participantilor la actul juridic, indiferent ca aceasta se refera la un contract individual de munca, contract de activitate sportiva,
precum si la orice alt tip de contract, legislatia este unanima in a proteja interesele persoanelor indiferent de rasa, nationalitate, religie, sex, etc., astfel incat sa se previna savarsirea de acte discriminatorii, iar in cazul comiterii de acte discriminatorii, acestea sa fie sanctionate in mod corespunzator.

1 Articolul 21 Nediscriminarea (1) Se interzice discriminarea de orice fel, bazatã pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnicã sau socialã, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altã naturã, apartenen.a la o minoritate na.ionalã, averea, na.terea, un handicap, vârsta sau orientarea sexualã.
2 Articolul 23 Egalitatea între femei .i bãrba.i (1) Egalitatea între femei .i bãrba.i trebuie asiguratã în toate domeniile, inclusiv în ceea ce prive.te încadrarea în muncã, munca .i remunerarea.
Principiul egalitã.ii nu exclude men.inerea sau adoptarea de mãsuri care sã prevadã avantaje specifice în favoarea sexului sub-reprezentat.


Tratamentul discriminatoriu al sportivelor in sfera maternitatii


Cu toate acestea, maternitatea inca este un subiect tabu in sport, iar “a ramane insarcinata a fost descris ca “un sarut al mortii” si o problema terifianta pentru carierele sportive, de catre atletele Phoebe Wright si Allyson Felix”.
In luna martie 2021, in Franta, handball-ul a devenit primul sport profesionist in cadrul caruia a fost reglementata conventia colectiva privind maternitatea jucatoarelor, mai exact, drepturile salariale le sunt mentinute jucatoarelor timp de 1 (un) an in caz de sarcina.


Din pacate insa, pe plan national, toate aceste acte normative incidente sunt extrem de sterile, nu se adapteaza si nu raspund unor nevoi si probleme reale. In practica, ne confruntam cu lipsa unei reglementari exprese cu privire la protectia legala (contractuala dar si cea privind asigurarile sociale) a jucatoarelor, iar aceasta lacuna legislativa permite cluburilor sportive sa savarseasca numeroase abuzuri.
Conform Legii nr. 69/2000, sportivii activeaza in cadrul cluburilor fie in baza unor Contracte individuale de munca, fie in baza unor Contracte de activitate sportiva, iar fiecare dintre aceste doua forme de contractare beneficiaza de o reglementare aparent extrem de stricta.


Masurile abuzive adoptate de cluburi pentru sportivele care raman insarcinate


Scurtcircuitele si Maternitatea in sport in derularea acestor contracte apar in momentul in care, sportivii, iar in cazul nostru, sportivele, se confrunta cu o imposibilitate temporara de a participa la activitatea sportiva a clubului, cauzata fie de o accidentare, fie de o sarcina. Daca in caz de accidentare, sportivele nu sunt atat de vulnerabile, cu totul alta este situatia in care acestea se „confrunta” cu o sarcina/perioada de maternitate.

Pentru a eluda dispozitiile contractuale privind plata jucatoarelor pentru perioada in care inactivitatea (accidentari, perioada de sarcina) nu este generata de cauze imputabile jucatoarelor, Cluburile incearca sa denunte unilateral/sa rezilieze contractele de activitate sportiva, asimiland perioada de sarcina unei culpe contractuale din partea jucatoarelor. De cele mai multe ori in astfel de cazuri, Cluburile iau masura rezilierii Contractelor de activitate sportiva invocand neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre jucatoare.


Pana la urma, perioada de sarcina reprezinta o perioada de inactivitate sportiva pentru jucatoare, „cauzata” nu de catre o accidentare, astfel incat cluburile refuza de cele mai multe ori sa plateasca jucatoarele in toata aceasta perioada. In perceptia cluburilor, o atare inactivitate poate fi „evitata”, astfel incat sportivele trebuie sa isi „asume” efectele „negative” pe care le implica.


Ce Masurile de protectie a jucatoarelor pot fi luate in caz de maternitate?


Un exemplu pentru Maternitatea in sport in acest sens il reprezinta Regulamentul Federatiei Romane de Handbal privind Statutul jucatorilor, articolul 8, prin care se incearca prevenirea savarsirii unor astfel de abuzuri din partea cluburilor, limitand situatiile in care poate interveni denuntarea unilaterala a Contractului de activitate sportiva la cazurile justificate si se instituie in acest scop o procedura extrem de stricta de verificare a cazurilor de incetare a contractelor.

Facem totusi precizarea ca o justa analiza trebuie facuta si prin prisma codului muncii care prevede anumite elemente de imposibilitate a angajatorului de a desface contractul de munca si aici ne referim la motivele ce tin de starea de graviditate a sportivelor. Prin urmare, atunci cand se analizeaza spre exemplu o desfacere a unui contract de munca prin prisma abuzului savarsit de catre clubul sportiv, instanta de judecata trebuie sa aiba in vedere daca nu cumva, pretinsul motiv pentru care s-a reziliat contractul cu sportiva, tine tocmai de faptul ca aceasta este gravida.


In consecinta, pentru a produce efecte, decizia Clubului privind rezilierea/denuntarea unilaterala a Contractului de activitate sportiva, trebuie sa treaca prin filtrul Comisiei specializate din cadrul Federatiei Romane de Handbal, caz in care, intr-adevar se procedeaza la o verificare a situatiei jucatoarei dar si a temeiniciei motivelor invocate de catre club. Cu toate acestea, in lipsa unei reglementari exprese, protectia jucatoarelor depinde exclusiv de factorul uman, de modul in care membrii Comisiilor din cadrul Federatiei Romane de Handbal inteleg sa aplice dispozitiile din Regulament.

Av. Cosmina Stefan in coordonarea Av.Dr. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.