Modificari La Legislatia Asociatiilor De Proprietari-Noi Obligatii Pentru Asociatii Dar Si Pentru Proprietari-Avocat Cuculis
Noul cadru legal se va aplica tuturor imobilelor formate din teren cu una sau mai multe construcţii, în care există proprietăţi individuale reprezentate de locuinţe şi/sau spaţii cu altă destinaţie.
Ce urmareste proiectul nou?
- eficientizarea administrării locuinţelor, fie că sunt imobile colective tip bloc, locuinţe situate în curţi comune sau ansambluri rezidenţiale;
- o mai bună structură a organelor de conducere ale asociaţiilor de proprietari;
- clarificarea responsabilităţilor şi incompatibilităţilor dintre membrii structurilor de conducere din cadrul asociaţiilor de proprietari;
- instituirea regulamentului condominiului, în care să se înscrie regulile de comportament şi de folosire a proprietăţii;
- clarificarea şi eficientizarea relaţiei dintre autorităţile publice şi asociaţiile de proprietari.
Fondul de rulment și de reparații anuale, obligatorii-modificari importante legislatia asociatiilor de proprietari-
Se introduce obligativitatea constituirii de către asociaţiile de proprietari a fondului de reparaţii anual, precum şi a fondului de rulment.
Totodată, fiecare asociație de proprietari va fi obligată să dețină un cont bancar.
Regulamentul condominiului și explicarea cotelor de cheltuieli- Reducerea fraudelor de pana acum!
Regulamentul condominiului, acesta va trebui inițiat de către președintele asociației sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari, dezbătut și adoptat în adunarea generală cu acordul majorității proprietarilor din condominiu și adus la cunoștință, prin afișare la avizier sau prin înmânarea unei copii conforme a acestuia.
“Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restricție exercitării drepturilor proprietarilor în afara celor care sunt justificate prin destinația imobilului, așa cum este prevăzută în proiectul tehnic și cartea tehnică a construcției” este una dintre prevederile propuse de deputați pentru adoptare.
De altfel, documentul reglementează dreptul proprietarilor de condominiu de a fi informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației. Proprietarii vor avea dreptul de a primi explicații cu privire la calculul cotelor de contribuție la cheltuielile asociației și le vor putea contesta în scris, în zece zile de la afișarea listei de plată.
Reabilitarea FATADELOR-
Proiectul de lege introduce obligativitatea ca lucrările de reabilitare pentru imobilele de locuinţe având mai multe tronsoane/scări să se facă unitar, şi nu pe segmente de clădire. În ceea ce priveşte condominiile de tipul imobilelor colective multietajate, modificarea aspectului faţadei se poate face numai în mod unitar pe întreg condominiul, indiferent de numărul asociaţiilor de proprietari constituite pe scări sau tronsoane, în baza unei documentaţii tehnice elaborate în condiţiile legii, de către arhitecţi cu drept de semnătură.
Av.drd. Cuculis
avocat@indrumari-juridice.eu
VEDETI INTREAGA LEGE AICI –
Probleme in cadrul asociatiei de proprietari? Completati formularul de mai jos!
Buna ziua.
Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti, daca tatal meu in varsta de 91 de ani a mostenit o casa de la fratele dansului. Tata locuind in jud.Dolj, iar apartamentul fratelui este in Giurgiu. Din anul 2010 nu locuieste nimeni. Am facut cere pt scoaterea de la plata intretinerii. Dar dna Administrator tot cumuleaza datorii. Tata platind cam la 1 an, 1 1/2. Achitand totodata si impozitul. Gunoiul fiind in afara blocului. Iar dna administrator trece la plata si liftul. Ex. I s-a spus ca a platit intretinerea in 2016. Acum i s-a spus ca are de plata 690 si liftul 290. Eu nu sunt lamurita in ceea ce priveste legea proprietarilor. Daca nu locuieste acolo, din 2010, nu are nici gaze, contoarul de curent fiind pe hol, vin facturi in continuare. Nu sunt lamurita cum se plateste? Vad ca fiecare acum isi face plata cum se doreste?
Va multumesc.
Rodica Pavel
Daca nu se face radierea, atunci puteti sa o chemati in judecata!
Buna ziua! In urma reabilitarii blocului în care sunt proprietara unui apartament, mi-a revenit de plata suma de 2700.00 lei. Mentionez ca inainte de lucrare, aveam izolatie și geamuri termopan, vecinii mei neavând. Deci pt varul aplicat pereților exteriori, am fost taxată ca si cum mi-ar fi montat geamuri si aplicat izolate. În plus, înainte de începerea lucrărilor ni s-a spus că vom achita doar 10%, restul costului fiind suportat din fonduri europene. La data încheierii lucrărilor nu s-a făcut recepția, nu am luat la cunoștință suma, nu am semnat nimic. Ce pot face in acest caz? Doamna casieră de la întreținere spune că nu ea a calculat, ci un expert contabil pe care asociația l-a angajat. Este posibil sa plătesc egal cu cei care nu au avut nicio îmbunătățire, si care acum plătesc aceeași bani ca si mine însă macar stiu pe ce? Si 10% din cost? Inseamna ca varul meu a costat de fapt 27000.00 de lei? Va multumesc anticipat!
Buna ziua, acest lucru poate fi contestat in raport de acordul dat pe lisa de acceptare a reparatiilor/reabilitarii. Evident ca daca nu ati beneficiat de niste lucrari,NU trebuie sa le platiti, insa trebuie sa obtineti o hotarare in instanta in acest sens. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna eu locuiesc cu chiriie,doamna unde locuiesc nu are loc de parcare asociatia de locatari are vreun drept asupra parcarii in jurul blocului ??sau sa monteze indicatoare rutiere cu oprirea interzisa chiar daca acestea nu corespund cu cele care se monteaza pe strada ??
Administratorul nostru isi trimite copilul d-sale la incasari, spunind ca noi avem un contract incheiat cu firma dumneaei si ca este legal acest lucru. E adevarat?
Administratorul nostru isi trimite copilul d-sale la incasari, spunind ca noi avem un contract incheiat cu firma dumneaei si ca este legal acest lucru. E adevarat ? A doua problema este legata de faptul ca noi avem un spatiu publicitar care este luminat noaptea si care consuma curent de la asociatie, existind un contor pasant . Avind in vedere ca factura de la Enel cuprinde si consumul firmei de publicitate, la avizier nu apare mai intâi suma totala trimisa de Enel, ci numai rezultatul scaderii consumului firmei de publicitate. E normal sa nu apara la avizier mai intâi suma trimisa de Enel?
Bună ziua, faţada balconului apartamentului meu de la etajul 5 este degradată, cu tencuiala căzută pe alocuri care se desprinde mai cade câteodată. Aşa cum prevede Legea nr. 196/2018 apreciez că lucrările de reparaţii/modernizări/reabilitărila faţadă sunt în mod exclusiv în obligaţia asociaţiei de a le realiza din fondul de reparaţii, fiind definită ca parte comună în cadrul unui condominiu. I-am spus acest lucru administratorului pentru că am fost somată să o repar pe motiv că alţi vecini au efectuat aceste lucrări pe banii lor. Doresc să-mi spuneţi dacă am procedat corect pentru că nu vreau să mi se impute vreun prejudiciu ce s-ar putea produce la vecinii din apartamentele de sub apartamentul meu. Mulţumesc frumos.
Buna ziua, este bine ca ati notificat asociatia!
Bună ziua,sunt proprietar de apartament
În Bailesti jud.Dolj administratorul are regim de munca de 8 ore pe care nu le sta în asociație,platim 40 lei de apartament pentru salarii+impozit ,femeia de servicu cu 4 ore nedeclarate,pe bloc avem o antena Televom la care primeste chirie lunara.problema mea este ca sunt mulți bani la întreținere și 40 lei cu 120 ap.incaseazaundeva la4800 lei lunar .Nu vrea sa plătim apa consimata decât pe total cu cei 40 lei .Va rog respectuos ce trebuie făcut pt a rezolva problema deoarece el refuza orice modificare Multumesc