Oug 29 Si 30 Din 2020 Masuri Ajutorare Firme Somaj Tehnic Si Persoane Fizice Covid 19

Guvernul emite doua ordonante de urgenta care vizeaza atat activitatea persoanelor juridice , profund afectate de criza COVID 19, dar si masuri de protectie sociala pentru persoanele fizice ce vor fi in perioada imediat urmatoare, victime sigure ale sistemului si abuzurilor venite din toate partile.

Astfel, haideti sa vedem pentru fiecare categorie de persoane, fizice si juridice, ce masuri au fost luate si ce beneficii si ajutoare primesc fiecare si cand?

Nu vom face o expunere exhaustiva ci vom avea in vedere cele mai importante masuri.

Ce ajutor primesc persoane fizice din partea statului si cum se reglementeaza anumite beneficii?

 1. Deja cunoastem ca pe fondul inchiderii scolilor s-a luat decizia ca parintii care raman acasa sa poata primi cei 75% din banii pe care ii incasau in mod normal.
 2. Din nefericire in forma initiala legea 19/2020 nu clarifica foarte clar ceea ce inseamna parinte si ramaneau la liberul arbitru tot felul de interpretari ce dadeau prolejul unor abuzuri.
 3. Cu intrarea in scena a ordonantei , acum lucrurile arata asa:

Parinte inseamna in sensul legii si adoptatorul si persoana care are copilul in grija sau are copilul in plasament, deci notiunea de parinte este extinsa in asa fel incat sa clarifice toate aspectele sociale ale vietii si pentru care cel ce are in intelelsul legii calitatea de parinte, poate primi indemnizatiile si concediile aferente.

ATENTIE – nu vor putea fi luate aceste indemnizatii daca angajatorul are activitatea suspendata sau daca celalalt parinte nu genereaza niciun fel de venit, adica poate sa ramana acasa.

Parintii vor trebui sa dea declaratii pe propria raspundere in acest sens, daca genereaza sau nu activitati in urma carora au beneficii pecuniare.

Apar si primele disciminari si anume:

 • angajatii din domenile nationale de importanta majora cum ar fi , energetic, aprovizionare gaze, sanitar, salubritate, cai ferate nu pot beneficia de prevederile legii decat in conditiile in care angajatorul este de acord.

Pe de-o parte se pot intelege aceste masuri fiindca domeniile respective de activitate sunt de esenta continuarii societatii insa angajatii deja nu vad asta cu ochi buni.

In acelasi timp, urmatoarele categorii de persoane vor primi o majorare acordata suplimentar drepturilor salariale cuvenite raportat la numarul de zile din cadrul starii de urgenta dupa cum urmeaza:

Personalul din sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor.

Stimulentul de insertie va fi platiti in continuare si fara intreurpere.

Oug

ATENTIE- pe perioada starii de urgenta puteti primi deciziile de acordare sau suspendare, respingere a dreptului de asistenta sociala, in format letric sau prin posta electronica, ceea ce inseamna ca daca nu iti verifici e-mailul este posibil sa pierzi termenul de contestatie.

Romanii sa se pregateasca sa astepte mai mult raspunsurile autoritatilor : Se vor mari cu 15 zile termene de solutionare a cererilro adresate institutiilor de prestatii sociale.

ATENTIE – SOMAJUL TEHNIC PLATIT DE STAT

Angajatorii , pe baza unor declaratii pe propria raspundere din care sa reiasa faptul ca angajatorul inregistreaza o diminuare a incasarilor din luna anterioara depunerii declaratiei pe propria raspundere cu un procednt de minim 25% fata de media incasarilor din perioada ianuarie feburarie 2020 si ca nu are capacitatea financiara pentru a plati toti salaraitii, va primi aceste sume de bani din partea statului.

Sfat si pont juridic pentru angajatori: Nu gasiti “metode” de concediere pentru ca ele nu exista si daca veti desfiinta postul angajatului si apoi cand lucrurile se vor “Calma” , dispuneti reinfiintarea postului, veti fi pasibili de a fi chemati in judecata.

Pastrati-va angajatii fiindca statul va plateste somajul tehnic.

Cererea de acordare a acestor sume se va depune pe email la agentiile pentru ocuparea fortei de munca judetene.

2. Masurile luate pentru ajutoararea IMM-URILOR

Imprumuturile prin programul de sustinere a IMM-urilor, IMM INVEST ROMANIA isi ridica plafonul la 10.000.000 de lei pentru capitalul de lucru.

Dobanda urmeaza sa fie subventionata 100% de catre stat prin bugetul Ministerului Finantelor.

Subventionarea dobanzii va avea loc pana la cel tarziu 31 martie 2021.

Cei cu datorii la ANAF au nou termen pentru restructurarea datoriilor.

ATENTIE – Pentru sumele pe care nu le platiti cu titlu de impozite, tva sau alte obligatii fiscale GENERALE, nu se vor aplica penalitati pana la 30 de zile dupa momentul incetarii starii de urgenta, astfel incat taxele pot fi folosite pentru aceasta perioada de pana la 2 luni insa vor trebui platite ulterior.

Executarea silita FISCALA este SUSPENDATA sau NU VA INCEPE pe pieroada.

Asta inseamna ca daca aveti poprire de la ANAF aceasta trebuie RIDICA URGENT si fara FORMALITATI.

Daca nu este ridicata adresati-va URGENT bancilor cu continutul acestei ordonante si bancile au obligatia directa de a face acest demers.

IMM-urile sunt amanate la plata pentru chirii la sediile principale si secundare.

Pentru a putea fi suspendate la plata aceste obligatii este necesara notificarea partenerului contractual.

Se clarifica forta majora ca avand in vedere actiunea autoritatilor in aplicarea masurilor impuse de prevenirea si combaterea pandemiei cu covid 19 insa doar cele imprevizibile nu si cele anuntate.

Practic toate masurile luate dar care EXCED sferei DECRETULUI DE URGENTA NU VOR FI CONSIDERATE IMPREVIZIBILE.

AVOCATII declarati prin lege de interes public si sunt OBLIGATI sa-si desfasoare activitatea pe toata perioada starii de urgenta, avand din nou OBLIGATIA sa ii ajute in problemele judiciare pe toti cei care o solicita.

Pe scurt, acestea sunt masurile luate si probabil ca in perioad ce urmeaza o sa asisam la multe abuzuri atat din partea angajatorilor cat si din partea partenerilor contractuali si ma astept si la stat sa faca exact acelasi lucru.

Ramaneti vigilenti si tot ce pare a fi in neregula, cel mai probabil este in neregula.

Sfatul pentru angajatorii este sa verifice si link-ul Ce pot face societatile care sunt blocate partial sau integral de pandemia COVID-19 in activitatea lor iar pentru angajati sa verifice ce drepturi au in raporturile de munca. de-criza-financiara.

Av.Drd. Cuculis Adrian

7 comments to “Oug 29 Si 30 Din 2020 Masuri Ajutorare Firme Somaj Tehnic Si Persoane Fizice Covid 19”
 1. Ok. Ce fac cei care au I.I. sau Pe.F.A. și nu au angajați ci doar acea afacere de subzistență dar care nu mai au activitate din cauza cocos 19?

 2. Bună ziua!
  Eu lucrez la o cafenea care s-a închis, întâi, din lipsă de clienți. Acum stau acasă până mă anunță ei ce am de făcut.. deci, nu sunt în șomaj tehnic, doar stau acasă.
  Am contract de muncă pe termen nelimitat cu primele 3 luni de probă, care se împlinesc pe 8.04.2020.
  Ce trebuie să fac, mă pot da afară? Sau să nu îmi plătească salariul? Stau în stres. Mulțumesc!

  Bogdan

  • Bună ziua soțul meu până acuma a.fost angajat în Slovacia șofer pe comunitate si a venit acasa trebuia să înceapă muncă în această săptămână dar din cauza situației nu poate si cei de la firmă a zis ca il dă în fața plata ca nu poate sa il plateasca este angajat de 4 ani la această firmă. Va mulrumesc

   • Buna ziua,
    Va contactez in numele Parinte mei.Tatal pensionar,mama are probleme de sanatate,dar fara nici un venit si fara,vreun ajutor social.Cum sa procedez pentru a obține u ajutor social petru mama,care nu are nici un venit de foarte multi ani?
    Multumesc!

 3. Sânt in medical cu cod14 cancer de prostata de un an de zile.Firma mea datorită covid19 intră in șomaj tehnic cu 75% începând cu data de 25.03.2020.Eu sânt in radioterapie la spitalul oncologic din Brașov. Intrebarea este:In condiția in care eu primesc medicalul abia pe data de 31.03.2020 ce e de făcut?Cui ii duc medicalul și care e data limită pentru a nu avea contractul de muncă desfăcut. Vă multumesc.SAMSCHI MARCEL

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.