Plangere La Cedo In Maxim 4 Luni De La Hotararea Definitiva Din Tara

Se schimba conditiile de admisibilitate pentru plangerea la CEDO 4 Luni de la decizia definitiva din tara in loc de 6

Astfel, de data recenta, a intrat in vigoare protocolul cu numarul 15, prin care statele membre au fost de acord cu modificarea uneuia dintre conditiile esentiale de adminisbilitate si anume, termenul in care puteti formula o plangere la CEDO.

Actualmente, conform CONVENŢIEI din 4 noiembrie 1950 a drepturilor Omului, la art. Articolul 35 ne arata conditiile de admisibilitate , dupa cum urmeaza:

Condiţii de admisibilitate pentru o plangere la CEDO.

1. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum se înţelege din principiile de drept internaţional general recunoscute, şi într-un termen de 4 luni, începând cu data deciziei interne definitive.

De precizat este faptul ca Pct. 1 al art. 35 a fost modificat prin înlocuirea sintagmei “într-un termen de 6 luni” cu sintagma “într-un termen de 4 luni” conform art. 4 din PROTOCOLUL nr. 15 din 24 iunie 2013 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ratificat de LEGEA nr. 157 din 3 decembrie 2014 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 886 din 5 decembrie 2014.

Cititi si cum se formuleaza o plangere la CEDO

De cand inta in vigoare termenul de 4 luni pentru depunerea unei plangeri la CEDO?

Pct. 3 al art. 8 din PROTOCOLUL nr. 15 din 24 iunie 2013 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ratificat de LEGEA nr. 157 din 3 decembrie 2014 publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 886 din 5 decembrie 2014 prevede:

“Art. 4 din prezentul protocol va intra în vigoare la expirarea unei perioade de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentului protocol. Art. 4 din prezentul protocol nu se aplică cererilor în care decizia definitivă, în sensul art. 35 par. 1 din Convenţie, este anterioară datei intrării în vigoare a art. 4 din prezentul protocol.”

Ca atare, avand in vedere Prezentul Protocol va intra în vigoare în prima zi a lunii care urmează expirării perioadei de 3 luni de la data la care toate înaltele părţi contractante ale Convenţiei îşi vor fi exprimat consimţământul de a fi parte la Protocol, în conformitate cu dispoziţiile art. 6. dar si mentiunea facuta mai sus, primele efecte ale noului termen de 4 luni de zile redus de la 6 luni de zile, vor intra in vigoare incepand cu anul 2022

Av.Drd. Cuculis Adrian

Vaselor Nr. 16 Sectorul 2 Bucuresti
3 comments to “Plangere La Cedo In Maxim 4 Luni De La Hotararea Definitiva Din Tara”
  1. Buna ziua
    In Aprilie 2018 am depus o sesizare la CEDO ,având nr RN855730457RO.
    SIIJ mi a comunicat ca a trimis sesizarea la PICJ tot in 2018 !
    Am făcut mai multe reveniri la ȘIIJ dar nu am primit nici un răspuns !
    La ora actuala locuiesc in Franța din cauza necazuri in justiție ,de la lichidator Tanasa SPRL și Tribunalul Teleorman

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.