Proces BCR – BPL -Bcr Banca Pentru Locuinte Prima De Stat

Un nou proces colectiv bate la usa, avand in vedere de data aceasta BCR- BPL. Cunoastem ca si in trecut BCR a fost angrenata in procese de tip colectiv pe tema clauzelor abuzive, chiar ICCJ constatand in mod definitiv existenta unor clauze de natura abuziva in zeci de mii de contracte semnate de catre BCR S.A cu consumatorii.

La rand stau alte persoane care se simt nedreptatite de faptul ca prin decizia Curtii de Conturi 17/2015, BCR – BPL a fost declarat “ilegal” insa oamenii NU AU SEMNAT CU STATUL ROMAN ci cu banca BCR prin proiectul BPL si asteapta prima de 25% sa le fie platita asa cum banca le-a promis prin contract!

Sursa:google.ro

Vedeti mai jos care sunt argumentele juridice si de ce deponentii au dreptul sa incaseze(si mai ales cum sa incaseze) prima de la BCR BPL, independent de ceea ce face BCR BPL in relatia sa cu statul si Curtea de Conturi.

Bcr Banca Pentru Locuinte si prima de la “stat” pe care zeci/sute de mii de deponenti nu au mai incasat-o.

Ce inseamna Bcr Banca Pentru Locuinte dar si ce implicatii de natura juridica au aparut atunci cand Curtea de Conturi a constatat ca au fost incasate “ilegal” prime de stat.

Pentru a explica ceea ce urmeaza sa se intample in perioada urmatoare, este important sa aveti in vedere intinderea juridica a lucrurilor, ce contracte intra in sfera de aplicare (in litigiile colective) si mai ales cum veti putea sa va inscrieti intrun litigiu ce va viza solicitarea primei de 25%.

Ce s-a intamplat de Bcr Banca Pentru Locuinte nu a mai platit prima de 25% si cum isi pot recupera deponentii aceasta prima?

Opinie Av.Drd. Cuculis Adrian

Situația disputată este legată de un control al Curții de Conturi din anul 2015, care a vizat modul în care clienții sistemului de econimisire-creditare (bauspar) au beneficiat de prima de stat.

Problemele ridicate se referă la justificarea primei de stat încasată de clienți (aspect clar reglementat de lege și în concordanță cu legislația europeană în ceea ce privește sistemul de economisire-creditare) și de faptul că minorii și persoanele în vârstă nu erau eligibile pentru prima de la stat (lucru clar permis de lege, în linie cu legislația europeană în vigoare).

Prin urmare, BCR Banca pentru Locuințe a contestat raportul Curții de Conturi, insa Banca a PIEDUT DEFINITIV procesul.

Procesul pierdut definitiv de catre BCR BPL S.A

Asta inseamna ca prin raportul emis de C.C cele constatate ii sunt opozabile bancii, NU si celor care aveau raportul obligational cu BANCA BCR – BPL.

Curtea de conturi a ridicat o serie de intrebari si a dat o serie de interpretari, spunem noi nefundamentate pe textul legislativ si s-a ajuns la concluzia ca –

a) Prima de la stat de 25% sa nu fie acordata persoanelor care nu fac investitii imobiliare in intelesul legii 99/2006;

b)Persoanele sub 18 ani nu ar fi trebuit sa beneficieze de aceasta prima;

c)Persoanele trecute de peste 65 de ani de asemenea NU ar fi trebuit sa beneficieze de prima de la stat.

Desi inclusiv noi apreciem ca este ilegal acest lucru, de esenta toti cei care au depus banii la BCR Banca pentru locuinte, NU AU SEMNAT UN CONTRACT CU STATUL, asa cum vom arata in documentele de mai jos, fapt pentru care OBLIGATIA de plata a primei de 25%/ FIECARE AN DE ECONOMISIRE vreme de 5 ani de zile, ii revenea EXCLUSIV bancii, banca ce urma ca pe viitor daca intampina orice fel de disputa cu statul , sa o transeze juridic, iar deponenstii sa-si poata retrage atat banii cat si dobanda de 2-3% plus prima de 25% raportat la soldul de 50000 de lei.

Deponentii au incheiat contractele DIRECT cu banca si nu cu STATUL. Astfel sunt indreptatiti sa primeasca ceea ce scrie in contract.

Av.Drd. Cuculis Adrian
Bcr Banca Pentru Locuinte

Ce spunea legea si de ce deponentii trebuie sa primeasca prima de la Bcr Banca Pentru Locuinte chiar daca avem decizia Curtii de Conturi care spune ca primele au fost platite ilegal catre BCR?

Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței Norma metodologică pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului din 10.07.2009

(1) Prima de stat se acordă clienților, persoane fizice cu cetățenia română și cu domiciliul stabil în România, care au încheiat un contract de economisire-creditare cu o bancă de economisire și creditare în domeniul locativ.

Practic tragem concluzia de aici ca NU exista nicio interdictie de a fi platita prima minorilor sau persoanelor peste 65 de ani insa haideti sa vedem mai jos, conditiile clare ce trebuiau indeplinite pentru ca un deponent sa-si primesca prima de stat ed 25%.

Cititi si :

Condiții de acordare a primei de stat

Art. 3. – Modificări (1)

(1) Clientul băncii de economisire și creditare în domeniul locativ va beneficia anual de prima de stat, cu condiția să fi încheiat un contract de economisire-creditare pentru o durată de minimum 5 (cinci) ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, precum și să nu se fi efectuat de către banca de economisire și creditare în domeniul locativ, la solicitarea clientului, restituiri totale sau parțiale din sumele economisite, înainte de expirarea termenului de economisire.

ATENTIE – LEGEA SPUNE CLAR CA NU TREBUIAU SA FIE BANII FOLOSITI IN ACTIVITATI LOCATIVE.

BANCA PLATESTE PRIMA!!!!

(3) Prima de stat va fi pusă la dispoziție titularului contractului de economisire-creditare numai după verificarea de către banca de economisire și creditare în domeniul locativ a îndeplinirii condițiilor de acordare a primei de stat conform dispozițiilor cuprinse în prezentul capitol.

Astfel, banca isi asuma contractual acest lucru si anume, sa verifice conditiile acordarii primei si apoi plata efectiva a primei de stat!!!

BCR Banca pentru locuinte, a lansat in trecut o ampla campanie prin care ii indemna pe toti deponentii sa deschida conturile pentru ei dar si pentru familiile lor, asta pentru a economisi “eficient”.

Cititi aici despre , cum pici de fraier in razboiul dintre stat si BCR Banca Pentru Locuinte.

Tehnic, era o SUPER AFACERE BANCA-STAT, mai putin stat mai mult banca insa pana la urma statul a castigat si deponentilor li se spune ca statul e de vina.

Practic, depuneai 50000 de lei in 5 ani, banca iti dadea o dobanda modica, banii respectivi ii imprumuta la alte pesoane ce solicitatu credite, pe dobanzi de 7-10% iar la final banca platea cei 25% prima si de esenta banii ii lua de la stat ulterior.

Cum isi pot recupera deponentii prima de 25% de la Bcr Banca Pentru Locuinte?

Fara exceptie, BCR a opus tuturor celor care au solicitat plata primei, decizia 17 din 2015 a Curtii de Conturi.

Din perspectiva juridica, decizia Curtii de Conturi nu are nicio inraurire in faptul ca BCR – BPL a semnat contracte de economisire si creditare cu deponentii.

Astfel, avand in vedere refuzul de plata a primelor, singura optiune ramasa este instanta de judecata.

Observati mai jos un scurt fragment din Conditiile Generale Ale Contractului semnat cu Bcr Banca Pentru Locuinte.

Bcr Banca Pentru Locuinte
Bcr Banca Pentru Locuinte

Prin urmare, se specifica faptul ca de la momentul repartizarii clientul poate dispune de soldul economist, constituit din depunerile facute in contul de economii , dobanzile la economii si PRIMA DE STAT.

Textul este luat din conditiile generale ale contractului de economisire.

Faptul ca BCR BPL a pierdut in instanta, procesul prin care a incercat de esenta anularea deciziei 17/2015 a Curtii de Conturi , asta nu inseamna ca a disparut prin simplul raport al CC, obligatiile contractuale ale bancii.

Banca trebuia sa se asigure de la bun inceput ca programul derulat de catre statul roman in parteneriat public privat, este legal si nu incalca legislatia nationala.

Desi ICCJ s-a pronuntat nefavorabil pentru BCR – Banca pentru locuinte, asta nu inseamna ca acele contracte semnate cu deponentii raman fara efect.

Din contra, ele isi produc efectele pe mai departe iar obligatiile ce incumba din contracte sunt opozabile bancii.

Vizualizati si :

Desi banca Bcr S.A incearca sa opuna acest raport al Curtii de Conturi, amintim totusi ca orice contract reprezinta LEGE intre partile semnatare.

Astfel art. 1270 din codul civil prevede clar ca:

(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante.Jurisprudență

(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.

(3) Contractul trebuie executat cu bună-credință.

Ori, nu se poate retine ca deponentii la banca pentru locuinte ar fi actionat vreodata cu rea credinta, in conditiile in care cea mai mare parte dintre ei au ajuns cu contractele la termenul de 5 ani.

Culmea este ca noua legislatie prevede clar ca :

“Programul guvernamental având la bază noua lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-şi îmbunătăţească standardul de viaţă în domeniul locativ:

– Orice cetăţean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii şi persoanele de peste 65 ani);

– Prima de stat rămâne la acelaşi nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;

– Justificarea doar a primei de stat şi a dobânzii aferente va fi obligatorie”.

Asta in conditiile in care Curtea de Conturi tocmai acest lucru l-a gasit ca avand valenta ilegala.

Ne bazam actiunea colectiva ce urmeaza sa fie depusa la instanta, pe urmatoarele texte si acte normative:

PROGRAMUL PRIVIND ASIGURAREA PRIMELOR DE STAT PENTRU ECONOMISIREA SI CREDITAREA ÎN SISTEM COLECTIV

 • OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului cu modificarile si completarile ulterioare (Titlul II – Capitolul V);
 • Ordinul comun MDRL/MFP nr. 509/2471/2009 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului;
 • Legea nr. 164/2018 pentru modificarea si completarea OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului;
 • Ordinul comun MDRAP/MFP nr. 1156/1697 din 2019 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobate prin Ordinul ministrului dezvoltarii regionale si locuintei si al ministrului finantelor publice nr. 509/2471/2009.

Practic litigiile colective vor viza 3 aspecte diferite:

 • Cei ce nu au primit prima fiindca aveau peste 65 de ani;
 • Cei ce erau in minoritate;
 • Cei ce nu achizitionau o locuinta si nu se regaseau in cele 2 situatii mai sus;

Av.Drd. Cuculis Adrian

Faceti parte dintre deponentii BCR BPL si nu ati primit Prima De 25%? Atunci completati formularul de mai jos.

177 comments to “Proces BCR – BPL -Bcr Banca Pentru Locuinte Prima De Stat”
  • Am semnat un contract “Locuinta Plus” cu BCR BpL in 22/10/2013. Nu am primit prima de stat. Doresc sa stiu daca exista un proces colectiv deschis vs. BpL in care ma pot inscrie si eu ca parte vatamata sau exista doar posibilitatea unui proces individual?

  • Am depus banii în anul 2014 și am reziliat contractul după 5 ani fără a beneficia de prima de la stat. În acest moment pot face dovada că am investit banii pentru locuință având facturi pentru toată suma retrasa. Cum trebuie să procedez în continuare?

  • În 23.11.2011 am semnat contractul, după ani am primit suma economisita mai puțin prima de la stat pe ultimii doi ani și dobânda aferenta

   • am semnat contractul in 22.06.2015
    Am primit suma economisita si ce a mai ramas din dobanda bancii [ dupa tot felul de comisioane ] fara a primi prima de la stat ,avand peste 65 ani

  • Nu s-a primit prima/dobanda de la stat. Suma respectiva s-ar primi doar daca s-ar aduce documente justificative pana in 08.01.2022..

   • Doresc sa fac parte cum acest colectiv,am terminat contractul si am luat banii fara primele de la stat!ma

  • Dima Sorin Georgean
   Am încheiat în luna mai 2020 depunerile pentru conturile de economisire, pentru mine și fica mea Dima Ana Maria Ruxandra.
   Nu am primit prima de la stat pentru niciun an.
   Am fost la banca și ei îmi solicita rezilierea contractelor.
   Acest fapt va dauna obținerii în viitor a primelor de stat?
   In cererea de reziliere se specifica ca banca nu va închide contractele de economisire după rezilierea contractelor.

  • Doresc sa fac parte din acest proces colectiv.Am terminat contractul pe 22 iulie 2020 si am ridicat banii fara prima de la stat!Mari

  • Am fost refuzat cu prima de la stat, întrucît au spus că trebuia să achiziționez lucruri ptr locuință.

  • Am semnat contrar in 01.09.2011 cu BCR- BPL,;in ianuarie 2017 am ridicat banii si o parte din primele de la stat ( mai putin 20% ptr anul 2014 si 100% ptr anul 2015). Am semnat convenție la momentul respectiv. Am facut sesizare la sediul central al BCR-BPL, si la MDRAP. Pot justifica sumele încasate cu documente(facturi) care am cumparat materiale modernizarii locuintei. Doresc sa fac parte din acest proces colectiv.

    • Buna ziua.Azi am avut si eu aceeasi surpriza de la BCR. In afara de faptul ca nu respecta contractul am si surpriza ca pot primi banii in 2 saptamani. Am intrebat de ce nu incasez banii care sunt stipulati in contract si nu am primit nici un raspuns. Este o mare bataie de joc. As dori sa stiu daca se pot lua masuri impotriva acestei banci.

  • Bună ziua, mă număr și eu printre cei păcăliți de BCR(BPL). Am beneficiat doar 2 ani de prima de la stat, iar din al treilea an doar o parte. Ăștia au fost toți banii primiți. Spuneți-mi va rog, ce trebuie făcut pentru a recupera restul de bani.
   Vă mulțumesc!

    • Dima Sorin Georgean
     Am încheiat în luna mai 2020 depunerile pentru conturile de economisire, pentru mine și fica mea Dima Ana Maria Ruxandra.
     Nu am primit prima de la stat pentru niciun an.
     Am fost la banca și ei îmi solicita rezilierea contractelor.
     Acest fapt va dauna obținerii în viitor a primelor de stat?
     In cererea de reziliere se specifica ca banca nu va închide contractele de economisire după rezilierea contractelor.

  • Am trimis datele cerute in formular. Presupun ca sunt niste costuri. Sper sa primesc la timp informatiile noi care apar

 1. buna ziua
  sunt Chichernea si sunt actionar la o firma
  pt a lua credit am semnat la Eximbank niste bilete la ordin
  acum cand firma e in reorganizare eximbank a instituit executarea silita pe conturile personale si pe veniturile salariale .
  intrebarea mea este: pot conteste executarea silita dupa vreo 4 luni ?
  va multumes

   • Bună ziua!
    Dl. avocat, eu am semnat contractul in anul 2015, plătind 4 ani, în total 18.200 lei. La sf anului 2019 am fost să plătesc pentru ultimul an și am intrebat despre prima de 25% si mi s.a comunicat că nu se mai dă doar dacă la expirarea contractului solicit bani plus 25%, dar să dovedesc cu facturi ca bani i.am folosit pentru amenajarea locuinței.
    Am avut unele discuții contradictorii cu angajata bancii, spunăndu.i că timp de 4 ani nu am fost înștiințat cu privre la acest aspect.
    Nu am mai plătit.
    În data de 01.02.20, am primit prin poștă o notificare de reziliere, întrucăt s.au inregistrat restante ce depășesc 6 luni de econonisire.
    Ar trebui să mai ,,sponsorizez” banca cu încă 1.000 € ?
    Cu stimă!

   • Bună ziua,
    Sunt și eu în situația descrisa mai sus. De fapt fiul meu, care era minor în momentul întocmirii contractului (2014). Cum pot participa la acest proces colectiv împotriva băncii? Anul acesta s-a încheiat contractul și nu am primit prima de la stat. Ba mai mult, îmi intrase în cont o tranșa pe 2014 și pe aceea au luat-o înapoi. Va rog sa ma ajutați, sa îmi spuneți ce și cum trebuie sa fac. Mulțumesc

    • Am semnat un contract de economisire pe 5 ani cu BCR-BPL in martie 2014 am respectat acest contract timp de 5 ani ,in martie 2019 am reziliat contractul spunandumi ca in 10 zile o sa primesc banii ,apoi dupa un an de la reziliere mi sa mai spus ca trebuie sa duc facturi si bonuri fiscale,ma alatur sa merg in instanta pt a se face dreptate nu sa respectat acel contract.

    • Bună ziua sunt Violina eu indeplinesc 5 ani pe 27.05 2020 ce trebuie să fac sa merg pe 28 si sa reziliez contractul? Va rog sa ma ajutati, mulțumesc

   • Buna seara! Am semnat contractul in 2014. Am luat si credit prin Bpl inainte cu o jumatate de an sa ajunga contractul la maturitate….Totul a decurs normal, sunt multumit, mi s-a deblocat 80%din prima pe 2014, am trimis bonurile justificative ca am folosit banii in scop locativ, am acoperit suma integral, fara probleme, mi s-a confirmat acest lucru de cei de la Bpl. Intrebarea mea este, daca mi-am indeplinit obligatiile, cand primesc acele prime de la stat? In cat timp? De la cine? Cei de la Bpl zic, atunci cand statul va vira primele mi se vor baga in cont. Nu vad de ce trebuie sa mai dureze atat, daca eu am facut ce trebuia si am respectat decizia procesului, ei cand respecta? Trebuie sa treaca luni sau ani? Va multumesc! As dori un raspuns!

    • Buna ziua. Acest cand primesc banii de la BCR BPL, se rezuma la cand deschideti litigiul si cand se va solutiona cauza. Ei deja au spus ferm ca nu vor plati, desi este dupa parerea noastra contra legii. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

  • Vă rog să-mi precizați dacă există vreun demers pentru un proces comun pentru persoanele păgubite de BCR cu depunerile BPL. Numele meu este Avram Bogdan – tel. . Mulțumesc.

  • Dorim sa ne înscriem in rindul celor care vor sa isi recupereze sumele depuse la BCR Banca pt. Locuința

 2. Buna ziua.
  Am contract din 31/05/2011, nu am scos banii.
  De curand la banca mi sa spus ca pot lua toti banii (inclusive primele) dar sa fac in doi ani dovada ca i-am folosit in scop locative.
  Doresc sa folosesc banii in alt scop.

   • Menționez că am primit prima de stat pentru 2011,2012,2013 și pentru 2014 doar prima tranșă, în condițiile în care eu chiar am folosit banii pentru achiziționarea unei locuințe

    • Bunã ziua! Am avut un contract de economisire credite cu BCR BPL , incheiat in 2013 . In iulie 2018 am retras banii la maturizarea contractului , cu prima de la stat doar pentru 2013 si 2014. Intre tomp am contactat o locuinta prin credit ipotecar cu o alta banca . In 16 iulie 2019 am depus un formular la BCR BPL si actele justificative pentru a recupera prima restanta pentru cei trei ani , dar dosarul s-a blocat pe undeva pe traseu. In ianuarie 2020 am contactat din nou BCR BPL si am redepus documentele justificative, dar nu am primit inca in raspuns lmici a aceasta solicitare. In consecințã, cum ar trebui sã procedez?
     Multumesc!

     • Buna ziua, exact in aceeasi situatie sunt si eu. Va rog sa ma anuntati si pe mine daca aveti vreo veste.

      • Buna seara! Am semnat contractul in 2014. Am luat si credit prin Bpl inainte cu o jumatate de an sa ajunga contractul la maturitate….Totul a decurs normal, sunt multumit, mi s-a deblocat 80%din prima pe 2014, am trimis bonurile justificative ca am folosit banii in scop locativ, am acoperit suma integral, fara probleme, mi s-a confirmat acest lucru de cei de la Bpl. Intrebarea mea este, daca mi-am indeplinit obligatiile, cand primesc acele prime de la stat? In cat timp? De la cine? Cei de la Bpl zic, atunci cand statul va vira primele mi se vor baga in cont. Nu vad de ce trebuie sa mai dureze atat, daca eu am facut ce trebuia si am respectat decizia procesului, ei cand respecta? Trebuie sa treaca luni sau ani? Va multumesc! As dori un raspuns!

   • Avem 2 contracte, eu și soția mea, Berbece Ionel, Berbece Rada , mă alătur și eu celorlalți, considerând ca am fost de Bună credință, respectând cei 5 ani de economisire, aștept noi vesti.

   • Am si eiu 2 contracte: unul pe numele meu altul pe numele fiului meu care la data semnarii contractului era minor ( Eu fiind reprezentant legal)
    Daca retrag suma depusa, mai am sanse la dobanda si prima de stat?

   • Buna Ziua,
    Am facut acest contract in 2014. Sunt interesat si de partea de creditare, asa cum am semnat contractul. insa banca mi-a transmis ca nu imi mai poate da credit ul – desi eu am respectat obligatiile din contract. Ce solutii am?

     • Bună ziua, am avut și eu acest produs la bpl și anul trecut 2019 am terminat de achitat, am fost la banca pt reziliere și mi ai zis ca trebuie sa aduc facturi în valoare de toată depunerea pt a putea avea prima de la stat. Vroiam sa vad dacă mi poate spune cineva dacă este adevărat k eu nu prea cred! Nu are sens, va mulțumesc!

      • Buna ziua,
       am facut contractul cu BCR-Banca pt. locuinte in iunie 2005, am achitat ratele la timp.
       Inca nu am solicitat restituirea sumei depuse plus prima de stat pentru ca stiam ca BCR nu
       imi va plati prima de stat prevazuta in contract.
       Doresc sa ma inscriu pentru proces.
       In aceeasi situatie este si sotia mea.

   • Buna ziua ,
    Ma alătur si eu procesului daca exista deja pe rol, am facut acest contract in 2012 , in 2017 am vrut sa reziliez contractul si mi s-a spus sa mai astept si pentru celelalte prime. In 2020 cand am revenit mi s-a spus ca nu beneficiez de nici o prima pentru ca am fost minora . Va rog daca ma puteți ajuta

 3. Buna ziua. Ma numesc Stanciu Daniela si am 2 contracte cu BCR Banca pentru Locuinte care expira pe data de 28.10.2020. Credeti ca as putea sa ma inscriu in acst proces? Sau ar trebui sa astept sa-mi expire contractul?
  Multumesc mult.

 4. Nu am ridicat banii din contract desi au trecut cei 5ano( din 2013 când am făcut contractul ).
  Explicațiile BCR nu m-au lamurit si aștept soluționarea corecta a cazului !
  In momentul semnării contractului aveam vârsta de 60 de ani.

  • Am semnat un contract,, Locuinta Plus,, la BCR 2014 – 2019 reziliat, nu am primit prima, pentru recuperarea banilor trebuie să cumpăr materiale din toată suma, ceea ce nu-i corect, doresc și eu să particip la procesul colectiv ptr recuperarea primei de la stat bcr
   Mulțumesc!

  • Dacă se deschide acest proces colectiv sau mai bn zis îl puneți pe rol și eu sunt o persoana înșelată cu nesimțire și abuz de către BCR (BPL .. Va rog ajutați ne s au folosit de banii noștrii… Mulțumesc

  • Am semnat un contract,, Locuinta Plus,, la BCR 2014 – 2019 reziliat, nu am primit prima, pentru recuperarea banilor trebuie să cumpăr materiale din toată suma, ceea ce nu-i corect, doresc și eu să particip la procesul colectiv ptr recuperarea primei de la stat bcr
   Mulțumesc!

 5. Prima de stat Bcr-Bpl restituire si acordare,contract semnat in 2013,mentionez ca am refuzat sa semnez conventia,am facut reclamatie la protectia consumatorului.

  • Eu am semnat coventia, am incasat ce era in cont si dupa aceea am facut reclamatie la ANPC. Dar tot degeaba, pentru ca ANPC mi-a raspuns ca nu e de competenta lor, ca sa aflu ulterior din presa ca chiar a facut verificari la bancile pentru locuinte inainte de august 2015. Adica si astia de la ANPC sunt niste mincinosi ca toata lumea din institutiile statului.
   Parerea mea este ca in tara nu vom avea sorti de izbanda, nu ni se va face dreptate, pentru ca se vede cu ochiul liber ca toate institutiile statului coopereaza loial impotriva sistemului bauspar si a noastra, adica sunt in complicitate. Doar afara putem sa ne gasim dreptatea (CJUE si CEDO) daca o vrem.

 6. Mai bine ati da in judecata statul roman si BNR pentru ca ei sunt vinovati de toate ilegalitatile, abuzurile si confuziile create in sistemul bauspar.
  Curtea de Conturi a Romaniei una citeste in lege si alta aplica in controale, MDRAP si MFP se bucura ca fac economii la bugetul statului, iar ICCJ se inscrie in sirul institutiilor statului care i-au luat frica Curtii de Conturi, care a resit sa devina stat in stat, astfel ca judeca in beneficiul Curtii de Conturi!
  Nu uitati ca BNR a autorizat, monitorizat si supravegheat tot ce tinea de infiintarea si functionarea bancilor pentru locuinte, inclusiv Conditiile Generale de Afaceri, Conditiile Generale ale Contractelor de Economisire-Creditare si tipurile de contracte de economisire-creditare. Eu am avut un contract strict pentru economisire care s-a denumit “Economii Plus” si inteleg ca si acest tip de contract a fost avizat sau autorizat de catre BNR!
  In mod normal, controalele Curtii de Conturi ar fi trebuit sa nu constate nereguli daca BNR si-a facut treaba deplin!
  Aveti o prejudecata precum bancile sunt baubau sau hoate si de aceea nu vedeti ansamblul si raspnderea colosala a BNR care a fost exlusa din ecuatie! Ghici de ce?!
  Si daca e sa ne referim strict juridicla toata aceasta imbarligatura, parerea mea este ca exista 2 conflicte juridice de natura constitutionala si anume unul intre puterea executiva (guvern, care n-a mai asigurat plata primelor de stat, legislatia corespunzatoare nefiind nici prorogata si nici abrogata prin controlul Curtii de Conturi la MDRAP) si cea legislativa si altul intre puterea judiciara (ICCJ, care nu a tinut seama de litera legii, ci s-a raportat exclusiv la spiritul ei) si aceeasi putere legislativa, numai ca n-are cine sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru ca pe toti ii doare-n cur de noi.

   • N-ati spus nimic de conflictele juridice ne natura constitutionala sesizate de mine….
    Oare bat campii?!!!!!

   • …si daca ar fi sa judecam si intruziunea statului, prin Curtea de Conturi si MDRAP, in contractele private dintre alte doua parti, cred ca intram si in sfera constitutionala a respectarii drepturilor omului! Deci putem ajunge si la CEDO!

   • Marcel Radulescu

    sâm., 29 feb., 15:12 (acum 3 zile)

    către ccr
    Poate chiar va autosesizati!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ———- Forwarded message ———
    De la: Marcel Radulescu
    Date: sâm., 29 feb. 2020 la 15:09
    Subject: Fwd: SESIZARE CONFLICT DE NATURA CONSTITUTIONALA intre puterile statului
    To: , , Ziare.com ,

    Spre stiinta!

    ———- Forwarded message ———
    De la: Marcel Radulescu
    Date: sâm., 29 feb. 2020 la 12:52
    Subject: SESIZARE CONFLICT DE NATURA CONSTITUTIONALA intre puterile statului
    To:

    Buna ziua!
    Va rog sa luati in considerare doar prezenta petitie, fara sa mai faceti alte conexari si conexiuni!
    Prin prezenta, va cer sa sesizati Curtea Constitutionala a Romaniei pentru conflictele de natura constitutionala nascute prin actiunile puterii executive si a puterii judiciare in legatura cu aplicarea legislatiei in domeniul bancilor de economisire-creditare privind acordarea si plata primelor de stat catre clientii sistemului bauspar.

    Scurt istoric si context:
    Dupa cum se stie,în vara anului 2015 Curtea de Conturi a făcut un control la actualul Minister al Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (fostul MDRAP -instituția care achita primele de stat), extins apoi la cele două bănci pentru locuințe. În urma controlului, Curtea de Conturi a găsit de cuviință că clientii trebuie să dovedească cu facturi și chitanțe că banii primiți de la Stat au fost folosiți în scop lucrativ.
    Din momentul declanșării controlului Curții de Conturi, MDRAP nu a mai virat niciun ban în conturile băncilor de locuințe (care urmau să le vireze în conturile clienților).

    Prevederea legala este:

    – ” Legea nr. 227/2007 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului
    Art. 315. –

    (1) Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, și este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit să nu se fi efectuat restituiri totale sau parțiale din sumele economisite.”

    – “NORME METODOLOGICE din 10 iulie 2009 pentru aplicarea prevederilor cap. V din titlul II partea a II-a din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului:

    CAP. II
    Condiţii de acordare a primei de stat

    ART. 3
    (1) Clientul bãncii de economisire şi creditare în domeniul locativ va beneficia anual de prima de stat, cu condiţia sã fi încheiat un contract de economisire-creditare pentru o duratã de minimum 5 (cinci) ani, fãrã a fi necesarã justificarea utilizãrii în scop locativ a sumei economisite, precum şi sã nu se fi efectuat de cãtre banca de economisire şi creditare în domeniul locativ, la solicitarea clientului, restituiri totale sau parţiale din sumele economisite, înainte de expirarea termenului de economisire.”

    Avand in vedere ca, in urma controalelor Curtii de Conturi la MDRAP si la bancile pentru locuinte, legea care reglementa functionarea bancilor pentru locuinte (OUG 99/ 2006 si Normele Metodologice din 10.07.2009 publicate in MO, Partea I, la nr. 580/ 20.08.2009) NU a fost nici prorogata si nici abrogata, consider ca aceasta lege trebuia sa produca efecte in fiecare zi, insa MDRAP (autoritate de implementare a acestei legi), prin neplata primelor de stat, a incalcat legea, a nesocoti-o.
    Deci, Parlamentul a aprobat o lege (Legea nr. 227/ 2007 pentru aprobarea OUG 99/ 2006) pe care Guvernul, prin MFP (care e responsabil cu alocarea bugetului pentru prime de stat la solicitarea MDRAP) si MDRAP (care e responsabil cu virarea c/val. primelor de stat catre bancile pentru locuinte) o ignora si nu o respecta.
    Aceasta este dovada conflictului constitutional dintre puterea executiva si puterea legislativa.

    Pe de alta parte, exista decizia ICCJ 3541/ 21.06.2019 data in dosarul 1723/2/2016 dintre BCR-BPL si Curtea de Conturi a Romaniei, decizie conform careia ICCJ apreciaza ca textul legal, care stipuleaza lipsa obligativitatii prezentarii documentelor justificative de utilizare a banilor in scop locativ, nu este conform cu scopul fundamental al unei banci de economisire-creditare in domeniul locativ si in consecinta nu trebuie interpretat conform formularii sale literale.
    Aceasta decizie a ICCJ vine in contradictie nu doar cu prevederile legale exprese ale OUG 99/2006 in vigoare la data controlului Curtii de Conturi a Romaniei, dar si confirmarii interpretarii acestora data de Parlamentul Romaniei odata cu adoptarea recentelor modificari la acest act normativ prin Legea 164/ 2018 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului:

    “Art. II. –

    Contractele de economisire-creditare aflate în derulare rămân guvernate de dispozițiile normative în vigoare la momentul încheierii acestora.”
    Acest fapt arata un caz clar de conflict de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, ca putere legislativa, si ICCJ, exponent al puterii judiciare, indrituit doar sa aplice legea, nu de a crea norme noi care vin in contradictie cu legislatia aplicabila.

    Pentru aceste doua conflicte juridice de natura constitutionala va rog sa va faceti datoria si sa sesizati Curtea Constitutionala a Romaniei pentru ca din cauza lor sunt afectati direct cel putin 500.000 de cetateni si familiile lor! Daca clamati existenta statului de drept si in Romania, dovediti-o!
    Multumesc!

    RADULESCU MARCEL
    BUCURESTI, SECTOR 3, ALEEA ZAVIDENI 1

 7. Buna seara

  Sotia mea a incheiat contract BPL cu BCR pe data de 15.03.2012. A respectat prevederile contractului pe durata celor 5 ani – a depus cate 1000 euro (echivalent in RON) timp de 5 ani. Pana astazi nu a primit niciun euro din cei 250 promisi anual drept prima. La incheierea contractului i-au fost retinuti 550 RON – comision deschidere/majorare(?).
  Sotia doreste sa se alature grupului pe care il veti reprezenta in instanta pentru recuperarea primei de 250 euro/an.

 8. contractul meu cu banca sus mentionata a fost incheiat in urma cu cinci ani 2015 anul acesta se implinesc 5 ani conform contractului insa nu am beneficiat de prima de stat in nici unul din acesti ani mai este vreo speranta sau pot sa retrag banii la termen

  • Articolul 315 (1) Pentru a beneficia în mod constant de prima de stat, contractele de economisire-creditare trebuie să aibă o durată de minimum 5 ani, fără a fi necesară justificarea utilizării în scop locativ a sumei economisite, şi este obligatoriu ca înainte de expirarea termenului de economisire stabilit sa nu se fi efectuat restituiri totale sau parţiale din sumele economisite. (2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) următoarele situaţii: a) suma economisita şi/sau suma contractată este pusă la dispoziţie după repartizare, iar cel care a economisit utilizează suma primită pentru activităţi în domeniul locativ; b) în cazul cesiunii contractului de economisire-creditare, iar după repartizare, suma economisita sau suma contractată se utilizează pentru activităţi în domeniul locativ de către cesionar; c) cel care a economisit pentru activităţi în domeniul locativ sau soţul/sotia acestuia a decedat ori a intrat în incapacitate totală de muncă după încheierea contractului de economisire-creditare; d) cel care a economisit pentru activităţi în domeniul locativ a devenit somer şi perioada de şomaj este de cel puţin 9 luni fără întrerupere şi durează încă în momentul la care se solicita restituirea sumei. ————–

 9. BCR BPL a facut din punctul meu de vedere mai multe abuzuri
  -aluat comisoin–deschidere–inclusiv din prima de stat si dobanzi -nu a achitat prima de stat conform contractului -a socotit la totalul sumei economisite -50000-banii din dobanda si banii din prima de de stat virati pana in 2015–ok– dar cand am fost notificati sa ridicam banii nu am mai primit 50000 ci mult mai putini pe motiv ca nu au fost virate primele de stat–in concluzie nu se ajunsese la suma contractata de 50000 si notificarea sa ne ridicam banii a fost ilegala

 10. Am cateva contracte pe numele membrilor familiei (2 copii, 2 parinti , 2 bunici). Au ajuns la termen 3 din ele (un copil si 2 adulti ) si am ridicat banii, fara prime.
  Am facut cerere de reziliere si pentru celelalte 3 (un copil si 2 bunici) inainte de termen, deoarece credeam ca nu mai am sanse sa recuperez primele de la stat si nu mai avea rost sa stea banii la ei (fara prime de la stat iau mai putini bani decat am depus) dar nu mi i-au dat spunand sa revin catre banca sa completez noi formulare de retragere!
  Ce sa fac, pentru ca nu vreau sa las lucrurile asa???

 11. impreuna cu sotia si fica de 16ani am incheiat 3 contracte de economisire/creditare cu BCR BPL in anul 2015 cu expirare in martie 2020.Desi nu am intreprins niciun demers bana m-a notificat in luna februarie a.c.ca unilateral ni s-au reziliat aceste contractele pe motiv (restante ce depasesc 6 luni rate de economisire!?).Nu stiu daca este legal ce au facut?Am depus fiecare initial in 2015 cate 5000lei/contract.Cand i-am contactat si i-am rugat sa-mi returneze comisionul de administrare de500 lei mi-au spus ca asa este prevazut in contract si am fost de acord!?Vreau sa ma inscriu si eu in procesul colectiv pe acest caz.Pe 31.03.2020 cand expira termenul contractual le voi face o notificare in care le voi cere ca in termen de 30 zile sa-mi returneze banii cu prime in caz contrar ma voi adresa tribunalului.
  Va multumec!

 12. Buna ziua,

  Inteleg ca ati notificat banca deja, ma mai pot inscrie?
  Am completat formularul. Va rog, daca se poate, un raspuns.

  Multumesc.

 13. Bună ziua,

  ce implică din partea noastră (clienți BCR-BPL) participarea la acest proces colectiv?

  Vă mulțumesc,
  Budai Laszlo

 14. Bună seara!
  în aceeași situație ma aflu si eu, am încheiat la data de 04.12.2013 un contract cu BCR – BPL .. am vrut să mă folosesc prin anul 2017 de suma de bani + prima de la stat pentru achizitionarea unui imobil însă mi s-a comunicat faptul că sunt în litigiu cu statul și nu imi pot fi date toate primele de la stat…
  totodată am fost îndrumată să mai astept pana la soluționarea litigiului sau pâna la implinirea a 6 ani de la contractarea creditului ( 5 conform contractului si unul .. fara explicție), în ultima situație putând ridica fără nicio penalizare suma de bani acumulată ( suma depusa de mine + dobanda băncii + cateva tranșe din prima de la stat), urmand ca după lamurirea situației să primesc integral si restul sumelor de bani provenind din prima de la stat pe ultimii ani.
  Zilele acestea am fost contactată de o angajată a bancii care mi-a comunicat faptul că pentru a primi si restul de bani, trebuie sa fac dovada ca am folosit banii în scop locativ.

  Daca au trecut cei 5 ani…plus inca un an…mai trebuie sa fac dovada ca am folosit banii în acest scop? nu mai dețin in prezent facturi că au fost folosiți toti acesti bani în scop locativ pentru ca a trecut o perioada de timp de cand i-am ridicat..iar la acel moment nu mi s-a mai comunicat că trebuie sa adun facturi, ci doar ca mi-am indeplinit partea mea din contract, ca am depus anual suma de bani și ca i-am ridicat după finalizarea …ramanand ca restul de bani sa fie virati ulterior in cont automat, după clarificarea situatiei.
  Va multumesc pentru ajutor și doresc sa ma alatur cauzei dumneavoastra.

 15. buna seara.am avut 2 bpl, la care mi am dus spre indatorire obligatiile de achitare a creditului. asteptam prima de la stat care mi a fost promisa, insa azi am aflat ca pt fica mea minora n o s o mai primesc, iar pt mine trebuie sa fac niste demursuri pt a o primi. mai avem vreo sansa? va multumesc

 16. Buna ziua,
  Ma aflu si eu in aceeasi situatie.An incheiat contractul la data de 07.06.2011,in 2016 cand s-a terminat contractul si am intrebat despre prima mi s-a spus despre PV al Curtii de Conturi.In 13.10.2016 BCR BPL a incheiat cu mine conventie prin care banca se angaja sa imi transmita ”O SUMA EGALA CU VALOAREA PRIMEI DE STAT SI A DOBANZII AFERENTE LA CARE AS FI FOST INDREPTATITA PENTRU DEPUNERILE EFECTUATE IN TEMEIUL Contractului,suma care a fost in mod efectiv transmisa de la bugetul de stat.
  La Punctul III-Drepturile si obligatiile partilor alin (1)se mentioneaza ca in termen de 15 zile de la semnarea prezentei Conventii BCR Bpl SE OBLIGA SA PUNA LA DISPOZITIA CLIENTULUI SUMA DE BANI reprezentand ECHIVALENTUL PRIMEI DE STAT platite de MDRAP si inregistrate in contul clientului la data incheierii prezentei Conventii,precum si dobanda aferenta acesteia in contul IBAN.
  Pe ultima pagina a Conventiei,unde sunt toate semnaturile este inscrisa chiar mentiunea: ”BCR BPL V-A TRANSMIS SUMA DE 2575.51 LEI’’.
  Din aceea data m-au tot dus cu vorba ca imi vireaza banii,sa mai astept,iar anultrecut mi-au spus ca trebuie sa prezint documente ca am folosit banii in scop locativ CA SA MI SE POATA PLATI PRIMA DE STAT.Dupa ce am depus documentele am primit in 21.02.2020 un e-mail de la un inspector BCR Ploiesti in care mi se comunica ca de fapt Contractul meu fusese reziliat pe 20.10.2016-la o saptamana dupa ce semnasem Conventia,reziliere despre care nu am fost informata.

  • Bună ziua.
   Deținem 4 contracte cu Bpl încheiate în octombrie 2015 cu scadența la 5ani în octombrie 2020. Nu am primit prima conform contractului încheiat cu banca. Pot să mă înscriu pentru procesul colectiv chiar dacă mai sunt câteva luni pina la scadență.
   Vă mulțumesc

 17. am depus documentele justificative cerute de banca pentru suma depusa si prima de stat in valoare de 4798,47 lei ,dar am primit raspuns ca nu este suficient .mi-au cerut apoi autorizatie de constructie si carte funciara pentru casa .doamne astia nu stiu ce inseamna reparatii curente pe care le-am facut eu si pentru care nu se elibereaza autorizatie ,mai mult mi-au dat jos bonurile si facturile cu fier beton spunind ca acesta se foloseste numai la constructii.ati mai auzit asa ceva daca repari si consolidezi oalee sau o cladire oare e nevoie de sirma ?.daca le trimit cartea funciara cine stie ce- mai cer.poate vrea banca sa le donez lor prima de stat.ce ziceti?

 18. Buna ziua,

  Am un contract cu BCR din 2015, martie.
  S-au implinit 5 ani si nu am primit nici o prima. dar comisionul de deschidere l au luat. Daca ridic banii acum, cred ca iau mai putini decat am depus in aceasta perioada.
  Pot sa ma mai inscriu si eu?
  V-am trimis deja formularul.

  Magdalena Jurebita

 19. Ar trebui depusa plangere penala impotriva statului român și băncii BCR-BPL, acuzand infractiunea de ÎNȘELĂCIUNE, conform Art.215 Cod Penal.
  Probabil mai sunt și alte infracțiuni conexe săvârșite de institutiile implicate, care pot fi cuprinse în plângerea penală.

 20. Buna ziua , Sunt cam in aceasi situatie ca cei de mai sus. Am deschis contul in 2011. In 2016 s-au implinit cei 5 ani , am incasat cei ~5000 euro echivalent in lei fara prima. In fiecare an imi trimit diferite scrisori, ultima fiind acum cateva zile , nu prea ma pricep exact ce vor sa zica , e un extras de cont unde imi spune ca am un sold final de 4780 lei si sume blocate 0. Ma pot inscrie si eu la procesl colectiv ? Zi buna

 21. Doresc sa obtin prima de 25%, chiar daca la Call center BPL am fost indrumata sa reziliez contractul de economisire creditare din 2015. Nu cred ca este corect sa se procedeze in acest fel, fara ca oamenii sa obtina prima de 25% dupa ce au economisit timp de 5 ani!

 22. In fam mea sunt 5 contracte toate facute in 2013, toti semnatarii erau peste 18 ani si sub 65 de ani la momentul semnarii contractelor.
  Intre timp dintre cei 5:
  1 tata socru a decedat, conform contractului mostenitorii de drept ar trebui sa primeasca toti banii inclusiv prima de la stat;
  2 mama soacra este sotia sotului decedat si deasemeni conform contractului este indreptatita sa primeasca toti banii inclusiv prima de la stat;
  3 sotia;
  4 mama,
  Toate cele 4 contracte s-au reziliat si s-a primit doar prima pe 1,5 ani.
  Iar al 5-lea contract al tatalui meu reziliat in martie 2020 a fost cel mai pagubos pentru ca nu a primit absolut nimic din prima de la stat.Va rog sa ma ajutati in vederea recuperarii acestor sume datorate de BCR-BPL si/sau stat. Va multumesc.

 23. Buna ziua,
  Am incheiat si eu si fiica mea perioada de economisire de 5 ani (contracte din 2015) cu Banca pentru Locuinte.
  Nu am primit in niciun an prima de la stat si ni s-a spus mereu ca va fi livrata.
  Am solicitat acum informatii de la banca si mi s-a spus ca voi fi contactata de persoana care se ocupa de contul meu dar nu s-a intamplat asta.
  As dori sa particip si eu si fiica mea la actiunea colectiva in instanta.
  Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza si care sunt conditiile.
  Multumesc!

 24. am si eu contract din 2015, ma alatur celor pagubiti si inselati cu non salanta, contractul este la banca raiffiesen

 25. Buna ziua,
  Am 93 de ani si in 2014 am incheiat un Contract “Locuinta Avantaj Plus BCR BPL” in vederea cesionarii lui catre fiul meu pentru a cumpara un apartament. Atunci BCR a zis ca se poate si suntem 3 membrii ai familiei carea am incheiat astfel de contracte. Acum, dupa ce au trecut cei 5 ani prevazuti in contract BCR BPL imi spune ca am peste 65 ani si nu primesc Prima de Stat, nu imi acorda cesiunea catre fiul meu (eu am casa, nu am nevoie sa cumpar alta) si nici “Creditul in conditii deosebit de avantajoase” prevazut in contract.
  Ce ma sfatuiti sa fac? Cum sa procedez in continuare?
  Va multumesc,

 26. Buna ziua! Si noi dorim sa ne înscriem in rindul celor care vor sa isi recupereze sumele depuse la BCR Banca pt. Locuința

 27. Buna ziua
  Ma numesc Andor Grigore si in data de 6 iulie 2011 am incheiat cu BCR -Banca penru locuinte un contract de economisire -creditare.Cand depozitul a ajuns la final si am vrut conform contractului sa-mi ridic prima mi s-a spus ca pot primi banii mei+prima DOAR daca semnez o CONVENTIE .Prima de la stat pe 4 ani si pe al 5 an DOAR daca va fi platita de MDRAP.Deci ca prima restanta nu o vor da decat daca o primesc de la stat.Eu am semnat conventia ptr.ca riscul de a pierde TOTI banii era mare,dar contractul meu era semnat cu BCR -BPL si nu cu MDRAP.Credeti ca mai am sanse sa recuperez prima pe ultimul an avand 4 contracte (sotie si copii)Multumesc

 28. Bună ziua. Este deschis procesul sau așteptați să se strângă mai mulți păgubiți ? V-am dat datele mele. Mă veți contacta ?

 29. In anul 2011 am semnat cu BCR un contract tip economii
  plus ,eu aveam 59 ani,In fiecare an a aparut in extrasul de
  cont prima de la stat.
  In 18.07.2019 am solicitat toata suma plus prima de la
  stat sa-mi fie restituita . S-au restituit depunerile dar
  prima de la stat pe 4 ani care era in extrasul de cont nu
  s-a restituit in suma de 4810,72 lei .
  Se mai poate sa fac parte din proces/

  • Buna ziua, am decis prelungirea termenului de inscriere pana pe 1 iunie fiindca sunt sute de persoane inscrise si inca mai vin alte persoane interesate. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011

 30. Buna ziua,

  Am incheiat un contract cu BCR-BPL impreuna cu parintii mei in anul 2012 si l-am inchis in anul 2018, dar am primit dobanda doar pe primii 2 ani. Ce sanse sunt sa recuperam dobanda si pe ultimii 3 ani si de ce acte ar mai fi nevoie, daca am inchis contractele dupa cei 5 ani, cand nu mai era obligatorie nicio dovada de cheltuire in vederea locuintei.

  Va multumesc,

 31. Buna ziua,
  Am si eu un contract cu BCR Banca pentru locuinte incheiat in AUG.2015 . In aceste zile am facut o recapitulare a extraselor de cont si suma neta depusa lunar este mai mare decat soldul final din extrasul de cont, deci dupa 5 ani de economisire am finantat banca cu comisioane. Eram pregatita sa le scriu o scrisoare deoarece pe acest extras este specificat la rubrica Date preconizate repartiza ( prima de stat probabil ) 06 / 2021.Sunt interesata de acest proces dar ma intereseaza si conditiile de inscriere,participare. Cu stima, Simona Ionescu

 32. Buna ziua.
  Mi se incheie si mie contractul cu BPL BCR anul asta.
  In cazul foarte probabil in care nu vor acorda si prima ar trebui sa ridic banii sau sa ii las in continuare in banca?
  Am citit prin alte parti ca daca inchizi contractul nu mai e valid pentru un proces juridic.

  Multumesc anticipat

 33. Buna ziua,
  In anul 2012 am incheiat doua contracte cu BPL BCR (eu si sotul). In anul 2019 am reziliat contractele in vederea achizitionarii unei locuite. Mentionz ca la rezilierea contractului am primit banii economisiti in cei 6 ani + dobanda aferenta+ prima pentru 2012 si partial 2013. Pentru a nu pierde primele de la stat care erau deja virate in cont am fost obligati ca sa semnam deja celebra conventie. Va rugam sa ne comunicati daca se mai poate face ceva ca sa putem recupera diferentele din prima de la stat. Mentionez ca ambii avem varsta sub 50 ani.

 34. Buna ziua,

  Am si eu 2 contracte – sot si sotie, deschise in 2013 si inchise la scadenta 2018/2019. Banii i-am primit – cei depusi, ulterior si prime dar doar pentru 2013, 2014, restul nu. Am predat bancii lista de facturi si achizitii ca sa primesc primele pt 2013 si 2014.
  Cum ii pot recupera pe restul? 2014-2015-2016?
  (am completat formular cu nr noastre de telefon)

 35. doresc sa fac parte din proces,atit eu cit si sotul,pentru2 2 contracte 2012 si 2013,va rog sa-MI DATI UN RASPUNS LA 0765 277201.

 36. Buna ziua, in caz in care se castiga procesul vom recupera de la banca si onorariul platit avocatilor? Multumesc

 37. doresc sa fac parte din proces ptr sumele neacordate de stat ptr 2014.2015.2016 si 2017.aam facut dovada cheltuirii sumelor ce se cuveneau ca prima ptr suma totala investita in modernizare locuinta

 38. Sotia si copilul minor au avut contract semnat la 22.01.2014 iar eu si al doilea copil major am avut contract semnat la 08.01.2015 iar dupa ce au trecut 5ani am ridicat depozitele fara prima de stat. Nr meu de tel.

 39. Mama mea a semnat contractul in 2015 si acum nu poate sa primesaca primele de la stat. Nu a incasat nici o prima de cand a semnat contractul. La data semnarii contractului avea 65 ani. Dorim sa participam la un eventual proces colectiv. As dori sa stiu daca retragem banii depusi (ceva mai putin decat am depus) mai putem fi parte in proces?
  Am completat formularul de la sfarsitul articolului.
  Multumesc.

 40. Doresc sa particip la proces. Contract incheiat in 2014 cu toate depunerile facute in termen, iar acum in iunie, in urma solicitarii noastre, am primit sa completam o cerere de reziliere a contractului, care dupa opinia mea are cel putin un paragraf abuziv, motiv pentru care nu am depus-o, iar soldul final conform extrasului de cont la cerere, prevede doar prima aferenta primei de stai 2014 transa 1 si retineri de comisioane/majorare astfel incat soldul final nu respecta prevderile contractului. As dori sa va trimit actele mentionate ! Nr. meu de tel. .

 41. Am completat formularul si l-am trimis.
  Intrebarea mea este cand deschideti procesul si ce am eu de facut?
  Multumesc.

 42. Buna ziua,
  Atat eu, in varsta de 40 de ani, cat si mama mea, in varsta de 78 de ani, am participat, din 2015, la acest program de economisire (Locuinta Avantaj Plus) de la BCR BPL. Eu nu am cotizat un an si anume in 2016. Ne-am inscris la proces prin intermediul formularului online. Astept sa ma contactati pentru detalii referitoare la deschiderea actiunii in instanta. Intre timp, este util sa ii adresez bancii o cerere pentru acordarea primei?
  Multumesc!

 43. Buna ziua,
  In 2014 am incheiat doua contracte de economisire – creditare pe numele meu si al sotului iar in 2015 unul pe numele copilului care avea peste 18 ani la data incheierii contractului. In contracte este mentionat faptul ca noi putem cumula cele trei contracte pe numele copilului in vederea achizitionarii unei locuinte, iar acum cand dorim sa facem acest lucru ni s-a comunicat ca nu se poate. Ce este de facut in acest caz? Prima de la stat am primit-o doar in 2015 in procent de 80% pentru cele doua contracte incheiate in 2014, iar pentru cel din 2015 nu a primit nimic. Multumesc

 44. Buna ziua, pe 30 iunie 2020 s-au incheiat 5 ani de cand am facut contractul BCR BPL. Banii sunt inca la banca, eu locuiesc in alta tara si nu am reusit sa ii retrag. Mi s-a spus ca nu am dreptul la prima de la stat decat daca aduc documente justificative pt toata suma economisita + dobanzi + prime (incasate si neincasate).
  Partea cu sa justific o suma neincasata deja mi se pare noaptea mintii.
  Se poate sa imi spuneti va rog care e stadiul procesului? Avem vreo sansa sa luam prima de la stat sau suntem martorii unui jaf pe fata – acum in secolul 21 si in Uniunea Europeana?
  Multumesc!

 45. Buna ziua.Doresc sa ma alatur grupului in vederea recuperari primei..Am incheiat un contract pe 5 ani in 2015 suma economisita 4500/an. .Va multumesc

 46. Buna ziua,
  am facut contractul cu BCR-Banca pt. locuinte in iunie 2005, am achitat ratele la timp.
  Inca nu am solicitat restituirea sumei depuse plus prima de stat pentru ca stiam ca BCR nu
  imi va plati prima de stat prevazuta in contract.
  Doresc sa ma inscriu pentru proces.
  In aceeasi situatie este si sotia mea.

 47. Rezilierea contractului si ridicarea banilor constituie o problema pentru obtinerea primei de stat în viitor?

 48. Buná ziua.mi-au expirat si mie cei 5 ani cu bpl si nici mácar banii depusi de mine nu vor sá mii dea,ce sá mai zic de prima de la stat.întâi s-au legat de faptul cá in cei 5 ani mi-a expirat buletinul si am fácut altul nou.au zis cá dacá nu am o fotocopie dupá buletinul vechi nu-mi pot da banii.ok,am reusit sá gásesc o copie,acum m-au sunat zicând cá între data expirarii si data când am fácut buletinul nou lipsesc câteva luni,eu locuind in stráinátate in momentul expirárii si pâná am reusit sá vin in tará sá fac buletinul nou au trecut câteva luni.cu toate cá am buletinele amândouá,am contractul,am fácut cerere pt restituirea depozitului,nu vor sá-mi dea banii.asa cá as dori sá má alátur si eu grupului

 49. Buna ziua si felicitari pentru demersul dvs. Sunt un client al Raiffeisen Banca pentru Locuinte, am avut acel depozit, am folosit banii pentru a achita avansul la o garsoniera. Va rog sa imi spuneti daca aveti informatii cu privire la clientii tepuiti de Raiffaisen – inteleg ca aici este discutia doar despre BCR si daca intentionati sa ne reprezentati si pe noi intr-un proces colectiv. In caz ca nu, va rog sa imi spuneti cum pot proceda pentru a-mi recupera acea prima. Mentionez ca respectiva prima a fost prevazuta in bugetul pe care ni l-am facut in momentul in care am decis sa cumparam si acum lipsa acestor bani ne afecteaza si ca mail-urilor trimise bancii Raiffaisen nu mi s-a raspuns. Multumesc frumos. Cu stima!

 50. Buna ziua dle avocat!
  Eu am lichidat contractul cu ei, la termen, in august anul trecut. In cele din urma mi-am primit doar banii depusi de mine. Aveam si o fractie de prima, circa 900 de lei, dar nu mi i-au dat nici pe aia, desi am adus contractul pentru un apartament abia cumparat. Sotia trebuie sa lichideze si ea contractul si, cu siguranta, nu va primi nimic, poate doar banii proprii.
  Ne mai putem alatura demersului dvs in instanta?
  Va multumesc!

 51. Buna ziua,avem 4 contracte bcr bpl din 2010 neachitate integral,doresc sa fac parte dintr un eventual proces colectiv

 52. Buna ziua Domnule avocat!

  Contractul BPL/ BCR este incheiat in data de 07.08.2012 .
  In data de 07.09.2020 am facut cerere pentru rezilierea contractului si retragerea banilor.
  Am fost informata ca voi primi banii in termen de 15 zile si in 2 ani trebuie sa aduc facturi pentru a dovedi folosirea lor.
  Cand am incheiat acest contract nu a fost vorba de asa ceva.Au spus ca dupa 5 ani banii pot fi folositi cum dorim.
  Doresc sa ma alatur demersului dumneavoastrra in instanta.
  Va multumesc. Cu stima, Heran Mariana
  Va multumesc!

 53. Eu si 4 membri majori ai familiei am incheiat contracte in 2015.
  Contractele vor implini 5 ani luna viitoare.
  Functionara de la agentia BCR in care am intocmit contractele nu stie ce sa-mi spuna despre prima de la stat.
  Cand se deschide o actiune in instanta pentru obligarea bancii sa-si respecte ontractele? Doresc sa particip.

 54. Buna seara, deoarece ma aflu si eu printre clientii pacaliti de BCR LOCUINTE, vreau sa ma alatur grupului colectiv pt recuperarea primei de stat. Am avut si eu si nepoteii mei depozite si nu ni s a acordat nimic dupa 5 ani de economisire .
  Multumesc,
  Andrita Florela

 55. Buna ziua! Am inceput contractul cu BCR in 2015 si nici pana acum nu mi s-a virat vreo prima. Azi am fost sa intreb si mi s-a spus ca dp ce reziliez contractul la termen(dupa 12.2020) pot sa fac o cerere sa primesc, dar doar dc ma incadrez si am documente justificative ca am cheltuit banii in scop locativ.As dori sa stiu care ar fi taxele percepute de dvs ca sa stiu daca imi permit sa ma inscriu pentru o reprezentare in justitie.Multumesc frumos!

 56. Buna seara.Am incheiat cu banca pentru locuinte in anul 2014 patru contracte.Doua pentru doi copii, care in momentul respectiv erau minori, si pentru doi adulti care nu au depasit varsta de 65 ani.Dorim sa ne alaturam si noi grupului colectiv pentru recuperarea primelor de la stat.Va multumum mult.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.