Recunoasterea Hotararii Penale Straine De Condamnare-Cum Se Face?

Recunoasterea hotararii penale straine de condamnare intr-un alt stat presupune de esenta recunoasterea efectelor sale juridice pe teritoriul Romaniei.

Recunoasterea Hotararii Penale Straine
Avocat drept penal

Vedeti mai jos intr-un material amplu, scris de catre SCA Cuculis&Asociatii, ce presupune acest lucru si cu ce va ajuta recunoasterea hotararii.

Cand, cum, in ce conditii puteti solicita recunoasterea hotararilor penale pronuntate de instantele straine si ce inraurire poate avea recunoasterea in cazul contopirii pedepselor si computarii?

            Daca ati fost incarcerat intr-un penitenciar din strainatate ca urmare a unei masuri preventive luata impotriva dumneavoastra sau in vederea executarii unei pedepse privative de libertate, iar ulterior ati fost condamnat pentru o fapta savarsita in Romania, faptele fiind concurente, aflati ca puteti solicita instantei de judecata contopirea pedepsei/pedepselor aplicate in tara cu pedeapsa/pedepsele executate in strainatate, avand posibilitatea de a solicita, pe cale incidentala, si recunoasterea hotararii/hotararilor penale pronuntate de instantele straine.

      Astfel, daca toate pedepsele (din tara si din strainatate) se refera la fapte savarsite in aceeasi perioada, rezulta ca este vorba despre infractiuni concurente, insa urmarite si judecate separat, independent unele de altele, fara ca instantele de judecata sa cunoasca existenta concursului de infractiuni si intinderea acestuia. In acest caz, tratamentul penal partial aplicat dumneavoastra prin hotararile de condamnare pronuntate si ramase definitive trebuie modificat in vederea executarii, in final, a unei pedepse globale care s-ar fi aplicat in cazul in care pluralitatea infractionala ar fi fost de la inceput cunoscuta.

In acest sens sunt si dispozitiile Codului Penal, referitor la cazul in care toate infractiunile ce compun concursul au fost judecate separate, prin hotarari ramase definitive, fara a se fi aplicat o pedeapsa globala pentru intreaga pluralitate.

Recunoasterea Hotararii Penale Straine, in contextul judiciar romanesc.

In acest caz, instanta de judecata sesizata cu o cerere de contopire, aflata in fata unor pedepse individuale intrate in puterea lucrului judecat, trebuie sa procedeze la alegerea din randul acestora a pedepsei cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse. 

De asemenea, daca inainte de a se efectua contopirea pedepselor, ati executat in intregime una sau mai multe dintre pedepsele pentru infractiunile in concurs, nu ar fi echitabil sa executati efectiv intreaga pedeaspa globala (rezultata ca urmare a aplicarii regulilor concursului de infractiuni), facandu-se abstractie de ceea ce ati executat anterior.

In caz contrar s-ar ajunge la situatia in care subsemnatul ati fi supus de doua ori unui tratament penal pentru aceeasi infractiune.

In acest sens sunt si dispozitiile din Codul Penal, care prevad ca, daca persoana a executat integral sau partial pedeapsa aplicata pentru infractiunea anterioara, ceea ce s-a executat efectiv se scade din durata pedepsei aplicate pentru infractiunile concurente.

Puteti fi interesat si de “Confiscarea extinsa”.

Astfel, trebuie sa solicitati instantei de judecata si deducerea din pedeapsa globala a duratei pedepsei executate, precum si a duratei retinerii sau arestului preventiv, in legatura cu infractiunile concurente, acestea trebuind considerate, de asemenea, timp executat din pedeapsa.

In acest context, instanta de judecata urmeaza sa procedeze, in solutionarea cererii dumneavoastra, la contopirea pedepselor, prin aplicarea regulilor concursului de infractiuni: alegerea celei mai grele dintre pedepse, cu aplicarea unui spor de o treime din totalul celorlalte, si la computarea din pedeapsa rezultanta a duratei pedepselor deja executate, precum si deducerea duratei retinerii si aresturilor preventive.

Pentru ca cele expuse mai sus sa se poata concretiza, trebuie sa solicitati si recunoasterea pe cale incidentala a hotararilor penale date de autoritatile din strainatate, caz in care instanta de judecata va verifica daca sunt indeplinite conditiile prevazute de Legea 302/2004, dupa cum urmeaza:

– România sa isi fi asumat o asemenea obligaţie printr-un tratat internaţional la care este parte;

– sa fi fost respectat dreptul la un proces echitabil, în sensul art.6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale;

– pedeapsa sa nu fi fost pronunţată pentru o infracţiune politică sau pentru o infracţiune militară care nu este o infracţiune de drept comun;

– hotararea a carei recunoastere se solicita respectă ordinea publică a statului român;

– hotărârea poate produce efecte juridice în România, potrivit legii penale române;

– sa nu se fi pronunţat o condamnare pentru aceleaşi fapte împotriva dumneavoastra în România;

– sa nu se fi pronunţat o condamnare pentru aceleaşi fapte împotriva dumneavoastra într-un alt stat, care a fost recunoscută în România.

Cititi si :

De altfel, potrivit dispoziţiilor legii mai sus mentionate – Legea 302/2004, recunoaşterea hotărârilor penale pronunţate de instanţele judecătoreşti din străinătate sau a altor acte judiciare străine se poate face pe cale incidentală în cadrul unui proces penal în curs, de către instanţa de judecată în faţa căreia cauza este pendinte.

În acest sens sunt şi considerentele Deciziei nr. 9 din 15 noiembrie 2010 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în recurs în interesul legii, în care se arată că actuala reglementare a art. 134 din Legea nr. 302/2004 prevede că recunoaşterea pe cale incidentală a hotărârii străine se face de instanţa de judecată în faţa căreia cauza este pendinte, fără nicio distincţie cu privire la obiectul cauzei supuse examinării.

Or, într-o astfel de redactare ermetică se impune în mod vădit a se interpreta textul în sensul că legiuitorul a voit a se înţelege prin cauză pendinte orice dosar penal aflat în una dintre cele 3 faze procesuale de bază, indiferent dacă se referă doar la situaţii ce impun modificarea pedepsei intervenite la punerea în executare a hotărârii sau în cursul executării pedepsei.

Recunoasterea Hotararii Penale Straine – Instanţa competentă să dispună asupra modificării pedepsei in sensul celor expuse mai sus este instanţa corespunzătoare în a cărei circumscripţie se află locul de deţinere, daca va aflati in stare de detentie, sau instanta de executare a ultimei hotarari.

In cazul in care sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, iar instanta va dispune admiterea cereri dumnevoastra, in cazurile necesare va dispune si anularea mandatului de executare a pedepsei/pedepselor supuse contopirii si emiterea unui nou mandat de executare.     

Pentru situatii asemanatoare sau pentru deschiderea unui asemenea actiuni, folositi datele de contact de mai jos.

Av.Drd. Cuculis Adrian

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.