Ridicare Poprire Anaf Persoana Fizica Sau Juridica

Poprire Anaf – Procedura prin care o persoana fizica sau juridica poate sa obtina ridicarea acestei masuri asiguratorii.

Poprire Anaf persoane fizice – Ce drepturi are cel executat silit de catre ANAF si cum poate sa conteste executarea silita fiscala.

In principal am ales sa facem o distinctie intre persoanele fizice si cele juridice pentru faptul ca in cazul celor din urma, acestea pot beneficia de avantaje diferite in relatia lor cu ANAF si in cazul in care li se instituie o poprire pe cont de catre Anaf.

Astfel, ceea ce trebuie sa cunoasca debitorii este ca popririle de la ANAF pot fi contestate in conditiile in care ele sunt abuzive.

Asa cum vom arata mai jos, multe dintre actele de executare silita fiscala sunt ilegale si singura varianta prin care un debitor persoana fizica le poate contesta, este contestatia la executare fiscala.

Cum instituie ANAF poprirea pe conturile debitorilor si cum se poate formula contestatie la poprirea emisa de ANAF?

Sediul materiei este codul de procedura fiscala :

Poprirea şi sechestrul asigurător fiind de esenta cele doua masuri asiguratorii pe care organul fiscal il poate intreprinde impotriva unui debitor acestea la randul lor se pot contesta fie sub forma masurilor asiguratorii fie direct sub forma actelor de executare silita.

Cine pune poprirea pe conturile de la banca si la angajator?

  • (1) Măsurile asigurătorii prevăzute în prezentul capitol se dispun şi se duc la îndeplinire, prin procedura administrativă, de organul fiscal competent.
  • Organul competent este de esenta anaf-ul de la domiciliul debitorului.

(2) Se dispun măsuri asigurătorii sub forma popririi asigurătorii şi sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi/sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia, în cazuri excepţionale, respectiv în situaţia în care există pericolul ca acesta să se sustragă, să îşi ascundă ori să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.

Insa in practica , de regula, aceasta chestiune cu privire la situatia in care debitorul s-ar sustrage sau ascunde ori risipeasca bunurile, NU este respectata, regula ANAF este sa impuna imediat si fara sa verifice sau sa audieze cel putin pe debitor, masura asiguratorie fara nicio verificare.

Atentie – Tragem concluzia ca daca aveti bunuri imobile, vor fi aplicate sechestre si somatii de plata si ulterior daca nu le contestati, ANAF va poate vinde bunurile imobile(inclusiv casa in care locuiti).

Măsurile asigurătorii devin măsuri executorii la împlinirea termenului prevăzut la art. 230 alin. (1) sau art. 236 alin. (12), după caz, ori la expirarea perioadei de suspendare a executării silite.

Articolul 236 din codul de procedura fiscala indica clar ce inseamna executarea prin poprire:

Executarea silită a sumelor ce se cuvin debitorilor :

(1) Sunt supuse executării silite prin poprire orice sume urmăribile reprezentând venituri şi disponibilităţi băneşti în lei şi în valută, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, deţinute şi/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de către terţe persoane sau pe care aceştia le vor datora şi/sau deţine în viitor în temeiul unor raporturi juridice existente.

Poprire Anaf

Asta inseamna ca in virtutea aspectului tertului poprit ca instituie, orice suma pe care alta persoana o are de platit catre dvs. va putea fi poprita de catre anaf.

Ce sume pot fi executate prin poprire?

(4) Sumele ce reprezintă venituri băneşti ale debitorului persoană fizică, realizate ca angajat, pensiile de orice fel, precum şi ajutoarele sau indemnizaţiile cu destinaţie specială sunt supuse urmăririi la plătitorul venitului numai în condiţiile Codului de procedură civilă, republicat, cu modificările ulterioare.

Anaf poate pune poprire si inainte de a avea o decizie de impunere sau orice alt debit stabilit.

(3) Aceste măsuri pot fi luate şi înainte de emiterea titlului de creanţă, inclusiv în cazul efectuării de controale sau al antrenării răspunderii solidare. – Despre antrenarea raspunderii vom dezvolta in cadrul executarii silite a persoanelor juridice.

Odată cu individualizarea creanţei şi ajungerea acesteia la scadenţă, în cazul neplăţii, măsurile asigurătorii se transformă în măsuri executorii.

Masurile executorii evident la randul lor pot fi atacate in instanta pe baza unei contestatii la executare silita fiscala.

Citit si :

Cum poate sa ridice poprirea un debitor executat silit de catre Anaf?

Am vazut mai sus ca ANAF POATE, sa aplice masuri extrem de intruzive in viata si patrimoniul unei persoane fizice, insa asta nu inseamna ca nu pot fi contestate daca sunt abuzive.

Exemple de cazuri in care poprirea este ilegala!

Spre exemplu daca din decizia de impunere sumele sunt gresite, debitorul poate sa conteste aceasta decizie si ulterior si executarea silita.

Daca oraganul fiscal ii instituie o masura asiguratorie/executorie fara sa fi existat inainte un dialog si verificare cu debitorul daca nu cumva se poate discuta varianta esalonarii debitului.

Daca sumele impuse cu titlu de penalitati sunt gresite – ( sumele pot deriva din mai multe variante ale codului fiscal si astfel ele trebuiesc calculate diferit).

Executarea silita a ANAF poate fi ilegala daca nu se respecta forma pe care trebuie sa o imbrace adresa de poprire cu indicarea tuturor aspectelor ce tin de forma adresei de poprire.

Neregularitatile pot fi invocate atunci cand primiti acte de executare, doar in fata instantei de judecata si nu la organul administrativ.

Vizualizati si :

Atentie – (5) Decizia de instituire a măsurilor asigurătorii trebuie motivată şi semnată de către conducătorul organului fiscal competent.

Daca datoria este mai veche de 5 ani, atunci creana este prescrisa si executarea silita este nula!

Daca unul dintre elementele de mai sus se regasesc in situatia dvs. atunci trebuie sa stiti ca executarea silita prin poprire de catre ANAF, este ilegala.

Poprirea ANAF pe salariu poate fi contestata in acelasi mod precum poprirea pusa de catre ANAF pe conturile bancare.

Cititi si despre abuzirle ANAFULUI cu privire la :

Contestatia la executare silita fiscala :

Articolul 260 din codul de procedura fiscala:

Poprire Anaf – Contestaţia la executare silită(1)

Persoanele interesate pot face contestaţie împotriva oricărui act de executare efectuat cu încălcarea prevederilor prezentului cod de către organele de executare silită, precum şi în cazul în care aceste organe refuză să îndeplinească un act de executare în condiţiile legii.

(2) Dispoziţiile privind suspendarea provizorie a executării silite prevăzute de Codul de procedură civilă, republicat, nu sunt aplicabile.

Atentie – doar un avocat specializat in procedura de contestatie la executare fiscala va poate identifica erorile din actele de executare.

(3) Contestaţia poate fi făcută şi împotriva titlului executoriu în temeiul căruia a fost pornită executarea, în cazul în care acest titlu nu este o hotărâre dată de o instanţă judecătorească sau de alt organ jurisdicţional şi dacă pentru contestarea lui nu există o altă procedură prevăzută de lege.

(4) Contestaţia se introduce la instanţa judecătorească competentă şi se judecă în procedură de urgenţă.

Astfel, ridicarea masurii popririi poate fi obtinuta prin calea unei contestatii la executare si prin care ANAF sa fie combatut in instanta cu propriile arme.

Poprire Anaf – Vedeti cum va puteti apara de abuzurile ANAF.

Explicam mai sus despre poprirea la persoane fizice. Important este sa stie si firmele ca au posibilitatea sa actioneze impotriva executarilor silite ale ANAF mai ales ca atunci cand intervine o poprire de la anaf pentru o persoana juridica, aceasta poate sa aiba toata activitatea blocata si sa intre direct in insolventa.

Astfel, masurile pe care ANAF trebuie sa le ia cu privire la persoanele juridice, trebuie sa fie cu mult mai mult analizate in asa fel incat sa nu perturbe activitate persoanei juridice.

Sunteti executat silit de catre ANAF? Puteti programa o consultanta la sediul societatii noastre, AICI.

15 comments to “Ridicare Poprire Anaf Persoana Fizica Sau Juridica”
  1. Anaf mi-a pus poprire pe contul bancar si a luat banii in 2018 pentru o datorie cass neclarificată din 2006.Nicio contestatie nu a fost luata in consideratie.Nu exista o hotarare judecatoreasca.Venitul realizat a fost f.mic in acel an obtinut din activitate de colaborare cu firma AVON.Pot recupera banii?dobanzile si penalitatile acumulate in decursul anilor au marit mult suma retinuta de anaf din contul meu.Nu a existat prescriptia datoriei desi au trecut peste 10 ani.Multumesc pentru atentia acordata.

    • În următoarea situatie: Societatea are un colaborator care este furnizor si client…mai mult client. Am primit adresa de la ANAF de poprire pentru sumele pe care le datorăm acestui furnizor. Pana acum noi făceam compensare între sumele pe care ni le datora ca altfel nu le recuperam curând de la colaborator. Ne datorează o sumă destul de mare și acum. În cazul în care o sa ne factureze el ceva, valoarea care o sa i-o datorăm o putem compensa in continuare din sumele pe care el le datorează catre noi sau suntem obligați prin acea adresa de la ANAF sa-i plătim noi datoriile și astfel noi nu ne mai recuperăm o parte din bani. Stie cineva care primeaza in cazul meu ???

  2. Direcția taxe și impozite sector 6 mi-a blocat toate conturile in 2019 pentru niște amenzi de circulație din 2012 fără sa ma anunțe in prealabil (și de care eu nu știam ,eu nu dețin mașina personala)
    La cererea mea au trimis un mail cu o recipisa de posta din 2015 care avea mențiunea adresant negăsit și faptul ca au publicat intr-un site numai de ei cunoscut
    Sumele la care făceau referire in 2015 nu corespund cu suma popririi din 2019.
    Cei de la sec numai trimit contribuabililor nimic de foarte mulndeorece susțin ca numai au buget alocat pe comunicare
    Deși telefonic mi sa confirmat ca au primit mai multi bani decât suma popriri nu doresc sa trimită actul doveditor de încetare și încăsare a popriri
    Spre surprinderea mea angajatorul care conform legii trebuia sa îmi înmâneze decizia propriiri a primit la 45 de zile înștiințarea după bănci
    Caz in care au oprit și ei aceasi suma ca și alte 3 bănci

  3. Bună ziua. Am avut poprire pe conturi pentru o datorie veche la o banca, am plătit datoria. Și încă îmi apare poprirea pe cont. Ce trebuie să fac să îmi ridice poprirea? Sau se ridica singura după o perioadă?

  4. Buna ziua, mi s-a pus poprire pe conturi pentru o datorie la ANAF de care normal ca nu stiam, su nu am fost instiintata inainte.
    Am achitat datoria la o banca si am mers cu dovada platii la ANAF, unde am solicitat ridicarea adresei catre banci ș raspunsul a fost ca nu pot sa faca acest lucru pana nu le intra efectiv banii in cont..pot sa fac ceva din punct de vedere legal pentru a impiedica confiscarea aceleasi sume si din alte conturi???, suma pe care deja am achitat-o la bancaș multumesc

  5. Mi s-a pus poprire pe cont la 7(sapte) banci.Primesc pensia la o singura banca. Alte conturi nu am. anaf a recuperat suma, ulterior inapoindu-mi aproape jumatate, pe motiv ca au calculat gresit. Problema cu care ma confrunt este urmatoarea:cand merg la 6 banci din cele 7,sunt intampinat cu fraza <nu puteti deschide un cont pentru ca aveti o datorie de 25 lei pentru instituirea popririi.Ce pot face? Va multumesc.

  6. Buna ziua, MI s-a pus o poprire pe toate conturile de care anaf ca urmrare a unei datorii din 2018, am sunat la anaf si au zis ca a fost o greseala informatica, anul 2018 a fost cu multe schimbare de conturi pentru trezorerie.Eu platisem din timp esalonat in conturile vechi inainte de contul unic si platile nu au fost transferat de anaf. In aceleasi timp mi s-a spus la telefon ca o sa ridice poprierea doar ca e posibil sa trebuiasa sa mai platesc ceva. In 2018 am platit taxele considerand deducera mult laudata de anaf. Cum ar trebui sa procedez? Actionare in instanta? Multumesc

  7. Buna ziua. Am o datorie la anaf la care as dori sa o platesc lunar o suma de bani pt a evita poprirea pe salariu si la banca. Suma este de 800000 , enorma ,ceea ce inseamna ca nu o pot plati in 5 ani. Exista ceva ce as putea face? Multumesc

  8. Bună seara! A fost pusa poprire 1024 Ron din totalul de 1250 Ron din pensia mamei mele pentru o amenda administrativa din 2012. Amenda respectivă în valoare de 500 RON, a fost contestata in instanță,din păcate cu rezultat negativ pentru mama. Totuși, această amendă nu s-a prescris în 8 ani? Nu am primit nicio înștiințare, absolut nimic în toți acești ani cu privire la aceasta amendă. Este normal să o lase pe mama fără bani pentru o luna? Mulțumesc anticipat!

  9. Buna ziua. Am proprire ilegala si nedreapta pe contrurile bancare. Poprire pentru o amenda din 2019 achitata de alfel chiar a doua zi. Mentionez ca suma a fost retrasa azi 21.07.2022 din contul meu BCR. Am dovada platii amenzii. Ce pot face pentru a recupera banii mei? Banii care nu ii datoram nimanui intrucat cum am spus amenda a fost platita acum 3 ani. Inafara de banii cum imi debloca conturile bancare! Nu am fost instiintat in prealabil despre aceasta problema! As vrea sa stiu daca pot da statul in judecata?

  10. Bună ziua ,am o firmă S R L,unde am acumulat datorii 2250 lei,timp de 2 ani am fost in concediu maternal,unde am mai platit rate la ANAF când am avut posibilitatea,acum copilul a făcut 2 ani ..și doresc sa îmi reiau activitatea…am un teren de vânzare,și nu îl pot vinde Petru că ANAF mi la blocat.Pot fi DEBLOCATĂ sa pot vinde terenul și să dau 6000 de lei la ANAF…și restul sal plătesc în rate?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.