Suspendarea Vanzarii Imobilului Firmei In Procedura Insolventei

Suspendarea vanzarii imobilului firmei insolvente sau cum poate fi blocat administratorul judiciar sa nu vanda un imobil al firmei insolvente ?

Se stie din practica faptul ca procedura insolventei, este de “neoprit”.

Ne-am propus sa spulberam mitul asta si sa aratam ca si in materia insolventei, foarte asemenatoare cu procedura executarii silite a unei persoane fizice sau juridice, actele facute de catre administratorul judiciar sau lichidatorul judiciar, pot fi blocate pana cand instantele se pronunta asupra legalitatii actelor fie ele de lichidare fie de executare silita.

Suspendarea Vanzarii Imobilului Firmei
Insolventa – procedura de vanzare a bunurilor firmei.

Contestaţie împotriva măsurilor administratorului/lichidatorului judiciar impotriva publicatiei de vanzare a imobilului sit.in B-dul Basarabia nr.177 sect.3 (SYSCOM WATER TECHNOLOGY SRL) + cerere susp.exec.a masurilor contestate.

In momentul in care se ajunge la vanzarea bunurilor imobile in cadrul procedurii insolventei, legea speciala face trimitere directa catre codul de procedura civila in materie de lichidare.

Astfel, lichidatorul judiciar/administratorul judiciar, este obligat sa respecte dispozitiile referitoare la procedura de executare silita din codul de procedura civila.

Daca nu face acest lucru, evident ca partile interesate din dosarul de insolventa, au aceleasi posibilitati de a ataca aceasta procedura si de a solicita indreptarea actelor de lichidare, facute contrar legii.

In cazul de mai jos, pe care l-am si document, practic, debitorul solicita constatarea de catre instanta de judecata a faptului ca procedura de scoatere la vanzare a bunurilor societatii este ilegala.

Astfel, judecatorul suspenda si procedura de lichidare prin licitatie publica, pana la rezolvarea pe fond a litigiului cu privire la faptul daca actele emise de catre lichidator sunt legale sau nu.

Evident, daca s-ar ajunge la concluzia ca actele emise de catre administratorului judiciar si anume actele de procedura de scoatere la vanzare a bunului firmei, sunt ilegale, atunci intreaga procedura ar fi declarata nula si aceste acte ar fi anulate.

Solutia instantei prin care se suspenda masura de vanzare la licitatie a imobilului persoanei juridice aflate in insolventa.

20.01.2020
Ora estimata: 09:00
Complet: Camera de Consiliu C16
Tip solutie: Încheiere
Solutia pe scurt: Respinge excepţia inadmisibilităţii cererii de suspendare a executării măsurii invocată de administratorul judiciar. Admite cererea de suspendare.

Suspendă executarea măsurii administratorului judiciar referitoare la vânzarea imobilului situat în Bucureşti, bdul Basarabia nr. 177, sector 3 compus din teren intravilan curţi construcţii în suprafaţă de 4260 mp; construcţia C1 având un regim de înalţime P+1E cu o suprafaţă construită la sol de 117,59 mp. împreună cu cota indiviză de 319 mp din drumul de acces imobil intabulat în C.F. 202057 până la soluţionarea contestaţiei ce face obiectul dosarului nr. 1079/3/2020. Cu apel în termen de 7 zile de la comunicare ce se depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a VII-a. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţii prin mijlocirea grefei instanţei, azi 20.01.2020
Document: Încheiere de şedinţă    20.01.2020

Suspendarea Vanzarii Imobilului Firmei

Practic, vorbeam mai sus de respectarea dispozitiilor legale, astfel , legea insolventei 85/2014 in art. 158 alin. (2) arata ca – În cazul vânzării bunurilor prin licitaţie publică, aceasta se va putea efectua şi potrivit Codului de procedură civilă.

Suspendarea vanzarii imobilului firmei se poate face doar in cazul in care nu sunt respectate mecanismele si dispozitiile prezentate in codul de procedura civila, prin raportare la legea insolventei.

În cazul în care adunarea creditorilor nu aprobă un regulament de vânzare, potrivit art. 154 alin. (2), sau în ipoteza în care, deşi a fost aprobat un regulament de vânzare, bunurile nu au fost valorificate într-un termen rezonabil, la cererea lichidatorului judiciar, aprobată de judecătorul-sindic, vânzarea bunurilor se va efectua prin licitaţie publică, potrivit Codului de procedură civilă.

Av.Drd. Cuculis Adrian

3 comments to “Suspendarea Vanzarii Imobilului Firmei In Procedura Insolventei”
  1. Am primit eu cat si unitatea unde lucrez înștiințare de poprire,Pentru un credit la Extra Finante SA de 1800 lei care s-a judecat fără ca eu să fiu citat în proces la Craiova-sectia INCUVINTARE EXECUTARE SILITA!INSTANTA DECIDE 08.01.2020 fără cale de atac !suma de 4183.20 lei care a cerut-o înstanta BEJ Filip Caius-laurentiu pt.credit+759.30 onorariu de executare !!!am primit în data 29.01.2020 toate documentele cu judecata si înștiințarea popririi!!!am luat legatura cu d-nul executor si mi-a zis ca sunt in termen ca sa pot face contestație!!!va rog dacă puteți sa ma ajutati!!!va trimit toate actele pe email ce am primit!!!Astept un raspuns din partea d-voastra!!!!va multumesc!!!!

  2. Societatea comercială a cumparat in 2004 2 imobile situate unul langa celălalt de la acelaș proprietar in vederea construirii unui sediu de firma conform unui contract notarial in care s-a obligat să achite suma in 2 rate in termen maxim de 2 ani . In contractul notarial a fost inclusă clauza de rezoluțiune in caz de neachitate la termen a unei rate . Societatea nu a achitat nici până în prezent ratele dar in baza contractului notarial a fost trecută în CF ca proprietar . Proprietarii persoane fizice au întocmit un proces verbal de rezolutiune semnat si de societate in anul 2006 prin care recunoaste ca nu a achitat cele 2 rate care erau contravaloarea imobilelor . Firma a intrat în faliment in anul 2014 si lichidatorul judiciar vrea sa vândă imobilul care este pe numele firmei fara sa i-a in considerare faptul ca firma nu si-a achitat obligațiile conf actului notarial . Persoanele fizice au solicitat Cartii Funciare radierea contractului notarial si societății comerciale din CF dar aceasta a respins cererea . Deci lichidatorul vinde un imobil al unei societăți comerciale pe care societatea nici macar nu la achitat conf actului notarial. Ce ar fi de facut ??

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.