Pensiile militare calculate gresit! ce pot face fostele cadre militare, acum in rezerva pentru a-si primi banii cuveniti!

Pensiile militare si contestatiile la deciziile de pensionare militare Avocat Pensii Militare.

Societatea de avocati Cuculis si Asociatii va spune totul despre Pensiile militare calculate gresit si platite gresit.

Avocat pensie militara – De cele mai multe ori, se intampla ca pensiile sa fie o reala problema prin cuantumul mic. De la fel de multe ori, calculul unei pensii militare poate fi atata de defazat, incat prin decizii de actualizare pensii militare se ajunge la cresterea substantiala a pensiei militare contestate.

Am decis sa facem cateva mentiuni cu privire la cum trebuie contestata decizia de pensie militara prin intermediul unui avocat specializat in pensii militare, in asa fel incat sa ajungeti sa anulati decizia de stabilire a pensiei militare si sa obtineti o majorare a ei.

In cadrul legii 223/2015 sunt inclusi atat militari cat si politistii dar si personalul din cadrul administratiei penitenciarelor. Astfel, cand ne reportam la pensiile militare, discutam despre cele 3 categorii profesionale care daca se simt nedreptatie de deciziile de stabilire a beneficiilor derivate din pensii, pot urma procedura de contestare a deciilor pentru pensiile militare.

Sa incepem!

Ati primit o decizie de stabilire a pensiei militare si nu stiti daca este corecta ori vreti sa o contestati? Completati formularul de mai jos:

Un nou aliat impotriva statului care i-a pagubt pe fostii militari, acum aflati in rezerva, dupa ce toata viata si-au petrecut-o luptand alaturi de tara lor.

Legea arata foarta clar ca impotriva deciziei de actualizare a pensiei militare , calculatia se face din oficiu.

In fine, multe dintre deciziile de pensie militara se gasesc calculate in mod gresit.

In atare situatie, pensiile militare calculate gresit, conform legii, pot fi contestate in instanta de judecata.

Care este stagiul minim de cotizare si cand se poate obtine pensia militara ?

O pensie militara dupa 10 ani lucrati in sistem este posibilia doar in anumite conditii.

In principal, stagiul este de 20 de ani insa exceptia vechimii de 10 ani se aplica dupa cum urmeaza:

(1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime în serviciu, şi care se află în una dintre următoarele situaţii:

a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu, ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale;

b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.

10 ani vechime echivaleaza cu posibilitatea acordarii pensiei de serviciu

Articolul 19 din legea 223/2015 arata ca militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu de cel puţin 10 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e), la care se adaugă sporurile acordate conform art. 24.

Cititi si :

Ce se intampla daca imi este respinsa cererea de pensie militara ?

Articolul 64(1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă.

(2) Decizia prevăzută la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare, precum şi termenul în care poate fi introdusă contestaţia.

Avocat militari – Cum contest o decizie de pensie militara ?

In principal, nu la fel ca la deciziile de pensii civile, contestarea deciziilor de stabilire a pensiilor militare, cunoaste o procedura prealabila in sistemul administrativ, in sensul ca deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Dupa ce se primeste raspunsul din partea acestor entitati, conform legii, va puteti adresa tribnalului cu o cerere de contestatie , de preferat prin avocat specializat in pensii militare

Ne amintim ca statul a avut intotdeauna probleme cu calculul pensiilor militare si citam din presa vremii –

Guvernul caută soluţii pentru pensiile militare calculate greşit.

Presa

Este vorba despre peste 30.000 de pensii, Executivul cutând soluţii pentru ca sumele care au fost luate să fie restituite, insa pentru moment singura sansa, adauga avocatul Cuculis este sa se adreseze instantelor de judecata.

Guvernul caută soluţii ,MAI, MApN şi Ministerul de Finanţe caută acum soluţii pentru a le restitui banii. Subiectul va trebui însă discutat cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional care urmează să vină la Bucureşti.


“Sunt 30.000 de militari şi foşti ofiţeri ai MAI cărora în mod nedrept li s-a recalculat pensia şi pentru care trebuie să ne ţinem de cuvânt şi să le facem şi lor dreptate, după cum li s-a făcut şi celorlalţi. Şi aici trebuie discutat exact care este influenţa bugetară şi în acelaşi timp să putem să dăm ceea ce guvernul trecut le-a luat în mod greşit”.


Acesta a spus că, dincolo de efortul financiar al statului, situaţia celor 30.000 de pensionari trebuie rezolvată deoarece este o chestiune de principiu.

“Nu este o problemă de cantitate, este o problemă de a face dreptate”, a spus primul-ministru. Sursa:http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/guvernul-cauta-solutii-pentru-pensiile-militare-calculate-gresit-130972.html

Cine judeca contestatiile la deciziile de pensie militara ?

Articolul 100

Jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin tribunale şi curţi de apel.

SCA Cuculis si Asociatii va ajuta sa va indreptati demersul in instanta pentru a primi diferentele ce vi se cuvin!

Av. Drd. Cuculis Adrian 0722298011

STR. VASELOR NR. 16 SECTORUL 2
BUCURESTI

Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii – Indrumari Juridice Pentru Dvs. online! Prima Initiativa din Tara!!
Raspunsuri gratuite la intrebari juridice.

www.indrumari-juridice.eu

130 comments to “Pensiile militare calculate gresit! ce pot face fostele cadre militare, acum in rezerva pentru a-si primi banii cuveniti!”
  1. Buna ziua ,

    As vrea sa aflu varsta la care ma pot pensiona .
    Data nasterii 16.11.1964 , sunt militar in rezerva (16 ani ,9 luni si 5 zile lucrati in cadrul armatei in grupa I de munca ) si inca 8 ani si 6 luni lucrati in alt domeniu.
    Mai mentionez faptul ca cei 16 ani si 9 luni lucrati in armata am fost instrumentist la instrumente de suflat.

    va multumesc.

    • Am ieșit la pensie în anul 1998 conform ORDONANȚEI NUMĂRUL 7/1998 și am o pensie în prezent de 1823 Roni, și acum am vârsta de 67 de ani și nu sunt mulțumit cum mi sa calculat această pensie deși am făcut o cerere la Casa sectoriala de pensii miltare și am cerut rcacalcularea pensiei primind un răspuns nefavorabil vă rog să mă ajutați să mi se dea drepturile cuvenite,Vă mulțumesc,

        • Cum se procedează pentru a revizui modul de calcul a pensiei militare de stat daca au trecut 30 de zile de la emiterea deciziei de pensionare? Mulțumesc

            • Buna ziua daca am lucrat 12 ani in armata ca și militar angajat,comandat grupa mi sa adăugat încă 6 ani grupa .Mă interesează dacă pot sa intru la pensie anticipata parțială legea 223/20115 daca am 55 ani împliniți.Si ce ar trebui sa fac . Mulțumesc

            • Buna ziua daca am lucrat 12 ani in armata ca și militar angajat,comandat grupa mi sa adăugat încă 6 ani grupa .Mă interesează dacă pot sa intru la pensie anticipata parțială legea 223/20115 daca am 55 ani împliniți.Si ce ar trebui sa fac . Mulțumesc

              • Bună ziua am lucrat timp de 5 ani in MApN și conform grupelor de munca mai am doi , datorita misiunilor in teatrul de operații, am plecat prin demisie din armata și am mai lucrat 15 ani în viața civilă de unde am ieșit la pensie cu grad de handicap 3, problema este că vechimea din MApN nu-mi este recunoscuta nici de MApN și nici de cnpp , ce sa fac sa pot beneficia de vechimea din armata. Mulțumesc.

              • Am lucrat 21 de ani 12 /24 și12 /48 tura de noapte și nu mi sa datsporul de noapte și sporul de dispozitiv Am lucrat la Brigada Antiterorista din 1979 _ 2000

          • Bună ziua am lucrat timp de 5 ani in MApN și conform grupelor de munca mai am doi datorita misiunilor in teatrul de operații, am plecat prin demisie din armata și an mai lucrat 15 ani în viața civilă de unde am ieșit la pensie cu grad de handicap 3, problemă este că vechimea din MApN nu-mi este recunoscuta nici de MApN și nici de cnpp , ce sa fac sa pot beneficia de vechimea din armata. Mulțumesc.

        • Buna ziua, oare puteți sa îmi explicați de ce pe cuponul de pensie îmi scrie pensie 4888 după ce mi se trage impozitul plus ca îmi apare și cassul și restul de plata este 2801. Va mulțumesc mult aștept un răspuns.

        • Din martíe 1980 militar in termen septiembre 1980 elev sicoala militara Sibiu subofiter militar pina in luna mai 1991 nascut 07 01 1960 ce drept de pensie mi se cuvine locuiesc in Spania

      • Sunt subofiter angajat la IJJ și am o vechime de 20ani și 9 luni in total din care 16 ani in sistemul militar sunt de 7 ani apt limitat ,luna aceasta mi am depus raport pentru m pensie anticipată parțială că mă incadrez și mi a răspuns că nu se aprobă . Ce pot sa fac că eu mă incadrez și am tot dreptul legal dar nu mi aprobă raportul de trecere în rezervă cu drept de pensie conform legii 80 din 1995 art 85 și legea 223 /24.07.2015 . Ce mă îndrumați să fac sau dacă mă puteți ajuta

        • Nu ți aproba raportul, dar ai răspunsul în scris la raportul făcut? Ce spune în acel raspuns, cel care nu vrea sa ți aprobe? Pe ce funcție ai stat 8 ani cu apt limitat?Ai apt limitat de la comisia centrala București? Ți au schimbat funcția de când a i venit cu apt limitat?

        • Bună ziua! În perioada 15.10.1991-01.12.2006 am lucrat ca și J.A.C.în cadrul Jandarmeriei Române . În anul 2006 neavând diploma de bac funcția a fost prinsă în planul de reorganizare a Jandarmeriei. Cu data sus menționată mi-am dat demisia pentru a mă putea reîncadrarea în urma unui concurs ca și muncitor în aceiași unitate cu data de 01 12 2006. Am împlinit vârsta de 53 de ani,având 15 ani activi ca și Jac și 30 de ani în câmpul muncii, m-am adresat biroului de resurse umane pentru pensie militară anticipată ,răspunsul lor verbal a fost că datorită faptului că mi-am dat demisia în anul 2006 nu pot beneficia doar de pensie de limită de vârstă la 60 de ani .Menționez ca am primit și ordinul militar de 15 ani de activitate.

        • Bună !
          Tata a lucrat în armată.
          A primit pensie .
          În urma decesului acum 5 ani mama a trecut la 50 % din pensia lui tata .
          Întrebarea mea este pensia de urmaș se mai recalculează sau nu ?
          Se restituie CAS-ul oprit?
          Dacă da ce acte trebuie trimise și unde ?

      • Cum se calculeaza impozitul pe pensiile de urmaș militar. Am o pensie militară de urmaș de 4892 lei brut si mi s-a calculat un impozit de 20% adica 312 lei. E corect? Multumesc pt.raspuns. observ ca in noua lege u se pomenește nimic despre pensiile de urmaș

  2. De necrezut, am gasit pe cineva care are timp de alocat celor care au trecut in rezerva si astazi suporta umilinta unor neavizati in ale militarii.
    Am nevoie de consultanta, de 17 ani ma chinui cu armata romana, pentru drepturile pe care nu vor sa le recunoasca.
    Cu respect,

      • Bună ziua
        Petrache Daniel-Ion,nascut in 07.07.1868 si am lucrat dupa cum urmeaza:

        — 2 ani 10 luni la CFR grupa l

        — 1an stagiul obligatoriu de armata

        — 18 ani 9 luni subofiter penitenciare in conditii speciale

        — 2 ani 7 luni conditii normale. Cumparat de lasa de Pensii în anul 2017

        Mentionez ca am trecut voluntar in rezerva in data de 12.06.2012
        Cind pot sa obțin pensie militara?
        Multumesc

  3. Bună ziua
    Când se acorda ordinul meritul militar, la calcularea vechimii de 15, 20 și 25 ani în mapn, mi, etc, se I-a in calcul și stagiului militar?
    În caz pozitiv cum se procedează?
    Multumesc anticipat.

      • Buna ziua. Am pensie de urmaș militara. Am cerut bilet de tratament de la M. A. I de unde și iau pensia și mi sa răspuns ca nu pot beneficia, deoarece nu am fost cadru militar. La pensiile civile mi sa spus ca nu pot de la ei întru cât iau pensie militara. Ma puteți lamuri d-voastră.?

      • Miltarilor care au lucrat in economia nationala le este furata vechime in munca cu spor de grupa 1.Ei nu au mai fost militari ci au fost muncitori,SCOATETI UN DECONT DE LA ARHIVA SI CA VA VETI DUMERI IMEDIAT.ei AU PLATIT CASS SI CASPLUS SPORURILE LOCULUI DE MUNCA SPECI FIC.noua OFITERILOR CARE AM LUCRAT CU EI NE UNT FURATE TOATE SPORURILE PLUS PROGRAM 10 OREZILNIC PENTRU CA NU POTI SA AI 8ORE PENTRU CA TREBUI SA ASIGURI SI DEPLASAREA DE LA SI LA LOCUL DE MUNCAnuSE POATE CALCULA PENSIA UNUI OFITER PENTRU CA NOI NU AVEM ORUBRICA SPECIALA CUM ESTE IN LEGEA PENSIILOR DE STATCORECT CONFORM LEGII MILITARII DETASATI CAZUL NOSTRU A BRIGAZII DRM. SI CF AM FOST DETASATI LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR PERMANENT PANA LA DESFIINTARE IN 2001

      • Bună ziua, am lucrat în perioada 01.09.1991-16.06.2008 la penitenciar în condiții speciale. Sunt născut 28.08.1970 ,stagiu militar 1989-1990. Vă rog să-mi spuneți dacă beneficiez de reducerea vârstei de pensionare conform grupei 1 de munca. Vă mulțumesc. As dori un nr de contacte pentru eventuală colaborare.

    • Mă numesc, Creț Marcel Gheorghe sunt pensionar in sistemul public de pensii de 20ani ,am lucrat ca militar la IJJ Maramureș în perioada 1 08 1991- 30 06 2002 in grupa 1 de muncă. Am solicitat pensie militara ,sa dat o decizie dar nu este pusă în plată pentru că nu sa făcut excluderea perioadelor lucrate că militar de către casa județeană de pensii Maramureș din sistemul public către casa sectorială aMAI. Menționez că am făcut cerere și au trimis răspuns la casa MAI că nu se poate. Am 52 de ani iar pensia din sistemul militar ar fi mai avantajoasă. Vă rog să mă îndrumați ce aș putea să fac. Mulțumesc.

  4. Sunt pensionar militar din data de 01.06.2018. Dupa ORDONANTA d-nei Olguta nr. 59/2017. Dupa conferirea Semnului onorific In Serviciul Patrie i, pentru 20 de ani de activitate si REZULTATE MERITORII in indeplinirea atributiilor, mi s-a recalculat pensia.Cuantumul pensiei a crescut. Conform Legi d-nei Olguta, nu pot depășiți ce am avut in plata, ca și cadru activ. Dar, tot conform Legii 80/1995, consider că mi se cuvin cei 500 de lei, după convertirea Semnului onorific. Deci nu toata suma.
    Va multumesc, anticipat.
    Cu stima si respect, Adrian Raicu.

      • Bună ziua, domnule avocat!
        Eu am fost ofițer de politie(militie)economica în perioada 1981-1987 când am fost trecut în mod abuziv în rezerva de regimul comunist pentru că sora mea a plecat în străinătate la un tratament(deoarece este nevăzătoare) și nu s-a mai întors. Am absolvit Școală de ofițeri de 3 ani și mi s-a transmis ca am dreptul la sporul de 1,15 ani la 1 an vechime. De ci în suma dacă se calculează vechimea de circa 6 ani plus sporul circa 3 ani și școală as ajunge la circa 12 ani. Deci 15 ani vechime nu pot sa am, dar totuși eu nu pot sa primesc un ajutor pentru anii lu crati , pentru privațiuni pe ca le-am suportat ca militar și nu în ultimul rand pentru faptul ca am fost îndepărtat abuziv de fostul regim, trebuind sa-mi încep o noua viata care la începuturi nu a fost asa de ușor de a te reprofilat. În speranța că mă veți îndruma ce sa fac va mulțumesc anticipat.
        Cu stima:Ilie Rociu

        • Dacă am ieșit la pensie pe bază de contributivitate legea 263/2010 și prin o ordonanță ni sascos punctul de pensie este legal

    • As dori sa aflu daca la o vechime de 14 ani si 7 luni vechime militară se întregește anul in favoarea mea adica sa se calculeze 15 ani vechime in munca va multumesc

  5. Cu stima,vreau sa actionez in instanta casa de pensii sectoriala mapn si sa invoc excepția de neconstituționalitate a articolelor 59 și 60 din L 223/2015, modificate prin art. VII al OUG 59/2017.Potrivit Legii 223/2015, pensia militara de stat este cea calculată potrivit articolelor 28, 29, 30 și 108, in care intra si sporul pentru pensia suplimentară si plafonarea la 85% din baza de calcul. Mai nou, dupa OUG nr. 59/2017, in calculul cuantumului pensiei militare intră și art. 60, potrivit caruia pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

    Deci, în nicio dispoziție din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM
    Art. 11 din Legea nr. 80/1995
    „Pensionarii militari decorați cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% la cuantumul pensiei.”Eu asa inteleg din acset articol de lege, sporul OMM se aduga la cuantumul pensiei si nu in calculul acesteia!Credeti ca am vreo sansa sa am castig de cauza? Multumesc!

  6. Am 14 ani ca subofiter grupa 1,1an stagiul militar, 3ani și 6luni vechime în munca civil și 1an și 3luni stagiu de cotizare șomaj. Primesc meritul militar pentru cei 14ani plus 1an stagiul militar? Pot depune dosarul de pensie pentru apt limitat? Am în total 19 ani și 9luni vechime cumulata. Va mulțumesc!

  7. Biroul de Avocatura Cuculis si Asociatii au castigat pana in prezent actiuni pe speta cu Ordinul “Meritul Militar” , SOSP sau pensia suplimentara neacordate la pensia calculata.
    Astept decizia de pensie si vreau sa o contest.
    Cu stima.

  8. Am lucrat la depozit milit din Basarabia jud C- ta, arma ,infant marina, am iesit la pensie aproape dupa doi ani pe caz de boala (infarct) boala dobândită pe timpul serv milit, gradul doi. La recalculare pt grupa munca ca am lucrat la depozit milit nu au fost bagate niciun fel de spor dar eu primeam cand lucram , spor de pericol pt ca efectuam controale la hrubele de armament,. Ce ma învățați să fac, mentionez ca eram serg angajat pe bază de contract

  9. am iesit la pensie in noiembrie 2019 si as vrea sa stiu daca am sanse sa mai primesc ordinul militar si cum ar trebui sa procedez,mai am termen sa depun in istanta pana la 10.03.2020..va rog din suflet sa ma ajutati,si cum pot sa iau legatura cu dumneavostra multumesc si va rog sa-mi dati un raspuns.

    • Sunt pensionar militar din anul 2000, cu o vechime în armata de 28 ani. După ieșirea la pensie am mai lucrat 20 an din care un stagiu de 15 ani i-am înaintat Casei de Pensii Sectoriale a M.Ap.N.si la recalculare mi-au dat 24 de lei. Va întreb, cum as putea sa-mi separ stagiul din viata civila de stagiul din M.Ap.N.si sa le valorific separat ?
      Aștept un răspuns .

  10. Buna seara! Sorin Constantin sunt. Am vorbit la telefon cu dl. av. Cuculis privitor la neconstituţionalitatea OUG nr. 59/2017 şi a zis să-i scriu câteva rânduri. Astfel, o abordare nouă în susţinerea excepţiei de neconstitutionalitate a OUG nr. 59/2017 constă în viciul de neconstitutionalitate a acestui act normativ. Acest aspect rezultă din faptul că avizul Consiliului Legislativ a fost solictat după adptarea OUG nr. 59/2017. Eu nu am nevoie de ajutor, sprijin, dosarul meu este pe rolul Curţii Constituţionale, ci mă gândesc, dacă ideea e folositioare, poate fi folosită în susţinerea excepţiei de neconstitutionalitate în faţa Curţii Constituţionale. O seară liniştită!

    • Buna ziua! Am trecut in rezervă în anul 2016 si nu am primit ajutorul potrivit Legii 263/2010 corespunzator vechimii. Ce pot face pentru a beneficia de drepturile legale? Legea 263 a fost abrogata la 01.07.2017

      • Buna ziua!
        Ma numesc Cojocaru Ion si am fost trecut in rezerva in februarie 2022.
        As vrea sa stiu daca mai am sanse sa primesc sporul de 20% – “In Serviciul Patriei” pentru 25 de ani in activitate.
        Mai jos va dau detalii din decizia nr.227517 din 22.03.2022 privind acordarea pensiei militare de stat
        – pensie plafonata conform art.30 ( 85% din baza de calcul ) – 6149 lei
        – majorare pensie cf. art. 11 din Legea 80 / 1995 – 1230 lei
        – pensie militara brutal- 7379 lei
        – impozit – 504 lei
        – C.A. S.S. – 338 lei
        – pensie militara neta cf. art. VII pct. 1 din O.U.G. 59 / 2017 – 6537 lei
        – media salarilor / soldelor communicate de U.M. – 4232 lei
        – pensie neta, in plata , stabilita cf art VII Pct. 3 din O. U.G. 59/ 2017 – 4232 lei

  11. Buna ziua . Ma numesc Campean. Am pensie de urmas dupa sotul decedatin 2006. Fiind pensionar al casei de pensii al M. A. I
    .Eu am iesit la pensie de urmas in data de 104 2017. Mi sa calculat pensia cu legea 223/2015 . Intrebarea mea este , nu trebuia sa mi se calculeze pensia dupa pensia luata de el plus recalcularile ulterioare. A iesit cu legea 164/2001pe urma a fost legea 163 . Colegii lui iau pensii undeva la 3000 , si mie mi sa dat 1100 dupa ce sa calculat pensia lui cu legea 223/2015 . Este bine ? Multumesc.

    • Vechimea cumparata in sistemul public de pensii o pot valorifica la pensia de serviciu anticipata partiala?

  12. Buna ziua! Am iesit la pensie la 01.07.2020. Inca nu am trimis contestatia la decizia de pensionare, referitoare la neacordarea sporului de 20% (OMM). Sunt sanse de castigare a procesului?

  13. Buna ziua.As dorii sa stiu daca banii din starea de urgenta cei 2400lei atasati in brutul realizat se iau in calculul pensiei daca imi aleg cele 6 luni in care au fost adaugati.Mentionez ca au fost adaugati in brut nu impozitati separat.Va multumesc.

    • Vechimea cumparata in sistemul public de pensii o pot valorifica la pensia de serviciu anticipata partiala?

  14. Buna ziua. Sunt nascut in 1972 si am demisionat din armata in Aprilie 2012. La data aceea aveam 20 de ani si cateva luni vechime militara efectiva in diferite functii, stagiu militar, miltar angajat, scoala militara si subofiter. Intre timp am mai cotizat inca 7 ani ca si civil. As dori sa va intreb cand as putea beneficia de pensie militara? Beneficiez de reducerea varstei de pensionare, conform legii 223/2015, asa cum beneficiaza cei care trec in rezerva acum? Va multumesc anticipat.

    • Buna ziua, va rog sa -mi spuneti daca ati reusit sa aflati ceva in legatura cu pensia militara, si sotul meu este in aceias situatie doar ca este nascut in 1968. Daca da, va rog sa mi spuneti cum ati procedat. Va multumesc!

  15. Buna ziua. Sunt nascut in 1972 si am demisionat din armata in snul 2012. In acel moment avem 20 de ani si cateva luni de vechime militara efectiva in diferite functii, stagiu militar, militar angajat, scoala militara si subofiter. Intre timp am mai cotizat inca 7 ani si ca civil. Intrebarea mea este la ce varsta pot beneficia de pensie militara? Pot beneficia de reducerea varstei de pensionare asa cum este in cazul celor care sunt in inca activitate sau nu? Multumesc

  16. Buna ziua.
    Sunt funcționar public cu statut special și m ar interesa daca șomajul acordat pe legea 76/2002 se considera vechime efectiva.
    Adică dacă eu am 19 ani și 6 luni in sistem, pot adăuga cele 6 luni de șomaj ptr cei 20 ani necesari solicitării pensionarii anticipate parțiale?

  17. buna ziua.
    As dori sa stiu daca perioada somajului,primit in baza legii 76/2002,este considerat stagiu de cotizare si poate fi folosit ptr. cumularea vechimii efective necesara pt pensionare in baza legii 223/2015.
    multumesc anticipat!

  18. Buna seara.Sunt pensionar MAI din 01.10.2018,in luna martie a acestui an am fost contactat de SRU al ipj-ului de unde am iesit la pensie pentru a semna o adeverinta ce urma sa ajunga la Casa sectoriala de pensii a MAI pentru a-mi recalcula pensia adaugand sporul pt. studii superioare si spor de fidelitate incepand cu 01.01 2017.Azi am fost anuntat de IPJ ,dupa doi ani si sapte luni decand am iesit la pensie ca ultimele 6 salarii care au constituit baza de calcul a pensiei a fost mai mare si sa merg sa semnez o alta adeverinta prin care i-mi va fi diminuata pensi a.Va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat.

  19. Cu stima,vreau sa actionez in instanta casa de pensii sectoriala MAIsi sa invoc excepția de neconstituționalitate a articolelor 59 și 60 din L 223/2015, modificate prin art. VII al OUG 59/2017.Potrivit Legii 223/2015, pensia militara de stat este cea calculată potrivit articolelor 28, 29, 30 și 108, in care intra si sporul pentru pensia suplimentară si plafonarea la 85% din baza de calcul. Mai nou, dupa OUG nr. 59/2017, in calculul cuantumului pensiei militare intră și art. 60, potrivit caruia pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor nete din baza de calcul.

    Deci, în nicio dispoziție din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM
    Art. 11 din Legea nr. 80/1995
    „Pensionarii militari decorați cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% la cuantumul pensiei.”Eu asa inteleg din acset articol de lege, sporul OMM se aduga la cuantumul pensiei si nu in calculul acesteia! Multumesc!

  20. Stimate Dle avocat Cuculis, bună ziua.

    Nimeni nu abordează pensia militară hibridă.
    Mai precis, calcularea pensiei militare, bazată pe vechimile obținute ca civil (pentru care ai contribuit la sistemul pubic de pensii) cât și ca militar activ, având în vedere că deschiderea dreptului la pensie s-a facut de către ultimul sistem în care am fost integrat, în speță, sistemul militar (Legea nr. 223/2015).
    Vă informez, că am fost pensionat de invaliditate în 1997 pe Decretul nr.214/1977 și pensia mi-a fost recalculată pe celelalte legi ce au urmat (Legile nr.164/2001, nr.119/2010, OUG nr.1/2010, Legile nr.263/2010, nr.264/2013, nr.223/2015 și OUG nr.59/2017).
    Prin recalcularea pensiei pe Legea nr. 223/2015 (ultima) se ajunge la anomalia ca un om care a muncit atăt în sistem civil cât și militar, să nu poată obține pensie pentru întraga activitate în muncă, ci numai pentru activitatea desfășurată în serviciul militar, în cazul meu de 10 ani (ART.28 (1) – media tuturor veniturilor brute realizate în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate.).
    Astfel că la stabilirea pensiei, ți se ia ca valorificată, întreaga vechimea cumulată (ART.109, 110 (1) – …în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.), cu toate că ART.25 (1) își pierde valabilitatea „odată cu intrarea în vigoare a prezentei legi” (Legea nr. 223/2015), și deci vechimea trebuia defalcată în civilă și militară.
    Prin recalculare, Casa Sectoriala de Pensii, trebuia să valorifice doar anii de vechime lucrați în sistemul militar, defalcat de sistemul civil, astfel ca vechimea civilă, nevalorificată, să fie transferată la sistemul public de pensii.
    Mai simplu, sistemul militar îți acordă pensia numai pentru activitatea depusă în serviciul militar, dar îți valorifică, și nu defalcat, întreaga vechime în muncă (ART.25 (2) – vechimea cumulată), pierzând astfel contribuiția de la sistemul public de pensii și implicit sumele ce ți s-ar fi cuvenit la pensie și pentru activitatea depusă în munca civilă.
    Așa se face că pensia militară (Legea nr.223/2015 – ART.26 (3) pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu militar) îmi este de numai 1.166 lei, iar pe Legea nr. 263/2010 pentru întreaga vechime în muncă (vechimea cumulată), la punctajul și valoarea punctului de pensie, suma pensiei s-ar fi ridicat la 2.300 lei, poate și mai mare, neluându-se în calcul perioada asimilată de 10 ani și 3 luni (pensie de invaliditate – ART.25 (1)), ca și sporurile pe care le-am avut ca angajat civil.
    Întrebare: Cum pot obține pe lângă pensia militară (pentru cei 10 ani vechime) și pensie în sistemul public pentru cei 15 ani vechime ca angajat civil la stat, plus pentru cei 10 ani și 3 luni perioadă asimilată (pensie de invaliditate gr.2), plus sporurile civile, pentru care am contribuit la sistemul pubic de pensii.
    În astfel de caz ce mai este de făcut ?
    Aștept un răspuns, dar vă solicit și o programare pentru o consultare juridică pe această speță.
    Vă mulțumesc,
    Cu respect

  21. AM O SITUATIE MAI COMPLICATA CU CPS MApN, ESTE UNA ISTORICA. DAR TREBUIE SA O REGLEZ, CA ZRE CONOTATII PENALE.
    MULTUMESC.
    LT. C-DOR TEZ. PITICAR IOAN
    SI WhatsUp.
    toate cele bune.

  22. am în plată pensie militară calculată pe baza Ou G nr.1/2011. Doresc să aflu de ce din 2017 în calculul pensiei mele nu se mai ține cont de evoluția valorii punctului de pensie , ci doar de indexările care ba se dau , ba nu se dau.Mă întreb dacă nu cumva sunt supus unei discriminări comparativ cu civilii care la fel ca mine au ca bază de calcul al pensiei , punctajul mediu anual .
    Cu multe mulțumiri anticipate și cu urări de sănătate !

  23. Buna ziua ,in anul 1992 am suferit un acident in armata ,explozie de aruncator 120 ,soldat cu 5morti si 5 raniti ,pe muntele gaina.Am fost in proces 4 ani cu ministerul aparari,gradul doi de invaliditate ne acordindumi nici un fel de ajutor.Intrebarea mea este ,in actualitate asi putea solicita pensia militara .Au trecut 30 de ani si sechelele de la acident ,pareza de nerv schiatic sting si fracturi deschise umerus sting incadrait in gradul 2 de invaliditate.Va rog sa ma ajutati,Sint plecat din tara si nu am nici un venit,as vrea sa ma intorc dar nuam nici un venit .Am plecat din tara sperind la ceva mai bun.Locuiesc la sora mea care nu ma mai poate intretine si sint nevoit sa ma intorc ,am 50 de ani si un hadicap fara nici un venit.

  24. In 2011am optat pentru pensia militarade urmas . (in baza L 263/2010. ).Evident cuantumul era mai mare decat a pensiei mele .Au urmat apoi 3 decizii . Prima decizie se refera la aparitia L223/2015 pentru pensiile militare, prin care scade cuantumul pensiei sotului cu 1000 roni . CIOLOS este autorul L223/2015 . Decizia continea si acel calcul al soldei pe baza careia s-a stabilit noul cuantum . Revoltator :suma era in jur de 2000roni pentru un colonel , militar de cariera care alucrat in gr.1 de munca.. Punctajul din prima decizie a fost ignorat . Au urmat sesizari dar raspunsurile ori erau glume de luat oameni la “misto “ori erau a unor analfabeti functionali . Urmatoarea decizie se numea “ACTUALIZARE” care . nu a schimbat nimic . Ultima decizie s-a numit RECALCULARE prin care solda bruta a crescut de la 2000 la 2020 .Cuantumul pensiei de urmas a ramas acelasi din 2011. Au trecut 9 ani si pensia mea a fost INGHETATA .. La un moment dat a avut loc cresterea punctului de pensie din domeniul public (pensia mea )si am trecut de la pensia militara de urmas inapoi la pensia civila . Oare este normal ce s-a intamplat ?Adaug ceva important :sotul a reusit sa beneficize de pensie doar 4 ani , aproape toti de la arma respectiva au murit inainte de 60 de ani ; a iesit la pensie la limita de varsta la 55 de ani .Domnule Ciuca vedeti ?Nu trebuie sa ajungi in razboi ca sa mori !

  25. Am onoarea sa va salut!
    Ma numesc Ciolacu Dobre, sunt ofițer pensionar M.Ap.N.din anul 2000, cu o vechime în armata de 28 ani. Din anul 2000 pana în octombrie 2021 am lucrat la o firma privata iar din aceasta perioada , ai ani am apucat de i-am trimis Casei Sectoriale de Pensii M.Ap.N.pentru valorificare.
    În anul 2016 , în urma recalculării și a acestui stagiu , am beneficiat de un plus la pensie de doar 24 lei. Am făcut contestație și mi sa răspuns ca pensia a fost calculata corect . Ei mi-su luat în calcul acest stagiu doar ca ani vechime , nu și cotizația la bugetul Casei de Pensii și Asigurărilor Publice.
    Am revenit cu alta solicitare prin care am cerut separarea stagiului de munca din privat de cel din M.Ap.N. si mi-au răspuns ca acest lucru nu se poate , pentru ca legea 223/2015 nu prevede asa ceva . Va întreb , se mai poate face ceva , pentru a beneficia și de pensia pentru stagiul din viata civila ?
    Aștept un răspuns competent .
    Cu respect și considerație.
    Ciolacu Dobre.

    • Odată ce ai valorificat vechimea din viața civilă la pensia militară pănă la 01.01.2016 PA .ai primit bani pentru asta și ai trecut la pensia pentru limită de vărstă .
      Restul din 2016 se valorifica la Pensia unica la văsrta de 65 ani .

      • Pa este un răspuns care denotă că nu ai înteles nimic.Conform legislatie și actuale , dar si anterioare în domeniul pensiilor recunoașterea reciprocă a stagiilor de cotizare între sitemul public și sitemele neintegrate este prevăzută numai la deschiderea dreptului de pensie , în ambele sisteme civil și militar.Nici în conținutul inițial al Legii nr.223/2015 nu este prevăzută amestecul stagiilor de cotizare, dar a fost posibil ca urmare a Ordinului comun M25/2016 al MApN, MAI, SRI ,STS , S.P.P. SIEcare se dorește a fi norme metodologice de aplicare a Legii nr.223/2015, un ordin abuziv care adaugă la lege..Cănd cei care s-au îndreptat cu contributivitatea pentru recalcularea pensiei militare, în plată, aceasta făcea parte din sistemul public și era calculată pe baza punctajului mediu anual.Și chiar dacă s-a primit o majorare a pensiei s-a cordat din contribuția la bugetul asigurărilor sociale de pensii de stat care reprezintă 30-35% din suma ce reprezintă 25% din salariul brut , ca și contribuție pentru pensie.Revenirea la sistemul contributiv a fost echitabil și este echitabil , iar Legea nr.119/2010 a rezovat echitatea în răndul pensiilor militare.

  26. Bunâ seara
    Mă aflu în situație domnului Ciolanu
    Chiar am lucrat degeaba 18 ani după trecerea in rezervă ?
    Ce se mai poate face ?

  27. Bună seara
    Mă numesc Marian Doru sunt pensionar militar ( ofițer ) iar cazul meu este similar domnului Ciolanu Dobre
    Am primit aceleași răspuns
    și atunci contribuția mea în cei 18 ani lucrați ulterior trecerii in rezerva unde este ?
    Ce șanse mai am ?

  28. Bună ziua, va deranjez cu o situație. Se poate modifica un drept deja dobândit, adică o pensie deja aflata în plata? De exemplu, eu azi ies la pensie, în condițiile legale, aflate în vigoare la acest moment(vechime 20 de ani, clasat apt limitat) și mâine Parlamentul/Guvernul poate da o Lege/H.G./O.U.G. în care sa se stabilească primirea un cuantum bănesc mai mic decât cel pe care îl primesc în prezent?

  29. Buna ziua!

    Stimata Casa de Avocatura, stimate d-le avocat Drd. Cuculis Adrian,

    Pe aceasta cale va solicit respectuos, in urma materialelor/documentelor pe care le vom trimite spre analiza sa ne sprijiniti in vederea reprezentarii la Tribunalul Neamt, jud Neamt in cadrul actiunii in contestare a Deciziei de pensionare a pensiei de urmas militara – beneficiar fiind sotul supravetuitor.

    Mentionam ca a fost emisa o a doua decizie de pensionare la care fara sa formulam contestatie la Casa Sectoriala de Pensii Militare a MApN, am primit o Hotarare din partea Comisiei de Contestatie a Casei Sectoriale de Pensii a MApN prin care se “solutioneaza” o “contestatie” pe care noi inca nu am formulat-o, fiind in termenul de contestatie.

    Asemenea, mentionam ca anterior am mai primit o decizie de pensionare cu baza de calcul gresita pe care am contestat-o, la care am primit Hotararea Comisiei de Contestatie a Casei Sectoriale de Pensii a MApN prin care se admite in parte contestatia! In sprijinul acestei afirmatii am formulat un MEMORiU catre directiunea Casei Sectoriale de pensii militare a MAp.N si catre Presedintele Comisiei de Contestatii a aceleiasi case de Pensii sectoriale a M.Ap.N. Raspunsul acestora dat la telefon (si mai apoi prin acea hotarare a comisiei de Contestatii la ceva ce nu am contestat inca) intrece de departe orice fantasmagorie halucinanta a unei vadite lipse de profesionalism la un asa nivel institutional ridicat care in mentalul colectiv reprezinta o institutie atat de valoroasa si credibila – ARMATA ROMANIEI – cu, am spune noi, reverberatii in sfera dreptului penal (abuzul in serviciu, fals intelectual si uzul de fals in inscrisuri oficiale).

    Fara a ne antepronunta in legatura cu aceasta speta, va rugam respectuos sa confirmati de primire acest mail si sa ne indicate ce documente autentice trebuie sa va trimitem spre analiza, pasii de urmat si finalizarea certa cu formularea contestatiei la Tribunalul Neamt/NT impotriva acelei antepronuntatei Hotarari a Comisiei de Contestatii din cadrul Casei Sectoriale de Pensii Militare a Map.N a ceva ce nu am contestat inca!

    Fiind incredintati ca veti da curs solicitarii noastre va asiguram de tot respectul si recunostinta!

    • Comisia de Contestații nu face parte din CPS a MApN iar dacă acestia v-au aburit a fost să treacă timpul de contestare în instanța . la instanța Nu se contestă decizia de pensie Ci Hotarărea Comisiei
      CPS Nu reprezintă ARMATA ROMÂNIEI .

  30. LA MULTI MILITARI IN ANUL 2017 NE A VENIT UN ECHIVALENT IN PUNCTE .LA MINE 1,31355 PUNCE.AMIESIT ACUM CU O PENSIE LA LIMITA DE VARSTA DE1436 LEI .DIN CALCULUL DUPA PUCTUL DE PENSIE AR REIESII OPENSIE CUPRINSA INTRE 2083 LEI IN AL DOILEA RAND SUNT OFITER DE GENIU CU 10 ANI DESANTIER LUCRAT IN ACORD SI DIN CARE ACTIVITATEA NOASTRA ARMATA AINCASAT BANI GREI.DEFAPT NU VOR SA RECUNOASCA CA AM LUCRAT IN ECONOMIA NTIONALA PANA IN ANUL2001

  31. Sunt pensionar militar MAI consider ca solda de funcție este calculată greșit cu o valoare de referință de 197 lei a indice de ierarhizare de 3,9 , 44 ani vechime totală fara ordin MM si primesc 2900 pe card

  32. Buna ziua, Stimati Domni/Doamne

    Sunt beneficiarul unei pensii militare de stat din luna august, 2016.
    La data de 10-09-2022, au fost emise doua decizii de revizuire şi reclaculare prin care în mod injust mi-a fost taiata pensia, aparent prin eliminarea unui spor de care am beneficiat si care la data calcularii drepturilor de pensie era legal. Daca nu era legal, nu mi-ar fi fost admis la calcul, la data stabilirii drepturilor de pensie.
    Am facut contestatie la Comisie, dar desi conform art 97 din legea pensiilor militare de stat Deciziile nu ar fi devenit definitive decat dupa solutionarea contestatiei, deciziile au si fost puse in executare retinându-mi-se deja suma respectiva din pensie.
    Dar asta nu a fost tot. CSP a emis in aprilie o noua Decizie de recalculare prin care solicita recuperarea sumelor respective de la data stabilirii drepturilor de pensie, adica de acum sase ani. Si desi am atacat in instanta Decizia, am invocat si prescriptia, aceasta a fost pusa in executare, incepand sa mi se retina din pensie, mai mult decat jumatate din venituri.
    Solutia de la Comisie a venit cu mult dupa trecerea termenului imperativ prevăzut de lege, cu mult echivoc si lipsa de profesionalism, fara sa se fi solutionat nimic, dupa inceperea punerii in executare a Deciziilor respective.
    Instantele sunt partinitoare. Se calca pur si simplu in picioare codul de procedura civila. Se depune intampinarea dupa incheierea dezbaterilor, dupa ce instanta ramane in pronuntare şi se ia in considerare cu copy paste in dispozitiv. Se judeca apelul si se hotaraste ca nu sunt motive de apel.
    Am ajuns la exasperare. Nu mai stim daca are rost sa continuam demersurile in justitie, sau sa ne resemnam. Suntem un popor damnat si nu mai putem face nimic?
    Atat de adanci sunt radacinile, pirul coruptiei, incat nicio instanta nu mai judeca dupa lege, dupa dreptate? Nu mai exista autoritate judecatorească? A fost aceasta desfiintata?
    Cunoscand practicile la nivel national, poate ne puteti ajuta cu un sfat.
    Va multumim

  33. Sunt pensionar militar din 2001.Dupa iesirea la pensie am lucrat in privat inca 18 ani.O parte din acesti ani au fost valorificati in pensia militara la valoarea punctului de pensie de atunci (2015 cand au fost recalculate pensiile militare ).Di ferenta de ani lucrata pana in 2020 am valorificat-o in sistemul de pensie civil.
    Valoarea punctului de pensie din 2015 s-a tot modificat ca valoare,dar mie nu mi-a fost actualizata suma aferenta perioadei lucrate in viata civila in cadrul pensiei militare.
    Am facut o solicitare catre MApN referitor la aceasta situatie si mi s-a spus ca nu se poate actualiza valoarea punctului de pensie pentru ca este un alt sistem.
    Va rog sa imi spuneti daca se poate face ceva pentru actualizarea pensiei militare macar pentru perioada lucrata in privat si valorificata in pensia militara sau daca pot solicita scoaterea intregii perioade lucrate in privat din pensia militara valorificata si recalculata in cadrul pensiei contributive.
    Multumesc,

  34. Domnule avocat,
    Sunt pensionat din data de 20 dec. 2017
    Am un brut calculat de 9345 lei
    impozit 735 lei
    Ar fi trebuit să am un net de 8610 lei, însă conform OUG 59/2017 netul este 6439.
    Mai pot întreprinde vreo acțiune în justiție prin care să scap de efectele OUG 59/2017?
    Cu respect,

  35. Buna ziua domnule avocat. As dori sa pun intr_o alta lumina abordarea in ceea ce priveste acordarea pensiilor militare. Categoriile de militari, din cate stiu eu sunt urmatoarele:
    – militari activi
    – militari in rezerva
    – militari in retragere.
    Toti sunt militari, odata cu dobandirea gradului militar. Militarii beneficiaza de SOLDA conform prevederilor legale. Ce vreau eu sa aduc in atentia dumneavostra este faptul ca, desi toti sunt militari, exista mari discrepante in ceea ce priveste nivelul SOLDEI. Modificarile legislative repetate au adus dicriminari majore in ceea ce priveste veniturile militarilor aflati in situatii identice ca vechime , functie, grad. Toti pensionarii militari sunt MILITARI chiar daca au trecut in rezerva, iar o minima logica in ceea ce priveste acordarea SOLDEI ar fi ca toti trebuie sa primeasca veniturile raportate la o modalitate unitara de acordare a acesteia. Poate aceasta abordare ar fi de luat in calcul pentru eliminarea inechitatilor existente in materia pensiilor militare. Militarul in rezerva este identic indiferent de data trecerii in rezerva. Cu ce este mai militar cel trecut in rezerva inainte de 14.09.2017 fata de cel care a fost trecut in rezerva dupa aceasta data? Solda nu este aceeasi pentru toti? Au fost create tot felul de drepturi salariale denumite salarii /solde lunare, nete, brute, etc. in conditiile in care Legea 80 stipuleaza clar ca militarii, in orice pozitie se gasesc ei beneficiaza de SOLDA. Daca as primi un raspuns de la dumneavoastra m-as bucura foarte mult. Cu respect, G.P.

  36. Buna ziua
    Sunt un pensionar militar care se afla in perioada de 30 zile de contestare a deciziei de pensionare.In decizie este limitat cuantumul pensiei de OUG 59/2017.Am o contributie efectiva in sistemul public de 21 ani asa ca aproape toata aceasta perioada este anulata de efectul OUG 59/2017.Pot solicita recalcularea pensiei doar pentru perioada in care am fost militar urmand ca, perioada din sistemul public sa o valorific la inplinirea varstei de pensionare in sistemul public.
    Vechimea cumulata cf art 25 Legea 223/2015 este de 51 ani (23 ani militar si 28 civil)
    Va multumesc

    • Daca esti pensionat pe legea 223/2015 nu ți a valorificat vechimea de munca la CPS . Ce contești acum ,????? . Trebuie sa contești decizia la Comisia de contestare și nu în instanță. Eu am dosar la CCR unde am ridicat 3 excepții de neconstituționalitate a ART.VII PLT.3 DIN OUG 59/2017 și Art.84.Alin 2 din OUG 114 /2018. .
      CONTESTA LA COMISIE apoi după 45 zile poți ataca la Tribunal Decizia de pensie .
      Cum adică ești pensionar militar dar ai cuantumul limitat de OUG 59/2017 . Ordonanta de urgenta a afectat pensionarii din trecut luându-le ACTUALIZAREA conform art.60 din legea 223/2015 .,. Ce contești acolo ????

  37. Buna ziua! Sunt pensionata in 04.2021, cf art 21 ,Lg 223/2015 , cu pensie militara bruta 9242 si pensie neta 5301 lei.
    Din 07.2021- prezent, pe talonul de pensie este trecuta la Total rest de plata formula 1-2+3, in conditiile in care de ex la 1 este trecuta 10000 lei, la 2 , impozit retinut 800 lei, la 3=0, Total rest de plata 5774 lei . Va rog sa ma ajutati sa inteleg de ce formula nu i respectata , ce suma ar trebui sa incasez, si daca pot beneficia de recalculare si de restituirea sumelor CASS retinute in cursul anului 2022. Va multumesc

  38. Subsemnatul PETRACHE DANIEL ION , nascut 07/07/1968
    Vechime in munca :

    — 2 ani 10 luni la CFR grupa l

    — 1an stagiul obligatoriu de armata

    — 18 ani 9 luni subofiter penitenciare in conditii speciale

    — 3 ani 1 luna conditii normale.

    Rezulta : 25 ani 8 luni

    Trecut in rezerva la cerere in 2012.
    Cind pot iesi la pensie ?
    Multumesc

  39. Am lucrat cacivil 20 ani apoi ca militar 11 ani si apoi 13 ani ca civil. Am o pensie militara care in ultimul timp a ramas mult in urma. Daca mi s-ar calcula pe baza contributivitatii as avea o pensie mai mult de cat dublul celei militare. Vă întreb daca as putea sa ma transfer in sistemul public de pensii si daca mi s-ar petea calcula pensia pe baza contributivitații. Ce trebuie sa fac?
    In speranța că am fost ințeles în ceea ce vreau, vă mulțumesc anticipat si astept cu nerăbdare răspundul Dvs.
    Cu deosebită considerație.

  40. Buna ziua,
    Numele meu este CHIS VIOREL MARCEL si doresc sa va intreb urmatoarele:
    Am fost subofiter de politie(militie) am lucrat ca subofiter ordine publica o perioada de 9 ani și 1 an am fost militar în termen, școala de subofiteri cu durata de 2 ani. In prezent lucrez ca functionar public, în luna Martie 2024 voi implini vârsta de 65 de ani. Menționez că am o vechime în muncă în sistemul național de asigurări sociale de peste 35 de ani.
    Mă interesează dacă perioada în care am fost subofițer în cadrul MAI se consideră vechime în muncă și pot beneficia de pensie militară sau această perioadă se consideră vechime ca contributor în sistemul național de pensii? Dacă pot depune cerere de acordare a pensiei de serviciu înainte de a ieși la pensia pentru limită de vârstă? Vă mulțumesc!

  41. Problema consta în faptul că am lucrat la brigada CFR. Că ofițer?.De fapt am lucrat cu militarii pe șantier construcții și întreținere linie CFR.Exista hotărâre de guvern nr1230 din 20 noiembrie1996 care prevede că prestam și servicii pentru Ministerul transporturilor.Lesne de înțeles că calculul pensiei militare este un dezastru ajungând să am o pensie 60%cat un muncitor necalificat.Noi avem la CFR 15%spor de munca grea 15% spor periculozitate+celelalte sporuri.Se poate?Înainte aveau sporuri de vechime și de salarii doar cei care lucrau pe șantier și acum am ajuns cerșetori.Program de peste 10 ore real și plecat tot timpul.Daca nu suntem trecuți în noua lege atunci sa ni-se calculeze pensia de unde am fost detașați.Colegii de la CFR s-au crucit și ei.

  42. Buna ziua domnilor am 55 ani
    As dori sa in va intreb dacă pentru următoarea vechime in sistem militar pot sa ma încadrez pentru pensie militară
    – 14 ani și 9 luni in Jandarmerie având grupa specială
    – 1 an și 4 luni serviciul militar obligatoriu
    La care se mai adauga si câțiva ani lucrati in viata civilă plus anii de facultate
    Mulțumesc mult aștept sfatul dumneavoastră

  43. Costel C
    Puteri sa îmi Spune-ți dacă pot beneficia la atingerea vârstei de o pensie militară?
    Am lucrat in Jandarmerie in conditii speciale timp de 14 ani și 9 luni ca ofițer , am executat serviciul militar obligatoriu 1 an și 4 luni,
    In viata civilă am lucrat 2 ani și 7 luni si 4 ani curs de zi lafacultate
    Multumesc

  44. Stimate domnule avocat, sunt ofițer în retragere cu gradul de maior , cu pensia în plată conform dosar de pensie nr.11550579, din data trecerii în rezervă 30.04.1999 , în condițiile și în conformitate cu prevederile: art.6 și următ. din Ordonanța nr.7 din 26.01.1998 privind unele măsuri de protecție socială a personalului militar și civil, care se vor aplica în perioada restructurării marilor unitați, unitaților și formațiunilor din compunerea Ministerului Apărarii Naționale, publicată în M.Of. nr. 34 din 29.01.1998, cu modificările ulterioare.
    Menționez ca pensia militară de stat, în plată, în beneficiul subsemnatului, a fost stabilită în baza vechimii în serviciu conform prevederilor art.10 și următ. din Decretul nr.214 din 12.07.1977 privind pensiile militare de stat, publicat în B.Of. nr.83 din 06.08.1977, cu modificările și completările ulerioare.
    La data de 30.04.1999 am trecut în rezervă, cu deschiderea dreptului,, la pensie militară cu vechime incompletă,, în baza prev. art.6, alin. (1) , lit.,,b,, din Ordonanța nr.7 din 26.01.1998 , având o vechime în serviciu de 24 de ani .
    În conformitate cu drepturile stabilite prin Capitolul III, art.15 din Ordonanța nr.7/1998, unde se face vorbire despre ,,măsuri active de protecție (…) și dobândirea statutului de persoană ocupată,, pentru personalul militar disponibilizat, am optat, începând cu anul 2002, pentru continuarea activitați, și având studii superioare civile, absolvite cu diplomă de licență , am participat la concursul național pentru ocuparea unui post vacant în învățământul gimnazial, și după 3 ani m-am înscris și am promovat concursul pentru ocuparea unei funcții publice, vacante de conducere, într-o instituție publică , instituție de unde mi-am încetat activitatea la data de 01.02.2023.
    Menționez că am realizat stagii de cotizare, în sistemul public de pensii, ca urmare a unei activitați ce însumează 20 (douăzeci) de ani de contributivitate.
    În anul 2010 Autoritatea Supremă Legiuitoate, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 119 din 30.06.2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, publicată în M.Of. nr. 441 din 30.06.2010 , cu modificările și completările ulterioare, unde la art.1, lit. ,,a,, se dispune: art.1,, pe data intrării în vigoare a prezentei legi următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislației anterioare, devin pensii în înțelesul Legii nr. 19/2000, privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare,, lit.,,a,, :,, pensiile militare de stat,,.
    Dosarele reprezentând pensiile militare, transformate în pensii civile, contributive, după intrarea în vigoare a Legii nr.119/2010, au rămas în evidența și plata celor trei Case de Pensii Sectoriale :M.Ap.N, M.A.I. și S.R.I.
    Prin publicarea în M.Of nr. 852 din 20.12.2010 a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, aceasta a intrat în vigoare, conf. prev. art.193 alin. (1) la data de 01.01.2011, iar în conf. cu prev art.196 , alin. (1) a fost abrogată Legea nr.19/2000.
    În baza art. 171, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, unde se precizează : ,, la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile din sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale , inclusiv categorii de pensii prevăzute la art.1 din Legea nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, devin pensii în înțelesul prezentei legi,, și raportat la prev. Anexei nr. 6, din Legea nr. 263/2010 intitulată: ,,VÂRSTE STANDARD de pensionare, stagii complete și stagii minime de cotizare în specialitate pentru cadrele militare în activitate ,, rândul 1, din tabel :,,până în ianuarie 1956 inclusiv, vârsta asiguratului la ieșirea la pensie -55 ani, stagiu complet de cotizare-20 de ani , am solicitat recalcularea pensiei militare în plată , devenită pensie contributivă prin adăugarea stagiilor de cotizare realizate în sistemul public ,reprezentând 13 ani și 2 luni contributivitate.
    Subsemnatul având dosar de pensie, deschis numai la Casa de Pensii Sectorială a M.Ap.N., am optat, doar în baza legii, pentru recalcularea pensiei în plată, ca urmare a realizării de stagii de cotizare în sistemul public, ulterior pensionării, beneficiind de avantajul că și aceste stagii, ulterioare, erau calculate tot ca stagiul complet de cotizare de 20 de ani sau progresiv până la 30 de ani.
    Prin publicarea în M.Of. nr.556 din 27.07.2015 a Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, pensiile în plată ale personalului militar au redevenit pensii militare , existând de la 01.01.2016 două sisteme de pensii dinstincte: sistemul pensiilor miliate de stat și sistemul pensiilor contributive.
    Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, deși reglementează în mod diferit în art.109 alin. (1), alin. (5) și alin. (6) și art. 110 alin. (1), valorificarea stagiilor din deciziile anterioare la recalcularea pensiilor militare din 2016 , tocmai pentru a da din nou posibilitatea separării stagiilor ulterioare realizate în sistemul public după pensionare, s-a produs fractura de logică, în valorificarea stagiilor ulterioare pensionării, recalculate de Casele Sectoriale în perioada 01.01.2011-31.12.2015, și anterior acestei perioade. Conform articolelor invocate, din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, având următorul conținut: art.109, alin.(1) : ,, pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarii publici, cu statut special, recalculate în baza Legii nr.119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, cu modificările ulterioare, revizuite în baza O.U.G. nr.1/2011, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor, proveniți din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, aprobată prin Legea nr.165/2011,cu modificările și completările ulterioare, cele plătite în baza Legii nr.241/2013, privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, acordate beneficiarilor provenită din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, cu modificările ulterioare, precum și pensiile stabilite în baza Legii nr. 80/1995, cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat, și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale, care reglementează salarizarea militarilor, polițiștilor, și funcționarilor publici cu statut special la data intrării în vigoare a prezentei legi,, la alin.(5) :,, pensiile prevăzute la alin.(1) pot fi recalculate, în condițiile prezentei legi, și în situația depunerii de documente nevalorificate, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, iar drepturile de pensie astfel recalculate se cuvin începând cu luna următoare depunerii documentelor, și se acordă în termen de cel mult 24 de luni de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială competentă,, la alin. (6) :,,stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform prevederilor alin. (5), precum și cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii,, și la art.110 alin.(1) :,, pensiile militarilor, polițiștilor și funcționarii publici, cu statut special, stabilite în baza Legii nr. 263/2010 cu modificările și completările ulterioare, devin pensii militare de stat și se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi în termen de maxim 24 de luni de la intrarea în vigoare a acesteia, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie și baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 28, actualizată conform prevederilor legale care reglementează salarizarea militarilor , polițiștilor și funcționarii publici , cu statut special , la data intrării în vigoare a prezentei legi,,
    Se poate constata faptul că în Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în cuprinsul articolelor, citate, respectiv art. 109 , și art.110, nu se face vorbire despre amestecul contribuțiilor din sistemul pensiilor militare cu contribuțiile din sistemul public, dar prin emiterea ,,Ordin Administrație Publică nr.25/2016, Ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, publicat în M.Of. nr.214 din 23.03.2016,, ordin comun semnat de către :Ministerul Afacerilor Interne sub nr.31 din 12.02.2016, Ministerul Justiției sub nr. 999 din 21.03.2016, Serviciul de informații Externe sub nr. 237 din 16.02.2016, Ministerul Apărării Naționale sub nr.M25 din 15.02.2016, Serviciul Român de Informații sub nr. 8148 din 12.02.2016, Serviciul Telecomunicații Speciale sub nr.259 din 10.03.2016, Serviciul de Protecție și Pază sub nr.221 din 17.02.2016, se adaugă la lege o dispoziție prevăzută în art.3, din ordinul menționat.
    În Ordin Administrație Publică nr.25/2016 , ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat la art.3 se prevede:,,recalcularea pensiilor militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, prevăzute la art.109 alin.(1), și art.110 alin.(1) din Legea nr.223/2015 se realizează, după caz, pe baza următoarelor elemente: a) vechimea cumulată rezultată din dosarul de pensionare,- stabilită prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislației în vigoare anterior datei de 1 ianuarie 2016,,
    Astfel prin prevederile art.3 din Ordin Administrație Publică nr.M25/2016 Ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat, s-a urmărit a se comprima cât mai mult definițiile recalculării, pensiilor militare, din articolele nr.109 și 110 ale Legii nr.223/2015, și se introduc 2 sintagme inexistente în cele două articole : ,,vechimea cumulată,, rezultată din dosarul de pensionare, prin ultima decizie de pensie emisă în baza legislației în vigoare anterior datei de 01.01.2016,,
    Din enunțul articolelor nr.109 și 110 ale Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, nu rezultă că autoritatea supremă legiuitoare, care a adoptat legea organică, a pensiilor militare, ar fi dorit să cumuleze în pensia militară stagiile militare cu cele ulterioare realizare în sistemul public.
    Se stabilește în ,,Ordin Administrație Publică nr.M25/2016,,că la nivelul tuturor pensiilor militare va fi valorificată vechimea cumulată din ultima decizie de pensie emisă anterior datei de 01.01.2016 , pe când Legea nr. 223/2015 face dinstincție între pensiile militare ,stabilite anterior datei de 01.01.2011, recalculate potrivit Legii nr.119/2010, revizuite potrivit O.U.G.nr.1/2011, intrate în plată potrivit Legii nr.241/2013 și pensiile militare stabilite după data de 01.01.2011
    ,,Ordin Administrație Publică nr.25/2016,, este un act unilateral cu caracter normativ prin care s-a aprobat procedura de recalculare și actualizare a pensiilor militare de stat, conform Legii nr.223/2015, un ordin intruziv, abuziv , netemeinic și nelegal cu efect vătămător asupra unui drept și interes legitim, acela de a beneficia de un venit reprezentat de valorificarea contributivitații în sistemul public de pensii , contribuții realizate după deschiderea dreptului la pensie militară în baza strictă a legislatie .
    Astfel pentru toate pensiile recalculate potrivit art.109 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare,, ultima decizie din care se valorifică vechimea , nu este o decizie emisă în baza Legii nr.263/2010 care să cuprindă și stagii ulterioare pensionării.
    Stagiile ulterioare din decizia de recalculare , potrivit art.107 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cum este cazul subsemnatului , 13 ani și 2 luni de contributivitate în sistemul public de pensii, trebuiau să rămână nevalorificate în decizia de pensie militară , respectându-se astfel prevederilor art.109 și 110 din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare.
    Pe cale de consecință consider că pensia militară, în plată, a subsemnatului trebuie recalculată, strict, pentru perioada de contributivitate în serviciu militar, contributivitate în cuantum de 9% vărsată la bugetul de stat, contribuția pentru pensia suplimentată, iar perioada de contributivitate în sistemul public de pensii pe parcursul a 20 de ani în cuantum de 25% ,din salariul brut ,vărsat la bugetul asigurărilor sociale de stat de pensii, să îmi confere o pensie în sistemul public pentru perioada de contributivitate realizată.
    Menționez că actualmente primesc o pensie de doar 645 lei pentru 6 ani și 6 luni de contributivitate , iar diferenta până la 20 de ani fiind capturată, în pensia militară, și nevalorificată în mod abuziv prin aplicare prevederilor ,, Ordin Administrație Publică nr.M25/2016 Ordin pentru aprobarea procedurilor de recalculare și de actualizare a pensiilor militare de stat,,
    Se poate solicita anularea Ordinului nr.M25/2016, sau există o altă soluție?
    Vă asigur de toată stima și considerația.

  45. Bună ziua Am lucrat 13,8 ani în politie ,1an și 2 luni militar în termen ,1 an și 6 luni școală de politie ,14 ani în viata civila Întrerupt activitatea în 2006 la cerere.Pentru cei 13,8 ani beneficiez de o reducere a vârstei de pensionare de 7 ani Am 53 ani pot depune dosarul pentru pensie militara? Multumesc

  46. De ani buni (DIN 1991)apelez ComandantuluiSuprem,Primului Ministru,Ministerului Apărării Naționale,instituțiilor parlamentare,cu problema cadrelor din fosta Economie Națională(echivalente) în a recunoaște sacrificile acestora;ajunși pre de timpuriu,,legume”sau,poate,mai fericiți,,sub glie”. Iată că,doar în România,edificată economic de acești nefericiți să nu ai măcar sumele necesare,,sacului de medicamente lunar”. Păi e posibil ca un ofițer,pe funcție de inginer să fie ,,miluit”cu 1976 lei,deoarece s-a îmbolnăvit și clasat,după aproape 20 ani de,,linia I-a? In tot cazul,comform ,,obiceiului pământului”jalbele succesive au luat drumul coșului de gunoi. RUȘINE!!!

  47. Buna ziua! Sunt pensionar al MAI-IGSU din 01.03.2021 cu peste 30 ani vechime efectiva ca militar. Ca toti cei pensionati dupa 09.2017 am pensia plafonata. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Decizia cu numărul 16 din 2021 publicată în cadrul Monitorului Oficial cu numărul 985 din 14 februarei 2021, a stabilit faptul că – “În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 11 alin. 3 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, raportate la prevederile art. 60 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, pensionarii militari decorați cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a și I beneficiază de un spor de 10%, 15% și, respectiv, 20% al cuantumului pensiei, fără însă ca prin aplicarea acestui spor pensia netă să poată fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei”.
    Intrebarile mele sunt: Nu sunt discriminat de această decizie in comparatie cu colegul care a iesit la pensie pana in luna septembrie 2017, avand in vedere ca el beneficiaza distinct pe cupon de acel spor, pe aceiasi lege? Este constitutional sa-mi fie ascunse drepturile retinute din pensia bruta? Se va ridica acel plafon, de la sine, la implinirea vreunei varste a pensionarului? Multumesc! Va doresc multă sănătate!

  48. Buna ziua,

    Am lucrat in MAPN 9 aniI si 7 luni,ca și militar angajat,comandat grupa mi sa adăugat încă 4 ani si 5 luni grupa I , apoi 30 ani in sistemul civil . La calcularea pensiei , vechimea in MAPN nu imi este recunoscuta ca stagiu de cotizare, ca atare nu pot iesi la pensie, chiar daca am 40 ani lucrati ( plus cei 4,5 ani grupa ). Ce ar trebui facut.

    cu stima

  49. De ce pentru anii de vechime din viata civila valorificati la Casa sectoriala de pensii a SRI dupa iesirea la pensie ca militar, valoarea punctului de pensie nu se actualizeaza pentru anii respectivi.In cazul de fata pentru vechimea din viata civila in anul 2015 valoarea punctului era undeva in jur de 750 iar in prezent depaseste 2000 de roni, iar eu pentru punctajul acumulat in perioada 2009 -2015 nu am primit niciodata o actualizare in urma cresterii valorii.

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.