AJUTOR JURIDIC

Comisioane abuzive Banci


Comisioanele abuzive ale băncilor, din nou în instanţă. Se pregătesc 100 de procese
-Anunta Casa de Avocatura Cuculis (citand din Realitatea.net )-

După ce, în urmă cu trei luni de zile, a fost învinsă în instanţă de 19 clienţi, Volksbank se pregăteşte de un proces cu alţi 100 de debitori. Sunt reclamate comisioane abuzive şi clauze privind revizuirea dobânzii

Nemulţumiţi de faptul că li se percepe în continuare comisionul de risc, chiar dacă el a fost declarat ilegal de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), peste 100 de clienţi ai Volksbank România, a treia bancă din România după valoarea activelor, se pregătesc să acţioneze banca în judecată.

Comisionul respectiv trebuia eliminat începând cu data de 1 iunie, însă clienţii susţin că li se percepe în continuare şi că, în urma valului de plângeri care a ajuns la ANPC, banca intenţionează să-i schimbe doar denumirea, în “comision de administrare”. Comisionul cu pricina este de 0,165% aplicat la soldul creditului, plătibil lunar, în zilele de scadenţă, pe toată durata de derulare a contractului de credit. Petiţionarii cer eliminarea acestei taxe, precum şi rambursarea tuturor sumelor percepute până în prezent.

Potrivit unei petiţii adresate cotidianului Gândul de clienţii nemulţumiţi, unii dintre aceştia au refuzat să mai plătească comisionul, achitând numai dobânda şi principalul (rata propriu-zisă), însă au fost reclamaţi de bancă la Biroul de Credit, ca fiind restanţieri. “Comisionul de risc reprezintă o interpretare unilaterală şi abuzivă a condiţiilor şi clauzelor contractuale şi, de asemenea, contravine OUG 50/2010, art. 35 lit. b) şi art. 36”, se arată în solicitarea trimisă către Volksbank România.

În afară de comisionul de risc, clienţii solicită eliminarea şi a altor clauze pe care ei le consideră abuzive. Pentru aceleaşi clauze, 19 clienţi ai băncii au obţinut deja câştig de cauză în instanţă, în luna mai a acestui an.

Revizuirea dobânzii, la latitudinea băncii

Una dintre acestea lasă exclusiv la latitudinea băncii posibilitatea revizuirii dobânzii. “Banca îşi rezervă dreptul de a revizui rata dobânzii curente în cazul apariţiei unor schimbări semnificative pe piaţa monetară, comunicând Împrumutatului noua rată a dobânzii; Rata dobânzii astfel modificată se va aplica de la data comunicării”, se precizează la art. 3 lit. a din convenţia de credit.

De asemenea, alte articole (art. 8 lit. c şi lit. d) permit băncii să decidă atunci când sunt “situaţii neprevăzute” şi să poată modifica în consecinţă contractul de credit. Pe de altă parte, creditorul se “acoperă” şi cu art 10.1 şi 10.2, rezervându-şi dreptul de a-i cere debitorului sume suplimentare după 15 zile de la data trimiterii unei notificări scrise în acest sens. Banca poate face acest lucru dacă se modifică nivelul rezervelor minime obligatorii sau al altor provizioane, dacă se modifică sistemul fiscal şi aşa mai departe.

“În oricare din cazurile mai sus menţionate, în termen de 15 zile de la data la care a fost notificat în scris de către Bancă, Împrumutatul va plăti acesteia sumele suplimentare astfel încât să compenseze Banca pentru creşterile costurilor, sau altor rambursări”, se stipulează la art. 10.2.

Mai multe pe Sursa .

Cuculis si Asociatii anunta ca se pot intenta procese bancilor in vederea respectarii conditiilor contractuale si chiar a diminuarii ratelor pe care le aveti acum la banca cu 30-35%, in urma recalcularii marjei de calcul a dobanzii si a indicilor EURIBOR,ROBOR,LIBORetc.

“Daca doriti sa aveti o rata mai mica la banca singura varianta este actiunea in instanta, anunta Biroul de avocatura Cuculis si Asociatii “. Asteptam intrebarile dvs. referitoare la dobanzile abuzive si la clauzele abuzive pe adresa de email urmand sa fiti contactat de catre un avocat pentru a va explica procedurile extrajudiciare si judiciare. Casa noastra de avocatura deja a demarat mai multe procese in instanta cu pagubiti ai bancilor.

Fii istet! Evita comisioanele abuzive- Afla cum in mai putin de o ora printr-un email catre noi!!

Ai fost nevoit sa apelezi la o institutie financiara pentru a obtine intr-o perioada scurta o suma de bani? Din acel moment ai devenit debitor, dar ai senzatia ca ai luat si un fel de rol de “finantator” datorita comisioanelor nejustificabile. Iata cum poti scapa de dobanzile mascate si alte taxe abuzive practicate de banci.

Atentie! Modificarea ratei dobanzii fara acordul tau este ilegala

Modificarea ratei dobanzii, fara acordul tau in calitate de debitor si doar cu instiintarea ulterioara este una dintre situatiile dificile cu care te poti confrunta cand ai obtinut un credit. Ca si comisioanele, dobanda mascata este o practica abuziva, intrucat iti aduce pierderi nejustificate, iar relatia contractuala dintre parti nu mai este echilibrata. Asadar, daca te afli in aceasta situatie, tot ce-ti mai ramane de facut, luand in considerare ca majoritatea bancilor refuza o renegociere a contractului, este sa-ti cauti dreptatea in instanta. Dar nu inainte de a te asigura ca detii toate documentele prin care sa faci dovada abuzului. “Majoritatea bancilor nu sunt deschise dialogului, motiv pentru care au fost sanctionate de institutiile abilitate, multe cauze ajungand chiar in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Singura solutie oferita de banci este de acceptare, fara a face niciun compromis, ceea ce nu este normal”, sustine Biroul de avocatura Cuculis si asociatii. Acesta mai spune ca “orice client al oricarei banci are posibilitatea de a solicita instantei sa se constate nulitatea clauzelor introduse de catre parti in contract si de a fi inlocuite cu altele”. In plus, institutia bancara poate fi obligata sa te despagubeasca pentru prejudiciul creat.
Sursa – https://www.cancan.ro/life-style/utile/fii-istet-evita-comisioanele-abuzive-161764.html

Cuculis si Asociatii anunta ca noua Lege a Pensiilor a fost promulgata.
Cititi mai jos cateva modificari semnificative.

ART. 17

    (1) Constituie stagiu de cotizare şi perioada suplimentară la vechimea în muncă sau la vechimea în serviciu acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a, respectiv în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c).

    (2) Constituie stagiu de cotizare şi perioadele de până la data de 1 aprilie 2001 în care o persoană:

    a) s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 49;

    b) are stabilite drepturi privind vechimea în muncă în baza prevederilor Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat.

    (3) Constituie stagiu de cotizare şi timpul util la pensie realizat de agricultori, în condiţiile reglementate de legislaţia privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, anterioară datei de 1 aprilie 2001.

CAP. II

    Bugetul asigurărilor sociale de stat

    ART. 20

    (1) Bugetul asigurărilor sociale de stat cuprinde veniturile şi cheltuielile sistemului public de pensii.

    (2) Guvernul elaborează anual, pe baza propunerilor CNPP şi ale instituţiilor care au în subordine case de pensii sectoriale, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, pe care îl supune spre aprobare Parlamentului.

    (3) Casele de pensii sectoriale elaborează propuneri pentru bugetul asigurărilor sociale de stat şi le transmit instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează.

    (4) În situaţia în care legea bugetului asigurărilor sociale de stat nu a fost adoptată cu cel puţin 3 zile înainte de expirarea exerciţiului bugetar, se aplică în continuare prevederile bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul precedent, până la adoptarea noului buget.

    ART. 21

    Veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat provin din:

    a) contribuţii de asigurări sociale, dobânzi şi penalităţi de întârziere, precum şi din alte venituri, potrivit legii;

    b) sume alocate de la bugetul de stat pentru echilibrarea bugetului asigurărilor sociale de stat, care se aprobă prin legile bugetare anuale.

    ART. 22

    (1) Cheltuielile bugetului asigurărilor sociale de stat acoperă contravaloarea prestaţiilor de asigurări sociale din sistemul public de pensii, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului public de pensii, finanţarea unor investiţii proprii, alte cheltuieli prevăzute de lege.

    (2) Din veniturile bugetului asigurărilor sociale de stat se prelevă anual până la 3% pentru constituirea unui fond de rezervă.

    (3) Fondul de rezervă cumulat nu poate depăşi nivelul cheltuielilor prevăzute pentru anul bugetar respectiv.

    (4) Fondul de rezervă se utilizează pentru acoperirea prestaţiilor de asigurări sociale în situaţii temeinic motivate sau a altor cheltuieli ale sistemului public de pensii, aprobate prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

    (5) Fondul de rezervă nu se poate utiliza în primii 3 ani de la începerea constituirii acestuia.

    (6) Fondul de rezervă se constituie în anii în care bugetul asigurărilor sociale de stat este excedentar, nu primeşte sume pentru echilibrare, potrivit art. 21 lit. b), şi numai după acoperirea deficitelor din anii precedenţi ale bugetului asigurărilor sociale de stat.

Care sunt clauzele abuzive si ce inseamna clauza abuziva?

1) In ceea ce priveste primul punct, confirm faptul ca OUG 50/2010 a fost factorul declansator al revolutiei clientilor bancilor, nemultumire antrenata si de aplicarea directivelor europene si transpunerea lor in plan national prin legea 193/2000 modificata privind clauzele abuzive. Este de notat faptul ca principala nemultumire ar fi aceea ca bancile nu au respectat oug 50/2010 si nu au aplicat pentru calcularea dobanzilor anuale, formula Marja fixa la care se adauga indicele de referinta LIBOR,EURIBOR etc. De retinut ar fi si faptul ca majoritatea comisioanelor bancare, cum ar fi comisionul de risc sau chiar si de acordare intra in sfera clauzelor abuzive si prin urmare pot fi anulate si banii platiti pot fi ceruti inapoi.

2. Cum se manifesta clauzele abuzive din contractele de credit? Cum

> pot fi acestea eliminate?

2) In principal clauzele abuzive au un impact asupra sumelor de bani platite lunar de catre imprumutati.Acest fapt a dus la cresterea dobanzii cand ea in realitate ar fi trebuit sa scada iar prin aceasta maniera persoanele care aveau o dobanda de 5.7% ,sa zicem traspunsa in euro, 150E/luna, s-au trezit prin aplicarea evident abuziva a unui indice de referinta la dobanda deja stabilita in contract, cu o rata exponential majorata. Mai exact prin adaugarea de un punct procentual la dobanda deja de 5,7% se ajunge cu usurinta la o dobanda anuala de 6.7% ceea ce in valuta s-ar simti prin aplicarea unei rate mai mari.Facem prcizarea ca in realitate aceasta dobanda, prin aplicarea formulei de calcul Marja plus indice de referinta, s-ar ajunge in cel mai probabil mod la o dobanda de maxim 3% si nu aproape 7%.

Clauzele abuzive pot fi anulate si excluse din contract exclusiv prin intermediul instantei judecatoresti, din practica se retine ca nicio banca chemata la conciliere directa nu a solutionat cererea clientilor pe calea medierii sau concilierii.

3. Ati avut procese contra unor banci importante. Care sunt

rezultatele pana in acest moment? Puteti sa ne prezentanti, in masura in

care este posibil, cel mai dificil caz intentat unei institutii

financiare?

Nu putem aprecia in acest moment care ar fi cel mai dificil proces aflat pe rolul instantelor, toate procesele pe care le avem in lucru sunt tratate cu aceeasi seriozitate, de asta va putem asigura, insa putem sa va confirmam faptul ca desi bancile nu au avut suficient timp sa redacteze contractele de credit corespunzator pentru ca imprumutatii sa nu fie constrasi sa plateasca diferite sume in plus, bancile si aici facem referire cu precadere la OTP,VOLKSBANK,RAIFFEISEN,BCR si chiar BRD, si-au luat suficient timp incat sa redacteze intampinari la cererile de chemare in judecata, de aproximativ 20 de pagini, chiar mai lungi decat contractele de credit initiale.

4. Ce sanse aveti sa aparati cetatenii romani in fata Sistemului?

Cand vor ajunge clientii sa aiba castig de cauza in actiunile lor, avand in vedere termenele foarte lungi care se acorda in procese?

De principiu se discuta in orice proces de sansa, insa in ceea ce priveste aceste procese consideram si aici doar din practica va putem confirma, ca aceste procese ar trebui sa fie certe, doar prin redactarea corespunzatoare a cererii ar trebui solutionate favorabil pentru petenti, insa din pacate exista o practica total neunitara in materie bancara. In ceea ce priveste durata proceselor tin sa va anunt ca odata cu intrarea in peisajul juridic al noului cod de procedura civila, durata proceselor se va scurta cu pana la 60%.

5. Din datele pe care le detineti, cate procese impotriva bancilor

au fost declansate la nivel national?

Ce va pot confirma cu siguranta este ca noi avem in cadrul cabinetului peste 400 de dosare deschise, aflate pe rolul instantelor in diferite puncte procesuale si apreciez ca la nivel national sunt in jur de cateva mii, 1000-2000, nu as putea preciza exact, insa suficient de putine incat sa nu descurajeze bancile sa aplice in continuare aceste clauze abuzive.

6. Guvernul Ponta si-a asumat in fata FMI sa amane punerea in

aplicare a legii care ar putea duce la eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de credit. Cum comentati aceasta decizie a Executivului?

In ceea ce priveste aceasta decizie cred ca este luata avand in vedere anumite studii de impact asupra populatiei si nu cred ca Guvernul nu a luat in calcul populatia, insa dupa cum bine se stie interesele in institutiile de creditare sunt destul de mari, mai ales momentul prin care trece Romania acum.

BIROU DE AVOCATURA BUCURESTI

Întreabă avocatul gratuit!

Ai raspunsul gratuit in maxim 2 ore! – Cuculis si Asociatii

Social Media

Cere ajutor juridic acum! Contactează-ne!