Alcoolemie La Volan Si Refuz Recoltare Probe Biologice-Accidente Auto-Se Anuleaza Permisul Sau Nu?Infractiuni La Regimul Rutier-Avocat

Ce trebuie sa faca un sofer care a fost oprit de politie si consumase bauturi alcoolice? Ce se intampla din punct de vedere juridic? Alcoolemie la volan rezulta dosar penal!

Aflati-va drepturile – dar si obligatiile.

Infractiuni de circulatie pe drumurile publice.

Suntem obligati sa ne conformam testarii cu aparatul Drager AlcoolTest? de unde rezida aceasta obligatie? Daca refuz ce se intampla?

Articolul 38 din ordonanta circulatiei pe drumurile publice – Conducătorii vehiculelor, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna, instructorii auto atestaţi să efectueze instruirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat şi/sau recoltării probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de substanţe psihoactive, la solicitarea poliţistului rutier.

Rationamentul juridic arata clar ca in aceste conditii avem obligatia de a expira aer in aparatul drager, altfel savarsim o alta infractiune de refuz recoltare probe.

Daca am condus sau sub influenta bauturilor alcoolice, mi se va anula permisul?

In primul rand trebuie sa spunem ca desi limita pentru care sunteti pasibili de deschiderea unui dosar penal este de 0,80 mg/l alcool pur in aerul expirat, in conditiile in care sunteti oprit de catre politia rutiera si dvs. sunteti depistat cu 0.40 mg in testul drager, se vom aplica dispozitiile de mai jos, urmand ca daca la recoltarea probelor biologice concentratia ajunge la 0,80, sa se deschida dosar de urmarire penala.

Art. 88 din OG 195/2002

(5) Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere, testată de poliţistul rutier cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic şi depistată ca având o concentraţie de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităţilor sau instituţiilor medicale prevăzute la alin. (1), în vederea stabilirii îmbibaţiei de alcool în sânge.

§ 3. Anularea permisului de conducere Articolul 203

(1) Anularea permisului de conducere, în cazurile prevăzute la art. 114 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se dispune:

a) de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatată fapta, în baza hotărârii judecătoreşti rămase definitivă, dispusă de o instanţa din România;

b) de şeful poliţiei rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă, pronunţată de către o autoritate străină competentă, pentru o infracţiune săvărşită de titular pe teritoriul statului respectiv, dacă pentru fapta săvărşită legislaţia română prevede această măsură.

(2) Anularea permisului de conducere al persoanei decedate se dispune de şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia titularul a domiciliat, în condiţiile existenţei unui certificat de deces.

(3) Măsura anulării permisului de conducere se comunică, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, titularului permisului de conducere, la domiciliul acestuia, pentru situaţiile prevăzute la alin. (1). (4) În termenul prevăzut la alin. (3), permisul de conducere se transmite de serviciul poliţiei rutiere care a dispus anularea la autoritatea competentă care l-a eliberat, în vederea efectuării menţiunii în evidenta.

Cat pot redobani perimsul daca a fost anulat??

Ce interdictii are o persoana care este implicata intr-un accident auto?

Articolul 78 (1)

Conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, instructorului auto atestat care se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere, precum şi examinatorului autorităţii competente în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere sau pentru oricare dintre categoriile acestuia, implicaţi într-un accident de circulaţie, le este interzis consumul de alcool sau de substanţe psihoactive după producerea evenimentului şi până la testarea concentraţiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice.

Conducatorul auto, implicat intr-un accident auto cu victime, nu are voie sa paraseasca locul accidentului decat cu acordul politistului rutier sau doar in scopul de a transporta victima la spital.

Ratiunea articolului 78(1) de a nu consuma alcool dupa accidentul auto, este ca la fiecare accident, se testeaza aerul expirat. –

Articolul 186

În cazul accidentelor de circulaţie din care au rezultat numai pagube materiale, conducătorii vehiculelor sunt obligaţi să se supună testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substanţe stupefiante ori al medicamentelor cu efecte similare acestora. Dacă rezultatul testării arată o concentraţie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat sau indică prezenţa în organism a substanţelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducătorii de vehicule sunt obligaţi să se supună recoltării probelor biologice.

Cum se determina alcoolemia ?

Articolul 116 (1)

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă;

b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere;

c) a intervenit amnistia;

d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.

(2) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, înainte de intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ca urmare a săvârşirii, într-un interval de 6 luni de la restituirea permisului de conducere, a unei fapte care atrăgea suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se poate prezenta la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, fără a fi necesară trecerea vreunui termen de la data aplicării măsurii administrative.

(2^1) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (5^3), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.

(2^2) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.

(3) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că: a) este aptă din punct de vedere medical*)

Articolul 194 (1) Pentru determinarea alcoolemiei se recoltează două probe biologice la interval de o ora intre prelevări. În cazul refuzului de prelevare a celei de-a două probe biologice nu se efectuează calculul retroactiv al alcoolemiei.

Cu cat se pedepseste infractiunea de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe?

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă.

Articolul 337

Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice Refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Sfaturi pentru cei cu aceasta problema?

Intodeauna este importanta situatia de fapt, raportati-va la gasirea unui avocat specializat in apararea litigiilor ce deriva din codul rutier.

De esenta, chiar daca ati condus pe drumurile publice sub influenta bauturilor alcoolice, puteti termina dosarul printr-o renuntare la urmarirea penala sau chiar renuntare la aplicarea pedepsei, ceea ce inseamna ca veti ajunge sa ramaneti cu perimsul de conducere fara a mai fi anulat.

Solicitati recalcularea alaturi de aparatorul dvs. si reexpertizati acele analizare, pot face diferenta intre dosar penal si anularea permisului si a scapa de dosarul penal si a ramane cu permisul.

Spre exemplu, cei care sunt soferi de profesie, au oarecum un tratament diferit din aceasta prisma fiindca depinde siguranta familiei lor de existenta carnetului de conducere.

Cel mai bun sfat, nu va urcati bauti la volan si nu refuzati prelevarea probelor biologice.

Aveti o problema de drept penal din aceasta sfera? Puteti face o programare aici.

Vreti sa analizati sansele pe care le aveti sa scapati de dosaul penal? Completati formularul de mai jos.

33 comments to “Alcoolemie La Volan Si Refuz Recoltare Probe Biologice-Accidente Auto-Se Anuleaza Permisul Sau Nu?Infractiuni La Regimul Rutier-Avocat”
 1. Buna ziua ,in data de 19.04.2018 am fost depistat de catre politie conducand un moped cu alcoolemia de 0,82 in aerul expirat rezultatul iml inca nu a ajuns , s-a intocmit proces verbal in calitate de suspect ,si de atunci nimic , care credeti ca sunt sansele sa primesc o pedeapsa cu amanare , sunt sanse sa primesc o astfel de pedeapsa cu avocat din oficiu ? imi trebuie avocat personal cum trebuie sa procedez.
  Va multumesc

  • Buna ziua.In 2015 am facut scoala de soferi dar nu am dat examenul ,in 2018 am condus o masina 100 de metri fara permis iar in 2020 am facut din nou scoala de soferi si am obtinut permisul de conducere .ce mi se piate intampla in cazul acesta?

 2. Buna ziua! In 2017 mi-a fost retinut permisul de conducere pentru alcool. Pana in prezent nu am putut face demersuri pentru al recupera pentru ca nu am fost primit pe motiv ca ma vor chema ei. Pe 15.02.2019 in drumul de la serviciu spre casa am fost oprit (politie locala) si depistat faptul ca mergeam fara permis, iar la 2 saptamani acelasi lucru (politia rutiera), aveam si 0.15 mg alcool dupa 2 heineken 0,33. Am fost condus la BPR, unde a fost completat un PV, dupa care am fost audiat de catre o persoana care mi-a spus ca in 2 saptamani se va atribui un lucrator (poate acelasi de la primul) si voi fi sunat. As dori sa stiu ce crede ti ca as putea sa mai solutionez in aceasta situatie.

  • Buna ziua! Am fost depistat in trafic cu un scuter pe un drum comunal posedand permis cat A B cu alcolemie 1,19 Iuresti jud Botosani fara nici un incident! Sa m-ai sper la permis?

  • Bună seara am fost lovit de un tir din spate conducând un moneda de 49cc în scris acele în regula dar nu posed permis am consumat alcool 0.64 in aerul expirat voi ajunge în judecata și ce pedeapsa primesc

 3. Bună dimineața în anul 2016 am fost oprit în trafic de Politia Rurală nu aveau aparat Drager am mers cu ei la o secție de Poliție am suflat a esti bonul nu se vedea nimic pe bon au zis că este alcolemie 0,43mg alcol în aerul expirat am refuzat să semnez din motivul ca nu se vede și rusul este sters,am mers cu ei la probe biologice și ajunși le-am spus fac proba dar numai în prezența Polțistului Rutier nu au vrut să cheme Polița Rutiere spunînd că ei ce sunt.
  Mi să făcut dosar Penal Refuzul de probe biologice,,Am avut o Avocată care nu a făcut nimic,mai mult nu avea dreptul să exercite dreptul de Avocat este suspendată,si asa am fost condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare,3 ani supraveghere,60 zile lucru în folosul comunități,mai multe articole,am făcut Apel acum primul apel este pe 2 Martie,sincer să vă spun nu am incredere nici in avocată care o am acum,eu sunt din Iasi dacă mă puteți ajuta să optim achitare vă angajez ca Avocat multumesc

 4. Mi sa reținut în România permisul spaniol pentru refuz de probe biologice ce șanse șanț acum să-l recuperez mai ales ca șanț șofer de profesie

 5. Buna ziua! Am fost depistat in trafic cu un scuter pe un drum comunal posedand permis cat A B cu alcolemie 1,19 Iuresti jud Botosani fara nici un incident! Sa m-ai sper la permis?

 6. Bună ziua în 2020 am fost oprit de politia rutieră și aveam o alcolemie foarte mare ce șanse am să-mi recuperez permisul de conducere și să scap cu suspendare și amendă?Vă mulțumesc. Aștept un răspuns din partea dumneavoastra

 7. Bună am fost legitimat de agentul de poliție în fața casei în parcare mașina era oprită nu am fost oprit în trafic am fost depistat cu alcolemie 0.92 mai pot recupera permisul? Mulțumesc

 8. Multumes, întrebarea este ca a
  .care ar fi suspenda perdeaspei pe maxim ani,? nu mai pot sa ies din casa , sau trebuie sa ma duc la politia mereu.amanare ce înseamnă ?, nu am nici o șansă la amenda penala?. Cati ani sa am în cazier infracțiunie? Va roog un răspund pana îmi vine rezultatul stau numai pe calmare.

   • Deci , dacă înțeleg nu se poate amână pedeapsa, deci în mai ferici situație suspendare , amenda nu cred ca se pate ca a fost 1,5, si mai astet rezultatele la sânge nu am avut nici un incendiu am vrut sa mut mașina în parcare dar , am mutat o. Și este infracțiune,, pe camerele caqm coborât din mașina și am vrut sa mă îndepărtat de mașina
    am atis o mașina vecina multumesc

   • Bună ziua am avut 0,87g in aer respirat mia luat și sânge as vrea să-mi iau un avocat e posibil să-mi de-a mai puțin de 5 ani până dau din nou de permis???!!! mulțumesc

 9. Pai nu am nici o condamnare, va întreb dacă este posibilitatea de condamerea cu suspendare și cam cari ani se poate maxim? Sau dacă se poate amânarea pedepsei, sau am șanse la amenda penala .nu am nici o abata pana acum .

 10. Deci , dacă înțeleg nu se poate amână pedeapsa, deci în mai ferici situație suspendare , amenda nu cred ca se pate ca a fost 1,5, si mai astet rezultatele la sânge nu am avut nici un incendiu am vrut sa mut mașina în parcare dar , am mutat o. Și este infracțiune,, pe camerele caqm coborât din mașina și am vrut sa mă îndepărtat de mașina
  am atis o mașina vecina multumesc

 11. Buna ziua, baiatului meu i-a fost retinut permisul de conducere in data de 25.06.2020 pentru alcolemie de 0,46 alcool in aerul respirat, a fost dus la IML pentru recoltarea de sange si nici in ziua de azi nu s-a intamplat nimic,De la politie ni se spune ca nu au primit rezultatele de aloolemie din sange.Mentionez ca am fost si la IML pentru a afla rezultalul, iar de aici ne-au trimis la politie spunand ca ei u trimis rezultatul, iar noua nu ne pot spune.Am aplelat si un avocat dar din pacate esre toto amanat si el pe mottiv ca asteapta rezultatl alcoolemiei.Oare ce se poate faace?

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.