Avocat Despagubiri Accidente De Munca

Avocat Despagubiri Accidente De Munca Accidentul de munca inseamna in principal orice activitate de natura a afecta starea de sanatate a angajatului si care poate duce chiar si la decesul persoanei care se afla in exercitarea atributiilor de servicu fie ca vorbim despre un contract de munca sau unul de colaborare in anumite conditii.

Desigur ca accidente la locul de munca se petrec intotdeauna insa diferenta este data de cine se face responsabil de accidentul de munca si in cele din urma cine raspunde penal sau civil si cine plateste despagubirile pentru accidentele de munca, angajatul sau angajatorul?

Exista in mai multe tipuri de accidente de munca iar legislatia trebuie spus ca protejeaza pe angajat atunci cand el acceseaza un loc de munca mai ales cu potential periculos.

Cand vine vorba despre accidentele de munca ele se pot petrece chiar si la confortul unui birou atunci cand sunt folosite echipamente pentru care ai nevoie de o anumita pregatire prealabila si evident ca se extind catre profesiile si meseriile periculoase unde fara o pregatire prealabila consistenta nici nu ar trebuie sa fii primit pentru a desfasura activitatea respectiva.

Oricum am privi lucrurile, accidetele de munca atunci cand se produc din vina angajatorilor si pentru ca nu au fost luate toate masurile de securitate si siguranta in munca, nasc dreptul de despagubiri pentru angajatii prejudiciati sau pentru familiile acestora atunci cand accidentul de munca este soldat cu decesul angajatului.

Trebuie sa privim accidentul de munca si prin prisma dreptului penal, asa cum vom analiza mai jos, fiindca nu doar din punct de vedere administrativ se analizeaza lucrurile ci si din punct de vedere penal, angajatorul putand fi usor tras la raspundere pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la securitatea in munca.

Pentru a intelege cum pot fi obtinute despagubiri in caz de deces in accidente de munca sau pentru a obtine despagubiri accidente de munca pentru vatamari corporale, am ales sa facem prezentul material.

De asemenea pentru a evidentia toate aspectele importante in cadrul unui raport de munca, vom discuta si despre bolile profesionale in cadrul serviciului care nasc si ele dreptul la despagubire.

Sa incepem!

Ati suferit un accident de munca sau sunteti ruda unei persoane decedate intr-un accident de munca? Vedeti cum puteti obtine despagubiri. Completati formularul de mai jos.

Ce este un accident de muncă? 3 zile incapacitate de munca rezulta ca este accident de munca

In definitia data de catre legea 319/2006 cu privire la securitatea in munca, accidentul de munca este definit ca accident de muncă

  • vătămarea violenta a organismului, precum şi intoxicatia acuta profesională, care au loc în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu şi care provoacă incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice, invaliditate ori deces;

Tragem de aici concluzia ca pentru a putea sa fie incadrat in zona unui accident de munca, persoana care a avut de suferit ca urmare a unui eveniment petrecut in cadrul locului de munca sa fi fost pusa in incapacitatea de a-si desfasura activitatea cel putin 3 zile. De aici si obligatiile care deriva pentru angajatorii care au obligatia sa notifice ITM orice accident de munca si care de multe ori incearca sa acopere accidentul de munca motivand ca incapacitatea a avut ca urmare o stare de repaos pentru salariat mai mica de 3 zile, desi lucrurile nu stau asa.

Trebuie sa spunem ca exista si definitia accidetului usor de munca ce are drept consecinţa leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor îngrijiri medicale şi a antrenat incapacitate de muncă cu o durată mai mica de 3 zile;

Cititi si :

Avocat Despagubiri Accidente De Munca – Obligațiile angajatorului în cazul unui accident de muncă

Regula generala este ca angajatorul are OBLIGATIA sa asigure securitatea in munca pentru toti angajatii sau. Desigur ca sunt anumite activitati care daca nu sunt desfasurate conform indicatiilor structurilor la care sunt angajati, duc de multe ori la accidente de munca, evenimente in munca sau boli profesionale.

Obligatiile angajatorilor sunt expuse in legea securitatii in munca 319/2006 si ele sunt multiple :

  • asigurarea prin politici coerente de protectie a muncii;
  • eliminarea factorilor cu potential periculos activitatii sau inlocuirea lor cu factori mai putin periculosi;
  • combaterea riscurilor la sursa;
  • limitarea accesului unor angajati in zonele periculoase daca acestia nu sunt autorizati;
  • combaterea riscurilor de arsusa
  • sa ia măsurile necesare pentru acordarea primului ajutor, stingerea incendiilor şi evacuarea lucrătorilor, adaptate naturii activităţilor şi mărimii întreprinderii şi/sau unităţii, ţinând seama de alte persoane prezente
  • sa realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în munca, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
  • sa stabilească pentru lucrători, prin fişa postului, atribuţiile şi răspunderile ce le revin în domeniul securităţii şi sănătăţii în munca, corespunzător funcţiilor exercitate;
  • să asigure echipamente individuale de protecţie;
  • obligatia de plata a despagubirilor in caz de accidente de munca sau boli profesionale, provocate prin culpa angajatorilor.

Astfel, tragem concluzia ca in sarcina angajatorilor exista cu privire la securitatea in munca si o serie larga de obligatii pe care daca acestia NU le respecta, pot fo obligati sa plateasca despagubiri ce rezida din accidentele de munca sau situatiile ce deriva din evenimente si in urma carora sunt aduse vatamari corporale sau rezulta decesele angajatilor.

Obligațiile și drepturile angajatului în cazul unui accident de muncă

Desi nu la fel de multe obligatii au angajatii, totusi trebuie sa spunem ca daca un accident de munca sau o boala profesionala intervine in timpul serviciului insa din culpa angajatului care nu respectva indicatiile angajatorului, atunci chiar daca acestea isi pastreaza rezultatul pagubos si prejudiciabil, antrenarea raspunderii angajatorului nu poate fi atrasa.

Cert este un lucru, pentru a primi despagubiri din accidentul de munca sau in urma contractarii unei boli profesionale, aceste lucruri trebuie sa fi imputate direct angajatorului.

Este evident cu titlu de exemplu ca daca vei luca in zona de sudura si angajatorul tau nu iti pune la dispozitie o masca sau ochelari de protectie si in decursul timpului se dobandeste o boala profesionala a ochilor, acel angajator trebuie sa suporte consecintele platii despagibirilor pentru angajatul respectiv.

Totusi, daca la locul de munca acel angajat primeste obiectele de protectie insa NU le foloseste, desi intervine in locuri periculoase, atunci nu mai poate fi antrenata raspunderea acelui angajator.

Totusi, fara a ne limita la aceste obligatii sau sa spune ca in mod exhaustiv am discutat despre ele, obligatiile angajatilor si care sunt esentiale, se refera la :

  • sa utilizeze corect maşinile, aparatura, uneltele, substanţele periculoase, echipamentele de transport şi alte mijloace de producţie;
  • sa utilizeze corect echipamentul individual de protecţie acordat şi, după utilizare, sa îl înapoieze sau sa îl pună la locul destinat pentru păstrare;
  • să îşi însuşească şi să respecte prevederile legislaţiei din domeniul securităţii şi sănătăţii în munca şi măsurile de aplicare a acestora;

Foarte interesanta prevederea care ii obliga pe angajati sa cunoasca practic legislatia.

Accidentele de munca. Prevederi legale, drepturi si obligatii pentru angajator si angajati

Accidentele de munca sunt multiple si ele se pot produce in tot felul de situatii. Un Avocat Despagubiri Accidente De Munca stie care sunt punctele pe care un angajat le poate aborda pentru a primi despagubiri de la angajatorul sau si cum sa nu se lase intimidat de o posibila presiune exercitata de catre angajator.

Trebuie sa precizam si faptul ca accidentele de munca sunt clasificate pe mai multe categorii insa despre ele vom discuta mai jos.

Totusi, tinand cont de faptul ca legislatia s-a imbunatatit in ultimii ani de zile dar mai ales modalitatile de a desfasura activitatea in sine s-au inmultit, vorbind aici despre programul hibrid sau despre munca online ori de acasa si accidentele de munca sunt variate.

In multitudinea de posibilitati ce pot fi catalogate ca accidente de munca, le vom explica pe rand pe fiecare:

a)accidentul suferit de persoane aflate în vizita în întreprindere şi/sau unitate, cu permisiunea angajatorului; – asta inseamna ca acela ce primeste in unitatea sa pe cineva in vizita pentru a-i prezenta spre exemplu o uzina, are OBLIGATIA sa se asigure ca invitatul sau este protejat de orice accident;

b)accident de munca in strainatate se refera la accidentul suferit de persoanele care îndeplinesc sarcini de stat sau de interes public, inclusiv în cadrul unor activităţi culturale, sportive, în ţara sau în afară graniţelor tarii, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor sarcini; – prin urmare tragem concluzia ca protectia este extinsa si asupra unui cetatean care pleaca in interes de serviciu fie ca lucreaza la stat sau particular si care atat in tara dar si in afara tarii se accidenteaza;

c)accidentul survenit în cadrul activităţilor cultural-sportive organizate, în timpul şi din cauza îndeplinirii acestor activităţi; – cred ca aici ne putem referi cu usurinta spre exemplu la un fotbalist care nu primeste echipamentul corespunzator sau nu este instructionat corespunzator de catre antrenor si sufera un accident pe terenul de joaca;

d)accidentul cauzat de activităţi care nu au legătura cu procesul muncii, dacă se produce la sediul persoanei juridice sau la adresa persoanei fizice, în calitate de angajator, ori în alt loc de muncă organizat de aceştia, în timpul programului de muncă, şi nu se datorează culpei exclusive a accidentatului; – un exemplu foarte interesant ar fi chiar munca la birou.- daca stai pe scaun chiar in pauza de masa si cade peste tine un dulap neancorat corespunzator, atunci angajatorul este de vina si trebuie sa plateasca despagubiri si daune morale.

Despagubiri pentru accidentul de munca de traseu – ai plecat de acasa spre munca, se considera ca esti la munca pe tot parcursul drumului

Conform Codului muncii, timpul de munca reprezinta orice perioada in care salariatul presteaza munca, se afla la dispozitia angajatorului si indeplineste sarcinile si atributiile de serviciu. Prin urmare, in mod legal, durata deplasarii salariatului la si de la locul de munca nu intra in calculul timpului de munca.

Asta pentru ca in timpul aflarii tale pe traseul catre munca, te afli la dispozitia angajatorului.

e)despagubiri pentru accidentul de traseu, dacă deplasarea s-a făcut în timpul şi pe traseul normal de la domiciliul lucrătorului la locul de muncă organizat de angajator şi invers; – aceasta este o expresie a practicii CJUE si modificarii codului muncii de la noi din tara.

Trebuie sa precizam ca accident de munca este si daca plecati de la locul de munca spre un alt loc de munca unde esti trimis de catre unitatea angajatoare sau catre executarea unei lucrari spre exemplu catre un beneficiar al serviciilor angajatorului dvs.

Accidentul de munca in timpul pauzei – Despagubirea pentru un asemenea accident de munca poate fi in sarcina angajatorului

Poate fi accident de munca si atunci cand suntem in pauza de masa cu conditia ca :

e) accidentul suferit în timpul pauzelor regulamentare, dacă acesta a avut loc în locuri organizate de angajator, precum şi în timpul şi pe traseul normal spre şi de la aceste locuri;

Astfel trebuie sa intelegem ca doar in anumite situatii poate fi antrenata raspunderea angajatorului cand vine vorba despre accidentele de munca ce se petrec in timpul pauzelor de masa.

Totusi, leguitorul a prevazut si asemenea situatii.

Important este ca un avocat accidente de munca sa va verifice situatia si doar atunci cand se justifica sa cereti despagubiri sa o puteti face in mod corect si legal.

Vedeti si :

Accidentele de munca in afara tarii si cand dau ele nastere la despagubiri

Nu de putine ori romanii pleaca sa lucreze in afara tarii, trimisi de catre firme cu sediul in Romania si cu contracte de munca romanesti.

Astfel, legea securitatii in munca recunoaste si despagubeste persoana sau familia acestuia in cazul in care activitatea este desfasurata in afara tarii de catre un cetatean roman:

f)accidentul suferit de personalul român care efectuează lucrări şi servicii pe teritoriul altor tari, în baza unor contracte, convenţii sau în alte condiţii prevăzute de lege, încheiate de persoane juridice române cu parteneri străini, în timpul şi din cauza îndeplinirii îndatoririlor de serviciu;

Accidentele de munca sunt si atunci cand intervin fenomenele meteo sau calamitatile naturale

g)accidentul determinat de fenomene sau calamitaţi naturale, cum ar fi furtuna, viscol, cutremur, inundaţie, alunecări de teren, trasnet (electrocutare), dacă victima se afla în timpul procesului de muncă sau în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu;

Esti agresat la locul de munca de catre o persoana din afara locului de munca? Este considerat accident de munca!

h)accidentul suferit de o persoană aflată în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a unei agresiuni.

Clasificarea accidentelor de munca

Sigur ca in functie de efectele pe care le produc, accidentele de munca sunt incadrate in mai multe categorii.

a)accidente care produc incapacitate temporară de muncă de cel puţin 3 zile calendaristice;

b)accidente care produc invaliditate;

c)accidente mortale;

d)accidente colective, când sunt accidentate cel puţin 3 persoane în acelaşi timp şi din aceeaşi cauza.

In cat timp se anunta accidentul de munca la ITM ?

Practic, desi foarte multe accidente de munca cu angajatori MARI nu se anunta din cauza faptului ca multi dintre angajati chiar daca au mai mult de 3 zile de ingrijiri medicale totusi declara ca au o periaoda de incapacitate de munca mai mica si atunci nu se incadreaza la accident de munca , termenul este fie de 10 zile fie de 15 zile spre avizarea ITM.

Cum se obtin despagubirile din accidentele de munca sau din dobandirea bolilor profesionale? Avocat Despagubiri Accidente De Munca

In urma declararii accidentului de munca fie de catre persoana care a suferit o vatamare fie de catre alte persoane din cadrul societatii, urmeaza a fi desfasurata o ancheta de catre ITM in cazul deceselor alaturi de o ancheta administrativa in cazul vatamarilor ce urmeaza a fi avizata si supravegheata de catre ITM.

In urma analizarii in mod complet si concret a situatiilor care au dus la accidentulde munca, ITM are posibilitatea chiar sa sesizeze parchetul pentru incalcarea normelor de securitate in munca.

Astfel, daca discutam spre exemplu de un caz unde salariatul a decedat, in mod clar procesul verbal al ITM sta ca proba in procesul penal si este folosit de catre parchet in vederea dovedirii sau nu a vinovatiei angajatorului.

In acest sens, codul penal reglementeaza fapta angajatorului care nu ia masurile legale de securitate in munca, dupa cum urmeaza:

Articolul 349 Cod Penal

Neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă

(1)Neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2)Fapta prevăzută în alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Dupa ce un accident de munca sau o boala profesionala este considerata ca responsabilitate a angajatorului, atat angajatul sau in cazurile tragice, familia acestuia, pot solicita in cadrul procesului penal ori civil, pe cale separata, plata de daune materiale sau daune morale pentru pricinuirea unor vatamari corporale sau decesului angajatului ori a dobandirii unei boli profesionale, daca ele s-au petrecut prin neglijenta angajatorului si prin neluarea masurilor necesare de catre angajator spre protectia angajatului.

Trebuie spus spre exemplu ca in anumite campuri de activitate, luarea masurilor de protectie pentru o anumita categorie de persoane trebuie sa sa fie SPORITA cum ar fi : femeile insarcinate ori persoanele cu dizabilitati.

Actiunea de plata a despagubirilor se poate initia si in procesul penal, constituirea ca parte vatamata si parte civila in procesul penal impotriva angajatorului dar si pe cale civila chemandu-l pe angajator in judecata in instanta civila.

Tragem astfel concluzia ca drepturile angajatilor trebuie sa fie respectate de catre angajatori dar si angajatii trebuie sa respecte indicatiile angajatilor iar atunci cand un avocat specializat in dreptul protectiei angajatilor sau specializat in despagubiri accidente de munca face o analiza, elementul important este daca angajatul a respectat intocmai masurile de siguranta, asa cum am indicat si mai sus.

Av. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
Romania
4 comments to “Avocat Despagubiri Accidente De Munca”
  1. Șanț angajată la un magazin alimentar. M-am îmbolnăvit de tbc din 22iunie sant în medical. Casa de asigurări nu a virat încă nici un leu în contul angajatorului PTR concediile medicale și angajatorul nu vrea să mă plătească. Menționez ca mai am de urmat tratament încă câteva luni în care voi avea concediu medical. Ce pot să fac să-mi primesc banii să am din ce trăii. Stau în casă și rabd de foame și pacate

  2. Bună ziua!
    În data de 1.03.2024 am fost confirmata cu boala profesionala la locul de munca.Ce demersuri pot face pentru a obține despăgubiri de la angajator?
    Mulțumesc frumos!

    • Buna ziua. Pentru ca boala profesionala sa fie despagubita, in primul rand o sa fie necesara sesizarea angajatorului si ITM-ului. Ulterior putem merge cu o actiune in instanta. Cu bine. av. Cuculis 0722298011

  3. Lucrez în Anglia la o ferma de căpșuni eram în timpul programului de munca și am ridicat o rolă de ață de vreo 60 kg rola a alunecat spre testicu stâng și la strangulat am fost la spital testiculu a fost eliminat și nu am putut munci jumătate de an nu am primit nimic de la ferma

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume, email si telefon)

Adresa ta de email si telefonul nu vor fi publicate. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.