Avocat Partaj

Ghid De Partaj In Instanta Cum Fac Partajul ? Lupta pe “Avere” si cine are informatii juridice mai bune, castiga partajul

Totul Despre Partaj – Partajul Judiciar Intre Soti Si Partajul Judiciar Al Bunurilor Mostenite

Avocat Partaj – Ne-am propus sa raspundem mai multor intrebari in ceea ce priveste procedura partajului si asta fiindca cel putin 2 din 10 romani care divorteaza, ajung sa-si imparta bunurile prin partaj si nu pe cale amiabila ci in instanta.

Procedura partajului judiciar, adica procedura de partaj facuta in instanta, este probabil una dintre cele mai simple metode, atunci cand partile nu se inteleg, de a fi impartite bunurile intre fostii soti sau bunurile dobandite in urma unei mosteniri.

Lupta pe avere in cazul partajului , este castiga de catre cei ce stiu sa puna legea in folosul lor.

Sunteti in prag de partaj sau aveti deja un litigiu cu un partaj? Completati formularul de mai jos si aflati toate informatiile necesare partajului:

Desi in cazul mostenirilor, procedura de separare a bunurilor dobandite de catre mostenitori este denumita iesire din indiviziune, adica bunul sa fie trecut in cote parti clare catre mostenitori si prin urmare poate duce si la vanzarea bunului coindiviz, in esenta discutam tot despre un partaj in de data aceasta este un partaj succesoral.

Pentru a intelege clar ce are de facut o persoana care vrea sa partajeze bunurile dobandite in timpul casatoriei dar si mostenitorii pentru a efectua partajul succesoral, astazi vom dezbate totul despre partaj si cat de important este ca un avocat partaj sa va asiste in instanta, in vederea partajarii bunurilor imobile dar si mobile.

Sa incepem!

Ce este partajul ? Ce inseamna partaj ?

In termeni simpli, partajul / partajarea, adica impartirea unor bunuri reprezinta procedura prin care bunurile se impart intre parti.

De regula, cele mai multe procese se deschid pe fondul solicitarii de partajare / impartirea bunurilor dobandite in timpul casatoriei sau a unor bunuri mostenite.

Astfel, asa cum am indicat si mai sus, atunci cand partile NU SE INTELEG, adica nu pot efectua un partaj prin acord, intervine partajul fara acord , adica partajul JUDCIAR, pe care il deschide un avocat partaj in instanta in scopul de a stabili direct instanta de judecata, cine trebuie sa primeasca partea mai mare sau din contra cine ar trebui sa nu primeasca nimic dar si ceea ce se intampla cu bunurile ulterior.

De regula, partajul intervine atunci cand cotele parti nu sunt cunoscute, adica exista bunuri in DEVALMASIE, cum ar fi situatia sotilor care au cumparat impreuna un apartament sau o casa sau situatia mostenitorilor care au de partajat un bun dobandit in urma unei mosteniri si au de stabilit cotele parti pe care le vor dobandi.

Acum ca am stabilit ce este partajul trebuie sa explicam de fapt ce inseamna partajul prin acord si partajul fara acord insa vom extinde explicatiile doar pentru partajul fara acord.

Tipuri de partaj – Partajul prin acord – partajul facut la notar, beneficii si riscuri si compromisuri

Caz practic : Partajul apartamentului celor doi soti – Ce facem cand unul dintre soti incearca sa-l pacaleasca pe celalalt?

Luam situatia unei familii care a hotarat sa-si imparta bunurile. Practic, pentru simplificare, vom lua ca acestia au un sigur apartament si au decis sa il partajeze conform.

Sotul solicita sa ii fie stabilita lui cota parte ed 70% motivand ca a avut un salariu mai mare, pe cand sotia spune ca ar trebui ca ea sa primeasca macar 50%, fiindca ea a avut grija de copii.

Intodeauna in asemenea situatii cand partajul trebuie facut, vor aparea discutii interminabile fiindca vorbeam mai sus despre partaj si comprmisuri.

Astfel, daca partile nu vor face CONCESII intre ele si nu isi vor accepta contributia la acel apartament, ci din contra, vor contesta contributia celuilalt sot sau nu vor aprecia ca grija de copii are o insemnatate mare in modul ce urmeaza sa fie stabilit in cadrul partajului, atunci partajul prin acord NU ESTE POSIBIL.

Singura varianta prin care partile pot sa partajeze bunurile dobandile in timpul casatoriei este sa fie de acord unul cu celalalt.

Trebuie sa spunem ca pana la proba contrara, codul civila arata foarte clar in caz de partaj ca bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt prezumate a fi dobandite in cote EGALE.

Atunci cand unul dintre soti are o alta pretentie, este clar ca partile nu se vor mai intelege si partajul prin acord, la notar, nu va mai fi posibil.

De altfel, nici nu ar trebui acceptat un compromis in conditiile in care legea protejeaza coproprietarul unui bun daca poate sa faca dovada ca a contribuit mai mult la achizitia acelui bun si astfel , partajul fara acord i-ar aduce mai multe beneficii materiale.

Poate fi atacat un act de partaj facut la notar ?

Da, asa cum am amintit si mai sus, un act de partaj facut la notar are niste riscuri serioase si nu are aceeasi stabilitate precum partajul facut in instanta.

Desfiinţarea partajului se poate cere la instanta de judecata iar in anumite cazuri termenul este imprescriptibil

Astfel, partajul prin bună învoială poate fi desfiinţat pentru aceleaşi cauze ca şi contractele.

Partajul făcut fără participarea tuturor coproprietarilor este lovit de nulitate absolută.

Daca vorbim despre riscuri, acestea se rezuma la faptul ca actul de partaj notarial ar putea sa fie atacat in instanta ulterior pentru motive ce tin de starea de sanatate, dol, vicii de consimtamant si altele dar si faptul ca procedura este una rapida si nu da timp suficient sa fie analizate toate consecintele semnarii unui partaj notarial.

De asemenea, unul dintre riscurile majore este dat de faptul ca terte persoane pot ataca actul de partaj voluntar daca ar fi creditorii unuia dintre soti sau chiar a-i amandurora.

Articolul 679 Codul Civil

Drepturile creditorilor personali ai coproprietarului

(1) Creditorii personali ai unui coproprietar vor putea, de asemenea, să intervină, pe cheltuiala lor, în partajul cerut de coproprietari ori de un alt creditor.

Ei nu pot însă să atace un partaj efectuat, afară numai dacă acesta s-a făcut în lipsa lor şi fără să se ţină seama de opoziţia pe care au făcut-o, precum şi în cazurile când partajul a fost simulat ori s-a făcut astfel încât creditorii nu au putut să intervină în proces.

Acest lucru nu poate fi spus in cazul in care partajul se face in instanta, fiindca sedinte sunt PUBLICE!

Procedura de partaj prin acord este una notariala si poate fi facuta la notarul public.

Avocat Partaj – Partajul Fara Acord – Partajul Judiciar in instanta

Practic, tema noastra de astazi graviteaza in jurul partajului fara acord si cum se impart bunurile dupa divort.

Trebuie sa stim ca in caz de divort , bunurile se impart iar de aici vor decurge mai multe intrebari la care vom raspunde mai jos. In cat timp se poate face partajul? Unde depunem cererea de partaj in instanta, cat dureaza un partaj si altele.

De asemenea, vom analiza mai jos si partaj in timpul casatoriei fiindca nu este obligatoriu ca sotii sa divorteze pentru a face partaj intre soti.

Partajul judiciar sau impartirea bunurilor in instanta, se face atunci cand partile nu se inteleg, ori nu-si recunosc reciproc anumite contributii si de cele mai multe ori vedem partajul intre soti facut in instanta fiindca fiecare dintre soti reclama o cota de contributie mai mare.

Sa nu uitam ca atunci cand sotia spre exemplu ramane si are grija de copii, multi dintre soti considera ca aceasta nu a participat cu aport la numite bunuri mobile sau imobile, fapt ce este gresit insa de aici pleaca cele mai multe neintelegeri si este necesara medierea instantei de judecata si partajul se face judiciar fara acord amiabil.

In cat timp se poate face cererea de partaj dupa divort ? Exista un termen si ulterior nu mai pot face partajul ?

Poate ca una dintre cele mai dese intrebari pe care le adreseaza clientii nostri catre avocat partaj sunt in cat timp pot sa fac partajul dupa ce am divortat, ori in cat timp pot sa cer partajarea bunurilor succesorale in cadrul procedurii succesorale.

Pentru linistea tuturor care vor citi acest ghid de partaj , le spun ca actiunea de partaj in instanta se poate depune ORICAND si cand spun oricand asta inseamna ca inclusiv mostenitorii dvs. pot face partajul unor bunuri chiar daca dvs. in cursul vietii nu ati fi apucat.

Prin urmare codul civile vorbeste despre o actiune IMPRESCRIPTIBILA in cazul partajului.

Articolul 669 Cod Civil

Imprescriptibilitatea acţiunii de partaj

Încetarea coproprietăţii prin partaj poate fi cerută oricând, afară de cazul în care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotărâre judecătorească.

Uzucapiunea STINGE dreptul la partaj – ATENTIE ce aveti de facut!

Uzucapiunea poate sa va lase fara bunurile imobile, chiar daca sunt dobandite impreuna. Astfel articolul 675 codul civil arata ca partajul poate fi cerut chiar atunci când unul dintre coproprietari a folosit exclusiv bunul, afară de cazul când acesta l-a uzucapat, în condiţiile legii. Despre uzucapiunea am vorbit in nenumarate randuri si este obligatoriu sa va manifestati ca un proprietar, chiar daca l-ati lasat pe celalalt sot sa locuiasca in imobilul dvs. proprietate comuna.

Cat timp dureaza sa fac partajul in instanta ?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns fix! Asta pentru ca fiecare actiune de partaj este diferita si poate fi dat eventual un termen de la 6 luni pana la 3 ani de zile. Difera foarte mult categoria de bunuri pe care partile o au de impartit si de asemenea trebuie sa stiti ca in cazul unui partaj intodeauna se vor face expertize evaluatorii si de identificare a bunurilor partajabile dar se vor lua si interogatorii si se vor audia martori, astfel incat putem sa spunem ca probatoriul in cazul unui proces de partaj este COMPLEX.

Cititi si :

Ce se intampla daca partile nu se inteleg pentru partaj ? Cum se impart bunurile de catre instanta ?

Partajul judiciar(1) – Avocat partaj

Dacă părţile nu ajung la o înţelegere [..] instanţa va stabili bunurile supuse împărţelii, calitatea de coproprietar, cota-parte ce se cuvine fiecăruia şi creanţele născute din starea de proprietate comună pe care coproprietarii le au unii faţă de alţii.

Cod procedura civila, procedura partajului judiciar.

De aici tragem concluzia ca in urma partajului judiciar, partile vor avea clar stabilite COTELE PARTI si de asemenea calitatea acestora.

Dacă se împarte o moştenire, instanţa va mai stabili datoriile transmise prin moştenire, datoriile şi creanţele comoştenitorilor faţă de defunct, precum şi sarcinile moştenirii.

(2) Instanţa va face împărţeala în natură. În temeiul celor stabilite potrivit alin. (1), ea procedează la formarea loturilor şi la atribuirea lor. În cazul în care loturile nu sunt egale în valoare, ele se întregesc printr-o sumă în bani.

Ce acte sunt necesare partajului ? Cu ce acte ne prezentam la un avocat partaj ?

In principal, pentru a putea porni o actiune de partaj in instanta, este necesar sa prezentam dovada proprietatii.

In acest sens, in cazul unui bun dobandit in timpul casatoriei, chiar daca nu suntem trecuti in contractul de vanzare cumparare, pe baza certificatului de casatorie, suntem considerati ca proprietari in cota de 50% din acel bun dobandit de catre celalalt sot.

Astfel, pentru a putea face un partaj al bunurilor este necesara identificarea lor, actele de stare civila , localizarea bunurilor si desigur trimiterea actiunii la instanta de judecata prin intermediul unui avocat specializat in partaj.

Vizualizati si :

Se pot partaja bunurile dobandite in timpul casatoriei fara sa divortez ?

Bunurile dobandite in timpul casatoriei POT fi impartite prin partaj chiar fara ca sotii sa divorteze.

De regula, cei mai multi apeleaza la aceasta procedura pentru a fi clarificate situatiile lor patrimoniale spre exemplu in cazul in care unul dintre soti dorste sa initieze o activitate riscanta si care i-ar putea aduce prejudicii patrimoniale, in asa fel incat bunurile celuilalt sot sa fie protejate si sa nu se nasca litigii din partea creditorilor unuia dintre soti in sensul in care s-ar indrepta impotriva bunurilor comune si astfel i-ar afecta si proprietatea celuilalt sot.

Articolul 358 Cod civil vorbeste despre partajul in timpul casatoriei , fara sa oblge sotii la divort.

Partajul în timpul regimului comunităţii este dat de esenta de casatorie si astfel in timpul regimului comunităţii, bunurile comune pot fi împărţite, în tot sau în parte, prin act încheiat în formă autentică notarială, în caz de bună învoială, ori pe cale judecătorească, în caz de neînţelegere.

Asta ne trimite la ceea ce am explicat mai sus ca exista doua tipuri de partaj, adica cele prin acord si cele fara acord.

De asemenea trebuie sa stiti ca pot fi impartite doar O PARTE dintre bunurile comune, putand stabili in timpul casatoriei si bunurile comune si cele personale ale sotilor.

Cum se impart bunurile la divort ? Cum se determina catre dintre soti trebuia sa primeasca mai mult la partaj ?

Articolul 357 Codul civile vorbeste despre partaj si intinderea lui iar in acest scop, se determină mai întâi cota-parte ce revine fiecărui soţ, pe baza contribuţiei sale atât la dobândirea bunurilor comune, cât şi la îndeplinirea obligaţiilor comune. Până la proba contrară, se prezumă că soţii au avut o contribuţie egală.

Practic nu este suficient sa aduci un aport financiar pentru dobandirea unor bunuri ci trebuie sa exerciti drepturile si obligatiile comune corespunzator pentru a putea dobandi cota egala IDEALA conform articolului de mai sus.

Sigur ca in linii mari este esential sa faci dovada veniturilor si a faptului ca ai contribuit la bunurile dobandite in timpul casatoriei dar si obligatiile comune sunt la fel de importante.

Prin urmare, lupta in cadrul unui partaj este mare mai ales cand vine vorba despre bunuri multe si bunuri de valori mari. Un avocat partaj va ajuta in principal sa va cunoasteti drepturile si nu in ultimul rand sa le folositi eficient in instanta.

De multe ori se intampla ca partajul sa fie o procedura greoaie din punct de vedere sufletesc dar si material si consumator de timp.

Aveti nevoie in mod obligatoriu de sprijinul unui avocat specializat in partaj fiinca procedura de divort este una complexa si care implica un efeort probatoriu destul de consistent si timp alocat sustinerii cauzei in instanta.

Av. Drd. Cuculis Adrian

Str. Vaselor Nr. 16 Sectorul 2
Bucuresti
2 comments to “Avocat Partaj”
 1. Buna ziua.

  As dori sa aflu de la dumneavoastra, domnule avocat un raspuns daca se poate, in limita timpului dumneavoastra:
  Daca parintii mei au decedat atat mama, cat si tata, iar in urma lor a ramas un apartament mostenire al tatalui meu, o casa in jud Dolj si 2 terenuri in jud Dolj, eu avand sora decedata.
  Stiu ca intra la mostenire inca 2 nepoti din partea sorei mele, decedata si ea.
  Eu m-am ocupat de inmormantarea unchiului meu prin transportul de la Oradea, la Giurgiu, eu m-am ocupat de inmormantarea mamei, cat si a tatalui, ei nesuportand nimic.
  In acest caz nepotii nu au tinut legatura cu parintii mei de aprox.11 ani. Cum se impart aceste bunuri?
  Mentionez ca parintii il invinovatea in special pe cumnatul meu ca din acest motiv a decedat sora mea.
  Tinand cont ca eu am avut grija parintilor, eu le-am trimis medicamente, eu am stat cate o luna la dansii si i-am ajutat, iar acum chiar nu stiu cum se impart aceste bunuri?
  Doresc sa mai mentionez ca unul dintre nepoti este in strainatate, fiind imputernicit cumnatul.

  Va multumesc mult.

  Cu respect,
  Rodica Pavel

Lasa un comentariu si un avocat raspunde (Completati cu nume si email)

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.