Daca va mai mira ceva atunci cand vine vorba de banci, atunci inca considerati ca in contractele cu bancile ele sunt de buna credinta. Nimic mai fals. Suntem in 2016 si clauzele abuzive sunt parca din nou la putere.
Fostii clienti ai Volksbank, banca ce a fost radiata deja de la registrul comertului, preluati acum de catre Banca Transilvania, din prima zi lucratoare a anului 2016 li s-a pus sub nas un document intitulat CONDITII GENERALE DE AFACERI pe care cei de la banca le-au prezentat ca fiind doar niste simple “formalitati”. Formalitatile repective sunt PLINE DE CLAUZE ABUZIVE.
Nu semnati CONDITIILE GENERALE DE AFACERI ALE BANCII TRANSILVANIA.
Ce spune legea si ce spune Banca Transilvania sau zanul “camatarul” mai bine spus:
Principiul impreviziunii este reglementat de Noul Cod Civil la art. 1.271. Astfel, daca “executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa din cauza unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei“, instanta poate sa dispuna fie adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie incetarea relatiilor contractuale, la momentul si in conditiile pe care le stabileste.
Banca vine si va limiteaza un drept LEGAL-
I.5. LIMITAREA EFECTELOR IMPREVIZIUNII 5.1. Clientul înţelege și acceptă posibilitatea ca, în cazul survenirii unor schimbări excepţionale a împrejurărilor care au stat la baza încheierii unei Convenţii specifice, independente de voinţa Băncii, executarea obligaţiilor sale să devină mai oneroasă din cauza creșterii costurilor executării acestora. În mod particular, oricând pe parcursul derulării raportului juridic este posibilă majorarea sumelor datorate de către Client, inclusiv ca urmare a variaţiilor cursului de schimb al monedei naţionale (în cazul creditelor acordate în altă monedă decât Lei) sau aindicilor de referinţa precum ROBOR, EURIBOR și LIBOR. 5.2. În considerarea celor indicate la punctul 5.1. și în sensul art. 1271 alin (3) paragraful (c) din Codul civil, Clientul este de acord să își asume riscul cu privire la apariţia unor astfel de împrejurări, fiind ţinut să își îndeplinească obligaţiile asumate prin Convenţia specifică și în general prin CGA, independent de astfel de schimbări excepţionale a împrejurărilor care au stat la baza încheierii Convenţiei. 5.3. Prin asumarea acestor riscuri, Clientul înţelege și accepta faptul că nu va putea solicita unei instanţe de judecată adaptarea Convenţiei specifice sau a CGA în general, în cazul apariţiei unor împrejurări excepţionale de natura celor indicate mai sus.
Pentru cei ce s-au saturat sa NU stie unde le este creditul si sa plateasca dobanzi bancare unor recuperatori de creante sau mai rau unor samsari din afara tarii, banca s-a asigurat ca poate sa faca orice doreste cu creditul dumneavoastra –
Ce spune legea clauzelor abuzive?
ANEXA
LISTA cuprinzand clauzele considerate ca fiind abuzive
(1) Sunt considerate clauze abuzive acele prevederi contractuale care:
a) dau dreptul comerciantului de a modifica unilateral clauzele contractului, fara a avea un motiv intemeiat care sa fie precizat in contract.
CE SPUNE BANCA?
I.8. DISPOZITII FINALE 8.1 CESIUNEA 8.1.1. Clientul nu poate cesiona drepturile și obligaţiile sale în baza convenţiilor specifice sau a CGA în general, în absenţa acordului prealabil scris al Băncii. 8.1.2. Banca, la libera sa alegere și oricând pe durata existenţei CGA, poate cesiona unui terţ ales la libera sa discreţie, oricare dintre drepturile sale iar Clientul, prin semnarea prezentului document și a convenţiilor specifice, consimtite în mod necondiţionat cu privire la orice astfel de cesiune. Cesiunea va deveni efectivă și opozabilă Clientului de la data primirii notificării din partea Băncii. 8.1.3. Clientul înţelege și este de acord ca, în cazul unei cesiuni realizată de către Bancă în conformitate cu prevederile din prezenta secţiune, Banca va fi eliberată de obligaţiile corelative drepturilor astfel cesionate sau, după caz, de oricare și toate obligaţiile acesteia, de la momentul la care cesiunea devine efectivă.
Nu intelegem de ce banca poate cesiona la libera alegere credite performante? este ilegal!! poate cesiona credite in default dar nu cele aflate in desfasurare.
CITITI AICI TOATE CONDITIILE GENERALE ALE BANCII TRANNSILVANIA
Nu semnati CONDITIILE GENERALE. – SUNT ABUZIVE
av. Cuculis Adrian
avocat@indrumari-juridice.eu
Multumim frumos pentru informatiile pretioase transmise. Avand in vedere insa, calitatea de reclamant a bancii Volksbank in doua procese aflate pe rol pentru un credit ipotecar contractat in 2007, procese derulate prin casa dumneavoastra de avocatura, cu siguranta nu vom mai semna alte documente solicitate de banca in afara contractului de creditare semnat. Asteptam cu nerabdare finalizarea celor doua procese pentru recuperarea sumelor percepute de banca in mod abuziv si denominarea creditului la cursul euro din momentul incheierii contractului de creditare.
Buna ziua, Legea 72/2013 este aplicabila si contractelor de credit semnate intre profesionisti inainte de 2013? Multumesc.
Aceleasi conditii sunt si la Raiffeisen Bank.
Din pacate am semnat acum ceva vreme Conditiile Generale la Raiffeisen,a venit tarziu acest articol si abea acum am sesizat clauza abuziva,
Buna ziua am si eu o intrebare celor de la provident cum a putut dl isarescu sa le de avoie cu asemenea dobanda de 105 % pentru ei nu exista lege?va rog sa imivdayti un raspuns ma intereseaza
Sa vedeti dobanda de 4000% la alte institutii financiare. Cu stima, av Cuculis 0722298011
Si vreAu sa mai revin cu o intrebare am solicitat un credit la brd finence in valoare de 18000 am achitat 1 an rate lunare de 570 ron dupa un an am facut o refinantare la o alta banca si mi s-a spus de catre cei de la brd ca am de achitat 18200 deci eu nu am achitat nici un ban in decursul unuiban am platit numai dobanda ce este de facut va rog sa ma indrumati multumesc anticipat
Buna ziua, o puteti recupera in instanta. Cu stima, av Cuculis 0722298011