“Ce se intampla cu contractele comerciale acum, avand in vedere criza cauzat de raspandirea bolii Covid-19 cauzata de SARS-CoV-2?”.
Contractele comerciale se refera la orice relatii pe care le au societatile intre ele dar si consumatorii cu furnizorii de servicii.
In acest context este demn de mentionat ca in raporturile contractuale, contractul este legea partilor si doar in anumite conditii exceptionale, cum ar fi Cazul De Forta Majora sau cazul fortuit, se poate deroga de la conditiile agreeate si mai ales cand tara se afla si in situatia unei urgente decretate.
Cele mai dezbatute articole din codul civil in zilele noastre sunt cele referitoare la forta majora si cazul fortuit, insa cati dintre cei care au semnat contracte comerciale cunosc faptul ca in absolute toate contractele exista o clauza care le permite ca in situatii exceptionale, sa nu isi mai execute obligatiile?
Pe rand, vreau sa clarific urmatoarele aspecte: –
a) Romania nu se afla in fata unei forte majore fiindca asta ar fi insemnat o calamitate naturala spre exemplu si
b) Cei care sunt prinsi sub starea de urgenta si in cazul loc se petrec si alte aspect suplimentare cum ar fi – intrarea in somaj tehnic – suspendarea contractului de munca – concedierea colectiva sau individuala – diminuarea salariului – carantina sau autoizolarea – pot invoca clauza de caz fortuit si forta majora ( ambele aflandu-se in acelasi text de lege din codul civil) si isi pot “bloca” obligatiile contractual.
Varianta prin care se poate considera ca starea de urgenta ar fi catalogata ca avand valenta fortei majore ar presupune ca statul sa decreteze acest lucru ca Pandemia COVID 19 este de forta majora, altfel nu se poate trage aceasta concluzie.
Cititi si :
Articolul 1.351– Forţa majoră şi cazul fortuit (1) Dacă legea nu prevede altfel sau părţile nu convin contrariul, răspunderea este înlăturată atunci când prejudiciul este cauzat de forţă majoră sau de caz fortuit.
Tragem concluzia aici ca regula generala este aceea ca in cazul indeplinirii conditiilor de la forta majora si cazul fortuity, raspunderea partilor dispare in legatura cu executarea contractului.
In opinia mea exista doua tipuri de situatii aplicabile: Statul se afla in situatia de a se raporta la forta majora iar populatia in urma efectelor decretului de stare de urgenta se afla in cazul fortuit.
Ce este cazul de forta majora?
(2) Forţa majoră este orice eveniment extern, imprevizibil, absolut invincibil şi inevitabil.
Astfel, eventimentul extern prin raportare la situatia COVD 19, este tocmai decretarea la nivel MONDIAL de catre OMS a starii de PANDEMIE.
Prin urmare, in raport de stat, discutam despre un vadit element extern.
Cu privire la imprevizibilitate este clar ca Romania nu putea sa prevada ca in China s-ar putea produce o asemenea infectare si este clar ca nu putea sa fie invins sau evitat sub nicio forma.
Practic toate conditiile de la forta majora se pot aplica cu BRIO , statului.
Pe partea cealalta daca in continuarea statul Roman nu ar fi decretat starea de URGENTA cu toate masurile aferente de inchidere a restaurantelor, limitare a consumului si deplasarilor, implementarea tuturor prevederilor din decretul de urgenta, atunci cetatenii Romaniei si-ar fi desfasurat in continuare aceleasi activitati cu riscurile de rigoare si atunci s-ar fi ajuns probabil la o catastrofa epidemiologica, insa tot nu s-ar fi aplicat pentru polulatie starea de forta majora ci tot starea de caz fortuit.
Ce este cazul fortuit?
(3) Cazul fortuit este un eveniment care nu poate fi prevăzut şi nici împiedicat de către cel care ar fi fost chemat să răspundă dacă evenimentul nu s-ar fi produs.
Astfel, evenimentul care nu putea sa fie prevazut , respectiv blocarea anumitor sectoare din economie si toate masurile luate prin decret presidential, evident ca pentru populatie nu puteau sa fie niste elemente previzibile si in acelasi timp nici impedicate fiindca nu te poti opune unei stari de urgent.
Cititi si :
Prin urmare, ne intoarcem la forta majora in comparative cu cazul fortuit care la prima vedere comporta elemente de profunda similitudine insa in esenta spre exemplu daca privim spre legislatia muncii, angajatorii pot suspenda contractele de munca pentru forta majora ori leguitorul nu vorbeste si despre cazul fortuit.
Astfel, contractele comerciale, acolo unde se poate pune in discutie forta majora sau cazul fortuit, debitorii obligatiilor vor fi absolute exonerate de la orice raspunde cu privire la neexecutarea lor.
Nu trebuie inteleasa starea de urgenta decretata ca avand impact direct si imediat asupra aplicarii fortei majore sau cazului fortuit ci acest lucru trebuie verificat si analizat prin prisma fiecarui debitor si a situatiei absolute PARTICULARE si nu generale.
Ce au de facut cei care se considera in situatia fortei majore sau a cazului fortuit si caror contracte se aplica?
In principal toate contractele prevad clauza de forta majora si cazul foruit, o clauza total neobservata de cele mai multe ori de catre partile contractante dar cu mare greutate in asemenea momente.
Chiar daca aceasta clauza de forta majora sau de caz fortuit NU se stipuleaza in contractele comerciale, ea se va aplica “ex lege”, adica fara sa fie numita in cadrul contractului si partile pot beneficia de invocarea ei.
Ce are de facut o persoana care vrea sa suspende un contract sau sa invoce forta majora sau cazul fortuit?
Obligatia care ii incumba debitorului este aceea de NOTIFICARE a partii care nu va avea indeplinita obligatia de contrapartida din contract, adica de plata spre exemplu sau alte obligatii contractual stipulate.
Cititi si:
- Ghidul Antreprenorului – Ce pot face societatile care sunt blocate partial sau integral de pandemia COVID-19 in activitatea lor?
- Recuperare Creante Comerciale-Ordonanta De Plata Metoda Recuperare Creante Debitori
- Prescriptia Biletului La Ordin In Alb Si Contestatia La Executare Silita
- Conventia Arbitrala – Clauza De Arbitraj In Contractele Comerciale
- Administratorul Firmei Anuleaza Decizia Anaf De Angajare A Raspunderii
Notificare este indicat sa fie facuta prin avocat sau executor pentru a primi si forma oficiala partea catre care se emite aceasta notificare.
Luand cazul déjà classic in anumite situatii a debitorilor bancari, daca debitorul bancar se afla in situatia explicate mai sus, va avea posibilitatea sa NOTIFICE BANCA IN SCRIS, sa ii notifice cazul de forta majora sau caz fortuit si sa isi reia obligatiile doar dup ace efectele acelor situatii vor fi trecut.
Prin urmare este esential sa intelegem ce se poate face in asemenea situatii si care este limita si intinderea acestor stari de forta majora si caz fortuit.
In ipoteza in care se va ajunge la situatia in care creditorul nu va accepta notificarea de sesizare a cazului fortuit sau a fortei majore, acest lucru va ramane sa fie stabilit in instanta de judecata.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Bună ziua. Deci, să înțeleg concret suspendarea contractului de muncă poate avea loc în situația în care unitatea este în carantină, însă nu același lucru se poate întâmpla atunci când, ca în situația de față este decretată stare de urgență.
Da, starea de urgenta impune asemenea masuri
Bună ziua! Între un debitor (a cărui datorie a fost cesionata de bancă unui recuperator) și recuperator exista o relație contractuală? Exista doar notificarea băncii ca datoria a fost cesionata recuperator ului X. În baza căror clauze funcționează relația dintre cele 2 entități? Dacă datoria a fost cesionata în anul 2014 la cursul euro/leu de 4.46, este corect ca la aceasta data 2020, sa fie calculata la 4.85? Mulțumesc?
Nu exista in mod clar nicio relatie contractuala. Din punctul meu de vedere ar trebui sa verificati daca toate cesiunea este legala sau nu. Cu stima, av. drd. Cuculis 0722298011
Buna seara. Autoritatea contractanta (scoala) are obligatia de a notifica suspendarea contractelor de prestari servicii pe perioada “starii de urgenta in Romania” , nedorind sa mai plateasca serviciile in cauza deoarece scolile sunt inchise? Multumesc
Sunt aplicabile aceleasi reguli in toate contractele, deci da.
Intr-un contract de prestari servicii (contract de nunta) se precizeaza:
-“Denuntarea unilaterala a contractului este interzisa”
-“Schimbarea datei evenimentului nu se poate efectua”
-“Rezilierea Contractului nu va avea efect asupra obligatiilor scandente intre parti”
-“Partile convin ca raspunderea nu este inlaturata atunci cand prejudiciul este cauzat de forta majora sau de caz fortuit”.
Prestatorul de servicii refuza sa schimbe/modifice orice clauza. Sunt acestea, sau parte dintre acestea, abusive?
Mentionez ca acesta este al doilea contract propus dupa ce nunta a fost amanata pentru anul viitor, de comun accord, din cauza pandemiei.
Prestatorul de servicii a decis sa faca un nou contract si nu doar un act additional la primul, a schimbat modalitatea de plata din lei in Euro si a impus mai multe clause privind daunele ce trebuie platite in caz de renuntare la serviciile contractate, plus penalitati de intarziere care pot depasi debitul, clause care nu erau cuprinse in primul contract.
Din nou, prestatorul de servicii nu vrea sa schimbe nimic.
In aceste conditii este recomandat sa fie semnat contractul?
Multumesc anticipat!