Cum infiintez o firma ?
Infiintarea unei firme – Scurt Ghid – Orice gand de a incepe o afacere trebuie sa se termine si cu o forma de organizare a afacerii respective. Evident, in functie de dorinta pe care o are viitorul afacerist, cel mai important este inainte de luarea hotararii infiintarii unei firme de a lua legatura cu avocatul specializat in societati comerciale si evident de a primi cele mai bune indicatii in acest sens cu privire la actele necesare infiintarii firmei, rezervarea numelui firmei dar poate cel mai important ce tip de firma ar fi bine sa deschida, daca este un SRL un SRL-D(debutand) SA. , PFA sau alta forma de organizare.
Astfel, am ales sa facem acest articol pentru a putea ghida prin prisma unui avocat de drept societar, cum va puteti deschide o societate comerciala in Romania.
Vreti sa va deschideti o firma si aveti nevoie de asistenta juridica? Completati formularul de mai jos:
Sa incepem!
Infiintarea unei firme in Romania – Cum infiintez un SRL cea mai cunoscuta forma de organizare pentru o afacere?
Infiintarea unei societati comerciale implica indeplinirea mai multor conditii legale.
Ceea ce trebuie sa stiti este ca legea societatilor comerciale 31/1990 este actul normativ in baza caruia iau fiinta persoanele juridice de drept privat.
Practic actele si pasii pentru infiintarea unei firme sunt determinati la randul lor de ce tip de firma vreti sa deschideti.
Pentru a lamuri pe deplin ce aveti de facut daca vreti sa urmariti etapele infiintarii unei firme, am indicat mai jos inclusiv actele necesare insa sfatul nostru este sa apelati intotdeauna la un avocat specializat la infiintari de firme pentru a va putea ajuta intr-un timp scurt.
In cat timp pot sa infiintez o firma ?
Teoretic, in Romania, perioada infiintarii unei societati comerciale este una dintre cele mai scurte din Europa: trei zile.
Acesta este timpul efectiv de asteptare, conform legii, de la depunerea dosarului si pana la obtinerea actelor de inmatriculare si anume CUI ( Cod Unic de Inregistrare) impreuna cu certificate constatator si hotararea persoanei desemnate de admitere a actiunii de infiintare a societatii.
Cu toate acestea, un intreprinzator rareori se pricepe si la intocmirea actelor juridice. in aceasta situatie, ii poate sari in ajutor experienta unui avocat specializat in infiintarea de firme.
In 2021, arata statistica una din cinci societati comerciale (30.000 de inmatriculari) au fost infiintate cu sprijinul unui mandatat, in speta, avocat specializat in societati comerciale si lucrul cu Registrul Comertului.
Fara ajutor specialitate, redactarea si semnarea documentelor necesare la dosar dureaza intre una si trei saptamani, mai ales in cazul afacerilor complexe lansate de intreprinzatorii straini.
Pasii pentru infiintarea unei firme
Daca ne-am hotarat sa infiitam o firma pentru a ne desfasura activitatea comerciala, este important sa stim ce acte avem nevoie pentru infiintarea srl-ului.
Cititi si :
Acte infiintare SRL 2022
1.Punctarea si obtinerea documentelor necesare
In primul rand aveti nevoie de urmatoarele acte pentru a infiinta o firma:
• Copie B.I./C.I./Pasaport – asociat(i).
• Copie B.I./C.I./Pasaport – administrator(i).
• Copie Contract Spatiu – al locatiei in care se va afla sediul social (cu datele de identificare ale proprietarilor).
2. Stabilirea obiectelor de activitate
Noua versiune a Clasificarii Activitatilor din Economia Nationala Prima varianta CAEN, aprobata prin HG nr. 656/1997, a fost astfel conceputa incat sa asigure identificarea si codificarea tuturor activitatilor intr-un sistem unitar, respectand prevederile Regulamentului Consiliului Comunitatii Economice Europene 3037/1990 si fiind armonizata cu Nomenclatorul Activitatilor din Comunitatea Europeana, respectiv NACE Rev.2.
Pentru verificarea si identificarea in detaliu a tuturor activitatilor puteti accesa pagina oficiala a Registrului Comertului :
3. Alegerea formei juridice
In functie de evolutia preconizata si evident de posibilitatile si limitele capitalului social se pot distinge urmatoarele societati –
1. Societate cu raspundere limitata
2. Societate in nume colectiv
3. Societate in comandita simpla
4. Societate in comandita pe actiuni
5. Societate pe actiuni
4. Alegerea numelui firmei si a emblemei societatii
Verificarea disponibilitatii numelui de firma se poate face pe website-ul oficial al Registrului Comertului:
http://recom.onrc.ro/index.htm
user: guest, parola: guest
• Firma este numele sau, dupa caz, denumirea sub care un comerciant isi exercita comertul si sub care semneaza.
• firma si emblema se stabileste de asociati si trebuie sa se deosebeasca de firma si emblema altor societati;
• firma si emblema nu trebuie sa contina cuvinte sau sintagme specifice institutiilor si autoritatilor publice centrale sau locale, decat cu aprobari speciale;
• Inscrierea unei firme care contine cuvintele: national, roman, institut sau derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autoritatilor si institutiilor publice centrale se realizeaza numai cu acordul Secretariatului General al Guvernului.
• Verificarea disponibilitatii firmei si a emblemei se face de catre oficiul registrului comertului inainte de intocmirea actelor constitutive sau, dupa caz, de modificare a firmei sau a emblemei.
5. Depunerea dosarului complet la Oficiul Registrului Comertului
Solicitarea efectuarii inregistrarii in registrul comertului se face la biroul unic din cadrul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal in a carui circumscriptie va avea sediul societatea, de catre fondatori, administratori sau de reprezentantii acestora, precum si de orice persoana interesata, in conditiile legii.
6. Taxe
Taxele si tarifele pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale sunt prevazute in HG nr. 913/2004 privind aprobarea taxelor si tarifelor pentru operatiunile efectuate de oficiile registrului comertului de pe langa tribunale publicata in M.O. nr. 589/2004.
Pentru infiintarea unei societati comerciale, taxele percepute de Oficiul registrului comertului sunt de aprx. 300 Ron.
Evident, in practica totul este mult mai complicat decat pare. Birocratia la nivelul institutiilor de stat in 2022 este sufficient de mare incat sa fii intors de la ghiseu pentru lipsa unei simple copii, cand in alte state toate documentele pot fi transmise autoritatilor si prin mediul online.
Cum se face rezervarea unei denumiri de firma ?
Acum dupa ce ati vazut ce acte aveti nevoie, haideti sa intelegem putin de unde le obtinem.
In principal, in primul pas pe care il avem de facut inainte de orice, asta dupa ce ne-am hotarat spre exemplu ca vrem sa infiintam un SRL, adica o societatea cu raspundere limitata si cu un capital social de 200 de lei, vom alege intotdeauna REZERVAREA DE NUME FIRME.
Evident ca important este sa avem un nume de firma serios si solid dar si unul care sa transmita cat mai multe despre activitatea pe care o vom depune desfasura ulterior.
Astfel. rezervarea de nume se poate face prin intermediul unui avocat specializat in societati comerciale si se face la registrul comertului.
Ce trebuie sa cuprinda actul constitutiv al societatii in 2022 ?
Practic, actul constitutiv este actul prin care ia nastere societatea comerciala.
Pentru a nu avea pe viitor probleme cu asociatii dar si cu modul de impartire a bunurilor din societate, este indicat ca un avocat specializat in infiintari de firme sa va faca un act constitutiv foarte bine pus la punct in asa fel incat daca ulterior apar discutii in societate intre asociati, sa poata fi remediate IMEDAIAT pe baza acelui act constitutiv.
Ce taxe trebuiesc achitate pentru infiintarea unei firme ?
In principal desi nu este taxa, capitalul social al firmei si aici ne referim la SRL , este de 200 de lei si trebuie sa fie subscris si varsat in conturile societatii inainte de a depune actele la registrul comertului spre a fi inregistrata firma.
O alta taxa pe care trebuie sa o achite cel ce doreste sa-si deschida o firma, este onorariul avocatului care se poate ocupa integral de infiintarea unei firme si de obtinerea avizelor de functionare ale firmelor nou infiintate.
Pot infiinta in Romania o firma cetatenii straini ?
Bineintes, nu exista nicio interdictie, ba chiar mai mult de atat daca sunt cetateni europeni, sunt vazuti din punct de vedere legal, identic precum cetatenii romani.
Av.Drd. Cuculis Adrian
Bucuresti